Uvod u osnove kripto i bitcoina za početnike

Pregled ključnih tržišnih mjernih podataka za Bitcoin i kriptovalute

Uz rastući interes institucionalnih ulagača, Bitcoin i kriptovalute pojavile su se kao alternativna klasa imovine, a njihove su cijene ove godine dosegle nove visine. Rezultat medijske pokrivenosti, zajedno s fokusom na kripto cijenama, prirodno je privukao više maloprodajnih ulagača u prostor.

Međutim, kao što je bio slučaj tijekom prevara 2017. oko početne ponude kovanica, trgovcima na malo postoje tisuće kripto imovine, ali one se značajno razlikuju u pogledu njihove stvarne korisnosti i usvajanja. U ovom vodiču želimo predstaviti ključne metrike i čimbenike koji pokreću Bitcoin i relevantni su za većinu kriptovaluta, što novopridošlicama omogućuje procjenu različitih projekata i protokola.

Ključne metrike koje smo odabrali razvrstane su u tri kategorije:

  • Mjerne vrijednosti mreže
  • Metrika projekta
  • Financijske metrike

Mjerne vrijednosti mreže

Ovi mjerni podaci ukazuju na zdravlje blockchain mreže, u smislu njene upotrebe i sigurnosti, i uključuju statistiku transakcija, broj adresa i ostale povezane statistike o kojima se govori u nastavku.

Broj transakcija

Broj transakcija mjeri broj transakcija na blockchain mreži. Općenito, visoke transakcije ukazuju na veliku upotrebu. Međutim, same transakcije nisu dobri pokazatelji korištenja mreže, jer se samo brojanje može napuhati s vrlo malim iznosima koji se neprestano premještaju između istih adresa.

Korisnici mogu pregledavati transakcije za bilo koju javnu blockchain mrežu koristeći web stranice poput Blockchain.com, Etherscan itd.

Ukupan broj transakcija na Bitcoin blockchainu premašio je 600 milijuna. Izvor: Blockchain.com

Vrijednost transakcije

Ovaj nam mjerni podatak pokazuje ukupnu vrijednost razmijenjenu na blockchain mreži u zadanom vremenskom razdoblju. Općenito, ovo je pouzdanija mjerna vrijednost od jednostavnog broja transakcija, ali se također može napuhati tako da se imovina biciklira između novčanika.

Vrijednost transakcije dobiva se množenjem ukupnog broja transakcija u razdoblju s iznosom (kovanica ili USD) transakcija u svakoj. Na primjer, ako dnevno na Ethereum mreži postoji 200 transakcija od po 100 USD, ukupna vrijednost transakcije bit će 200 x 100 USD = 20 000 USD.

Procijenjena vrijednost transakcije Bitcoina nedavno je dosegla najvišu razinu od 10,835 milijardi dolara. Izvor: Blockchain.com

Ukupna vrijednost zaključana

Metrika koju je popularizirao DeFi-ov procvat, zaključana ukupna vrijednost mjeri ukupnu vrijednost sve digitalne imovine zaključane u pametnom ugovoru. Obično se označava u USD, ETH ili izvornom tokenu protokola.

TVL je široko korištena metrika za procjenu usvajanja DeFi protokola jer mjeri vrijednost imovine koju korisnici ulažu. Ovom se mjernom podatku može pristupiti putem DeFi puls ili DeBank.

Na sličan način, iznos uložen u blockchain s dokazima o udjelu mjeri interes korisnika za protokol tijekom vremena i njihovu spremnost da ga podrže, za razliku od trgovanja matičnim tokenom.

Tržište DeFi nedavno je doseglo važnu prekretnicu jer je njegova ukupna zaključana vrijednost premašila 40 milijardi dolara. Izvor: DeFi puls

Aktivne adrese

Kao što i samo ime govori, ovaj mjerni podatak označava ukupan broj aktivnih adresa na blockchain mreži. Općenito, što je ovaj broj veći, vjeruje se da više korisnika ima mrežu.

Iako jedan entitet može sadržavati više adresa, aktivnost aktivnih adresa klasificira se na slanje, primanje i jedinstvene adrese, a često se koristi kao opći pokazatelj usvajanja i decentralizacije mreže.

Te se mjerne podatke može pregledavati pomoću davatelja podataka kao što je Glassnode i putem blockchain istraživača poput Blockchain.com.

Na mreži Ethereum postoji više od 135 milijuna jedinstvenih adresa. Izvor: Etherscan

Naknade za transakcije

Naknade za transakcije plaćaju korisnici mreže, a zarađuju rudari ili dionici. Ova se mjerna vrijednost obično označava u USD ili matičnom tokenu mreže, a dostupna je i putem gore spomenutih web stranica.

Primjetno je da transakcijske naknade imaju tendenciju porasta kada je blockchain mreža zagušena, bilo to Bitcoin ili Ethereum. To je zato što u razdobljima visoke aktivnosti rudari prirodno daju prednost transakcijama s višim naknadama. Slijedom toga, kako bi izbjegli dugo vrijeme čekanja, korisnici nude veće naknade za verifikaciju svojih transakcija.

Ukupne naknade za transakcije na Bitcoin mreži dosegle su vrhunac tijekom prekomjerne rasprodaje ICO-a 2017. godine. Izvor: Blockchain.com

Stopa raspršivanja

Stopa raspršivanja jedan je od najčešćih pokazatelja za procjenu ispravnosti blockchains-a s dokazom o radu. Općenito, što je veća računalna snaga predana PoW mreži, to je veća njezina brzina raspršivanja i što je sigurnija i manje vjerojatno da će patiti od napada od 51%.

Blockchain mreže s niskim hash stopama ranjive su na loše aktere koji se mogu natjecati s postojećim rudarima na mreži i podrivati ​​njihove pokušaje provjere novih blokova.

Mreže koje su popularne među rudarima, poput Bitcoina, obično imaju visoke stope raspršivanja. Kad se novi rudari pridruže mreži, brzina raspršivanja raste, dok kada rudari napuste mrežu, mjerni podatak pada.

Stopa raspršivanja Bitcoin mreže dosegla je najvišu razinu od 165 milijuna TH / s 9. veljače. Izvor: Blockchain.com

Distribucija i velika gospodarstva

Što se tiče vremena pisanja, BitInfoCharts pokazuje da adrese s najmanje 1.000 BTC drže 42.96% ukupnog BTC-a u optjecaju. Općenito, metrika distribucije dobar je pokazatelj je li temeljni token ili novčić dovoljno distribuiran u usporedbi s nekoliko entiteta koji imaju kontrolnu opskrbu.

Povećanje novčanika s manjim udjelima također ukazuje na sve veći interes i usvajanje u maloprodaji.

Postoje tri Bitcoin adrese koje posjeduju 2% ukupne ponude Bitcoina. Izvor: BitInfoCharts

Metrika projekta

Metrika projekta kvalitativne je naravi i uglavnom odražava viziju i razvojne ciljeve tima koji stoji iza protokola. Ključni primjeri uključuju bijele knjige, strukturu timova, tokenomiku i još mnogo toga.

Projektne bijele knjige

Čitanje tehničkog priručnika projekta neophodno je da bi korisnici stekli osnovno razumijevanje protokola, njegovog dizajna, korisnosti i izvorne kriptovalute. Prilikom pregleda tehničkog priručnika korisnici bi trebali uzeti u obzir:

  • Obrazloženje i vizija projekta
  • Slučajevi upotrebe s jasno definiranim ciljnim kupcima
  • Ključna tehnička svojstva projekta, poput mehanizma konsenzusa koji se koristi
  • Detaljan putokaz projekta
  • Tokenomika s upotrebom i distribucijom tokena

Osim tehničke dokumentacije, korisnici se za sažetak projekta mogu obratiti na jednostruke dojavljivače. Tehničke tehničke knjige, koje se često vide u javnim blockchain protokolima, omogućuju korisnicima stjecanje detaljnog tehničkog razumijevanja projekta.

Tim

Važno je saznati više o osnivačima i timu koji stoji iza projekta prije nego što razmišljate o ulaganju. Transparentnost, kvalifikacije i dosadašnja evidencija očiti su čimbenici koje treba tražiti.

Web stranice i kanali društvenih medija

Ispravna web stranica u kombinaciji s aktivnom prisutnošću na društvenim mrežama dobar je pokazatelj popularnosti projekta. Kanali kao što su Telegram i Discord također su izvrsni za postajanje dijelom zajednice i pomno promatranje projekta u smislu komunikacije i napretka tima.

Github doprinosi

Github je web-mjesto za korisnike za praćenje napretka u razvoju. Broj predanih obveza uobičajena je metrika za praćenje projekta.

Korisnici se mogu obratiti Github Starsu kako bi saznali više o ključnim programerima i prijedlozima u projektu kriptovaluta. Suradnici koji su dobili najviše zvjezdica obično su ključni programeri protokola i spremišta s najviše zvjezdica ključni su prijedlozi o kojima se raspravlja među zajednicom programera.

Tokenomics

Tokenomika u bijelom papiru projekta odražava predloženi mehanizam distribucije i ekonomičnost tokena projekta. Neke od ključnih statistika ovdje uključuju ukupnu opskrbu, stopu izdavanja, sve obveze otkupa i dodjelu tokena projektnom timu i riznici.

Ako se većina tokena dodijeli osnivačima i riznici, cijenom tokena može se lako manipulirati, a projekt će za korisnike predstavljati rizično ulaganje. Međutim, ako im je dodijeljeno premalo, možda neće biti dovoljno resursa niti poticaja za razvoj ekosustava.

Financijske metrike

Financijski metrički podaci odnose se na statistiku kao što su tržišna kapitalizacija, podaci o likvidnosti i ponudi žetona.

Tržišna kapitalizacija

Tržišna kapitalizacija predstavlja ukupnu mrežnu vrijednost kriptovalute i izračunava se množenjem trenutne cijene s cirkulacijskom opskrbom tokena. Ova se metrika često koristi za procjenu potencijala rasta kriptovalute.

Većina najpopularnijih popisa novčića, poput onog na CoinGecko, rangirani su u smislu tržišne kapitalizacije, a u vrijeme pisanja ovog članka Bitcoin i Ethereum su na prva dva mjesta.

Tržišna kapitalizacija Bitcoina prvi je put dosegla 900 milijardi dolara 14. veljače. Izvor: CoinGecko

Likvidnost i obujam trgovine

Likvidnost se odnosi na to kako se lako može kripto imovina kupiti i prodati na tržištu. Likvidnost kripto imovine može se procijeniti čimbenicima kao što su 24-satni obujam trgovanja, broj trgovačkih parova dostupnih na tržištu i broj aktivnih adresa koje drže token.

Tether (USDT) je kriptovaluta s kojom se najčešće trguje u vrijeme pisanja ovog članka. Izvor: CoinGecko

Mehanizam opskrbe

Maksimalna opskrba, cirkulirajuća opskrba i ukupna opskrba ključne su metrike u mehanizmu opskrbe tokena. Maksimalna ponuda uključuje sve tokene koji su u optjecaju, kao i one koji tek trebaju biti izdani.

Kružna ponuda odnosi se na broj kovanica ili žetona koji su javno dostupni i trguju na tržištu. Statistika ponude u središtu je većine modela vrednovanja cijena i rasprava.

Bitcoin ima cirkulirajuću opskrbu od 18 630 100. Izvor: CoinGecko

Faktori rizika

Kriptoprostor je okruženje visokog rizika zbog mnoštva izazova, u rasponu od tehničkih propusta do regulatornih stezanja i ostalih sigurnosnih rizika koje korisnici moraju biti u potpunosti svjesni.

Pravni / regulatorni rizici

Kripto tokeni mogu biti podložni regulaciji ili pravnom riziku, ovisno o njihovom mehanizmu izdavanja tokena i / ili operativnoj nadležnosti. Primjerice, ako se tokeni izdaju putem početne ponude kovanica u Sjedinjenim Državama, tokeni se mogu suočiti s potencijalnom tužbom američke Komisije za vrijednosne papire zbog neregistrirane ponude vrijednosnih papira.

Nedavni primjer regulatornih rizika s kojima se suočavaju kripto projekti je Ripple. Tvrtku koja stoji iza šeste po veličini kriptovalute, XRP, nedavno je američko DIP naplatilo za neregistriranu ponudu vrijednosnih papira u iznosu od 1,3 milijarde dolara u 2013..

Pametni ugovori / sigurnosni rizici

Bez obzira na viziju i napredak projekta, sigurnosni podvizi su stalna prijetnja i mogu dovesti do gubitka sredstava. S obzirom na to kako programeri mogu lako plagirati kôd, korisnici bi trebali obratiti pažnju na projekte koje zaštitarske tvrtke neovisno revidiraju.

Ranjivosti pametnih ugovora, poput napada na brze zajmove, i dalje su prisutne na decentraliziranom financijskom tržištu i do sada su rezultirale gubicima od 48 milijuna dolara 2021. godine.

Poslovni rizici

Za protokole kriptovaluta, konkurentsko okruženje njihovih slučajeva upotrebe predstavlja poslovni rizik za korisnike. Na primjer, tokeni koji predstavljaju decentraliziranu kripto razmjenu suočavaju se s konkurencijom drugih, možda uspostavljenijih decentraliziranih burzi i tradicionalnih financijskih institucija. Sljedeći bi primjer bili tokeni za plaćanje, gdje se suočavaju s konkurencijom tradicionalnih platnih giganata poput PayPala.

Završne misli

Bitcoin i druge kriptovalute stječu popularnost među maloprodajnim trgovcima u nedavnom biku. Međutim, korisnici bi trebali paziti na svojstvene rizike i razmotriti neke od temeljnih mjernih podataka o kojima je prethodno bilo riječi pri ocjenjivanju novih i postojećih projekata.

Korisnici zainteresirani za trgovanje također se mogu obratiti našem korak-po-koraku vodiču za trgovanje kriptovalutama kako bi započeli i prijavili se za račun na OKExu kako bi dobili 10 USD.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner