Prelazak Ethereuma na dokaz uloga – bolji od dokaza na rad?

Ako vas barem zanima prostor kriptovaluta, vjerojatno ste čuli za Ethereum. Trenutno je drugi najveći novčić po tržišnoj kapitalizaciji, prvenstveno zato što toliko drugih tokena radi na Ethereumu, a dijelom i zato što je razvojni tim vrlo nadaren.

U svakom slučaju, ovaj post govori o prelasku s POW-a na POS.

Dakle, što je POW (Proof-of-Work)?

Pa, POW trenutno koristi većina kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Ethereum (za sada) i Litecoin. Ako je novčić moguće podnijeti, to znači da koristi sustav zarobljenika.

Rudari koriste svoje GPU-ovi ili ASIC-ovi za rješavanje kriptografskih hash funkcija koje provjeravaju blockchain. GPU-ovi prvenstveno dizajnirani za igre poput RX 580 sada su zaposleni kod rudara.

Njihovi GPU-ovi brzo pogađaju i provjeravaju različita rješenja za gotovo nemoguć matematički problem. Kada uspješno riješe jednadžbu, knjiga (blockchain) se ažurira i rudar prima blokovsku nagradu u obliku tokena i / ili naknade za transakciju.

To se naziva Proof-of-Work jer rudari rade puno posla u obliku obrade matematičkih jednadžbi svojim rudarskim hardverom. Bez rudara mnoge mreže ne bi postojale. Rudari plaćaju struju u zamjenu za tokene.

Što je dokaz uloga i kako je drugačije

Proof-of-Stake je malo drugačiji. Prije su rudari dokazali koliko brzo mogu provjeriti mrežu; sada će vlasnici ETH pokazati koliko posjeduju pokrećući nešto što se naziva a glavni čvor. Kada kreirate glavni čvor, morate zaključati određenu količinu ETH da biste dokazali da ga posjedujete.

Nagrade se dijele na temelju toga koliko ste zaključali i koliko dugo je zaključano. Umjesto da 1.000 rudara provjeri mrežu, na primjer, možda postoji oko 10.000 novčanika koji drže Ethereum putem Proof-of-Stake.

S POS-om se štedi energija. Rudari neće morati trošiti puno električne energije da bi riješili kriptografske hash funkcije što je dobro za naše novčanike i dobro za planet. Uz to, zaključavanjem Ethereuma stvara se nestašica koja bi trebala povećati cijenu.

Naravno, nije sve u suncu i dugama. Čini se da će s ovim novim sustavom bogati postati bogatiji, a siromašni, pa, i dalje će biti siromašni. Novi sustav nagrađuje one koji već imaju puno Ethereuma jer se blok nagrade sada distribuiraju na temelju toga koliko već imate.

Nadalje, ETH rudarska zajednica neće biti jako sretna kad se dogodi vilica, jer njihov rudarski hardver više neće biti upotrebljiv s Ethereumom. Morat će se prebaciti na novu valutu koja je još uvijek minobilna.

Očekujem da ću u ovom trenutku vidjeti skok Ethereum Classic, jer vjerujem da će ostati POW. Također je moguće da će grupa članova u rudarskoj zajednici ETH stvoriti novu valutu koja se račva od Ethereuma, mogućeg naziva Ethereum Cash.

Ako trenutno rudarite Ethereum, bilo bi pametno pronaći novu valutu za rudarenje. Postoji još puno mogućnosti, poput Litecoin, Vertcoin, Zencash i još mnogo toga.

Ovo je ažuriranje već neko vrijeme u radu, odgađaju ga problemi poput ažuriranja novčanika i nekih odbijanja od zajednice. Međutim, izvršni direktor i mozak koji stoji iza Ethereuma, Vitalik Buterin, sve je za prelazak na POS.  

Nadamo se da prebacivanje neće rezultirati problemima za ETH zajednicu ili mrežu, jer je to velika odluka koja u potpunosti mijenja način verifikacije mreže. S tim da je rečeno, nema potrebe za panikom. Razvojni tim Ethereuma zna što rade. Napokon, oni su osnivači druge najveće kriptovalute na tržištu.

Kao i sve ostalo, pametno je diverzificirati se. Ne ulažite sve u jedan novčić; nego je pametno držati ponešto od svega. Nadalje, nemojte ulijevati svu svoju imovinu u kripto, jer je to vrlo nestabilno okruženje.

Ako trenutno želite kupiti ETH rudarski hardver, rekao bih da to učinite. Ako se odlučite za kupnju, shvatite da je nećete koristiti još dugo. Prilikom kupnje pobrinite se da kartica može profitabilno kopati i druge valute jer ćete u budućnosti morati potražiti drugdje. Do tada, pokušajte skupiti što više ETH-a koliko god možete!

Izvor slike: BlockGeeks

Ovo je gost tekst napisao Jacob Tuwiner, vlasnik tvrtke EasyPC.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner