Cijena BTC-a donosi nove maksimume nakon što su ovotjedni padovi prisilili tržište na razduživanje

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu 

Futures Friday image

Bitcoin je danas napravio preokret u obliku slova V i doseže nove maksimume iznad 41.000 USD, prema cijeni indeksa OKEx BTC. Prije ovog poteza, vodeća kriptovaluta naišla je na snažan prodajni pritisak i pala je na najnižih 36.638 dolara u četvrtak, 7. siječnja. Ova brza korekcija likvidirala je ukupno 1,4 milijarde dolara pozicija na razmjenama derivata u posljednja 24 sata, prema Bybtovi podaci. Ovo je druga velika korekcija nakon velikog povlačenja u ponedjeljak, 3. siječnja od 7000 dolara, koje je likvidiralo 2 milijarde dolara u jednom danu.

Tijekom posljednjeg tjedna vidjeli smo trgovce na malo kako žure kako bi uhvatili skok cijena i kenjaju kako bi se izvukli tijekom padova. Ovakvo ponašanje, zajedno s korištenjem visoke poluge, je razlog zašto su korekcije tijekom bikova tržišta obično žešće. To je rečeno, oštar povlačenje i prisilno razduživanje omogućuju rast tržišta na održiviji način za dugoročni rast.

Podaci OKEx-a pokazuju da se nedavno pregrijano tržišno raspoloženje donekle ohladilo nakon dva velika povlačenja. Osobito je omjer posudbe BTC marže značajno opao, dok su stope financiranja na BTC vječnim zamjenama također u normalnom rasponu. S druge strane, kontinuirano kretanje otvorenog interesa prema gore ukazuje na to da entuzijazam tržišta nije opao.

U vrijeme pisanja ovog članka, tromjesečni ugovor BTCUSD0326 – koji istječe krajem ožujka – trguje se premijom od 2.140 američkih dolara ili 5,15% u odnosu na indeksnu cijenu. 

OKEx BTC kvartalni terminski poslovi (BTCUSD0326), od 11. siječnja UTC 8. siječnja. Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka o trgovanju OKExom

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja. 

BTC omjer dugo / kratko

Između prethodnog vikenda i ponedjeljka, kako su cijene brzo rasle, zabilježili smo ekstremni rast poluge. Omjer BTC dugi / kratki brzo se popeo s 0,92 na 1,55 prije prvog skoka od 7000 američkih dolara 4. siječnja. Nakon toga, omjer je dosegao 1,06 i ponovno se popeo na 1,42 prije drugog povlačenja u četvrtak, 7 siječnja.

U oba ova slučaja možemo jasno vidjeti da su trgovci na malo jurili skokove cijena, što pokazuju rastući omjeri dugo / kratko. Omjer je trenutno oko 1,25, što je relativno umjereno i omogućuje prostor za daljnji rast.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/1 6:00 am UTC to 1/8 6:00 am UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Premija na kvartalnim ugovorima prvi se put popela s vikenda od 3,5% na najviših 5,8% u ponedjeljak. Zatim se stabilizirao na oko 4,5% prije pucanja u posljednjih nekoliko sati. Stope financiranja na BTC vječnim zamjenama danas su se vratile na normalu, što obično ukazuje na to da je tržište spremno za cijenu da odabere smjer.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/1 6:00 am UTC to 1/8 6:00 am UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečnu fjučers-cijenu, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni trend na tržištu. Kad je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvorene kamate i obujam trgovanja

Unatoč golemim likvidacijama u dva nedavna povlačenja, otvoreni interes i dalje neprestano raste, porast s 1,64 milijarde prošlog prošlog na trenutnih 1,88 milijardi dolara. Rast cijene Bitcoina očito je potaknuo entuzijazam na tržištu, a stalni priljev novog novca potaknuo je kretanje OI-a prema gore. Međutim, veći otvoreni interes znači i veću volatilnost.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/1 6:00 am UTC to 1/8 6:00 am UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Trend zabilježen u omjerima pozajmljivanja BTC ovog tjedna vrlo je zanimljiv. Omjer se brzo popeo na izuzetno visoku vrijednost od 25, nakon čega je tržište u ponedjeljak, kao što je gore spomenuto, trgovcima s prekomjernom polugom dalo tešku lekciju. Zatim, s još jednim povlačenjem u četvrtak, tržište je natjeralo trgovce da smanje polugu, a vidjeli smo da je omjer pao s 21 na trenutnu razinu od oko 15.

Ovo prisilno razduživanje zdravo je tijekom bičjih mitinga, jer omogućuje održiviji rast cijena umjesto skokova potaknutih špekulacijama koji prilično brzo nestaju.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/1 6:00 am UTC to 1/8 6:00 am UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti tijekom određenog vremenskog razdoblja. 

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvid trgovca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Nedavni porast volatilnosti Bitcoina učinio je vrlo izazovnim trgovinu i čini se da je smanjenje poluge i praćenje uzlaznog trenda trenutno najrazboritija strategija. Iako je održivost paraboličnih staza poput ove i dalje upitna, svi pokušaji skraćivanja zamijećenog vrha i dalje su vrlo rizični.

U međuvremenu, da bismo stvari stavili u perspektivu, Bitcoin je porastao za preko 30% od početka ove godine i nastavlja postavljati nove rekorde svaki tjedan. Ako se ovaj trenutni trend nastavi, uskoro bismo mogli vidjeti test od 50 000 USD, iako ne bez nekoliko oštrih povlačenja.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner