Mjesečno izvješće o tržištu kriptovaluta: Nova godina, novi rekordi

Pregled razvoja i izvedbe kripto tržišta u siječnju

Ključna za poneti

  • U prvom mjesecu 2021. Bitcoin (BTC) i Ether (ETH) postavljaju nove vrhunce svih vremena, a tržišna kapitalizacija kriptovaluta premašuje 1 bilijun dolara.
  • Poticajna očekivanja porasla su nakon pobjede demokrata na američkim izborima. S porastom cijepljenja, gospodarstvo je na dobrom putu ka oporavku u obliku slova V, pogotovo jer Fed nastavlja pružati potporu.
  • Bitcoin je u siječnju uvelike nadmašio globalnu imovinu i pokazao veću korelaciju s rizičnom imovinom. Tržišni lider također je izazvao sve veći institucionalni interes.
  • U siječnju je došlo do znatne volatilnosti zbog aktivnog trgovanja, što je rezultiralo rekordnim ukupnim volumenom trgovanja na OKExu od 717 milijardi dolara za mjesec.
  • Altcoins su nadmašili Bitcoin-ov mjesečni povrat od 14%, s meme coin DOGE, profitirajući od sage o Wall Street Bets.
  • Eter je izveden zahvaljujući solidnim osnovama i ostvario je 78% mjesečnog povrata. DeFi tokeni su se također vinuli jer se činilo da ih tržište mijenja po višim cijenama.

Sažetak makro okruženja

Opskrba američkim dolarima maršira prema sjeveru još od početka epidemije. Federalne rezerve obvezale su se na nastavak kupnje obveznica, a stope kratkoročnog zaduživanja ostale su usidrene blizu nule u siječnju. Tržišta vjeruju da je sve dok Fed zadržava svoj trenutni stav sigurno nastaviti investirati. Kao rezultat toga, globalne cijene imovine profitirale su od izdašne novčane mase.

S porastom cijepljenja, američka ekonomija vjerojatno će završiti s oporavkom u obliku slova V. Prethodnica takvog oporavka bio je indeks američkih dolara koji je u siječnju objavio kontra-trend miting, porast za 0,7%. Iako je dolarski skup pritiskao rizičnu imovinu u siječnju, naknadni poticajni paket administracije Bidena vjerojatno će ograničiti rast dolara.

U međuvremenu je prinos u riznici narastao na 1,10%, što nije razina od pada u ožujku prošle godine. Krivulja pojačavanja signal je da ulagači očekuju veću inflaciju u narednim godinama. Ovo očekivanje inflacije i pretjerano bogat kapital na tržištu postavili su sjajnu pozornicu za Bitcoin.

Štoviše, pokret “Wall Street Bets” donio je opću nestabilnost na tržište krajem siječnja, pad dionica, a indeks volatilnosti ispumpao je 60% 27. siječnja. Gamestop i AMC povučeni su do kraja siječnja, i čini se da se WSB saga bliži kraju.

Povijesno gledano, Bitcoin ima bolju izvedbu u razdobljima pada volatilnosti tržišta. Međutim, popularnost pripovijesti protiv uspostavljanja društvenih mreža usmjerava više pozornosti na Bitcoin i decentralizirane financije.

Obilna novčana masa i očekivanja inflacije postavili su sjajnu pozornicu za Bitcoin. Izvor: TradingView

Globalne performanse imovine

Iz perspektive prinosa, Bitcoin je u siječnju nadmašio globalnu imovinu s mjesečnim prinosom od 14,2%, prema OKEx BTC spot cijeni. Spot cijena sirove nafte TWI skočila je 7,5% usred ekonomskog oporavka, zauzevši drugo mjesto. Zlatna točka pretrpjela je rasprodaju zbog povećane sklonosti tržišnom riziku, pala je za 2,7% na mjesec.

Burza je u siječnju imala različite performanse, sa S&Indeks P 500 koji je završio 1% niže zbog plavih čipova koji su padali usred WSB sage, dok su dionice na tržištima u nastajanju imale pozitivan povrat. Snažni povrati iz Velike Kine pridonijeli su izvanrednim mjesečnim prinosima MSCI Asia ex-Japan indeksa od 4,1%, dok je MSCI indeks tržišta u razvoju porastao za 3,1%.

Bitcoin je u siječnju uvelike nadmašio globalnu imovinu. Izvor: OKEx, JPMorgan Chase

Institucionalni interes za Bitcoin nastavlja rasti kako digitalna valuta postavlja nove rekorde. MicroStrategy je još jednom uložio u najistaknutiju kriptovalutu i doveo do ukupnog BTC ulaganja tvrtke na više od 70 000 kovanica. Crypto rudar Marathon Patent Group kupio je 150 milijuna USD u bitcoinu tijekom pada cijena sredinom siječnja i evidentan je trend izgradnje tvrtki Bitcoin riznice

Čak je i Ray Dalio, osnivač Bridgewater Associatesa, promijenio stav prema kriptovaluti i rekao da Bitcoin jest "jedan vraški izum." Kriptovalute također smatra ulaganjem radi zaštite klijenata od umanjenja vrijednosti fiat valute.

Također je vrijedno napomenuti da je Bitcoin 90-dnevna korelacija sa S&Indeks P 500 skočio je u siječnju, popevši se s 0,1 na čak 0,21. Tijekom više dana trgovanja, Bitcoin je vidio sinkronizirane poteze s burzom oko otvorenog vremena američke burze.

Korelacija Bitcoina sa zlatom, s druge strane, smanjila se s 0,07 na -0,07. To sugerira da se u ovoj fazi na Bitcoin više gleda kao na sredstvo alternativnog rizika nego na sredstvo sigurnog utočišta.

Povezala se bitcoin s burzom, dok se korelacija sa zlatom smanjila. Izvor: Metrika novčića

Siječanjsko trgovanje na OKExu

U prvoj polovici siječnja, kad je cijena Bitcoina skočila s 30.000 na više od 40.000, raspoloženje na tržištu postalo je pregrijano. Premija kvartalnih terminskih ugovora popela se s 3% na 6%, a osmosatne stope financiranja na vječnim zamjenama u više su navrata narasle na čak 0,15% na OKExu.

Premija na BTC kvartalno u budućnosti odražava promjenu raspoloženja na tržištu u siječnju. Izvor: OKEx

Bitcoin je doživio dva velika povlačenja u prvoj polovici siječnja. Popust od 21% 3. siječnja brzo je pokupio pomahnitala kupovna moć, a cijena je nastavila svoj uspon, postavljajući novi vrhunac svih vremena blizu 42.000 američkih dolara. Drugo povlačenje oko 11. siječnja u tandemu je s padom ostale rizične imovine zbog rastućih prinosa u trezorskim zapisima i indeksu dolara. Ovim padom Bitcoin je tijekom tri dana izgubio 28% vrijednosti, a sudionici tržišta pitali su se je li stiglo medvjeđe tržište.

Drugo povlačenje također je doprinijelo ukupnom prigušenom raspoloženju na tržištu u drugoj polovici siječnja. Kvartalna terminska premija pala je ispod 2%; u međuvremenu su i omjer dugo / kratko i otvoreni kamati brzo pali.

Baš dok se tržište pretvaralo u pesimizma, Elon Musk je 29. siječnja ažurirao svoj Twitter na Twitteru riječju # Bitcoin. Vodeća kriptovaluta odmah je povukla 20% odgovora. Ovo je također poslužilo kao posljednji vrhunac u siječnju prije nego što je Bitcoin vratio većinu "Elon reli" dobitke.

Šiljci i padovi gurnuli su mjesečni obujam trgovanja na najvišu razinu na OKExu. Izvor: OKEx

Tržište ispunjeno novim maksimumima i oštrim ulascima omogućilo je da je obujam trgovanja dosegao rekordne razine u siječnju. OKEx je generirao 717 milijardi dolara u ukupnom iznosu, s tim da su terminski udjeli činili 55%. Uz to, najtrgovaniji instrument na OKExu, kvartalna budućnost BTC s kovanicom, postavio je najveći jednodnevni volumen u povijesti, na 7,2 milijarde dolara 11. siječnja. I drugi su instrumenti istog dana zabilježili skokove u količini. Štoviše, otvoreni interes BTC-a za OKEx 19. siječnja postavio je novi vrhunac od 2,42 milijarde dolara prije nego što se naglo spustio na razinu ispod 2 milijarde dolara, budući da su bikovi počeli zatvarati svoje pozicije radi ostvarivanja dobiti..

Opseg trgovanja na OKExu u siječnju je dosegao 717 milijardi dolara, postavljajući novi rekord. Izvor: OKEx

Altcoini su nadmašili BTC

Indeks altcoin-sezone pruža Blockchain centar porasla je s 14 na 57. To pokazuje da je do kraja siječnja 57% od top 50 kriptovaluta imalo bolju izvedbu od Bitcoina u odnosu na posljednjih 90 dana.

Važna pojava u siječnju bio je izljev osjećaja protiv uspostavljanja establišmenta – pod vodstvom oklada na Wall Streetu – koji je potresao tržište kriptovaluta. Dogecoin (DOGE) skočio je više od 1.000% u nešto više od jednog dana nakon što je gomila WSB-a navodno pumpala meme novčić. Novčić je nastavio u trendu jer ga je Elon Musk također nekoliko puta spomenuo na Twitteru, a to ga je odvelo na prvo mjesto među devet najtrgovanijih kripto valuta po količini spota OKEx.

XRP i Zvjezdani Lumen (XLM) također su favorizirali Redditori. Pumpa predvođena WSB-om omogućila je XRP-u da ostvari 122% dobitka u siječnju. Prije toga, XRP se suočio s velikim prodajnim pritiskom zbog tužbe koju je protiv njega pokrenuo američki SEC. U međuvremenu, XLM je porastao za 148%.

Polkadot (DOT) zabilježio je brzi skok cijena u drugoj polovici siječnja zbog nadolazećih aukcija slotova. Ovi su događaji očito potaknuli potražnju za DOT-om u kratkom roku, a mjesec su završili s povratom od 93%.

Uloge na Wall Streetu dominirali su u siječanjskim altcoin povracima. Izvor: OKEx

S obzirom na utjecaj vanjskih čimbenika, cijena DOGE odvojila se od Bitcoina u siječnju, s faktorom korelacije manjim od 0,25. Slično tome, XRP i XLM nisu imali korelaciju veću od 0,5 s bilo kojom drugom gore navedenom kriptovalutom.

DOGE je u siječnju imao neovisan trend, na koji široko tržište nije utjecalo. Izvor: OKEx

Eter pokazuje snažne temelje

Tri godine nakon ICO-ovog buma, Ether je u siječnju ponovno dosegao novi vrhunac svih vremena iznad 1400 američkih dolara, ostvarujući 78% mjesečnog povrata. Volatilnost Etera u povijesti je bila veća od bitcoina, a to se nije promijenilo u siječnju. Oba su tržišna lidera zabilježila porast volatilnosti do najviših razina travnja. Međutim, u siječnju se Ether povukao mnogo manje od Bitcoina, a njegov je skup bio održiviji. To se odrazilo na činjenici da ETH-ov 30-dnevni povrat ulaganja nije previše opao do kraja mjeseca.

Eter je pokazao održiviji skup i veću volatilnost u siječnju. Izvor: Metrika novčića

Od 31. siječnja ukupna vrijednost zaključana u mreži Ethereum dosegla je 28 milijardi dolara, što je 80% više u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima DeFi puls. Kako tržište DeFi-a nastavlja cvjetati, potražnja za eterom raste u tandemu.

Ključna metrika za mjerenje upotrebe kriptovaluta su ukupne naknade za transakcije, koje odražavaju stvarnu potražnju korisnika koji plaćaju. Iako su ukupne transakcijske naknade Bitcoina (pokretni prosjek od 30 dana) bile pet puta veće od Eterovih u siječnju 2018., ta je situacija u potpunosti preokrenuta u siječnju ove godine, a ukupne transakcijske naknade Etera od 10,7 milijuna dolara bile su tri puta veće od Bitcoinovih.

Jedina zabrinutost je međutim što Eterov broj aktivnih adresa nije porastao tako brzo kao Bitcoin u siječnju, što je možda rezultat visoke naknade za plin odvraćanje malih ulagača malim sredstvima.

Ukupne Eterove naknade za transakcije bile su tri puta veće od Bitcoinovih u siječnju. Izvor: Metrika novčića

DeFi nastavlja trend

Mnogi vodeći DeFi tokeni postigli su najvišu cijenu tijekom siječnja, jer ih je tržište cijenelo većim procjenama temeljenim na čvrstim osnovama. Drugi razlog iza ovog skupa bio je objavljivanje američkog Ureda kontrolera valute članak raspravljajući "samovozeće banke" izgrađena na DeFi protokolima.

Među DeFi žetonima s popisa OKEx-a, izvorni tokeni decentraliziranih razmjena nesumnjivo su bili najveći dobitnici u siječnju. Među njima su Curve (CRV) i Tokenlon (LON) bili na prvom mjestu u sektoru, s prinosom od oko 320%. Token pozajmljivanja protokola AAVE i protokol sintetičke imovine Synthetix (SNX) također su ostvarili mjesečni povrat od 245%, odnosno 138%.

Prvih pet dobitnika pomeli su DEX tokeni, s prosječnim mjesečnim dobitkom od 295%. Izvor: OKEx

Prema Analitika dina, Uniswap je na vrhu decentraliziranih burzi imao mjesečni obujam trgovanja od 25,9 milijardi dolara, a slijedi SushiSwap s 12,2 milijarde dolara. Curve je zauzeo treće mjesto s obujmom od 6,3 milijarde dolara.

Uniswap i SushiSwap i dalje su prva dva DEX-a po količini. Izvor: Analitika dina

Krivulja rasta ukupnih korisnika DeFi-a nastavila je biti strma, narastajući s 1,18 milijuna na 1,32 milijuna tijekom mjeseca. DeFi protokoli bez dozvole i bez povjerenja mogu ubrzano usvajati jer su platforme poput Robinhooda u siječnju više puta zaustavile uobičajene trgovačke aktivnosti. Zapravo, promjena paradigme u financijskoj industriji već je možda u tijeku.

Broj ukupnih korisnika DeFi-a s vremenom održava visok rast. Izvor: Analitika dina

Gledajući unaprijed

Podaci pokazuju da je veljača u povijesti bila snažan mjesec za Bitcoin, s drugom najvišom medijanom od 21% i prosjekom od 17% mjesečnih prinosa. Vijest o Teslini kupnji Bitcoina vrijednog 1,5 milijardi dolara zapalila je tržište početkom veljače, a cijena je ušla na neistraženi teritorij. Trgovci, međutim, moraju pripaziti može li ostvarivanje profita prouzročiti pad, kao što je bilo krajem siječnja. To je rečeno, dugoročni pozitivni osjećaji oko Bitcoina vjerojatno će ostati netaknuti.

Povijesni podaci pokazuju da je veljača bila snažan mjesec za Bitcoin. Izvor: CoinMarketCap, OKEx

Nekoliko brzih povlačenja u siječnju uzrokovalo je slabe ruke da bace svoje novčiće, dok su investitori koji su dugoročni bikovi nastavili kupovati. To se odražava na sve veći broj adresa sa saldom većim od 1.000 BTC, unatoč ponovnom praćenju. Prema podacima Glassnodea, tijekom mjeseca na grafikonu se pojavilo 201 novi kit, znak da institucije i velike tvrtke možda počinju akumulirati kovanice. Kupnja koju je obavio Tesla mogla bi imati signalni učinak, i to svoj glasina cijena od oko 33.000 USD po novčiću vjerojatno će stvoriti najnižu cijenu.

Kitovi su akumulirali novčiće tijekom oštrog povlačenja u siječnju. Izvor: Glassnode

Rudari su odlagali svoja imanja u siječnju. Indeks položaja rudara (MPI) započeo je oko 1,256, a 17. siječnja dosegnuo je povijesni maksimum od 12,666. Krajem siječnja taj se indeks vratio na 2,79. Budući da su rudari u siječnju otključali tako veliku količinu kovanica, opskrba bi se mogla iscrpiti u kratkom roku.

MPI je u siječnju dosegao povijesni maksimum. Izvor: CryptoQuant

Uz to, institucionalna se izloženost otvorila lansiranjem ETH terminskih ugovora na CME početkom veljače. Nedavno izvješće od Dionice novčića pokazuje da su priljevi kapitala u ETH bili visoko koncentrirani tijekom posljednjih tjedana. Značajno je da je banka Federalne rezerve St. Izvještaj o istraživanju tvrtke DeFi, istraživanje pametnih financijskih tržišta zasnovanih na ugovorima. Sve nas to navodi na vjerovanje da su raspoloženja na tržištu optimistična u pogledu ETH-a.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner