Podaci OKEx Bitcoin terminskih termina pokazuju kako povjerenje na tržištu opada kako cijene padaju

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu. 

Nakon što se krajem prošlog tjedna skočila na čak 19.427 dolara, cijena Bitcoina (BTC) ovog je tjedna požnjela četiri dana gubitka, spustivši se ispod 18.000 dolara, prema cijeni indeksa OKEx BTC. Ovotjedni pad vjerojatno će rezultirati medvjeđim gutajućim uzorkom na tjednom grafikonu i poslati Bitcoin u srednjoročnu fazu korekcije.

Na terminskom tržištu novi kvartalni ugovor BTCUSD0326 objavljen je, dok je prethodni tromjesečni ugovor BTCUSD1225 postao dvotjedni ugovor. BTCUSD0326 sada trguje na oko 18.300 USD s premijom od 450 USD, ili otprilike 2,50%, iznad cijene indeksa.

U prošlotjednom članku Futures Friday primijetili smo da se nekoliko omjera vratilo na srednju razinu, što ukazuje na to da trgovci na malo nemaju jasan stav prema cijeni. Pokazatelji općenito pokazuju nedostatak bikovskih osjećaja.

Ovog je tjedna omjer dugo / kratko pao na višetjedni minimum, a otvoreni interes također je pao na novi minimum koji još nije viđen u prosincu. Iako je brzo kretanje omjera posudbe BTC u srijedu prema gore pokazalo da neki trgovci pokušavaju uhvatiti dno, cijena je danas ponovno pala, vjerojatno zarobivši neke dugove.

Kvartalni fjučersi na OKEx BTC (BTCUSD1225), od 11. prosinca u 8:00 UTC, Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka o trgovanju OKExom

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja. 

BTC omjer dugo / kratko

Sveukupno, odnos dugih i kratkih nastavio se kretati prema dolje, s oko 0,9 krajem prošlog tjedna na trenutnih 0,8. U jednom trenutku tijekom pada cijena u srijedu, omjer duga / kratka brzo je krenuo prema gore, što ukazuje na to da su brojni trgovci na malo pokušavali kupiti dip. Međutim, omjer se zatim brzo povukao, što ukazuje da su ti trgovci brzo zatvorili svoje pozicije.

Trenutni omjer dugo-kratko pao je na najnižu točku u posljednjih nekoliko tjedana, što pokazuje očigledan nedostatak povjerenja maloprodajnih ulagača da će dugo trajati.

Vrijeme prikupljanja podataka: 12/4 08:00 UTC do 11/11 8:00 UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Budući da je novi tromjesečni ugovor objavljen ovog tjedna i daleko je od datuma isteka, održava premiju veću od 450 USD ili 2,6%. Premija je pala s pola tjedna od sredine tjedna, ali to još uvijek pokazuje povjerenje tržišta u sljedeću godinu.

Istodobno, primjećujemo da je stopa financiranja za trajne ugovore veći dio ovog tjedna ostala prigušena, što ukazuje da tržište nije baš bik.

Vrijeme prikupljanja podataka: 12/4 08:00 UTC do 11/11 8:00 UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečnu fjučers-cijenu, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni trend na tržištu. Kad je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvorene kamate i obujam trgovanja

Kamata na otvorenom porasla je s 1,26 milijardi dolara prošlog petka na najvišu razinu u ponedjeljak od 1,33 milijarde, prije nego što je brzo pala na trenutnih 1,23 milijarde.

U postojećem stanju, OI koji prelazi milijardu dolara postao je norma. Međutim, trenutni OI pao je na najnižu razinu od početka prosinca, što pokazuje opadajuću spremnost tržišnih sudionika da trguju.

Vrijeme prikupljanja podataka: 12/4 08:00 UTC do 11/11 8:00 UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Omjer posudbe BTC marže pokazuje neobično brz rast nakon pada u srijedu, porast s 11,0 na preko 16,0. To ukazuje na to da postoje trgovci na tržištu s polugom koji pokušavaju kupiti na dnu, iako po trenutnim cijenama još uvijek nisu vrlo isplativi.

Vrijeme prikupljanja podataka: 12/4 08:00 UTC do 11/11 8:00 UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti tijekom određenog vremenskog razdoblja. 

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvid trgovca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Nakon ovotjednog uzastopnog pada, tržišni optimizam uzeo je pogodak. Iako podaci OKEx-a pokazuju da su trgovci pokušavali kupovati na najnižim razinama, trenutne cijene ne dopuštaju im veliku zaradu.

Na tjednom grafikonu, ako obrazac gutanja prema dolje krene onako kako se očekivalo, možda će biti teško ponoviti izazov od 20.000 USD za ostatak prosinca. Trenutna razina podrške od 17.550 do 17.650 dolara na indeksu, odnosno 18.000 do 18.150 dolara na tromjesečnom ugovoru, vrlo je važna i utvrdit će može li Bitcoin ući u fazu konsolidacije u ovoj fazi ili uzeti drugi silazni kanal za testiranje razine od 16.500 dolara. Ukupno gledajući, trenutni trend nije optimističan.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner