Bitcoin doseže tržišnu granicu od 1 bilijuna dolara, dok centralizirani tokeni kradu svjetla

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Bitcoin je započeo snažan trend rasta nakon što je prošlog ponedjeljka pao na razinu od 46.000 USDT, sakupivši 15% tjednog povrata i postavivši novi vrhunac od 58.318 USDT u nedjelju ujutro, prema OKEx spot cijeni.

Tržišni lider postigao je četiri uzastopna tjedna okupljanja i mjesečni povrat od gotovo 70%, dok je ukupna tržišna kapitalizacija Bitcoina prvi put premašila granicu od 1 bilijun dolara. Špekulativni trend također se odražava u neprestano visokim stopama financiranja, koje su se tijekom razdoblja tijekom razdoblja tijekom razdoblja sredinom tjedna kretale oko 0,1%.

Stope financiranja BTC-a od 15. veljače do 22. veljače. Izvor: bybt

Takvi ogromni dobici doveli su do toga da su mnogi investitori počeli smanjivati ​​svoje pozicije i uzimati dobit, što se očituje u tome kako je Strateška pristranost za bitcoin – pokazatelj koji mjeri percepciju vrijednosti investitora – prošli tjedan opala za 13%. S druge strane, institucionalni investitori nastavljaju se kladiti na BTC. MicroStrategy je dovršio ponudu duga od 1,05 milijardi dolara uz kupon od 0% i premiju za konverziju od 50% za kupnju više Bitcoina. Prema OKLinku, sada postoje najmanje 24 tvrtke kojima se javno trguje i koje drže zajedno 149.700 BTC.

Sentixova strateška pristranost na Bitcoin i Bitcoin Price. Izvor: Sentix

Vjerojatnost da će tržište bikova kratkoročno završiti i dalje je mala, jer novi novac koji se slijeva u kriptovalutu i dalje raste. Privlači se svrha bitcoin ETF-a, koji su nedavno odobrili regulatori u Ontariju 421,8 milijuna dolara vrijednosti imovine u fond kojim se trguje na burzi tijekom samo dva dana trgovanja. Očekuje se da će lansiranje ovog prvog Bitcoin ETF-a u Sjevernoj Americi olakšati odobravanje ostalih Bitcoin ETF proizvoda, što će omogućiti većem broju maloprodajnih ulagača i institucija da postanu izloženi Bitcoin-u. 

Centralizirani tokeni za razmjenu postaju nova žarišna mjesta na tržištu

Zbog trenutnih visokih naknada za plin na mreži Ethereum, mnogi su mali ulagači s malim sredstvima morali odustati od sudjelovanja u DeFi-u. Utvrdivši priliku, vodeće burze kriptovaluta počele su se truditi izgraditi vlastite ekosustave javnog lanca. Na primjer, OKEx je krajem siječnja pokrenuo Swap i Farm DApps na OKExChain. Kao rezultat visoke rudarske nagrade u centraliziranim projektima DeFi, vrhunske su burze privukle velike količine kapitala i korisnika, što je također potaknulo procjene tokena centraliziranih burzi. U proteklih tjedan dana OKB je porastao za 117%, dok su i ostali tokeni s razmjene zabilježili dobitak. Konkurencija između DeFi-a i CeDeFi-a postaje sve žešća.

Uz to, podaci Nasdaq Private Marketa pokazuju da su institucionalni investitori progurali procjenu Coinbasea na više od 100 milijardi dolara. Ova je vijest također povećala cijenu izvornih tokena vrhunskih burzi.

Tjedni povratak glavnih centraliziranih tokena za razmjenu, 2/15 do 2/21. Izvor: TradingView

Ostali glavni altcoini koji su nadmašili BTC u prošlom tjednu bili su Cardano (ADA) i Polkadot (DOT), rast od 39%, odnosno 22%. Interes sudionika na tržištu za "star" altcoin-i su se smanjivali, a XRP i Bitcoin SV (BSV) bilježe pad od više od 10%. Eter (ETH) i Litecoin (LTC), s druge strane, bili su mlaki, oboje za oko 4%.

Tjedni povratak glavnih altcoina, 2/15 do 2/21. Izvor: TradingView

Nakon što su prošli tjedan CEX tokeni zabilježili porast, DEX izvorni tokeni su tijekom vikenda nadoknađivali, dok su Uniswap (UNI) i SushiSwap (SUSHI) požnjeli tjedni povrat od 32%, odnosno 10%. Međutim, drugi glavni DeFi protokoli uglavnom nisu uspješni, s negativnim tjednim prinosima.

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 2/15 do 2/21. Izvor: TradingView

Ukupna vrijednost zaključana u protokolima DeFi dosegla je u nedjelju najvišu vrijednost od 62,88 milijardi dolara, prema podacima DeBanka. Prema pojedinačnim TVL-ovima, proizvođač protokola pozajmljivanja (MKR) bio je na vrhu popisa s 4,7 milijardi dolara zaključanih, a slijedi ga Compound (COMP) s 5,4 milijarde dolara.

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeBank

Stavovi institucija podijeljeni su na post-marketu

CME je ažurirao svoj najnoviji (od 16. veljače) Bitcoin terminski ugovor podaci o položaju 20. veljače U ovom izvještajnom razdoblju nagli rast Bitcoina zastao je, a cijena je porasla za samo oko 1.000 američkih dolara.

Za to se vrijeme otvoreni interes povećao s 11.055 na 11.426, povećavajući se drugi uzastopni tjedan i dostigavši ​​novi maksimum od gotovo četiri tjedna tijekom ovog konsolidacijskog razdoblja.

Računi upravitelja imovine opali su kako su im se duge pozicije smanjile s 387 na 368, dok su kratke pozicije ostale nepromijenjene na 564. To odražava oprezniji stav upravitelja imovine prema post-tržištu.

Računi fondova s ​​polugom zabilježili su porast njihovih dugih pozicija s 3.149 na 3.301, dok su kratke pozicije porasle s 8.481 na 8.750. Ovo povećanje u oba smjera djelovalo je kao pozitivan signal, ukazujući na to da su fondovi poluge i dalje bikoviti na budućem tržištu.

Podaci o terminskim ugovorima o CME Bitcoinima – Broj računa financijskih fondova s ​​polugom u odnosu na kratke. Izvor: Quandl

Gledajući naprijed ovaj tjedan

S&Indeks P prošlog je tjedna dosegnuo novi vrhunac svih vremena, ali nakon uzastopnih naglih dobitaka, tržište pokazuje malu slabost. Predsjednik Federalnih rezervi Sjedinjenih Država Jerome Powell sudjelovat će u utorak i srijedu na polugodišnjim saslušanjima o monetarnoj politici u Kongresu, koja će biti u fokusu globalnih tržišta kapitala.

U međuvremenu, u kripto prostoru, zajednica očekuje najave povezane s projektom Cardano, koje bi mogle povisiti cijenu tokena ili rezultirati strmom korekcijom, ovisno o tome kako sudionici na tržištu primaju vijesti.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner