Što je trajni gubitak u DeFi-u? Pregled AMM-ova i rizika od rudarstva likvidnosti

Objašnjenje nestalnih gubitaka i kako to funkcionira prilikom pružanja likvidnosti protokolima DeFi

DeFi, ili decentralizirano financiranje, modna je riječ u kripto-šifriranju od 2019. godine, ali postao je glavna tema 2020. godine dok su protokoli i platforme DeFi-a narasli na popularnosti. Ekosustav, vođen Ethereum blockchainom, također je odigrao presudnu ulogu u oživljavanju maloprodajnog interesa u većem kripto prostoru. Zapravo su to čak i tradicionalne bankarske institucije priznajući potencijal DeFi-a, dok smo vidjeli da se vrijednost imovine posvećene DeFi protokolima kreće s 1,2 milijarde na više od 60 milijardi u posljednjih 12 mjeseci.

Ljudi koji su čak i slabo upoznati s DeFi prostorom možda su svjesni koncepta pružanja likvidnosti za ostvarivanje pasivnog prihoda ili prinosa putem DeFi protokola. Takozvano uzgoj prinosa – koje se naziva i rudarstvo likvidnosti – u DeFi-u je bilo srce eksplozije tržišta, vođeno automatiziranim protokolima za izradu tržišta. Projekti poput Uniswap-a, SushiSwap-a i Balancera poznati su kao decentralizirane razmjene i oslanjaju se na takve AMM protokole. Njihove platforme omogućuju trgovcima da lako zamijene tokene na potpuno decentraliziran i neprimjetan način.

To su omogućili oni koji su poznati kao pružatelji likvidnosti – tj. Korisnici koji deponiraju određenu kripto imovinu na platformu, pružajući tako likvidnost za drugu imovinu koja se razmjenjuje. LP-ovi se potiču da polože ili zaključaju svoju imovinu jer zarađuju naknade za transakcije koje generiraju trgovci zamijenjujući tokene na datoj platformi. S gledišta LP-a – onih koji zaključavaju svoje tokene u DeFi protokol – naknade za transakcije koje zarađuju su poput prinosa. Vrijednost prinosa oscilira, jer ovisi o upotrebi i volumenu protokola.

U ovom se članku nećemo detaljno baviti načinom na koji pružanje likvidnosti djeluje, ali da biste saznali više, pogledajte naš vodič za ostvarivanje pasivnog dohotka s OKEx Earn. Ovdje ćemo objasniti koncept trajnog gubitka, što je važno shvatiti za korisnike koji već pružaju likvidnost AMM-ima, ili razmišljamo o tome.

Međutim, da bismo razumjeli ovaj koncept, moramo imati pregled kako funkcioniraju bazeni likvidnosti u AMM protokolima.

Kako AMM-ovi bazeni likvidnosti rade

Da bi korisnici protokola s pogonom na AMM mogli zamijeniti tokene, moraju im biti na raspolaganju bazeni likvidnosti. Na primjer, ako trgovac želi prodati 1 ETH za USDT, mora postojati fond likvidnosti koji može uzeti 1 ETH i dati 1.000 USDT (i, radi jednostavnosti, recimo da se 1 ETH trguje za 1.000 USDT, a mi ne ne razmišljam o naknadama) i obrnuto. Kako volumen trgovanja raste, tako raste i potreba za takvom likvidnošću, i tu ulaze oni koji žele biti LP-ovi. Ti korisnici mogu položiti dvije digitalne valute para – u ovom slučaju, ETH i USDT – na protokol relevantni bazen (i) u unaprijed određenom omjeru, koji je često 50/50.

Na primjer, ako LP s 10 ETH želi dodati likvidnost u bazen ETH / USDT s omjerom 50/50, morat će položiti 10 ETH i 10.000 USDT (i dalje pod pretpostavkom da je 1 ETH = 1.000 USDT). Ako fond za koji se obvežu ima imovinu u vrijednosti od 100.000 USDT (50 ETH i 50.000 USDT), njihov će udio biti jednak 20.000 USDT / 100.000 USDT x 100 = 20%.

Postotak udjela LP-a u određenom fondu važno je napomenuti jer će im LP, kada pametnim ugovorom obveže ili položi svoju imovinu u fond, automatski biti izdani LP tokeni. Ti tokeni daju LP-u pravo da povuče svoj dio bazena u bilo kojem trenutku – 20% bazena u našem gore navedenom primjeru.

Tu nastupa koncept nestalnog gubitka. Budući da LP imaju pravo na svoj udio u fondu, a ne na određeni broj tokena, oni su izloženi drugom sloju rizika – nestalnom gubitku – ako cijena njihove položene imovine značajno poraste.

Izračunavanje nestalnih gubitaka

U našem primjeru, cijena 1 ETH u to je vrijeme iznosila 1.000 USDT, ali recimo da se cijena udvostručuje i 1 ETH počinje trgovati za 2.000 USDT. Budući da se bazen prilagođava algoritamski, koristi formulu za upravljanje imovinom. Najosnovniji i najšire korišten je konstantna formula proizvoda, popularizirala DEX platforma Uniswap.

Jednostavno rečeno, formula je sljedeća: ETH likvidnost x likvidna likvidnost = konstantan proizvod

Korištenjem podataka iz gornjeg primjera (50 ETH i 50 000 USDT) dobivamo: 50 x 50 000 = 2 500 000

Slično tome, cijena ETH u bazenu može se dobiti pomoću ove formule: token likvidnost / ETH likvidnost = ETH cijena

Primjenom naših primjera brojki dobivamo: 50.000 / 50 = 1.000 USDT (tj. Cijena 1 ETH).

Sada, kada se cijena ETH promijeni na 2.000 USDT, pomoću ovih formula možemo utvrditi omjer ETH i USDT koji se drže u bazenu:

  • ETH likvidnost = kvadratni korijen (stalna cijena proizvoda / ETH)
  • Likvidnost žetona = kvadratni korijen (stalni proizvod x cijena ETH)

Primjenom podataka iz našeg primjera ovdje, zajedno s novom cijenom od 2000 USDT po ETH, dobivamo:

  • ETH likvidnost = kvadratni korijen (2.500.000 / 2.000) = ~ 35.355 ETH
  • Likvidnost žetona = kvadratni korijen (2.500.000 x 2.000) = ~ 70.710,6 USDT

Točnost ovoga možemo potvrditi korištenjem prve jednadžbe (ETH likvidnost x likvidnost žetona = konstantan proizvod) kako bismo došli do istog konstantnog umnoška od 2.500.000: 35.355 x 70.710,6 = ~ 2.500.000 (tj. Isto kao i naš izvorni konstantni proizvod iznad).

Dakle, nakon promjene cijene, pod pretpostavkom da svi ostali čimbenici ostanu konstantni, bazen će imati otprilike 35 ETH i 70.710 USDT, u usporedbi s izvornih 50 ETH i 50.000 USDT.

Ako u to vrijeme LP želi povući svoju imovinu iz fonda, zamijenit će svoje LP tokene za 20% udjela u svom posjedu. Uzimajući svoj udio u ažuriranim iznosima svake imovine u fondu, dobit će 7 ETH (tj. 20% od 35 ETH) i 14.142 USDT (tj. 20% od 70.710 USDT).

Sada je ukupna vrijednost povučene imovine jednaka: (7 ETH x 2.000 USDT) + 14.142 USDT = 28.124 USDT.

Međutim, da je korisnik jednostavno držao svojih 10 ETH i 10.000 USDT, umjesto da položi tu imovinu u protokol DeFi, zapravo bi dobio više. Pod pretpostavkom da se ETH udvostručio s 1.000 USD na 2.000 USDT, nedugovana imovina korisnika procijenila bi se na 30.000 USDT: (10 ETH x 2.000 USDT) + 10.000 USDT = 30.000 USDT.

Ta razlika od 1.876 USDT – koja se može dogoditi zbog načina na koji AMM platforme upravljaju omjerima imovine – ono je što je poznato kao trajni gubitak.

Zaključak

U našem primjeru, LP gubi gotovo 2.000 USDT u procesu pružanja likvidnosti DeFi protokolu. Iako se taj postupak naziva trajnim gubitkom, taj izraz pomalo zavarava. Značenje nestalnog gubitka zapravo je vrlo slično konceptu nerealiziranog gubitka. Teoretski bi se gubitak mogao preokrenuti (ako LP ne povuče svoju imovinu i cijena ETH-a vrati na izvornu razinu), ali ne postoji jamstvo da će se to dogoditi.

Štoviše, nakon što LP povuče likvidnost iz protokola, nestalni gubitak zaista postaje trajan. U slučaju kada LP ima trajni gubitak, a zatim povuče svoju imovinu, jedina prednost koja je protokolima osigurala likvidnost ostaje naknada za trgovanje koju je LP prikupio dok je njihova imovina tamo bila položena. Međutim, u nestabilnim uvjetima, posebno tijekom trka bikova, same naknade vjerojatno neće pokriti razliku.

S druge strane, međutim, smanjenje cijene ETH-a od trenutka kada je položen u bazen donio bi dodatni ETH, čime bi se povećalo držanje ETH davatelja likvidnosti. S obzirom na to kako funkcioniraju nestalni gubici, osiguravanje likvidnosti tijekom medvjeđeg tržišta i jednostavno držanje nestabilne imovine tijekom bikova tržišta obje su strategije koje zaslužuju razmatranje.

Ako ste zainteresirani za korištenje decentralizirane razmjene ili osiguravanje likvidnosti, možete započeti s istraživanjem OKEx Swap i Farm DApps na OKExChain.

Niste spremni ući u DeFi? Započnite s učenjem kako funkcionira kripto trgovanje i započnite trgovati na OKExu – novi korisnici mogu zaraditi nagrade za kupnju, polaganje i trgovanje kripto.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner