Bitcoin futures odražavaju sve slabiji optimizam dok bikovi priznaju poraz

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu.

Bitcoin je doživio stalni pad tijekom posljednjih nekoliko dana i pao je na oko 28.792 dolara danas oko 1:00 ujutro po UTC, poništavajući većinu svojih dobitaka od nove godine. Prema cijeni indeksa OKEx BTC, vodeća digitalna valuta izgubila je oko 45% vrijednosti otkako je 7. siječnja dosegla novi vrhunac od 41.998 dolara.. 

U prošlotjednom Futures petak, primijetili smo oprez među sudionicima na tržištu, a ovotjedni OKEx futures podaci pokazuju da su bikovi počeli zatvarati svoje duge pozicije u utorak nakon što Bitcoin nije uspio progurati iznad 38.000 američkih dolara. Velika rasprodaja na tržištu uzrokovala je kasniji pad do petka ujutro.

Slično tome, premija za BTC kvartalne terminske pogodbe smanjila se s najviših u utorak od 6% na trenutnih 3%, što pokazuje da bikovski osjećaj na tržištu slabi. Otvoreni interes BTC-a za OKExom također se kreće ispod 2 milijarde dolara, što je novi minimum u dva tjedna, što potvrđuje da se pregrijani sentiment na tržištu počinje hladiti.

U vrijeme pisanja ovog članka, tromjesečni ugovor BTCUSD0326 – koji istječe krajem ožujka – trguje na razini od 31 000 USD s premijom od 1000 USD, ili 3,2%, iznad cijene indeksa. 

Kvartalni terminski poslovi OKEx BTC (BTCUSD0326), 22. siječnja od 6:00 ujutro UTC. Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka o trgovanju OKExom

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja. 

BTC omjer dugo / kratko

Bitcoin se oporavio na 34.000 američkih dolara, a između nedjelje i utorka povećao se na 38.000 američkih dolara, povećavajući omjer duga / kratka s 1,40 na 1,80. Iako je cijena tada ispisala niži maksimum i počela se brzo smanjivati, omjer dugo / kratko nije uslijedio, što ukazuje na to da će neki trgovci na malo vjerojatno ostati zarobljeni.

Međutim, nakon utorka, omjer dugih i kratkih pao je u tandemu s cijenom, a tržišno raspoloženje natjeralo je bikove da ili zatvore svoje duge pozicije ili se zaštite.

Prosječna marža koju bikovi koriste i dalje je i dalje visoka, a pokazatelj BTC Top Trader Average Margin Used porastao je na najvišu razinu od 40% tijekom jučerašnje korekcije cijena.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/15 6:00 UTC UTC do 1/22 6:00 UTC UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Premije za kvartalne terminske pogodbe ovog su tjedna bile promjenjive. Tijekom ranog oporavka premija je porasla s 5,3% na 6,3%, no najnovija korekcija smanjila ju je na 3%. Trenutna premija od oko 3,2% odražava prethodno spomenuto slabljenje bikovskog raspoloženja u odnosu na prošli tjedan.

Štoviše, stope financiranja ponovno su postale učinkoviti vodeći pokazatelj preokreta na tržištu. U utorak su stope financiranja porasle na visokih oko 0,2%, ali cijena nije mogla ostati iznad 38.000 USD. To je dovelo do zatvaranja dugih pozicija, a cijena je kao rezultat pala.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/15 6:00 UTC UTC do 1/22 6:00 UTC UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečnu fjučers-cijenu, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni trend na tržištu. Kad je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvorene kamate i obujam trgovanja

Zajedno s tromjesečnim premijama, otvoreni interes naglo pada nakon utorka. OI se povukao s visokih 2,41 milijarde na 1,93 milijarde tijekom tri dana, dodatno potvrđujući činjenicu da su bikovi neprestano zatvarali svoje pozicije zbog nedostatka povjerenja.

Trenutni OI, manji od dvije milijarde dolara, vratio se tamo gdje je bio prije dva tjedna. Čini se da je ova runda završila porazom bikova i vjerojatno ćemo ovdje vidjeti konsolidaciju cijena kad OI započne s oporavkom.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/15 6:00 UTC UTC do 1/22 6:00 UTC UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Omjer posudbe BTC marže kretao se u rasponu od 21 do 28 tijekom tjedna. Međutim, omjer se vratio na sredinu tjedna najnižeg nakon pada cijene, što također ukazuje da su spot trgovci smanjili svoju polugu. Povjerenje na tržištu očito je pogodilo posljednje povlačenje.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/15 6:00 UTC UTC do 1/22 6:00 UTC UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti tijekom određenog vremenskog razdoblja. 

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvidi trgovaca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Nakon utorka raspoloženje na tržištu naglo se pogoršalo. Primijetili smo da se duge pozicije zatvaraju zbog nedostatka povjerenja u kratkoročne izglede.

Pretjerani dobitak u posljednjih nekoliko mjeseci također je potaknuo uzimanje dobiti, a sada kada je cijena pala ispod 35 000 USD, bitcoin bikovi morat će se snažno boriti za snažan oporavak.

Dahuzi, Kripto trgovac na TradingView

Bitcoin još uvijek može riskirati ispis uzoraka s dvostrukim dnom. 28.000 do 29.000 američkih dolara prema indeksnoj cijeni ili 29.000 do 30.000 američkih dolara na tromjesečnom grafikonu u budućnosti moglo bi stvoriti dno u ovom krugu retrakcije. Srednjoročni izgledi i dalje ostaju jaki.

Kvartalni terminski poslovi OKEx BTC (BTCUSD0326), 4h. Izvor: TradingView

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner