Drugi napad vampira na SushiSwap testira Uniswap-ove mehanizme upravljanja zajednicom

Pritisak je na Uniswap-u i njegovom upravljanju zajednicom dok se poljoprivrednici prinosa premještaju na konkurente – Crypto Market Update

Iskop likvidnosti na Uniswap-u završen je jučer. Ukupna vrijednost zaključana u vodećoj decentraliziranoj razmjeni dosegla je 14. studenoga 3,068 milijardi dolara, a do kraja podjele rudarskih nagrada smanjila se na 2,718 milijardi dolara. Tada je 18. studenoga brzo pao za gotovo polovicu, na 1,452 milijarde dolara podaci iz DeFi Pulsa

Kako poticaji na Uniswap-u presušuju, poljoprivrednici s prinosom traže uokolo produktivnija mjesta za osiguravanje likvidnosti. Primarni konkurent SushiSwap bio je najveći korisnik, s TVL-om koji je porastao sa 24 milijuna dolara 8. studenog na trenutnih 1,027 milijardi dolara. Sve ostale decentralizirane burze zabilježile su brzi rast TVL-a, poput Curve i Balancera.

TVL u Uniswap-u naglo je naglo porastao u SushiSwap-u. Izvor: DeFi puls

Budući da je Uniswap-ovo rudarstvo likvidnosti imalo jasan raspored prestanka, to je omogućilo njegovom primarnom konkurentu da bude dobro pripremljen za privlačenje likvidnosti. SushiSwap je jučer pokrenuo potpuno iste bazene kao i Uniswap, s pojačanim nagradama, uključujući ETH / USDT, ETH / USDC, ETH / DAI i ETH / WBTC. Također pruža a "Migrirati" sučelje za olakšavanje prijenosa likvidnosti jednim klikom iz Uniswap-a – nešto što mnogi u industriji nazivaju drugim vampirskim napadom.

Prije toga, SushiSwap je izazvao pomutnju pružajući 10x SUSHI nagrada za rudarstvo likvidnosti, a na kraju je imao 1,23 milijarde dolara likvidnosti na vrhuncu 12. rujna. Istodobno, likvidnost Uniswap-a pala je s 1,82 milijarde na oko 400 milijuna dolara. Međutim, lansiranje UNI-ovog tokena UNI-a 16. rujna preokrenulo je i uzrokovalo brzi pad TVL-a SushiSwap-a.

SushiSwap je tada odlučio ograničiti opskrbu izvornih tokena na 250 milijuna tokena i smanjiti dnevne emisije, što je natjeralo neke farmere da odustanu zbog smanjenog prinosa. Također je odredio šestomjesečno razdoblje zaključavanja za dvije trećine rudarskih nagrada u pokušaju smanjenja kratkoročnog pritiska prodaje. Nadalje, SushiSwap je implementirao ciljani poslovni model Uniswapa – naime, raspodjelu jedne šestine naknada za uzimanje primatelja (ili 0,05% ukupnog opsega trgovanja) dionicima xSUSHI. Te su mjere dovele do obnovljenih tržišnih očekivanja za cijenu SUSHI-ja prije nego što su poticaji Uniswapa prestali. Nakon duljeg pada, cijena SUSHI-a porasla je za više od 90% u studenom.

Cijena SUSHI-a pala je na dnu nakon dugotrajnog pada. Izvor: TradingView

Iako se likvidnost preusmjerila na SushiSwap, Uniswap je i dalje puno veći u smislu stvarnog volumena trgovine. Kraj potonjeg rudarenja likvidnosti ne mora nužno ugroziti njegovu poziciju najviše decentralizirane burze. Prema web mjestu Kripto naknade, Trenutne prosječne sedmodnevne naknade SushiSwap-a iznose 125.876 USD, što je samo 16% od Uniswap-ovih. Što je još važnije, broj korisnika uvelike varira. U posljednja 24 sata na Uniswap-u je bilo više od 25 000 korisnika, dok je SushiSwap privukao samo 607. 

Važnost sustava poticaja za decentralizirane razmjene može se jasno uočiti u posljednja dva mjeseca, no ponašanje trenutnih korisnika najveća je prepreka SushiSwap-u – prvo ime koje vam pada na pamet kad većina korisnika zamijeni tokene na DEX-u i dalje je Uniswap.

Uniswap je i dalje najpopularnija decentralizirana razmjena. Izvor: DeBank

Međutim, Uniswap će možda morati poduzeti trenutne mjere kako bi zadržao svoju prednost – prvenstveno kada su u pitanju izazovi upravljanja zajednicom. Uniswap-ova zajednica je raspravljajući poticajni plan za nastavak UNI nagrada po sniženoj stopi od 5 milijuna UNI tokena mjesečno za pružatelje likvidnosti, što je 50% njegove genezne faze. 

Možda je najveći problem taj što je Uniswap postavio previsoke zahtjeve za podnošenje prijedloga i kvorum. Trenutno je potrebno 10 milijuna UNI-a da podnese prijedlog i 40 milijuna UNI-a da bi ga uspješno proslijedili u sljedećih sedam dana. Prethodna dva prijedloga nisu usvojena. 

Drugo je pitanje nedosljednost interesa među vlasnicima tokena. Nema očitog razloga za glasovanje za nastavak rudarstva likvidnosti kao maloprodaje, jer bi daljnje emisije mogle sniziti cijenu UNI-a. Međutim, timovi i rani ulagači možda će to više voljeti. 

Treće izdanje uključuje vrijeme. Plan zahtijeva složen proces i glasovanje, a mogao bi proći tek 4. prosinca prije nego što službeno bude pokrenut novi krug rudarstva likvidnosti. Očigledni problemi s brzinom i mobilnošću trenutno koče Uniswap, a tek će se vidjeti hoće li to dodatno spriječiti njegov rast uslijed konkurencije..

Predloženi vremenski raspored i postupak upravljanja tvrtke Uniswap mogu potrajati tjednima. Izvor: gov.uniswap.org

Iako se upravljanje zajednicom često smatra idealnim za kripto projekte, još uvijek je u vrlo ranoj fazi. OKEx Insights nastavit će pratiti bitku između Uniswap-a i SushiSwap-a tijekom sljedećih tjedana.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner