Bitcoin privatni ključ – sve što biste trebali znati

Privatni ključ Bitcoin igra značajnu ulogu na području sigurnosti kriptovaluta jer se izravno odnosi na zaštitu sredstava. Iako se pozivamo na Bitcoin, privatni ključ Bitcoin odnosi se i na druge virtualne valute.

Srećom, sada ćemo vas naučiti kako pronaći vlastiti privatni ključ, kako ga koristiti i što ćete od njega dobiti.

Što je Bitcoin privatni ključ?

Bitcoin privatni ključ kriptografski je potpis koji korisnicima omogućuje pristup njihovim kripto fondovima. Privatni ključ povezan je s javnom adresom i mora biti uvijek skriven (na sigurnom mjestu).

Generiranje privatnog ključa od Bitcoin adrese jednostavan je zadatak. Doista, ako ste stvorili Bitcoin novčanik, onda se zbog toga ne biste trebali brinuti. Novčanik će sam podijeliti ove podatke s vama. Imajte na umu da vaš privatni ključ Bitcoin mora uvijek biti pohranjen na sigurno mjesto. 

Bitcoin privatni ključ uvijek će čuvati vaša sredstva. Pomoću privatnog ključa Bitcoin moći ćete slati sredstva i drugim korisnicima. Javna adresa koju imate koristit će se za primanje sredstava. Ovo javno obraćanje dat ćete drugima.

Bitcoin s crnom pozadinom

Javnu adresu smatrajte brojem bankovnog računa. Možete ga poslati drugim ljudima koji bi vam htjeli poslati neka sredstva. Privatni ključ Bitcoin može se smatrati lozinkom za pristup tim sredstvima koja su stigla na vašu javnu adresu.

Svaki privatni ključ Bitcoina mogao bi biti predstavljen u obliku znakova ili kroz početnu frazu (poznatu kao mnemotehnička fraza). Tako će svaki novčanik ponuditi različite oblike predstavljanja privatnog ključa Bitcoin.

Bez privatnog ključa ne biste mogli dobiti pristup sredstvima na javnoj adresi. Zbog toga nikada ne biste trebali dijeliti ove podatke ni s kim drugim. Štoviše, glavni izazov za korisnike Bitcoina nije razumjeti što je Bitcoin privatni ključ, već kako ga pravilno pohraniti.

Kako pronaći svoj privatni ključ Bitcoin?

Kada izradite novčanik, on će generirati privatni ključ s adrese Bitcoin. Postupak je vrlo jednostavan i brz. Zaista, ne biste morali ništa učiniti. Stvoritelji novčanika već su automatizirali postupak, a novčanik će vas obavijestiti kako pohraniti ključeve i što s njima učiniti.

Imat ćete Bitcoin privatni ključ s saldom ako ste primili transakciju od druge osobe. Recimo da na svoju javnu adresu primite BTC u vrijednosti od 100 USD. Tada ćete imati Bitcoin privatni ključ s ravnotežom. Ako izgubite novčanik, ali još uvijek imate svoj privatni ključ, moći ćete povratiti ta sredstva.

Zbog toga je važno znati kako pronaći svoj privatni ključ Bitcoin. Uvijek biste se trebali sjetiti gdje ga ostavljate. Štoviše, trebali biste ga držati na sigurnom mjestu gdje mu nitko drugi ne bi mogao pristupiti. Smatrajte to svojom uštedom života. Biste li ih ostavili u fotoaparatu vašeg pametnog telefona ili biste ih spremili u sef u banci?

Rekli smo vam kako doći do privatnog ključa Bitcoin. Jednostavno trebate stvoriti novčanik, a sam kreator novčanika dat će vam podatke o vašem privatnom ključu. Ako umjesto toga koristite novčanik i ne znate koji je privatni ključ, možda ćete unutar softverskog novčanika pronaći opciju koja će vam omogućiti pristup vašem privatnom ključu Bitcoin.

To bi ovisilo o novčaniku koji koristite. Neke aplikacije novčanika omogućuju korisnicima pristup njihovim privatnim ključevima čak i nakon stvaranja novčanika. Ipak, najbolje je privatne ključeve pravilno pohraniti na sigurno mjesto gdje im možete imati samo pristup. Na tržištu kriptovaluta vi ste svoja banka.

Kako koristiti privatni ključ Bitcoin?

Postoje različiti načini upotrebe privatnog ključa Bitcoin. Kao što smo već spomenuli u ovom vodiču, privatni ključevi su vrlo važni. Pomoću njih mogu se dokazati da smo vlasnici virtualnih valuta pohranjenih na određenoj javnoj adresi.

Ovo je definitivno važno. Zašto? Jer ako izgubite novčanik, sredstva možete povratiti pomoću privatnog ključa. Slijedom toga, privatni će ključ raditi kao najvažniji element vašeg kripto novčanika.

Izgubio sam Bitcoin novčanik, što sad?

Ako ste izgubili novčanik, možete koristiti svoj privatni ključ za povrat sredstava. Ali kako, možda pitate. To može potrajati samo nekoliko minuta, a radilo bi se pomoću drugih novčanika. Ako ste izgubili novčanik Ledger Nano S i imate svoj Bitcoin privatni ključ, tada možete biti sigurni da su vaša digitalna sredstva na sigurnom.

Kao što vidite, Bitcoin privatni ključ bit će najvažniji dio vašeg kripto računa, čak ni hardverski novčanik koji ste koristili. To pokazuje koliko je važno držati privatne ključeve na sigurnom mjestu.

trezor bitcoin novčanik koji vam omogućuje izvanmrežno pohranjivanje vašeg privatnog ključa Bitcoin

Sada je vrijeme da povratite svoja sredstva. Možete kupiti novi hardverski novčanik ili jednostavno koristiti softverski novčanik. Nakon što instalirate aplikaciju ili program na svoje računalo ili pametni telefon, trebali biste odabrati opciju “oporaviti se iz privatnog ključa” (ili slično) koja će se prikazati.

Morali biste kopirati i zalijepiti svoj privatni ključ tamo gdje će vam reći. To se može učiniti za samo nekoliko minuta. Nakon što kopirate i zalijepite privatni ključ ili sjemensku frazu, tada će se novi novčanik automatski učitati s Bitcoin-om koji ste imali na svom uređaju. To je tako jednostavno.

Što ako bih u svom starom novčaniku imao više kriptovaluta?

Ako ste u svom starom novčaniku imali više digitalnih sredstava koja su se izgubila, ne brinite. Isti novčanik možete kupiti ili preuzeti i tamo koristiti svoje privatne ključeve. To bi vam vratilo sva sredstva. Međutim, svoje privatne ključeve nikada ne biste trebali davati nikome tko tvrdi da vam pomaže. Privatni ključ uvijek morate koristiti vi.

Ako umjesto toga želite preuzeti različite novčanike za svaku kriptovalutu koju ste imali, jednostavno morate kopirati i zalijepiti sjemensku frazu ili privatni ključ Bitcoin u različite kripto novčanike.

Na primjer, ako ste držali BTC, ETH i LTC, možete odjednom oporaviti sve kripto-datoteke ako koristite novčanik kompatibilan s BTC-om, ETH-om i LTC-om kao što je Ledger Nano S. Umjesto toga, ako koristite novčanik samo s BTC-om, tada samo vaša BTC sredstva bit će vraćena. U tom slučaju želite koristiti druge ETH i LTC novčanike kako biste također povratili ta sredstva.

Kako izgleda bitcoin privatni ključ?

Svaki pojedini privatni ključ je različit. To je nešto što trebate znati. Prikazani su kroz niz likova – mogu biti i brojevi i slova.

Svaki privatni ključ Bitcoina mogao bi se predstaviti pomoću mnemoničke fraze (početna fraza) ili pomoću prethodno spomenute opcije (niz znakova). Ovi privatni ključevi bit će vrlo korisni za korisnike. S njima investitori u Bitcoin mogu povratiti svoja sredstva (ako izgube novčanik) ili potpisati transakcije.

Bitcoin privatni ključ to bih volio:

0xFFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFE BAAE DCE6 AF48 A03B BFD2 5E8C D036 4140

Bitcoin izraz sjemena bi to želio:

Riječ 1, Riječ 2, Riječ 3 … Riječ 24

Vrijedno je uzeti u obzir da sjemenska fraza može imati 12 ili 24 riječi. Oni se generiraju nasumično i mogu se generirati na različitim jezicima (ali uglavnom na engleskom). Mnemonička fraza mogla bi izgledati kao skup nasumičnih riječi kao što su “automobil”, “krevet”, “pas” ili “kiša”.

Sjemenske fraze stvorene su kako bi privatni ključevi Bitcoina izgledali prijateljskije. Na taj bi način možda bilo moguće zapamtiti sve riječi i upotrijebiti ih za povrat sredstava u slučaju da se novčanik izgubi.

Ako ste čekali popis privatnih ključeva Bitcoina, recimo vam da ga nećete pronaći. Svaki privatni ključ je različit i bio bi povezan s Bitcoin adresom. Ne zaboravite nikome ne davati svoje privatne ključeve. Ako ne poštujete ovo pravilo, možda ćete zauvijek izgubiti sredstva.

Kako zaštititi privatni ključ Bitcoin?

Postoje različiti načini na koje možete zaštititi svoj privatni ključ Bitcoin. Ovo će biti sigurno važno kako biste pravilno uskladištili svoja sredstva. Zlatno je pravilo da ste vi vlastita banka. Ne želite dati lozinku nikome drugome.

Kao kripto korisnik, sada imate kontrolu nad svojim privatnim ključevima. Ako ne želite imati tu odgovornost, trebali biste koristiti kripto novčanike ili burze koje će čuvati vaše novčiće. Ipak, korištenjem mjenjačnica gubite prednosti decentralizacije zadržavanja i zaštite svojih sredstava.

Ako imate hardverski ili softverski novčanik, privatni ključ Bitcoin nikada ne smije biti pohranjen na mreži. Možete to zapisati u papir i spremiti u banku. Većina ljudi koristi sigurnosnu kutiju. Međutim, možete ga lako pohraniti i na mjesto koje smatrate sigurnim.

olovka i papir na stolu - mogla bi biti dobra ideja da svoj privatni ključ Bitcoin pohranite u papir

Uzmite u obzir da ako privatne ključeve pohranite u svom domu, mogli biste imati problema. Na primjer, ako vas ukradu ili ako vam dom izgori, postoji rizik od gubitka privatnih ključeva.

Uz to, možete imati sigurnosnu kopiju prisjećanjem na nju. Ali ovo bi moglo biti nekako teško. Štoviše, možete pohraniti različite riječi fraze sjemena na različita mjesta. To bi smanjilo rizik od gubitka privatnih ključeva zbog neočekivanog problema.

Ako pronađete druge načine da zaštitite svoj privatni ključ Bitcoin, samo naprijed i primijenite ga. Zapamtite da bez njih ne biste mogli dobiti pristup svojim sredstvima u slučaju da izgubite novčanik. Nadalje, ključeve biste uvijek trebali čuvati na sigurnom mjestu i daleko od drugih.

Generator privatnih ključeva bitcoina

Generator privatnog ključa Bitcoin omogućio bi vam pristup vašem privatnom ključu u nekoliko sekundi. To djeluje tako da preuzmete novčanik koji želite koristiti i instalirate ga na svoj pametni telefon ili računalo.

Ako je novčanik stvorila priznata tvrtka u kripto industriji, onda se ne biste trebali brinuti zbog prevare. Generator privatnog ključa Bitcoin automatski će za vas stvoriti privatni ključ koji će biti povezan s adresama vašeg novčanika.

Bilo je mnogo prevaranata koji su putem interneta promovirali Bitcoin generator privatnih ključeva. Te su stranice stvorile lažne adrese na koje su korisnici polagali svoja sredstva. Sredstva su bila dostupna većinu vremena, no prevaranti su već znali privatni ključ koji su dali korisniku. Iz tog razloga nekoliko je korisnika izgubilo sredstva.

Zbog toga je vrlo važno svoj privatni ključ Bitcoin dobiti od pouzdanog izvora. To uključuje većinu kompanija s hardverskim novčanikom trenutno dostupnim na tržištu i najpopularnije softverske novčanike.

Budite svjesni prevaranata. Kripto tržište je puno hakera. Mnogi bi napadači voljeli dobiti pristup vašim privatnim ključevima. Nikad ih ne otkrivajte na mreži i nastojte ih uvijek držati na sigurnom mjestu. To bi svelo na minimum neželjene i neugodne situacije.

Završavanje riječi o privatnom ključu Bitcoin

Nikad nije dovoljno reći da su privatni ključevi najvažniji dio novčanika za kriptovalute. Njima dokazujete svoje kripto vlasništvo. Štoviše, ako izgubite novčanik, privatni ključ omogućit će vam povrat sredstava.

Čuvanje privatnog ključa Bitcoina na sigurnom mjestu uvijek je neophodno. Trebali biste izbjegavati njihovo pohranjivanje na mreži. Imati uvijek sigurnosnu kopiju uvijek je dobra opcija. Važna je stvar i provjera da li privatni ključ ostaje pravilno pohranjen.

Napokon, svoje privatne ključeve nikada ne biste trebali dijeliti ni s kim drugim. Drugim riječima, vi ste svoja banka. Ne želite da drugi dobiju lozinku koja sadrži vaša kripto sredstva.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner