Kriptopénz kereskedési útmutató kezdőknek

Átfogó bemutatás a Bitcoin és a kriptovaluta kereskedelemről

Mivel a 24 órás kereskedési forgalom ebben az évben átlagosan 50 milliárd dollár körül mozog, és gyakran átlépi a 100 milliárd dollárt, a kriptovaluta piacok korai éveik óta jelentősen növekedtek. Ma a kriptopiaci szereplők között vannak kiskereskedelmi és intézményi kereskedők, és a digitális eszközöket – a Bitcoin (BTC) vezetésével – széles körben alternatív befektetési osztálynak tekintik.

Ha még nem ismeri a kriptovaluta piacokat, akkor ez az útmutató bemutatja a kriptográfia alapjait, lehetővé téve a bizalmas kriptovaluta kereskedés megkezdését..

Bevezetés a kereskedésbe: Alacsony vétel, magas eladás

Alapjában véve a kereskedelem egy eszköz vételével és eladásával jár, hogy profitot szerezzen. Míg a kereskedés ma különféle, viszonylag bonyolult eszközöket (határidős ügyleteket, opciókat, csereügyleteket stb.) És stratégiákat (fedezeti ügyletek, shortolás, arbitrázs stb.) Foglal magában, az alacsony vétel és a magas eladás alapelve továbbra is érvényes.

A kereskedő elsődleges célja egy eszköz megvásárlása egy bizonyos áron, és ezt követően magasabb áron történő értékesítés (az úgynevezett hosszú kereskedelemben), a különbözetet nyereségként zsebelve be. A tranzakciók sorrendje változhat – ahogyan ez egy rövid ügylet esetében is történik, amikor a kereskedő megkísérli először a magas árakat eladni és később alacsony árakat vásárolni -, de a cél ugyanaz.

Míg elméletileg ez egyszerű fogalomnak tűnik, a gyakorlatban magában foglalja az eszköz piaci árának értékelését, és azt, hogy az adott pillanatban alulértékelt vagy túlértékelt-e. Hiszen csak akkor lehet magasabb áron eladni egy hangszert, ha valaki más úgy véli, hogy többet ér, és hajlandó fizetni érte.

Realizált és nem realizált nyereség és veszteség

A kereskedésbe való belépés – függetlenül attól, hogy hosszú vagy rövidre megy-e – más néven pozíció elfoglalása is, és izgalmas lehet látni, hogy pozíciója nyereséget termel, amint a piac az Ön javára mozog. Bármilyen nyereség, amelyet álláspontjával szemben lát "megvalósítatlan" (más néven "papír nyereség"), amíg tényleg nem lép ki a pozícióból. A pozícióból való kilépés azt jelenti, hogy eladja a birtokában lévő eszközt (hosszú kereskedés ellenében), vagy visszavásárolja (rövid ügylet ellen)..

Például, ha a 2020. márciusi összeomlás során 1 BTC-t vásárolt 5000 dollárért a jövőbeli felértékelődésre számítva, akkor tényleg sokáig ment. Ha még mindig tartja ezt az érmét, amelynek értéke jelenleg körülbelül 18 250 dollár, akkor nem realizált nyeresége 13 250 dollár (azaz 18 250 – 5000 dollár).

Ha azonban a Bitcoin ára a következő órában 17 000 dollárra csökken, akkor a potenciális nyereséged is 12 000 dollárra csökken. Ez a példa azt mutatja, hogy tényleges nyeresége csak akkor valósul meg, ha eladja az érmét és kilép a hosszú pozícióból. Addig csak a potenciális vagy nem realizált nyereségeket tekintheti meg.

Hasonlóképpen a kedvezőtlen ármozgások azt eredményezik "papírveszteségek" amelyek szintén csak akkor valósulnak meg, amikor kilép a pozícióból. Mindkét esetben kereskedőként fontos szem előtt tartani a nem realizált és a realizált nyereség és veszteség, vagy a P&L. A nyereség és a veszteség csak akkor valós, ha megvalósul.

Kereskedés vagy befektetés

A kereskedés és a befektetés két különböző tevékenység, még akkor is, ha céljaik némileg összhangban vannak. A befektetők és a kereskedők egyaránt profitra törekednek, de gondolkodásmódjuk, stratégiájuk és elkötelezettségük nagyon eltérő.

Amikor befektet egy eszközbe, például a BTC-be, akkor lényegében megvásárolja az ötletet és még a mögöttes kultúrát is. Esetleg vállalja, hogy megtartja pozícióját – vagy "hodl" a BTC – évekig, ha nem évtizedekig. Ezzel szemben, amikor csak BTC-vel kereskedel, nincsenek ilyen kötelezettségeid, és csak a rövid távú piaci árral és az azt vezérlő eseményekkel foglalkozol..

Annak ellenére, hogy nincsenek meghatározott időtartamok, amelyek megkülönböztetnék a kereskedést a befektetéstől, a kereskedők általában aktívabbak a cél-specifikus, rövidebb időkeretekben. Például a napos kereskedők órákon át tartják pozícióikat egy nap alatt, de a scalperek (a napos kereskedők részhalmaza) percek alatt léphetnek be és kiléphetnek, ha nem is másodpercek alatt.

A kereskedés és a befektetés közötti választás személyes pénzügyi céljaitól és a kiválasztott eszköz árának, értékének és kilátásainak értékelésétől függ, mind rövid, mind hosszú távon..

A kriptopiacok megértése

Míg a kereskedéshez nem szükséges szigorúan piactér, ennek megvásárlásának jelentős előnyei vannak. Annak ellenére, hogy elméletileg bármivel kereskedni lehet azzal, hogy egyszerűen közvetlenül eladótól vásárolja meg, és eladja valakinek (mondjuk a szomszédjától, majd ismerősétől), ez a forgatókönyv nem skálázható.

A kriptovalutákhoz hasonló piactéreknek számos előnye van, de talán alapvetően a likviditás biztosításának képessége, ami azt jelenti, hogy a kereskedők percek alatt gyorsan elvégezhetik az egyidejű tranzakciókat anélkül, hogy vevőket és eladókat keresnének vagy várnának rájuk. A piaci likviditás egy kifejezés arra, hogy mennyire könnyen és gyorsan vásárolhat vagy adhat el eszközt a piacon elérhető megrendelések ellen, anélkül, hogy kereskedelme drasztikusan befolyásolná az eszköz piaci árát.

Általában a likvid eszköz az, amelyet sokan érdekelnek a kereskedelemben – ez azt jelenti, hogy az adott eszköz kereskedési volumene magas, és az eszköz ára nem változik drasztikusan kereskedelemenként. Az olyan piactérek, mint a tőzsdék, központosítják az adott eszköz iránti keresletet, így a vevők és az eladók könnyebben és gyorsabban összehangolhatók.

Figyelembe véve a likviditás, a megbízható árindexek, a biztonságos tranzakciók és egyéb jellemzők szükségességét, a mai kriptovaluta-kereskedelem szinte minden olyan dedikált tőzsdén zajlik, mint az OKEx, vagy speciális brókereken keresztül..

Az OKEx segítségével például szinte azonnal, a nap 24 órájában és a hét minden napján vásárolhat vagy eladhat BTC-t és egy csomó más támogatott kriptovalutát, kereskedésenként nagyon alacsony díj ellenében..

Folt vagy származékai

A kriptopiacok nagyrészt ugyanazokat a formátumokat követik, mint a hagyományos társaik, és spot és derivatívákra vannak felosztva. Az azonnali piac az, ahol azonnal vásárolhat vagy eladhat egy kriptovalutát, és megkapja a kereskedett tényleges érméket / zsetonokat. A derivatív piac olyan szerződésekkel foglalkozik – mint például határidős ügyletek, opciók és csereügyletek -, amelyek követik vagy levezetik értéküket egy mögöttes kriptovalutától. A származtatott ügyletekkel kötött ügyletek nem mindig szállítanak tényleges érméket / zsetonokat a kereskedőhöz.

A derivatívák természetüknél fogva kifinomultabb kereskedési termékek, és az azonnali kereskedéshez képest gyakran magasabb kockázattal járnak. Míg ez az útmutató elsősorban az azonnali kereskedelem alapjaira összpontosít, a tágabb elvek többsége a derivatív kereskedelemre is érvényes. Hivatkozhat a kriptográf származékok útmutatónkra, hogy többet tudjon meg az egyes típusokról és azok működéséről.

Kereskedő párok

A kriptovaluta piacok, a hagyományos piacokhoz hasonlóan, különféle kereskedési párokkal rendelkeznek (mindegyik piacot képvisel), amelyeket eszközjelölők kombinációja jelöl, például BTC / USDT, ETH / BTC vagy LTC / BTC. Mindegyik piaci pár megfelelő módon két devizára utal. Ezek nem mindig kriptovaluták, mivel egyes tőzsdék támogatják a fiat kereskedési párokat – ez azt jelenti, hogy a kereskedelem egy kriptográfia és egy fiat vagy kormány által kibocsátott valuta között zajlik, például BTC / USD, BTC / EUR vagy BTC / GBP. Ezek a párok árfolyamokat vagy árfolyamokat tükröznek. A pár első pénzneme a "bázis" valuta, a második pedig a "idézet" valuta.

Kereskedési párok segítségével tükröződnek a kriptovaluta árak gyakran, különösen a tőzsdéken. Például egy BTC / USDT pár kereskedése 18 250 USDT-n azt jelenti, hogy 1 BTC egyenlő 18 250 USDT vagy nagyjából 18 250 USD. Hasonlóképpen, az ETH / BTC 0,03-nál azt jelenti, hogy 1 ETH 0,03 BTC vagy kb. 550 USD az írás idején.

Kripto alapú

Amint azt fentebb tárgyaltuk, a kereskedési párok tartalmazzák az alap- és az árfolyam-devizákat. Míg az alapdevizák bármelyik tőzsdén felsorolt ​​kriptovaluta lehet, az idéző ​​devizák általában korlátozottabbak.

A kriptográfiai térben a BTC a vezető digitális fizetőeszköz, és emellett a kriptográfiai denominált kereskedési párokban az uralkodó jegyzett deviza. A stablecoin Tether (USDT) és a vezető altcoin, az Ether (ETH) más gyakori jegyzési devizák. Az OKEx rendelkezik saját platform tokennel, az OKB-vel, amelyet a tőzsdén is idéző ​​kriptovalutaként használnak..

Fiat-alapú

A Fiat denominált párok a kriptográfban denominált párokhoz képest intuitívabbak a kereskedők számára, akik számlájukat a saját fiat pénznemükben egyensúlyozzák. Például egy USD-ben működő kereskedő előnyben részesítheti a BTC / USD vagy azzal egyenértékű párok kereskedését annak érdekében, hogy lássa a USD-ben jegyzett BTC árát.

Azonban a legtöbb kriptotőzsde (beleértve az OKEx-et is) a tényleges fiat pénznemek helyett a stabil feketéket használja a fiat denominált párok ábrázolására. Az USDT messze a leggyakrabban használt USD-árhoz kötött stabilpénz a piacon, de mások között szerepel a TrueUSD (TUSD), az USD Coin (USDC), az USDK és mások..

Kereskedési pár választása

Mind a kripto-, mind a fiat-denominált kereskedési pároknak megvannak az előnyeik és hátrányaik, és a választás a kereskedési céloktól és céloktól függ.

Például azok a kereskedők, akik meg akarják tartani és potenciálisan növelni BTC-részesedésüket (függetlenül attól, hogy a Bitcoin saját fiat-alapú árfolyama ingadozik-e), a BTC-alapú párokat részesítik előnyben. Azok azonban, akik végső soron fiat nyereséggel kereskednek, és azt akarják, hogy nyereségük ne változzon az árfolyamok mozgatásával, fiat denominált párokat választanak.

A piaci ár és aktivitás megértése

Most, hogy lefedtük a kereskedési párokat és az árajánlatokat, megvitatjuk, hogy hogyan jönnek létre ezek az árajánlatok – amelyek elméletileg piaci árak..

Ha a BTC / USDT pár 18,000 USDT-n van jegyezve, az azt jelenti, hogy a piac 1 BTC-re vonatkozó árfolyama 18,000 USDT. Azonban a valóságban – és különösen a volatilis kriptopiacoknál – ez egy nagyon leegyszerűsített leírás az 1 BTC áráról, mivel a pontos jegyzett ár változhat, és nem feltétlenül alkalmazza mindkét irányban vétel és eladás ugyanazon az áron).

Ez a szám (18 000 USD) csupán az utolsó ár, amellyel egy kereskedelmet – bármilyen kicsi is – hajtottak végre a piacon. Noha ez technikailag teszi a piaci árat, nagyon valószínűtlen, hogy ez legyen az az ár, amelyet a vételi vagy eladási megrendelésekért ténylegesen a piacon kap..

Ehelyett a piacon elérhető tényleges árajánlatokat a "- kérdezi" és "ajánlatok," ahol a megkeresések eladási megbízások (vagyis a BTC-t szeretnék adott áron eladni), az ajánlatok pedig vételi megbízások (vagyis a BTC-t szeretném megadni egy adott áron).

Kérések és ajánlatok, készítők és felvevők

Amint fentebb tárgyaltuk, különbség van a legutóbb forgalmazott ár és a tényleges piaci ár között. Ez utóbbi különféle tényezőktől függ, például a kérések és ajánlatok elterjedésétől és azok mélységétől.

Egyszerűen meghatározva: a kérések eladási megbízások, az ajánlatok pedig vételi ajánlatok, amelyek jelenleg szerepelnek egy adott piacon (például az OKEx-en). Minden egyes ajánlat és ár tartalmaz egy árat és egy összeget. Például egy ask igényelhet 0,5 BTC megvásárlását 18 000 USD / BTC áron – ez azt jelenti, hogy a teljes rendelési ár 18 000 USD x 0,5 BTC = 9 000 USD lenne. Hasonlóképpen, 0,25 BTC-re is lehet licitálni, BTC-nként 17 500 dollárra, ami azt jelenti, hogy az ajánlattevő hajlandó 0,25 BTC-t vásárolni 4375 dollárért (vagyis a teljes rendelési ár 17 500 dollár x 0,25 BTC = 4375 dollár lenne).

Mind a kéréseket, mind az ajánlatokat bárki igénybe veheti vagy kitöltheti a tőzsdén (kivéve, ha a kereskedőt a kérés vagy ajánlat visszavonása előtt törli). Mindkét esetben azonban nem kell kitöltenie a teljes kérési vagy ajánlati összeget. Bármely összeget kiválaszthat, amely kisebb és meghaladja az idézett összeget. A fenti kérdezési és ajánlattételi példákat tekintve ez azt jelentené, hogy 0,001 BTC (az OKEx minimális forgalmazható BTC összege) és 0,5 BTC tartomány között lenne az eladási példa, és 0,001 BTC és 0,25 BTC tartomány lenne az ajánlati példa esetében..

Bármely piacon való kereskedéskor két választási lehetősége van. Vagy kitöltheti, vagy "vesz," a meglévő kérések és ajánlatok bármelyike ​​(a fentiek szerint) vagy "készítsen" sajátod. Ennek során azt is választja, hogy vagy a "készítő" vagy a "szedő," és megrendelései minden esetben más díjakkal járnak. A készítőket alacsonyabb díjakkal ösztönzik, mivel a kereskedelem aktív ajánlásával növelik a piacok likviditását, míg az ügyfelek valamivel magasabb díjakat fizetnek, mert a meglévő (azaz a készítők által javasolt) megrendelések kitöltésével és elfogyasztásával megszüntetik a likviditást..

Például, ha megnézi az OKEx BTC / USDT piacát, és látja, hogy a legalacsonyabb eladási ára 18 050 USD, a legmagasabb ára pedig 17 800 USD, akkor ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb ár, akit bárki az OKEx-en hajlandó eladni 1 BTC-t abban a pillanatban 18 050 USDT, és a legmagasabb ár, amelyért bárki hajlandó 1 BTC-t vásárolni, 17 800 USD. Választhatja, hogy elfogadja-e a megrendelések egyikét, vagy elkészíti sajátját.

Tegyük fel, hogy úgy dönt, hogy saját kérdést tesz fel (azaz eladási megbízást): Készen áll arra, hogy eladja a BTC-t (bármilyen összeget) 17 000 USDT / BTC áron. Ebben az esetben az eladási megbízása a piacon jelenik meg, mint az első kérés, mivel ez még alacsonyabb is, mint a korábban uralkodó kérés, amely BTC-nként 17 050 USD-t kívánt.

Amíg senki más nem adja el a BTC-t alacsonyabb árfolyamon, mint az Öné (17 000 USDT / BTC), addig az Ön kérdése lesz az első a piacon kitöltendő sorban.

Tekintettel arra, hogy a szabad piacok hogyan vonják be a vevőket és az eladókat a kívánt árakra – függetlenül attól, hogy milyen magasak vagy alacsonyak – a piac egyensúlyozza magát azzal, hogy kiválasztja a legalacsonyabb ajánlatokat (azaz a legalacsonyabb árajánlattal rendelkező eladókat) és a legmagasabb ajánlatokat (azaz a legmagasabb vevőket) ajánlatok), mivel ezek képviselik a legkedvezőbb árakat.

Piaci mélység és terjedés

Bár kritikus a piaci tevékenység szempontjából, a kérések és az ajánlatok önmagukban nem tükrözik a teljes képet. Mint fent említettük, az eladás vagy az ajánlat bármilyen összegre vonatkozhat, akár 0,001 BTC-ig (nagyjából 18 USD, az írás idején).

Ha valaki csak 0,001 BTC-t akar eladni, és feltételezve, hogy ez a kérdés a piac tetején volt (vagyis azért, mert abban az időben a legalacsonyabb árat kínálta 1 BTC-re a piacon), akkor ha megpróbálna többet vásárolni mint 0,001 BTC, akkor automatikusan a felső kérdést választaná; azonban a fennmaradó rendelési összege (0,001 BTC felett) a várakozási sorba kerül, amelyet a következő legjobb kérésre kell kitölteni, mindaddig, amíg a megrendelése be nem fejeződik..

Itt fontos megemlíteni, hogy a legalacsonyabb és a legmagasabb ajánlat között mindig lesz különbség az árban – amint azt a fenti példában láthattuk, ahol a legalacsonyabb eladási ár 17 000 USD, a legmagasabb ajánlat pedig 17 800 USD volt. Ez az árkülönbség piaci vagy bid-ask spread néven ismert. E különbözet ​​hiányában a piaci döntéshozók nem lennének ösztönözve likviditás biztosítására azáltal, hogy eladást vagy vételi ajánlatot tesznek, mivel ők is alacsony áron és magasan akarnak eladni. A rendkívül likvid piacokon ez a felár nagyon szűk – vagyis a vételi és eladási árak között kicsi a különbség -, míg az alacsony likviditású piacok gyakran szélesebb felárral rendelkeznek.

Miután megértette a bid-ask spread-et, képzelje el, ha a piacon a legtöbb kérés vagy ajánlat nagyon kis összegekre vonatkozik, mondjuk nagyjából 0,002 BTC-re. Tekintettel arra, hogy a felkérések és az ajánlatok miként sorakoznak növekvő és csökkenő sorrendben, a vételi vagy eladási ár kevésbé lesz kedvező, ha bármelyik oszlopban (a kérések vagy az ajánlatok között) halad, mivel a vételi és eladási spread jelentősen kiszélesedik.

BTC / USDT piac az OKEx-en, alapmódunkban megtekintve. Forrás: OKEx

A fenti képernyőkép az OKEx BTC / USDT piacának alapvető spot műszerfalát mutatja. A zöld nyilak a rendelési könyv rész felé mutatnak, ahol a felsorolt ​​kérések pirosak, az ajánlatok pedig zöldek. Vegye figyelembe, hogy a legalacsonyabb ask 17,920,9 USDT BTC-n, míg a legmagasabb látható ask (több van itt, mint itt látható) 17 927,0 USDT BTC-nként – nagyjából 6 USDT különbség.

Hasonlóképpen, míg a legmagasabb ajánlat 17 920,8 USDT / BTC, a legalacsonyabb látható ajánlat pedig 17 916,6 USDT / BTC, ezeknek az ajánlatoknak a mérete együttesen nem haladja meg a 0,5 BTC-t. Ez azt jelenti, hogy egy legalább 0,5 BTC-vel rendelkező eladó végül kitölti ezeket az ajánlatokat és még többet is, de az ár, amelyet az eladó kap a BTC-jéért, az ajánlatok oszlop elfogyasztásával csökken..

Visszatérve korábbi példánkra kis megrendelésekkel (egyenként 0,002 BTC), ha 1 BTC-t szeretne eladni egy ilyen piacon, akkor 500 (egyenként 0,002 BTC) licitet kell teljesítenie változó jegyzett áron, mielőtt megrendelése megtörténne. teljesen kitöltve. Ez óhatatlanul azt eredményezné, hogy a végső megrendelés ára kevésbé lenne kedvező, mint a piaci legjobb ár, amikor a kérdést feltette, mert az említett 500 ajánlat között széles volt a felár (vagy az árkülönbség).

Ez azonban leegyszerűsített példa arra, hogy mi történik egy olyan piacon, amelynek nincs megfelelő mélysége. A piaci mélység annak a mértéke, hogy a piac képes kezelni a nagy megrendeléseket anélkül, hogy a bid-ask árfolyamban jelentős elmozdulás lenne.

Végső soron ezeknek a fogalmaknak a megértése elengedhetetlen a kereskedési stratégiák végrehajtásához és a megrendelések kívánt áron történő kitöltéséhez.

Az OKEx, mint a kereskedelem volumenét tekintve a világ egyik legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, piacvezető piaci likviditással és mélységgel rendelkezik – és ennek következtében nagyon szűk felárakkal rendelkezik, amelyek kedvező kereskedési árakat eredményeznek, még nagyon nagy megrendelések esetén is..

Könyvek rendelése

Minden tőzsdén a piacon lévő összes aktív ajánlat és kérés szerepel az úgynevezett megbízási könyvben, amelyet valós időben frissítenek, és tükrözi a piac mélységét és likviditását. A rendelési könyveket tranzakciótörténeti diagramok is kísérik, amelyek felsorolják a legutóbb sikeresen végrehajtott ügyleteket.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a megrendelési könyvben szereplő ajánlatokat és ajánlatokat mind az visszaküldött kereskedők visszavonhatják, és mindaddig nem garantálják őket, amíg azokat ténylegesen ki nem töltik..

Az OKEx lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testreszabják rendelési könyvük megjelenítését az ajánlattételi pénznem meghatározott ártartományaiba eső megrendelések kötegelésével.

Kereskedelmi megbízások típusai és felhasználásuk

Miután a fenti kulcsfontosságú fogalmakat átfogtuk, most a kereskedési megbízások benyújtására összpontosíthatunk. Minden alkalommal, amikor kereskedést kíván végrehajtani, megrendelést kell felvennie a piacon. Ismét megteheti a meglévő kéréseket és liciteket, vagy megteheti sajátját.

Kereskedési céljaitól és stratégiáitól függően számos olyan kereskedési megbízástípust használhat fel, amelyek elérhetőek a tőzsdéken, például az OKEx. Ebben az útmutatóban áttekintjük a leggyakrabban használt megbízástípusokat és azt, hogy mit jelentenek a kereskedők számára.

Limit megrendelések

A limit megbízás a leggyakoribb típusú kereskedési megbízás, és alkalmas kezdőknek és tapasztalt kereskedőknek egyaránt. Ahogy a neve is sugallja, a limit megbízás lehetővé teszi, hogy meghatározzon egy konkrét árkorlátot a vételi vagy eladási megrendeléséhez, és a piac csak az Ön pontos árajánlatával illeszti.

Például, ha limitáras vételi megbízást ad le 1 BTC-re 17 123 dollárra, akkor az csak akkor kerül kitöltésre, ha a piacnak van olyan eladója, aki 17 123 dollárt vagy annál kevesebbet kér 1 BTC-ért. Hasonlóképpen, az azonos adatokkal ellátott limitértékes eladási megbízás csak akkor kerül kitöltésre, ha a piacon van egy vevő, aki hajlandó fizetni 17 123 dollárt vagy annál többet az 1 BTC-jéért..

Az OKEx tartalmaz egy fejlettebb limit sorrend opciót is, illeszthetően a "Advanced Limit Order," amely lehetővé teszi további paraméterek vagy feltételek meghatározását – beleértve a "Csak bejegyzés," "Töltsön vagy öljön" és "Azonnal vagy Mégse."

Ezek a további feltételek nagyobb ellenőrzést biztosítanak a meghatározott stratégiákkal rendelkező kereskedők számára, lehetővé téve számukra, hogy csak piaci döntéshozóként (azaz nem felvevőként) adhassák le a megbízásaikat, biztosítva, hogy megrendeléseik vagy teljesen kitöltődjenek, vagy elpusztuljanak (szemben a részleges kitöltéssel), vagy azonnal teljesüljenek, vagy törlésre kerüljenek (szemben a várakozással).

Tekintettel arra, hogy a limit megbízások lehetővé teszik-e a kereskedők számára, hogy meghatározzák elfogadható minimumértékeiket és lényegében "vidd el vagy hagyd itt" ajánlatokat, könnyen kezelhetők, és egyszerűbb eredmény- és veszteségszámításokat tesznek lehetővé.

Piaci megbízások

Ahol a limites megbízások lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy saját áraikat állítsák be, még akkor is, ha ez a megrendelések teljesítésének megvárását jelenti, a piaci megbízásokat azonnal teljesítik, bármilyen áron a piac hajlandó felajánlani.

Például, ha 1 BTC-t akar eladni piaci megrendeléssel, akkor a tőzsde azonnal kitölti megrendelését az elérhető legjobb áron.

A piaci megbízások az azonnali végrehajtásért cserébe feladják az árspecifikák ellenőrzését, és az azonnali cserét kereső kereskedők előnyben részesítik őket, függetlenül az áreltéréstől.

Fontos itt megjegyezni, hogy a piaci megbízásokkal való kereskedés a vételi / eladási felár miatt rendkívül valószínű, hogy rövidebb időn belül nyereséges lesz. Ha folyamatosan vásárol és ad el egymás után piaci áron, akkor lényegében magasan és alacsonyan fog vásárolni, és ennek következtében pénzt veszít.

Stop parancsok

Egy fejlett megbízástípus, a stop megbízások lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy olyan feltételeket definiáljanak, mint pl "Kiváltó ár" és "Rendelési ár," amelyek teljesülve automatikusan vételi vagy eladási megbízásokat tesznek közzé a piacon. Az OKEx kétféle stop parancsot támogat, "Feltételes" és "Egy-törli a másikat" vagy OCO stop parancsokat.

Bár a stop parancsok kezdetben elsöprő bonyolultnak tűnhetnek a kezdők számára, nagyon hasznosak és logikusak, ha már megértették, hogyan működnek.

Például egy feltételes leállítási megbízás feladásakor egy trigger ár meghatározásával kezdi. Ahogy a neve is mutatja, a kiváltó ár az az árküszöb, amely kiváltja vagy aktiválja a megrendelést. A kiváltó ár azonban nem az az ár, amelyen a megrendelését végrehajtják. Ehhez meg kell határoznia egy második paramétert, a megrendelés árát, amely az a tényleges ár, amelyen a vételi vagy eladási megbízás felkerül. Alternatív megoldásként az azonnali teljesítés érdekében dönthet úgy is, hogy teljesíti a megrendelést a piaci ártól függetlenül, amint a kiváltó árfeltétel teljesül..

Feltételes stop megbízás a BTC / USDT piacon az OKEx-en. Forrás: OKEx

Az OCO stop megbízás ugyanúgy működik, de két feltételkészlettel (két kiváltó és megbízási árfeltétel), csak egy helyett. Ez a megbízástípus akkor hasznos, ha a piaci túlfeszültségeket és a csökkenéseket egyaránt lefedő megbízásokat szeretne leadni.

OCO stop megbízás a BTC / USDT piacon az OKEx-en. Forrás: OKEx

Például, ha a Bitcoin 18 000 dolláron kereskedik, és a kereskedési stratégiája magában foglalja 1 BTC eladását 19 000 dollárban rally esetén, vagy 17 500 dollár eladását csepp esetén, akkor az OCO megbízás típusát használhatja ezeknek a kereskedéseknek a végrehajtására. Meghatározza az egyik kiváltó és megrendelési árat a felfelé, a másikat meg a lefelé. Egy OCO kereskedelemben bármelyik feltétel teljesül, amelyik előbb teljesül, végrehajtásra kerül, míg a másik automatikusan törlődik.

Figyelembe véve az ebben az útmutatóban korábban tárgyalt néhány fogalmat, összefüggésbe hozhatjuk a feltételes és az OCO stop megbízások használatát a nyereség időben történő realizálásával, valamint a kockázat enyhítésével a veszteségek korai megvalósításával, az Ön által meghatározott elfogadható szinteken..

Noha van néhány fejlettebb rendeléstípus a felhasználók számára az OKEx-en, a fent tárgyaltaknak elegendőnek kell lenniük a legtöbb kezdő és középhaladó kereskedő számára.

Következő lépések: Kezdje el kereskedni

Ennek az útmutatónak az a célja, hogy hasznos bevezetést nyújtson a kriptovaluta kereskedelemhez, amely után képesnek kell lennie a piaci tevékenység megfigyelésére és megértésére. Végül piaci szereplővé válhat – más néven, elkezdheti a kereskedést és kipróbálhatja a fent tárgyalt eszközöket és stratégiákat.

Az ezzel járó kockázatok ismerete azonban döntő fontosságú a kezdők számára is, mivel a kriptopiacok kockázatosabbak és sokkal ingatagabbak, mint a hagyományos piacok. A sikeres kereskedőknek nem mindig van igazuk, de mindig van egy tervük és kilépési stratégiájuk, összhangban a céljaikkal és a kockázatvállalási hajlandóságukkal.

Az OKEx számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek célja a kriptográfia-kereskedők kezdőinek oktatása és megkönnyítése. Ha még nincs OKEx-fiókja, regisztráljon még ma. Indíthatja a Demo Trading-et is – ami azt jelenti, hogy gyakorolhatja az OKEx-en való kereskedést anélkül, hogy kockáztatna valódi pénzt -, és akár 80 USD-ig is igényelhet kriptot az OKEx használatával, és másokat is meghívva csatlakozni.

Kövesse az OKEx-et

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner