Bitcoin preživljava odljeve BitMEX-a, Trumpovu rasprodaju COVID-19 i DeFi-a

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Prošli su tjedan imale neke teške vijesti, kako za kripto prostor, tako i za financijska tržišta općenito. Dok smo prvi put vidjeli kako cijene Bitcoina padaju nakon što su američki regulatori najavili optužbe protiv popularne razmjene derivata BitMEX, raspoloženje na tržištu dodatno je ugušio američki predsjednik Donald Trump koji je pozitivan na COVID-19. 

Međutim, i Bitcoin i burze uglavnom su se brzo oporavili. S&Indeks P 500 završio je svoja četiri tjedna pada i popeo se na 3.348, dok se Bitcoin (BTC), nakon što je pao na samo 10.380 američkih dolara, vratio iznad 10.650 američkih dolara, od vremena tiska.

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta, koja je pala na oko 341 milijardu dolara nakon vijesti o BitMEX-u, također se vratila i iznosi gotovo 347 milijardi dolara, po Podaci CoinGecka.

OKEx-ov BTC spot cijena 1W grafikon – 10/5. Izvor: OKEx, TradingView

Glavni altcoini bili su mješovita vreća prošlog tjedna. Iako je većina bila gubitnici, XRP je prednjačio sa tjednim dobitkom od 2,46%, a slijedi Litecoin (LTC) s dobitkom od 1,03%.

Chainlink (LINK) zabilježio je veliku korekciju prošlog tjedna, pao je za 12,78%, dok su cijene Etera (ETH) i Polkadota (DOT) pale za 1,05%, odnosno 2,54%..

Tjedni povratak glavnih kriptovaluta, 9 / 28-10 / 4. Izvor: TradingView

BitMEX svjedoči odljevu BTC-a

Prošli je tjedan nakon CFTC-a došlo do masovnog odljeva BTC-a iz BitMEX-a naplaćeno Vlasnici BitMEX-a Arthur Hayes, Ben Delo i Samuel Reed s ilegalnim upravljanjem platformom za trgovanje kripto derivatima i kršenjem propisa o sprečavanju pranja novca.

Od objave CFTC-a, više od 45.000 BTC-a – otprilike procijenjenih na 477 milijuna USD – premješteno je iz BitMEX-a, uz rezerve BTC na burzi ispuštajući 27%, na oko 120 000 BTC.

BTC stanje na BitMEX-u. Izvor: Glassnode

Najveći negativni neto protok dogodilo 2. listopada, kada je povučeno 44 000 BTC, a oko 30% je preneseno na Blizance i Binance u jednakim iznosima.

Neto obujam prijenosa BTC-a sa / na BitMEX. Izvor: Glassnode

Osim pada BTC bilance, zabilježen je i značajan pad u otvorenom interesu BitMEX-a za BTC vječne terminske ugovore. Otvoreni interes pao je s otprilike 600 milijuna dolara na razinu od oko 450 milijuna dolara – najniži od svibnja 2020.

Bitcoin otvara interese za vječnu budućnost BitMEX-a. Izvor: Glassnode

DeFi-ova prodaja se nastavlja

Rasprodaja DeFi-a nastavljena je prošlog tjedna, pri čemu je većina tokena izgubila više od 10% vrijednosti. Yearn.finance (YFI) i njegova vilica DFI.money (YFII) bili su najslabiji, izgubivši 37,72%, odnosno 41,45% svoje vrijednosti. Rasprodaje su uglavnom uzrokovane incidentom oko Eminence.financea, nedovršenog DeFi protokola koji je pokrenuo osnivač YFI Andre Cronje. Sentiment je takav da, unatoč dodatak Uniswap-a (UNI) na Compound protokol (COMP), oba su tokena patila od pritiska prodaje i ovog tjedna zabilježila pad od 22,87%, odnosno 13,11%.

Ekosustav TRON, međutim, dobio je pojačanje prošlog tjedna, nakon TRON-a lansiranje JustWrappera za anonimne transakcije. JustSwap (SUN), inicijativa Justina Sunca za DeFi, jedan je od najvećih dobitnika prošlog tjedna, čija je vrijednost porasla za 8,65%. Maker (MKR) i Balancer (BAL) bili su još jedan od najboljih dobitnika prošlog tjedna. Njihove vrijednosti porasle su 11,34%, odnosno 8,71%.

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 9 / 28-10 / 4. Izvor: TradingView

Prema Analitika dina, mjesečni obujam trgovine Uniswap u rujnu dosegnuo je 15,3 milijarde dolara, nadmašivši 13,6 milijardi dolara Coinbasea u istom razdoblju.

U međuvremenu, ukupna vrijednost zaključana u DeFi protokolima prošli je tjedan lagano pala i dosegla je 14,12 milijardi dolara, a prva tri mjesta držala su Uniswap, Maker i Curve.

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi protokolima – 10/5. Izvor: DeBank

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Očekuje se da će Europska središnja banka objaviti izjavu o monetarnoj politici u vezi s odlukom o kupnji imovine 8. listopada. U međuvremenu će SAD ovog tjedna objaviti dva ekonomska pokazatelja – početna potraživanja bez posla i zalihe sirove nafte. Na azijskom tržištu Japan će objaviti svoje kvartalne podatke o BDP-u također 8. listopada.

Sudionici na tržištu također će vjerojatno pratiti oporavak COVID-19 predsjednika Trumpa i političke događaje koji su doveli do izbora.

U kripto prostoru, Ethereum Classic će implementirati 51% rješenje napada nazvano "NERED" na glavnoj mreži 10. listopada, pokušavajući ukloniti svaki motiv zarade za hakere. Najslabiji izvođač među DeFi žetonima prošli tjedan, yearn.finance, najavio predstojeće lansiranje Vault v2, koji će odrediti nagradnu strukturu njegovog upravljanja.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner