Saját tőkefinanszírozás Észak-Amerikában

Nagyjából 2009 óta Észak-Amerikában a crowdfunding folyamatosan növekedett. A kontinens azonban nagy hely, Kanada és az Egyesült Államok között egyértelmű eltérések vannak a szabályozási megközelítésben. Az eredmény az, hogy ezek a különbségek oda vezetnek, hogy az amerikai crowdfunding elszabadult piaccá válik Kanadához képest.

Mi az?

Ahogy a neve is mutatja, a crowdfunding a befektetők / adományozók nagy csoportjából származó tőke megszerzésének eszköze, nem pedig a kiválasztott kockázati tőkések.

A közösségi finanszírozás elég egyszerűen indult el – tegyen szélesebb közönség számára lehetőséget, hogy segítse a fiatal vállalatokat a kapun. Amikor azonban először felhívták sokak figyelmét, az értékpapír-törvények megtiltották a kibocsátóknak, hogy a nem akkreditált befektetőknek / résztvevőknek kompenzálják a társaságaik tőkéjét; Ez azt jelenti, hogy a résztvevők egyáltalán nem voltak befektetők, hanem egyszerűen hozzájárultak a vállalat növekedéséhez azzal az ígérettel, hogy egy nap esetleg kapnak terméket.

Gyors előrelépés 2012-ig, és az ipart körülvevő cégcsoport sikeresen együttműködött az Egyesült Államok szabályozó szerveivel a meglévő törvények módosítása érdekében. Ezek az erőfeszítések végül az úgynevezett „Jumpstart Our Business Act” (JOBs Act) megalakulását eredményezték..

MUNKATörvény

Amit a JOBs Act tett, az megnyitotta a kapukat a nagyközönség előtt, hogy valódi befektetési lehetőségekhez jusson. Megalkotásáig az értékpapírokat csak akkreditált befektetőknek lehetett eladni és terjeszteni.

Ennek célja elsősorban a fiatal vállalatok megsegítése volt, mivel az egyik legnagyobb akadály, amellyel az induló vállalkozás szembesül, a finanszírozás megszerzése (a potenciáltól függetlenül) termékeik és szolgáltatásaik fejlesztéséhez.

Korábban az említett finanszírozás elérése érdekében a szabályozók előírtak egy részletes tájékoztató benyújtását és jóváhagyását minden értékpapírnak tekintett eszköz értékesítéséhez. Ez költségkímélő és időigényes vállalkozás – vagyis nagy valószínűséggel nem megvalósítható egy kis induló vállalkozás számára. Bár ez a kötelezettségvállalás jelentéktelen lehet egy millió dollár milliókat összegyűjtő vállalat számára, a szerény összegeket kereső induló vállalkozások meredekebb dombnak tudják felmászni.

Természetesen ez az új törvény korlátozásokkal járt. A megfelelő szintű befektetővédelem fenntartása érdekében biztosítékokat vezettek be. Az alábbiakban csak néhány példa ezekre:

  • A tőkegenerálási eseményeket regisztrált brókernek / kereskedőnek kell moderálnia
  • Nettó vagyon alapú befektetési korlátok
  • Generációs korlátok a crowdfunding hosztokon

Bár ez korlátozónak tűnhet, ez nyitotta meg az ajtókat, és egy olyan időszakot nyitott meg, amelyben a befektetési lehetőségek már nem korlátozódtak azokra, amelyek már gazdagok voltak.

Lemaradva

Ezzel eljutottunk az Egyesült Államok északi társához – Kanadához. Míg a crowdfunding létezik Kanadában, a kibocsátók / befektetők rugalmassága és szabadsága egyszerűen nem ugyanaz, mint az Egyesült Államokban – annak ellenére, hogy évek óta elszakadt a modern crowdfunding megjelenésétől.

A fő kérdés az, hogy Kanadában nincs a JOB-törvényhez hasonló országos „szabálykönyv”. A különböző tartományok és területek mindegyike kissé eltérhet szabályozásaik felépítésében, ami megnehezíti az egyszerre történő betartást.

Ez a szétválasztás a kanadai szabályozók között azt jelenti, hogy a kibocsátók gyakran korlátozottak a befektetői állományban, mivel nem feltétlenül jogosultak ajánlataik minden régióban történő megrendezésére – némileg legyőzve a tömeges finanszírozás célját.

Azonban az Egyesült Államok kormányának az elmúlt évtizedben tett lépéseit széles körben sikerként tekintették a kanadai kormány valóban tudomásul vette. 2019 elején jelentették be, hogy felülvizsgálják politikájukat; amelynek célja a szabályozók jelenlegi szegregációjának kiküszöbölése a JOB-törvény saját változatának létrehozásával.

Mivel a Kanadai Legfelsőbb Bíróság 2018-ban megnyitotta az ajtót a potenciális nemzeti értékpapír-szabályozónál, és egy 2019-ben meghirdetett nemzeti crowdfunding szabálykönyv kidolgozását tervezi, a nagy fehér észak úgy tűnik, hogy felzárkózást játszik.

Népszerű platformok

Mindezzel a crowdfundingról szóló beszélgetéssel az Egyesült Államokban sokakban felmerül a kérdés, hogy hol kínálnak hozzáférést ilyen befektetési lehetőségekhez. Annak érdekében, hogy megválaszolja ezeket a kérdéseket, az értékpapírok .io sajátja, Antoine Tardif nemrég írt egy véleménycikket, amelyben megvitatta kedvenc részvényalapú lehetőségeket kínáló portáljait..

Az első 5 saját tőkefinanszírozási webhely

Azok számára, akik Kanadában érdekeltek a részvénytömeg-finanszírozásban, az alábbiakban felsoroljuk a ma aktívabb figyelemre méltó portálokat.

Más hírekben

Az Értékpapír és Tőzsdei Bizottság (SEC) mindig törekedve az időkhez való alkalmazkodásra és fejlődésre nemrégiben bejelentett egy javaslatot, amely szerint a hagyományosabb befektetési lehetőségekhez való hozzáférés még könnyebbé válik a befektetők számára.

Ez a javaslat az akkreditált befektető meghatározásának átalakításán alapul. Mivel a befektetési lehetőségek túlnyomó része csak azokra korlátozódik, akik megfelelnek a törvényjavaslatnak, a definíció kiszélesítése, hogy tükrözze a modern világot, ideális esetben a befektetés mértékét demokratizálja.

A SEC az „akkreditált befektetőket” körülvevő kritériumok módosítását javasolja

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner