Tehnička analiza kriptovaluta 101

Vodič za početnike za tehničku analizu na tržištu kriptovaluta

Iako se tehnička analiza na tržištu kriptovaluta može činiti zastrašujućom, taj se izraz jednostavno odnosi na proučavanje prošlih tržišnih podataka u pokušaju projiciranja budućih kretanja cijena. U osnovi, to nam omogućuje da napravimo obrazovane pretpostavke o tome hoće li se cijena digitalnog sredstva povećavati ili smanjivati ​​u budućnosti.

U ovom ćemo članku ukratko objasniti najvažnije alate za provođenje osnovne tehničke analize u nastojanju da vas započnemo na putovanju prema grafikonu BTC-a i drugih kriptovaluta te prema vašoj igri za kripto trgovanje.

Grafikoni svijeća

Iako postoje različite vrste karata – poput linijskih i trakasti – karata svijeća jedna su od najučinkovitijih.

Podrijetlom iz Japana prije više od jednog stoljeća, grafikoni svijeća vizualno prikazuju veličinu kretanja cijena u različitim bojama – često zelenoj za pozitivnu svijeću i crvenoj za negativnu svijeću.

Svaki svijećnjak prikazuje četiri ključne komponente za željeni vremenski okvir:

  • Otvorena cijena
  • Visoka cijena
  • Niska cijena
  • Zatvori cijenu

Svaki svijećnjak prikazuje četiri ključne informacije, s oznakom "šuplje" svijeća koja ukazuje na porast cijene

Te komponente ne samo da pružaju mnoštvo korisnih informacija u lako čitljivom i sažetom formatu, već omogućuju prepoznavanje različitih uzoraka svijeća. Iako postoji mnogo uzoraka svijeća koje ovdje nećemo detaljno opisivati, neki jednostavni uključuju bikovske i medvjeđe obrasce koji zahvataju.

Bikovski obuzimajući svijećnjak, koji prikazuje pozitivno tijelo svijeće "progutati" jedna ili više prethodnih negativnih svijeća

Podrška i otpor

Jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda provođenja tehničke analize je identificiranje područja podrške i otpora – gdje se očekuje da cijena digitalnog sredstva prestane padati, odnosno prestaje rasti.

Budući da je tržište kriptovaluta jednostavno razmjena između kupaca i prodavača, opravdano je da se potražnja za digitalnim sredstvom povećava kako njegova cijena opada, i obrnuto – barem u teoriji. Ovo bitno načelo u velikoj je mjeri odgovorno za stvaranje razina potpore i otpora. Jednostavno rečeno, tržište često zanima kupnja ili prodaja po određenoj cijeni, što stvara razine koje je teško probiti.

Cijena BTC-a od kraja 2017. do kraja 2018. odskočila je od vodoravne razine otprilike šest puta prije nego što je na kraju pala

Utvrđivanje ključnih razina podrške i otpora može biti korisno u planiranju trgovine. Na primjer, što se više puta testira razina potpore ili otpora, to slabiji postaje. Primarni primjer za to ilustriran je gore – kada se cijena BTC-a na kraju srušila kroz gotovo godinu dana dugu razinu podrške od oko 6000 USD u 2018..

Linije trenda

Sljedeći osnovni alat za tehničku analizu koji je od ključne važnosti je linija trenda – koja, kako naziv govori, linija koja se koristi za identificiranje trenda.

Praćenjem vrhova ili dna uzoraka svijeća, tehnički analitičar može prepoznati jasan bikovski ili medvjeđi trend cijene kriptovalute i u skladu s tim prilagoditi svoju strategiju trgovanja.

BTC je kretao silazno tijekom duljeg razdoblja u drugoj polovici 2019. godine prije nego što je čvrsto probio liniju padajućeg trenda – koji je recikliran kao podrška tijekom pada tržišta izazvanog COVID-om u ožujku 2020

Pomični prosjeci

Pomični prosjeci popularan su i jednostavan za uporabu pokazatelj zaostajanja koji umanjuje nestabilnost cijena i daje jasniju sliku o tome kakva je prosječna cijena digitalnog sredstva tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Dvije su primarne vrste pokretnih prosjeka:

  • Jednostavni pomični prosjeci
  • Eksponencijalni pomični prosjeci

Jednostavni pomični prosjeci koriste aritmetičku sredinu skupa cijena, dok eksponencijalni pomični prosjeci daju nedavnoj akciji cijena veću težinu.

Pomični prosjeci mogu se koristiti samostalno ili zajedno. Na primjer, često koristimo vrpcu eksponencijalnih pomičnih prosjeka na četverosatnom grafikonu svijećnjaka u našim analizama Crypto Market Daily. Ova se vrpca sastoji od osam EMA-a, u rasponu od 20 do 55 u koracima od pet – što znači da joj je potreban prosjek zadnjih 20 do 55 svijećnjaka, dok daje veću težinu nedavnoj cjenovnoj aktivnosti.

Četverosatna EMA vrpca za BTC djelovala je kao podrška mnogo puta tijekom kraja 2020. godine i jasno je prepoznala trend bika

Na trendovitim tržištima, vrpca EMA može se pokazati korisnom, jer jasno ilustrira u kojem smjeru se tržište kreće i gdje se mogu naći područja podrške ili otpora.

Indeks relativne čvrstoće

Konačni alat o kojem ćemo raspravljati u ovom članku je indeks relativne snage, koji je pokazatelj impulsa koji se prvenstveno koristi za utvrđivanje je li kriptovaluta prekupljena ili preprodana. Tradicionalno, vrijednosti RSI preko 70 ukazuju na to da je digitalno sredstvo prekupovano, a vrijednosti ispod 30 ukazuju na to da je pretjerano prodano.

Međutim, što se tiče BTC-a i ostalih kriptovaluta, RSI možda nije najpouzdaniji pokazatelj. BTC je dokazao da je sklon produljenom trčanju bikova, čija cijena više puta postaje i često ostaje pretjerana. Ipak, može biti korisno za utvrđivanje kada povlačenje može biti na pomolu.

Tijekom BTC-ovog vođenja bikova tijekom 2016. – 2017., vodeća kriptovaluta u nekoliko je navrata postala prekupljena u tjednom vremenskom okviru

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

Slijedite OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner