Novi podaci o OKEx BTC opcijama pokazuju da trgovci nadoknađuju svoje opcije poziva nakon pada u četvrtak

Bitcoin (BTC) cijena je bila nestabilna ovaj tjedan, s Fedovom najavom i američkim dionicama glavni naslovi. Bitcoin je porastao s 9.750 na 10.000 dolara nakon Sastanak FOMC-a u srijedu, 10. lipnja, i u četvrtak se srušio na 9.081 USD, prema BTC indeksna cijena OKEx-a, u paru sa svom globalnom rizičnom imovinom.

 Kako Bitcoin doživljava sve veću volatilnost, trgovci se mogu okrenuti izvedenice tržišta radi procjene tržišnih osjećaja i budućih očekivanja. Kako bi pomogao trgovcima koji traže takve uvide, danas, 12. lipnja, OKEx je predstavio podatke o trgovanju na svojim proizvodima s Bitcoin opcijama. U ovoj ćemo analizi raspraviti i protumačiti neke od dostupnih skupova podataka.

bitcoin usdOKEx BTC indeks cijena 1H grafikon. Izvor: OKEx

BTC opcije otvaraju kamate i opseg trgovanja

Otvoreni interes (OI) od BTCUSD opcije neprestano raste od 19. svibnja i u četvrtak ujutro zabilježio je rekordnih 7.580,5 BTC. Od tada je OI pao na 5553,9 jer je u petak istekla tjedna opcija. Očekuje se da će se OI uskoro ponovo akumulirati.

U vrijeme pisanja ovog članka, ugovor o opcijama s najvećim OI (392,4 BTC) je BTC-USD-0626-2000-P – a put opcija, istječe 26. lipnja, uz štrajk od 2.000 američkih dolara. Opcija s najvećim dnevnim opsegom trgovanja (119 BTC) je BTC-USD-0925-12000-C – call opcija istječe 25. rujna, uz cijenu štrajka od 12 000 USD.

Te brojke ukazuju na to da se, sveukupno gledano, sve više trgovaca srednjoročno naginje bikovskom pogledu, zajedno s velikim udjelom pozicija zaštite.

otvorene kamate obim trgovanja btc opcijeVrijeme prikupljanja podataka: od 19.5. 16:00 do 06.12. 8:00 (UTC)

Otvoreni kamati odražavaju ukupno udjele u određenoj imovini u opcijskim ugovorima u određeno vrijeme. Količina trgovanja označava ukupan broj ugovora o trgovanju opcijama u tom vremenskom okviru.

Nagli pad OI svakog petka posljedica je isteka tjednih opcija.

BTC opcije otvaraju kamatu i opseg trgovanja do isteka

Većina OI odnosi se na tromjesečne opcijske ugovore – 20200626 (istječe 26. lipnja) s 1.766,4 BTC u pozivima i 1.459,5 BTC u pozivima. Opcije s kraćim datumima dospijeća imaju relativno uravnoteženiju distribuciju poziva i prodaje, dok se onima s dužim rokovima dospijeća uglavnom trguje izvan novca (OTM).

Otvorena kamata Pozovite BTC opcijeVrijeme prikupljanja podataka: od 19.5. 16:00 do 06.12. 8:00 (UTC)

Ovaj pokazatelj prikazuje i otvorene kamate i otvorene kamate (vrijednost trenutno aktivnih call ili put opcija) i odgovarajuće količine trgovanja za određena razdoblja.

Odnos BTC opcija Call / Put

U odnosu na početak lipnja, omjer poziva za putanje smanjio se s 1,95 na 1,57, što ukazuje da je udio poziva u ukupnom OI od danas 61 posto. Pad je pratio pad cijene Bitcoina u četvrtak, a u kombinaciji s porastom poziva za stavljanje omjera (volumen) istog dana, to ukazuje na to da trgovci nadoknađuju svoje opcije poziva.

otvoreni omjeri kamata btc opcijeVrijeme prikupljanja podataka: od 19.5. 16:00 do 06.12. 8:00 (UTC)

Ovaj pokazatelj pokazuje omjer ukupne otvorene kamate i ukupnog volumena u usporedbi između call i put opcija. Omjer 1 nije točno polazište za mjerenje raspoloženja na tržištu, jer obično ima više kupaca nego poziva.

Omjer call / put (OI) = otvoreni interes opcija poziva na određeni dan / otvoreni interes stavki opcija istog dana.

Omjer poziva / puta (glasnoća) = volumen opcija poziva određenog dana / volumen put opcija u istom danu.

BTC opcije impliciraju volatilnost

Jednomjesečna i tromjesečna implicirana volatilnost (IV) stabilne su oko 69 posto, odnosno 72 posto, ali su se razmaci suzili.

implicirana volatilnost btc opcija ugovoraVrijeme prikupljanja podataka: 6/7 8:00 do 6/12 8:00 am (UTC)

Ovaj pokazatelj pokazuje impliciranu volatilnost koja odgovara cijeni marke u određeno vrijeme za različite rokove valjanosti.

Implicirana volatilnost odražava očekivanu buduću volatilnost cijene temeljne imovine. U statističkom smislu to je očekivano godišnje standardno odstupanje cijene temeljne imovine u postotnim bodovima. Pod uvjetom da su svi ostali čimbenici jednaki, veće premije opcija ukazuju na veću impliciranu volatilnost.

BTC opcije impliciraju iskorak volatilnosti

Prema grafikonu u nastavku, jednomesečni nagib IV općenito je hlapljiv, dok je tromjesečni nagnut lijevo i stabilizira se s vremenom, što ukazuje da je srednjoročno raspoloženje relativno usmjereno.

IV kosoVrijeme prikupljanja podataka: 6/7 8:00 do 6/12 8:00 am (UTC)

Iskrivljenost volatilnosti odražava kako će ugovori o opcijama za jednu temeljnu imovinu, s istim istekom, ali različitim udarnim cijenama, imati različite implicirane vrijednosti volatilnosti (IV). Iskrivljenost gleda na razliku između IV za opcije u novcu, izvan novca i u novcu.

BTC opcije impliciraju volatilnost nasuprot indeksu povijesne volatilnosti

Kao što je prikazano na donjem grafikonu, povijesna volatilnost naglo je porasla u četvrtak, a zatim je počela polako padati, ali implicirana volatilnost nije se puno promijenila.

povijesna volatilnostVrijeme prikupljanja podataka: 6/7 8:00 do 6/12 8:00 am (UTC)

Ovaj pokazatelj pokazuje impliciranu volatilnost opcija s novcem i povijesnu volatilnost za odgovarajuću indeksnu cijenu.

Razdoblja kada obje ove mjere ukazuju na visoku volatilnost obično imaju koristi od prodavača opcija, dok očitanja male volatilnosti pogoduju kupcima opcija.

Opcije varalica

Trgovcima koji su novi na tržištu opcija moglo bi biti korisno imati brzu tablicu s objašnjenjima uobičajenih pojmova, s još više informacija u našem dubinski vodič za bitcoin derivate.

  • Staviti je pravo prodaje imovine po unaprijed utvrđenoj cijeni
  • Poziv je pravo na kupnju imovine po unaprijed utvrđenoj cijeni

Za opcije poziva:

  • ITM – u novcu: Strike Price < Trenutna cijena imovine
  • bankomat – na novac: Strike Price = Trenutna cijena imovine
  • OTM – od novca: Strike Price > Trenutna cijena imovine

Za put opcije:

  • ITM – u novcu: Strike Price > Trenutna cijena imovine
  • bankomat – na novac: Strike Price = Trenutna cijena imovine
  • OTM – od novca: Strike Price < Trenutna cijena imovine

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj materijal ne smije se uzimati kao osnova za donošenje investicijskih odluka, niti ga treba tumačiti kao preporuku za sudjelovanje u investicijskim transakcijama. Trgovanje digitalnom imovinom uključuje značajan rizik i može rezultirati gubitkom vašeg uloženog kapitala. Trebali biste osigurati da u potpunosti razumijete rizik i uzeti u obzir vašu razinu iskustva, ciljeve ulaganja i potražiti neovisni financijski savjet ako je potrebno

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner