To su tvrtke koje ulažu u kriptovalutu Facebook Vaga

Facebook, najveća mreža društvenih medija na svijetu, radi na svom kriptovalutama * i blockchain projektu nazvanom Vaga. Glavni cilj je ponuditi kripto uslugu kako bi korisnici mogli slati i primati sredstva putem virtualne valute koja će se zvati Vaga.

TheLibra Blockchain će raditi s konsenzusnim algoritmom koji se oslanja na validatore. Ovi su validatori odgovorni za održavanje i upravljanje blokovskom mrežom Vaga. U početku je Vaga davala glasove članovima osnivačima, subjektima koji ispunjavaju niz kriterija i koji posjeduju Libra Investment Tokens nakon što su u projekt uložili 10 milijuna USD. 

Facebook smatra da će kriteriji prihvatljivosti zaštititi mrežu od zlonamjernih aktivnosti. Istodobno, ove bi tvrtke također pokušavale zaštititi svoje validatore od različitih napada. Žeton za ulaganje u Vagu predstavlja očekivanje povrata od kamata na rezerve koje tvrtka ima. To bi potaknulo validator da ostane operativan.

Prema udruženju Vaga, njegovi osnivači uključuju sljedeće tvrtke:

Mastercard, MercadoPago, PayPal, PayU, Stripe, Visa, Booking Holdings, eBay, Facebook, FarFetch, Lyft, Spotify, Uber, Iliad, Vodafone, Anchorage, BisonTrails, Coinbase, Xapo, Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital , USV, Laboratorij kreativnog uništavanja, Kiva, Mercy Corps i Svjetsko bankarstvo žena. 

Mnogi od njih imaju različite uloge na tržištu i imaju različite pristupe digitalnoj imovini. Unatoč tome, oni vide mogućnost rasta u Vagi i priliku da naprave razliku u industriji plaćanja. 

MasterCard

Mastercard je multinacionalna tvrtka sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Tvrtka posluje više od pedeset godina u industriji plaćanja, nudeći kreditne kartice pojedincima iz cijelog svijeta. 

Tvrtke za kreditne i debitne kartice posluju širom svijeta već dulje vrijeme. Oni pojedincima nude mogućnost plaćanja putem mreža postavljenih na trgovcima na različitim mjestima u svijetu.

Trgovci su više puta koristili virtualne valute kako bi smanjili naknade koje uzimaju kartice. Stoga bi MasterCard mogao profitirati primjenom i integracijom Vage u svoje operacije premještanja sredstava širom svijeta, pomoći trgovcima da prihvate plaćanja i smanjiti naknade koje u konačnici uzimaju. 

Neke su tvrtke lansirale svoje pretplaćene MasterCard kartice povezane s Bitcoin računima. Vaga se mogla wok s MasterCardom i dopustiti klijentima da koriste kartice potpomognute njihovim sredstvima Vage. 

MercadoPago

MercadoPago je tvrtka smještena u Argentini koja je povezana s MercadoLibreom, jednim od najvećih tržnica u Latinskoj Americi. Tvrtka je investirala u Vagu, ali nije obavijestila koja su njihova očekivanja od projekta. 

Tvrtka pojednostavljuje plaćanja korisnicima koji žele kupovati u trgovinama i na mreži. Moguće je platiti putem mobitela, QR kodova, poslati novac putem chata ili čak društvenih mreža. Nadalje, klijenti mogu dobiti sredstva za započinjanje svojih projekata i financiranje svojih ideja. 

Vaga bi mogla pomoći tvrtki da ima još veći prodor na tržište, smanjiti ukupne troškove i poboljšati usluge koje nude korisnicima. Do sada tvrtka nije imala kontakt s tržištem kriptovaluta ili Bitcoinom. 

PayPal 

Ovo je možda jedna od najpopularnijih tvrtki za obradu plaćanja u Sjedinjenim Državama i drugim razvijenim zemljama. Tvrtka već dugo nudi usluge trgovcima i pojedincima iz cijelog svijeta. 

Zajednica kriptovaluta nekoliko je puta komentirala visoke naknade koje je potrebno platiti za korištenje njihovih usluga. Transakcije obično imaju visoke naknade i nemaju vrlo atraktivan tečaj za korisnike. To otežava mnoge pojedince koji nemaju dovoljno resursa. 

Nadalje, bilo je nekoliko žalbi na to kako se tvrtka bavi sredstvima koja korisnici drže na svojim računima. U mnogim slučajevima sredstva ostaju zamrznuta nekoliko mjeseci dok ih tvrtka ne odluči otključati. 

Uz Vagu, PayPal bi mogao poboljšati prisutnost na tržištu i početi nuditi bolje usluge za korisnike. Iako nema podataka o planovima koje pokušavaju slijediti, odluka o ulaganju u Facebook-ov projekt Libra možda je usko povezana s njegovim planovima za tvrtku. 

eBay

eBay također ulaže u Facebook kripto projekt. Multinacionalna platforma e-trgovine olakšava prodaju od potrošača do potrošača putem svoje web stranice. Trenutno tvrtka posluje u preko dvadeset zemalja širom svijeta.

Ovo nije prvi put da eBay ulaže u platne tvrtke. Davne 2002. PayPal je postao podružnica eBay-a u stopostotnom vlasništvu, što je završilo 2015. eBay ima stvarni interes za poboljšanje svog platnog sustava. 

Ovim novim ulaganjem u tvrtke poput Facebooka i kripto projekta Libra, sustav plaćanja eBay može se promijeniti. Mogli smo vidjeti tvrtku koja će biti u potpunosti integrirana s ekosustavom Vage i koja će omogućiti pojedincima da plaćaju izravno sa svog računa Calibre koristeći Libra digitalno sredstvo. 

Uber

Uber, popularna tvrtka koja nudi različite usluge poput dijeljenja vožnje i dostave hrane, sada ulaže u Facebook-ov blockchain i kripto projekt. U prošlosti je bilo mnogo inicijativa povezanih s Uberom koji je prihvaćao plaćanja kriptovalutama. Međutim, nitko od njih nije uspio uspjeti i biti pušten. 

Nekoliko korisnika željelo bi izvršiti plaćanja kriptovalutom kada koriste Uberove aplikacije. Povezivanje Ubera s novčanikom za kriptovalute nešto je što bi mnogi smatrali vrijednim i što bi zasigurno koristili. 

Ulaganje u Vagu vrlo je obećavajući signal koji pokazuje u kojem smjeru Uber pokušava krenuti. Iako možda neće dodati podršku za Calibru, možda razumiju kako ponuditi bolje usluge korisnicima koji žele koristiti virtualne valute. 

Coinbase

Coinbase je jedna od najvećih i najpopularnijih burzi kriptovaluta na tržištu. Smještena u San Franciscu, tvrtka je odlučila uložiti u Facebook-ov blockchain projekt. Ovo je samo jedna od rijetkih kripto povezanih tvrtki koje ulažu u projekt, uz Xapo, BisonTrails i Anchorage. 

Ova razmjena kriptovaluta mogla bi biti jedna od prvih koja je dodala podršku Vagi. Međutim, kripto razmjena nije prepoznata kao prva koja uvrštava tokene. Druge platforme dodale su podršku mnogim altcoinima prije nego Coinbase. 

Biti prvi pokretač u industriji nešto je što bi moglo koristiti Coinbaseu, omogućavajući mu da ostane ispred ostalih konkurenata u prostoru. Štoviše, Coinbase trgovcima omogućuje prihvaćanje kripto plaćanja. Dodavanjem podrške za Vagu, mnogi korisnici i trgovci mogli bi primati uplate za Vagu. 

Andreessen Horowitz

Tvrtka za rizični kapital Andreessen Horowitz (a16z) također je investirala u Facebookovu Vagu. Tvrtka ulaže u početnike u ranoj fazi, a također i u druge tvrtke. 

Trenutno Coinbase posluje u oko 32 zemlje, a bitcoin transakcije i pohranu nudi u 190 zemalja svijeta. Tvrtka je investirala u različite tvrtke povezane s virtualnim valutama kroz namjenski fond za kriptovalute u iznosu od 300 milijuna dolara. 

Biti dijelom prvih ulagača u Facebookovu Vagu omogućilo bi tvrtki da shvati kako se druge tvrtke kreću u kripto industriji i koji su najvažniji trendovi u ekosustavu. 

Zaključak

Kao što smo već spomenuli, mnoge druge tvrtke ulažu u kripto projekt Facebooka. Tvrtka se sada bavi regulatorima i regulatornim pitanjima u različitim jurisdikcijama kako bi mogla raditi na tržištu. Regulatori su zabrinuti zbog učinka koji bi digitalna valuta mogla imati na monetarnu politiku mnogih zemalja i na opće gospodarstvo. 

Vrijedno je istaknuti da u projekt Vaga ne ulažu banke ili tradicionalne financijske tvrtke. Iako nema informacija o tome je li Facebook prihvatio ulaganja tih tvrtki, ove su tvrtke trenutno u situaciji ranjivosti ako se ne kreću u istom smjeru u kojem slijedi kripto tržište. 

Svakako, Vaga trenutno zabrinjava tradicionalne financijske tvrtke. Facebook želi ponuditi korisnicima mogućnost slanja i primanja brzih plaćanja iz njihovih Messenger, WhatsApp ili Calibra aplikacija. Milijarde korisnika trenutno su povezane putem ovih usluga, zato regulatorne agencije pokušavaju razumjeti Facebook ciljeve i motivaciju. 

Sve tvrtke koje smo opisali imaju svoje interese i razloge za ulaganje u Vagu. Međutim, većina njih očekuje da će imati koristi u slučaju da se digitalna valuta koju je kreirao Facebook pusti na tržište sljedeće godine kako je planirano. 

* Iako postoje mnogi stručnjaci koji smatraju da Vaga iz različitih razloga ne može biti označena kao “kripto valuta”, taj izraz koristimo kao sinonim digitalne imovine i virtualne valute kako bismo stvari pojednostavili. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner