Kupnja BTC-a na malo potaknula je kvartalnu premiju naviše, ali institucije su smanjile duge pozicije

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Bitcoin vikend skup od više od 1000 dolara omogućio mu je da nadoknadi većinu gubitaka sredinom tjedna. Vodeća digitalna valuta suzila je tjedni gubitak na 1,34% nakon zatvaranja na 19.162 dolara prema cijeni indeksa OKEx BTC. Ovaj je val došao kao olakšanje bikovima nakon što je BTC dva puta tijekom tjedna testirao 17.600 američkih dolara. 

Snažan miting tijekom vikenda ogleda se i u premiji na terminske pogodbe. OKEx BTC fjučersi na godišnjoj osnovi, tromjesečna osnova, sada su dosegli preko 14%, sa sličnim razinama zabilježenima 24. studenog kada su BTC porasli na 19.400 USD. To pokazuje da je povjerenje tržišta u trend cijena sljedeća tri mjeseca i dalje vrlo snažno. Uz to, ova visoka tromjesečna premija pruža mogućnosti arbitražama.

BTC fjučersi na godišnjoj osnovi, tromjesečna osnova. Izvor: iskriviti

Glavni altcoini ne uspijevaju nadmašiti dok OKB dobiva 10%

Povlačenje Bitcoina sredinom tjedna ostavilo je gotovo sve glavne altcoine da ga ne nadmaše za ovaj tjedan. Eter (ETH) i Litecoin (LTC) pali su za 2,33%, odnosno 2,52%. Međutim, 

XRP je pretrpio rasprodaju i izgubio je 17% vrijednosti u posljednjih tjedan dana nakon završetka SPARK-ovog zračnog prostora za vlasnike XRP-a. Jedan od najznačajnijih među glavnim altcoinima bio je OKB, koji je zaradio više od 10% u posljednjih sedam dana. Sve u svemu, glavni altcoini nisu uspjeli razviti neovisan trend, a dominacija Bitcoina nije se puno promijenila. 

Tjedni povratak glavnih kriptovaluta, 12 / 7-12 / 13. Izvor: TradingView

SushiSwap postaje najveći dobitnik spajanja yearn.finance

U sektoru DeFi, ukupna zaključana vrijednost prvi je put dosegla 15 milijardi dolara prošlog utorka, ali taj je broj opao u povlačenju Bitcoina. A istodobno, cijena mnogih glavnih DeFi tokena pala je tijekom proteklog tjedna.

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeFi puls

Uniswap (UNI) pao je za 10,23%, iako je njegov sedmodnevni obujam i dalje zauzimao 60% DEX-ovog trgovanja, prema Podaci Dine. Tržište je i dalje neraspoloženo za SushiSwap (SUSHI), koje je prošlog tjedna poraslo za 7,32%, očekujući veće napore od njegovog spajanja s yearn.financeom. Compound (COMP) također je porastao za dodatnih 5% tijekom tjedna, dok je većina DeFi tokena pala za 5% na 15%. 

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 12 / 7-12 / 13. Izvor: TradingView

Institucionalni investitori značajno smanjuju duge pozicije

CME je objavio najnoviji (od 8. prosinca) Bitcoin terminske pogodbe podaci o položaju 12. prosinca Bitcoin se kretao u uskom rasponu od oko 1000 USD, nedostajući jasan smjer tijekom izvještajnog razdoblja. 

Otvoreni interes dalje je pao, sa 11.812 na 11.750 – natrag na razinu na kojoj je bio prije tri tjedna. Iako cijena BTC-a nije zabilježila značajan pad tijekom izvještajnog razdoblja, čini se da su institucionalni ulagači smanjili svoje pozicije radi kontrole rizika.

Podaci o CME bitcoin fjučersima – Otvoreni interes. Izvor: Quandl

Duge pozicije menadžera imovine smanjile su se sa 626 na 544, dok su se kratke pozicije povećale s 0 na 11, izražavajući nedostatak povjerenja u BTC koji probija nove maksimume.

Podaci o CME bitcoin fjučersima – Broj menadžera imovine, čežnja u odnosu na kratke hlače. Izvor: Quandl

Duge pozicije fondova s ​​polugom smanjile su se sa 4.509 na 4.365, dok su kratke pozicije istovremeno opale s 9.375 na 9.354.

Sveukupno, iz najnovijih podataka izvješćivanja otkrivena je sklonost institucionalnih investitora da uzimaju dobit i smanjuju svoje udjele na kraju godine..

Podaci o CME bitcoin fjučersima – Broj sredstava s polugom, čežnja u odnosu na kratke hlače. Izvor: Quandl

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Prve doze cjepiva COVID-19, koje su razvili Pfizer i BioNTech, bit će isporučene u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak, što bi moglo označiti prekretnicu u pandemiji.

Na makroekonomskom planu tržište je sada usredotočeno na to mogu li dvije stranke u američkom Kongresu postići dogovor o drugom prijedlogu zakona o poticajima. To će biti najveći faktor nesigurnosti koji će utjecati na smjer šireg tržišta u sljedeća dva tjedna. Federalne rezerve će također održati posljednji ovogodišnji sastanak FOMC-a ovog tjedna.

U kripto, krajnji rok za finaliziranje plana nadoknade za nekadašnji Mt. Korisnici Goxa su 15. prosinca. Ovo je treće proširenje koje uključuje ukupno 140 000 BTC. Ako Okružni sud u Tokiju može osigurati zatvaranje dugo očekivanog Mt. Gox isplata, primatelji bi mogli prodati svoj Bitcoin kako bi ga unovčili, vršeći pritisak na tržište.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner