Ethereum vs Tron – Koja platforma ima bolju budućnost?

Nakon što je Bitcoin predstavio blockchain tehnologiju (ili je barem popularizirao), mnogi su je briljantni umovi ovoga svijeta počeli istraživati ​​budući da je pokazivao velik potencijal. Zapravo je blockchain bio toliko zanimljiv kao koncept da je potaknuo stvaranje brojnih projekata, a Ethereum je bio najistaknutiji.

Međutim, Ethereum nije sam u kripto svijetu – on sada ima ozbiljnog konkurenta koji, prema nekim entuzijastima, ima potencijala da prestigne Ethereum u utrci da svijet učini decentraliziranijim. Ovaj se projekt zove Tron.

Za razliku od Ethereuma, općenite decentralizirane platforme za izradu bilo kakvih dapova, Tron pokušava ostati u granicama ‘platforme digitalnog sadržaja’, iako se čini da između njih nema bitnih razlika.

Sljedeći veliki tehnološki divovi?

Konkurencija između Ethereuma i Trona blizu je prerastanja u puno rivalstvo kako raste popularnost decentralizirane aplikacije. Za programere je ovo od najveće važnosti, jer mnogi profesionalci predviđaju da bi bitka Ethereum vs Tron mogla biti sljedeća Microsoft protiv Applea.

No programeri nisu jedini ljudi koji su zainteresirani za ova dva projekta. Ulagači iz cijelog svijeta, i veliki i mali, traže mogućnosti za zaradu, a neki već imaju s Ethereumom. Međutim, s novim i snažnim projektom koji dolazi u kripto svijet, ulagači bi mogli malo promijeniti svoje strategije.

Ethereum prednjači

Iako je Tron aktivno radeći na promociji platforme, njegova popularnost još uvijek zaostaje za Ethereumom. Kako bismo usporedili utjecaj ove dvije tvrtke, moramo napraviti kratku usporedbu njihovih kovanica.

Ethereumov eter (ETH) trenutno je druga najpopularnija kriptovaluta nakon Bitcoina. Trenutačna tržišna kapitalizacija trenutno iznosi više od 14,5 milijardi dolara. S druge strane, Tronovi investitori prikupili su gotovo milijardu. Stoga sigurno možemo reći da je trenutna veličina tržišne kapitalizacije definitivno velika prednost za Ethereum.

Ipak, Tronova je popularnost u posljednje vrijeme porasla iz različitih razloga, uključujući neke zanimljive projekte temeljene na ovoj platformi. Iako se u ovom trenutku ne može natjecati s ETH-om, jedna stvar daje Tronu veliku prednost – iz Kine je i potencijalno može imati veliko tržište s više od milijardu ljudi.

Pa koja platforma ima bolju budućnost?

U ovom trenutku nemoguće je reći koja će platforma pobijediti u utrci – ako je to uopće utrka. Najizgledniji scenarij je da će obje platforme imati značajne korisničke baze i istovremeno postojati.

Međutim, kripto industrija, kao i blockchain tehnologija, još je uvijek mlada i ne postoji način da se predvidi što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Tko zna, možda će neka druga slična platforma preusmjeriti fokus s Ethereuma i Trona.

Oba Vitalik Buterin, tvorac Ethereuma i Justin Sun, Tron-ov otac osnivač, rade sjajan posao na nadogradnji i promociji svojih platformi.

Još je zapanjujuće to što su oboje vrlo mladi. Sun ima 29, a Buterin samo 25. Zapravo, kanadski programer rođen u Rusiji imao je samo 21 godinu kada je započeo projekt Ethereum. Oboje su briljantni umovi s iznimnim osjećajem za tehnološke inovacije, a ne nedostaju im ni marketinške vještine.

Međutim, njihove voditeljske vještine čine ih pravim rock zvijezdama i sigurno će biti ovdje neko vrijeme, iako će se Sun morati potruditi da dosegne popularnost Ethereuma.

Izbor nije binaran za investitore

Kako se bitka između Ethereuma i Trona nastavlja, mnogi ulagači usput traže druge alternative – altcoine koji u posljednje vrijeme prilično dobro posluju. Stoga, ako niste sigurni želite li odabrati ETH ili TRX, trebali biste istražiti i druge moguće opcije.

Jedna od kriptovaluta koja je u posljednje vrijeme zbog svojih jedinstvenih svojstava privukla veliku pažnju je Ripple (XRP). Ovaj cjelovit uvod u Ripple novčić objašnjava kako ovaj kripto funkcionira i govori o svojim prednostima u usporedbi s drugim kriptovalutama.

Osim XRP-a, mnogi kripto trgovci prate najnovije vijesti o kripto-mrežama kao što su Tether, Bitcoin Cash, Litecoin i druge.

Stoga bi odabir između Ethereuma i Trona trebao biti zadatak programerima koji žele razviti decentralizirane aplikacije, dok trgovci kripto i investitori mogu proširiti opseg svojih potencijalnih ulaganja uzimajući u obzir druge kriptore.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner