Bitcoin kreće usred opreza u maloprodaji jer fjučersi otvaraju kamate postavljaju novi ATH

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu.

Bitcoin (BTC) objavio je šest zelenih tjednih svijeća od početka listopada, obilježavajući šest uzastopnih tjedana dobitka. Vodeća digitalna valuta jutros se još jednom skupila i dosegla 16.490 američkih dolara, prema indeksu OKEx BTC – najviša cijena od drugog tjedna u siječnju 2018. Trenutno, OKEx kvartalni terminski poslovi (BTCUSD1225) trguju s premijom od 300 američkih dolara, ili 1,8%, iznad cijene indeksa.

U prošlotjednom članku Futures Friday primijetili smo kako podaci o trgovanju OKEx-om odražavaju pristranost tržišta prema kratkoročnom povećanju cijena. Ovotjedni podaci uglavnom pokazuju da trgovci na malo oklijevaju progoniti rast cijena.

Omjer BTC dugo / kratko obično se kretao protiv kretanja cijena uz stagnirajući omjer posudbe spot marže. Istodobno, razina tromjesečne terminske premije opala je u postocima, a sudionici na tržištu oprezni su zbog otvorenog interesa koji je postavio nove vrhunce svih vremena.

Međutim, Bitcoin još uvijek ima prostora za rast unatoč maloprodajnim strahovima, jer ne odražavaju svi podaci o trgovanju uvjete pregrijavanja. Ako se cijena uspije probiti kroz razinu otpora od 16.000 USD, mogla bi nastaviti bikovski zamah, a mali bi ulagači vjerojatno FOMO na pozicije.

Kvartalni terminski poslovi na Bitcoin - 11/13Kvartalni fjučersi na OKEx BTC (BTCUSD1225), od 13. studenoga u 6:00 UTC UTC. Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka o trgovanju OKExom

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja.

BTC omjer dugo / kratko

Omjer dugih i kratkih kretao se uglavnom tijekom tjedna suprotno od cijene. Omjer se spustio s nedjeljnih najviših 1,09 na sadašnjih 0,85 jer su kvartalne cijene terminskih ugovora porasle s 15.200 na 16.600 dolara..

Značajno je da se omjer dugih i kratkih brzo vratio sa svakim povlačenjem cijene, što ukazuje da su trgovci na malo otvarali duge pozicije na padovima, ali su ih brzo zatvarali kako je cijena porasla.

Nakon šest uzastopnih tjedana dobitka, razumljivo je oklijevanje trgovaca da nastave juriti rast cijena.

Osim toga, stope financiranja za vječne zamjene BTC-a također nisu prekomjerne, što dalje ukazuje na to da su mali ulagači oprezni zbog rizika povlačenja.

Bitcoin dugačak kratki omjerVrijeme prikupljanja podataka: 11/6 06:00 UTC do 11/13 6:00 UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Iako cijena raste, trenutna BTC osnova od 300 dolara u skladu je s prošlim petkom, ali u postocima, premija zapravo pada. Stabilnost premije također pokazuje da tržište trenutno nije pretjerano uzbuđeno. Međutim, trenutna je osnova još uvijek zdrava i odražava bikovsko raspoloženje na tržištu.

BTC osnovaVrijeme prikupljanja podataka: 11/6 06:00 UTC do 11/13 6:00 UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečnu fjučers-cijenu, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni trend na tržištu. Kad je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvorene kamate i obujam trgovanja

Otvoreni interes počeo se penjati prema gore u srijedu, s oko milijarde dolara na najviših 1,2 milijarde jutros. Skupni otvoreni interes na svim burzama danas je također dosegnuo najvišu razinu danas na 6,1 milijardu dolara, prema podaci iz iskosa.

Iako pretjerani otvoreni interes povijesno ukazuje na sve veći rizik, ovogodišnji rast cijena više je rezultat dolaska institucionalnog novca i treba nam više vremena da vidimo hoće li ovaj visoki otvoreni interes postati norma ili ne.

Otvoreni interes i BTC obujam - 11/13Vrijeme prikupljanja podataka: 11/6 06:00 UTC do 11/13 6:00 UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Pozajmljivanje BTC marže tijekom tjedna nije puno fluktuiralo, krećući se između 9,5 i 11,5, što ukazuje da tržište nije u FOMO načinu. Još jedan krug iskorištavanja na promptnom tržištu može ukazivati ​​na nalet trgovaca na malo, ali trenutna poluga ostaje na zdravoj razini.

Grafikon omjera pozajmljivanja marže - 11/13Vrijeme prikupljanja podataka: 11/6 06:00 UTC do 11/13 6:00 UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvid trgovca

Hunain Naseer, viši urednik OKEx-a

Studeni je bio ključni mjesec za Bitcoin jer je probio glavne mjesečne razine otpora formirane u prosincu 2017. i siječnju 2018. Međutim, s obzirom na uzastopni niz, tržište je prirodno oprezno na svakoj novoj razini, budući da je malo toga način konsolidacije od prošlog mjeseca.

Podaci o terminskoj trgovini koji su pregledani ovog tjedna odražavaju ovaj oprez jer trgovci na malo očekuju veliku korekciju, ali i dalje traže malu dobit između manjih padova i skokova. To će se reći, ako BTC uspije izgraditi snažnu potporu oko 16 000 USD, njegov put prema ATH-u za 2017. godinu postat će relativno jasan, a trgovci na malo vjerojatno će FOMO izaći na tržište s pristojnim količinama, što će povećati cijenu.

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Cijena BTC-a probila se kroz otpor od 15.800 dolara – ili 16.100 dolara, na kvartalnim terminskim ugovorima – što je dodatno ojačalo bikovsko povjerenje na tržištu. Međutim, jutros nije bilo puno pojačanja glasnoće, što bi moglo izazvati neke zabrinutosti. 

Podrška unutar dana iznosi oko 16.100 USD – ili 16.400 USD, na tromjesečnim terminskim ugovorima. Ako se kratkoročni obrazac rally-a može nastaviti, manji povlačenje neće probiti ovu razinu podrške. Suprotno tome, ako podrška ne može zadržati, ispravak će se značajno proširiti. Donja podrška iznosi 15.400 USD.

Trenutni rekordno visoki otvoreni interes očito zabrinjava tržište, ali snažna kupnja na spot tržištu mogla bi podržati cijene.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner