Kako trgovati povlačenjima koristeći RSI i ADX

Često puta trgovanje tržištima kriptovaluta uspješno podrazumijeva slijeđenje puta najmanjeg otpora. Kao trgovac želimo biti u skladu s tržištem kad god je to moguće. Jedan od najboljih načina za to je pokušati uhvatiti trendove na tržištu. Kombinacijom dva jednostavna tehnička pokazatelja, RSI i ADX, pokazat ću kako možete koristiti trend koji slijedi pristup kripto trgovanju koristeći prednosti manjih povlačenja unutar trenda.

Razumijevanje RSI pokazatelja

Indeks relativne snage (RSI) stvorio je poznati tehnički analitičar po imenu J. Welles Wilder. Ovaj je pokazatelj razvio zajedno s pokazateljem ADX krajem 1970-ih. Wilder je svoj rad objavio u svojoj knjizi pod naslovom “Novi koncepti u tehničkim sustavima trgovanja”.

RSI pokazatelj je pokazatelj zasnovan na zamahu koji mjeri snagu kretanja cijena unutar tržišta. RSI indikator sastoji se od samo jedne linije koja varira između 0 i 100.

Pogledajmo formulu za RSI:

RSI = (100- (100 / (1 + RS))), gdje je RS relativna snaga.

Dakle, prvo moramo izračunati RS, prije nego što dobijemo stvarno očitavanje RSI. Ispod je formula za izračunavanje RS-a pomoću zadane postavke 14 razdoblja:

RS = (14 razdoblje EMA prethodnih 14 okretaja / (14 razdoblje EMA od prethodnih 14 donjih traka)

Jednom kada imamo RS vrijednost, možemo unijeti tu varijablu u RSI jednadžbu da bismo dobili RSI vrijednost.

Imajte na umu da je razdoblje od 14 tipično zadano razdoblje za gledanje unatrag, no možete koristiti bilo koje razdoblje koje želite.

Tri su primarna signala koja se tradicionalno koriste s RSI indikatorom. Oni su sljedeći:

Kad je očitanje RSI pokazatelja ispod 30, tržište se smatra pretjeranom.

Kada je očitanje RSI indikatora iznad 70, tržište se smatra prekupim.

Kada postoji razlika između RSI i cijene, tada će se vjerojatno uskoro dogoditi povlačenje cijene ili promjena trenda. U osnovi postoje dvije glavne vrste razilaženja – bikova i medvjeđa divergencija.

Do bikovske divergencije dolazi kada cijena pomiče se niže dok se očitanje RSI razilazi ili pomiče više.

Medvjeđa divergencija događa se kada cijena pomiče se više dok se očitanje RSI razilazi ili pomiče niže.

Ispod ćete pronaći 480-minutni grafikon ETH / USD (Ethereum). Primijetite zaokruženu površinu na RSI indikatoru. Ta područja upućuju na pretjerano kupljene i preprodane signale.

slika1 10

Filtriranje signala s ADX-om

ADX je skraćenica od Prosječni smjerni indeks i pokazatelj je otkrivanja trendova. Linija ADX pomaže u mjerenju snage trenda. Međutim, to nam samo po sebi ne govori smjer trenda. ADX se često koristi zajedno s linijama + DI i -DI. Kada kombinirate ADX s + DI i -DI, ​​možete izmjeriti snagu i smjer trenda.

Evo tri osnovne smjernice za upotrebu studije ADX:

  • Kada ADX linija prijeđe iznad 25 odozdo, a + DI je iznad -DI, ​​tada se pojavljuje ili ima prisutan trend na tržištu.
  • Kada ADX linija prijeđe iznad 25 odozdo i -DI je iznad + DI, tada se trend pada ili pojavljuje na tržištu.
  • Kad god je ADX linija ispod 20, tržište je u konsolidaciji, u trendu bez tržišnog stanja.

Linija ADX izvrstan je alat za mjerenje snage trenda. Trebao bi se koristiti s drugim tehničkim studijama i pokazateljima kako bi se pomoglo filtrirati trgovanje u besciljnom tržišnom okruženju. Jedan od načina da to učinite je da trgujete samo kada postoji nestabilnost na tržištu i tržišta se kreću u vašem predviđenom smjeru.

Na primjer, trgovac bi mogao koristiti ADX kao trgovački filtar pokretanjem nove duge pozicije samo kada je ADX linija iznad 25 i ako je + DI iznad -DI, ​​što sugerira da tržište ide prema gore. Suprotno tome, on može odlučiti pokrenuti novu kratku poziciju samo kada je ADX linija iznad 25, a -DI iznad + DI, što sugerira da tržište kreće prema dolje.

Iako ADX trend trend nije savršen, jedan je od najboljih pokazatelja otkrivanja trendova dostupan trgovcima. Kao takav, bilo bi pametno uključiti neki njegov aspekt u svoj program trgovanja.

Ispod je 240-minutni grafikon cijena ETH / USD koji pokazuje kako izgleda ADX studija:

slika2 6

Strategija povlačenja koristeći RSI i ADX

Sad kad prilično dobro razumijete oba ova tehnička pokazatelja, preusmjerimo fokus na izgradnju strategije trgovanja kriptovalutama oko ovih studija.

Kao što smo ranije razgovarali, RSI indikator se tradicionalno koristi kao signal prekupovanja i preprodavanja, a trgovci očekuju da će se promjena trenda dogoditi nakon što očitavanje RSI prodre na ekstremne razine 30 i 70.

Ali način na koji volim koristiti RSI pokazatelj je traženje područja u kojima se dogodio manji povlačenje koje će dovesti do daljnjih kretanja cijena u smjeru ukupnog trenda. U osnovi, radije ga koristim za kupnju privremenih povlačenja u uzlaznom trendu i prodaju privremenih skupova u silaznom trendu. Da bih to postigao, koristim prag od 45 za mogućnosti kupnje i 55 za mogućnosti prodaje. Za razdoblje unatrag i dalje koristim zadanu postavku razdoblja od 14.

Dakle, kad se RSI linija pomakne ispod 45 odozgo, volim kupiti nekoliko pipova iznad maksimuma prve gornje svijeće. I slično, kad se RSI linija pomakne iznad 55 odozdo, volim prodati nekoliko pipova ispod donje vrijednosti prve stvorene dolje svijeće.

Gore navedeni dugi RSI signal vrijedi samo kada se javlja zajedno s očitanjem ADX-a iznad 25 i ako je + DI iznad -DI. I gornji kratki RSI signal vrijedi samo kada se javlja zajedno s ADX očitanjem iznad 25 i -DI je iznad + DI.

Zaustavljač je postavljen iza svijeće koja je signalizirala ulaz. A za izlazak iz trgovine, volim gledati grafikon tragova cijena, posebno probijanje linije trendova u suprotnom smjeru.

Primjer strategije trgovanja RSI ADX

Sad kad imamo naša RSI ADX pravila strategije trgovanja, pogledajmo kako sve ovo funkcionira na stvarnom grafikonu cijena.

Ispod ćete pronaći grafikon cijena Bitcoina od 240 minuta.

slika3 1

Obavijest na lijevoj strani grafikona čini se da se tržište kreće niže, a RSI indikator također niže zajedno s akcijom cijene. Ubrzo nakon toga dolazi do konsolidacije cijena u Bitcoinu, a RSI očitanje počinje se povećavati. Na kraju, očitanje RSI prodire u razinu 55, što pokazuje zaokruženo područje na indikatoru. Ovo je naš kratki ulazni signal.

Dalje, moramo potvrditi da je naš trend trend, pokazatelj ADX iznad 25 i da je linija -DI (crvena) iznad linije + DI (zelena). To je zapravo slučaj koji potvrđuje naš signal kratkog ulaska. Možemo se pripremiti za ulazak u kratki položaj nakon što se ugasi niska svjetlost prve svijeće. Vidjet ćete ovo područje označeno na grafikonu.

Naš zaustavni gubitak bio bi postavljen iznad gornje točke prve donje svijeće, koja nikada nije bila blizu testiranja. A dobro područje za ostvarivanje dobiti bilo bi okretanje nadole nagnute linije trenda, kao što je prikazano na grafikonu.

Autor: Vic Patel je autor ovog gostujućeg posta. Privatni je trgovac i edukator s više od 20 godina iskustva na financijskim tržištima. Također je osnivač Forex Training Group.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner