Havi kriptovaluta-piaci jelentés: Új év, új rekordok

Áttekintés a kriptopiaci fejleményekről és a januári teljesítményről

Kulcsfontosságú elvihetők

  • 2021 első hónapjában a Bitcoin (BTC) és az Ether (ETH) új csúcsokat állított be, és a kriptopénz piaci kapitalizációja meghaladta az 1 billió dollárt.
  • Az ösztönzési várakozások megnőttek az amerikai választásokon a demokrata győzelem után. A növekvő oltásokkal a gazdaság jó úton halad a V alakú fellendülés felé, főleg, hogy a Fed továbbra is támogatást nyújt.
  • A Bitcoin januárban nagyrészt felülmúlta a globális eszközöket, és nagyobb összefüggést mutatott a kockázatos eszközökkel. A piacvezető egyre növekvő intézményi érdeklődést váltott ki.
  • Januárban jelentős volatilitás volt tapasztalható az aktív kereskedés miatt, ami rekord 717 milliárd dolláros teljes forgalmat eredményezett az OKEx-en a hónapban.
  • Az Altcoins meghaladta a Bitcoin havi 14% -os hozamát, a mém érmével, a DOGE-vel, amely a Wall Street Bets saga előnyeit élvezi.
  • Az éter a szilárd alapok miatt teljesített, és havi 78% -os hozamot aratott. A DeFi tokenek is szárnyaltak, mivel a piac úgy tűnt, hogy magasabb értékelésekkel árazza át őket.

Makrókörnyezet összefoglalása

Az amerikai dollár kínálat a járvány kezdete óta észak felé halad. A Federal Reserve elkötelezett a kötvényvásárlások folytatása mellett, és a rövid lejáratú hitelfelvételi kamatlábak januárban továbbra is nulla közelében rögzültek. A piacok úgy vélik, hogy amíg a Fed fenntartja jelenlegi álláspontját, biztonságosan folytathatja a befektetéseket. Ennek eredményeként a globális eszközárak profitáltak a nagylelkű pénzkínálatból.

A növekvő oltásokkal az Egyesült Államok gazdasága valószínűleg V-alakú helyreállítással fog végződni. Az ilyen fellendülés előfutára az amerikai dollárindex volt, amely januárban ellentrend-rallyt hirdetett, ami 0,7% -os növekedést jelent. Míg a dollár rally kockázatos eszközöket nyomott januárban, a Biden-kormány későbbi ösztönző csomagja valószínűleg korlátozni fogja a dollár fejlõdését.

Eközben a kincstári hozam 1,10% -ra nőtt, a szint a tavaly márciusi összeomlás óta nem volt látható. A meredek görbe jelzi, hogy a befektetők az elkövetkező években magasabb inflációra számítanak. Ez az inflációs várakozás és a túlzottan bőséges tőke a piacon remek állást jelentett a Bitcoin számára.

Ráadásul a Wall Street Bets mozgalom január végén általános instabilitást hozott a piacra, a részvények zuhantak, és a volatilitási index január 27-én 60% -ot pumpált. A Gamestop és az AMC azonban január végére visszahúzódott, és úgy tűnik, hogy hogy a WSB saga a végéhez közeledik.

Történelmileg a Bitcoin jobban teljesít a csökkenő piaci volatilitás időszakában. A letelepedés-ellenes narratíva népszerűsége a közösségi médiában azonban nagyobb figyelmet fordít a Bitcoin-ra és a decentralizált pénzügyekre.

A bőséges pénzkínálat és az inflációs várakozás remek színteret jelentett a Bitcoin számára. Forrás: TradingView

Globális eszköz teljesítmény

Hozam szempontjából a Bitcoin januárban felülmúlta a globális eszközöket havi 14,2% -os hozammal az OKEx BTC azonnali árának megfelelően. A TWI nyersolaj spot árfolyama a gazdasági fellendülés közepette 7,5% -kal ugrott meg, a második helyen. Az arany spot eladást szenvedett a megnövekedett piaci kockázati étvágy miatt, 2,7% -kal esett vissza a hónaphoz képest.

A tőzsde januárban eltérő teljesítményt mutatott, az S&A WSB saga közepette eső blue chipek miatt 1% -kal alacsonyabb végű P 500 index, míg a feltörekvő piaci részvények pozitív hozamot mutattak. Nagy-Kína erős hozama hozzájárult az MSCI Asia ex-Japan Index kimagasló havi 4,1% -os hozamához, miközben az MSCI Emerging Markets Index 3,1% -kal emelkedett.

A Bitcoin januárban nagyrészt felülmúlta a globális eszközöket. Forrás: OKEx, JPMorgan Chase

Az intézményi érdeklődés a Bitcoin iránt folyamatosan növekszik, mivel a digitális valuta új rekordokat állít fel. A MicroStrategy ismét jelentős beruházást hajtott végre a legelső kriptovalutában, és a cég teljes BTC-befektetését több mint 70 000 érmére növelte. A Crypto Mineral Marathon Patent Group 150 millió dollárt vásárolt Bitcoin-ban a január közepi áresés során, és nyilvánvaló tendencia van a vállalatok építésében Bitcoin kincstárak

Még Ray Dalio, a Bridgewater Associates alapítója is megváltoztatta a kriptovalutához való hozzáállását, és azt mondta, hogy a Bitcoin az "egy pokoli találmány." A kriptovalutákat befektetésként is figyelembe veszi, hogy megvédje az ügyfeleket a fiat deviza leépítésétől.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Bitcoin 90 napos korrelációja az S-vel&A P 500 index januárban fellendült, 0,1-ről 0,21-re emelkedett. Több kereskedési napon a Bitcoin szinkronizált lépéseket látott a tőzsdével az amerikai tőzsde nyitva tartása körül.

A Bitcoin korrelációja az arannyal viszont 0,07-ről -0,07-re csökkent. Ez arra utal, hogy ebben a szakaszban a Bitcoin inkább alternatív kockázati eszköznek tekinthető, mint biztonságos menedékhelynek.

A Bitcoin korrelációja a tőzsdével nőtt, míg az arannyal való korrelációja csökkent. Forrás: Érme mérőszámok

Januári kereskedési hangulat az OKEx-en

Január első felében, amikor a Bitcoin ára 30 000 dollárról 40 000 dollár fölé ugrott, a piaci hangulat túlmelegedett. A negyedéves határidős díjak 3% -ról 6% -ra emelkedtek, és az örökös swap ügyletek nyolc órás finanszírozási rátája többször 0,15% -ra emelkedett az OKEx-nél.

A BTC negyedéves jövőbeli felárja teljes mértékben tükrözi a piaci hangulat januári változását. Forrás: OKEx

A Bitcoin január első felében két nagy visszahúzódást tapasztalt. A január 3-i 21% -os retracementet az őrjöngő vásárlóerő gyorsan felvette, és az ár folytatta a felfelé irányuló mozgást, új, minden idők legmagasabb pontját állítva 42 000 dollár közelében. A január 11 körüli második retracement az egyéb kockázati eszközök csökkenésével párhuzamosan zajlott a kincstári kötvények és a dollár index emelkedő hozama miatt. Ez a csökkenés azt jelentette, hogy a Bitcoin három nap alatt elveszítette értékének 28% -át, és a piaci szereplők arra voltak kíváncsiak, hogy medvepiac érkezett-e.

A második visszahúzás szintén hozzájárult a január második felében tapasztalható általános visszafogott piaci hangulathoz. A negyedéves határidős prémium 2% alá esett vissza; közben mind a hosszú / rövid arány, mind a nyitott kamat gyorsan csökkent.

Éppen akkor, amikor a piac pesszimistává vált, Elon Musk január 29-én #Bitcoin szóval frissítette Twitter-életrajzát. A vezető kriptovaluta válaszként azonnal 20% -ot emelkedett. Ez egyben január utolsó fénypontja volt, mire a Bitcoin visszaadta a legtöbbet "Elon gyűlés" nyereség.

A csúcsok és zuhanások minden idők legmagasabb szintjére emelték a havi kereskedési volumenet az OKEx-en. Forrás: OKEx

Az új csúcsokkal és éles visszahúzásokkal teli piac januárban elérte a kereskedési volumen rekordszintjét. Az OKEx 717 milliárd dollár össztermelést generált, a határidős ügyletek ennek 55% -át tették ki. Ezenkívül az OKEx legtöbbet forgalmazott instrumentuma, az érmékkel fedezett BTC negyedéves jövő, a történelem legmagasabb egynapos volumenét, január 11-én 7,2 milliárd dollárt tűzte ki. Más instrumentumok szintén ugyanazon a napon tapasztalták a hangerőt. Sőt, az OKEx BTC nyitott érdeklődése január 19-én új, minden idők legmagasabb szintjét, 2,42 milliárd dollárt állította fel, majd hirtelen visszaesett 2 milliárd dollár alá, miközben a bikák elkezdték bezárni pozícióikat profitszerzés céljából..

Az OKEx kereskedési volumene januárban elérte a 717 milliárd dollárt, ezzel új rekordot döntöttek. Forrás: OKEx

Az Altcoins felülmúlta a BTC-t

Az altcoin-szezon indexet nyújtja Blockchain Center 14-ről 57-re nőtt. Ez azt mutatja, hogy január végére az első 50 kriptovaluta 57% -a jobban teljesített, mint a Bitcoin az elmúlt 90 naphoz képest.

Januárban fontos jelenség volt a Wall Street Bets vezetésével létrejött létesítményellenes hangulat, amely megrendítette a kriptopénzpiacot. A Dogecoin (DOGE) több mint 1000% -kal ugrott meg alig több mint egy nap alatt, miután a WSB közönsége állítólag felpumpálta a mémérmét. Az érme továbbra is trendszerűen folytatódik, mivel Elon Musk is megemlítette párszor a Twitteren, és ezzel az első helyre került az OKEx spot volumen szerinti kilenc legjobban forgalmazott kriptovaluta között..

XRP és Csillag Lumen (XLM) -nek is kedveztek a Redditors. A WSB által vezetett szivattyú révén az XRP januárban 122% -os nyereséget aratott. Ezt megelőzően az XRP nagy eladási nyomásnak volt kitéve az Egyesült Államok SEC által ellene indított per miatt. Eközben az XLM 148% -kal nőtt.

A Polkadot (DOT) gyors árugrást tapasztalt január második felében a közelgő résidő-aukciók miatt. Ezek az események egyértelműen megnövelték a DOT iránti keresletet rövid távon, és a hónapot 93% -os hozammal fejezték be.

A Wall Street Bets uralta a januári altcoin-hozamokat. Forrás: OKEx

Figyelembe véve a külső tényezők hatását, a DOGE ár januárban levált a Bitcoinról, 0,25 alatti korrelációs tényezővel. Hasonlóképpen, az XRP és az XLM nem volt 0,5-nél nagyobb korrelációval a fent felsorolt ​​más kriptovalutákkal.

A DOGE januárjában önálló tendenciát mutat, amelyet a széles piac nem befolyásol. Forrás: OKEx

Az éter erős alapokat mutat

Három évvel az ICO fellendülése után Ether januárban ismét minden idők legmagasabb szintjét érte el 1400 dollár felett, elérve a havi 78% -os hozamot. Ether volatilitása történelmileg magasabb volt, mint a Bitcoiné, és ez januárban nem változott. Mindkét piacvezető szerint a volatilitás április közepére emelkedett. Januárban azonban Ether sokkal kevesebbet követett vissza, mint a Bitcoin, és a rally fenntarthatóbb volt. Ez abban mutatkozott meg, hogy az ETH 30 napos befektetési megtérülése nem esett túl sokat a hónap végére.

Éter fenntarthatóbb rallyt és nagyobb volatilitást mutatott januárban. Forrás: Érme mérőszámok

Január 31-én az Ethereum hálózatba zárt teljes érték elérte a 28 milliárd dollárt, ami 80% -os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. DeFi Pulse. Mivel a DeFi piac továbbra is fellendül, az éter iránti kereslet tandemben növekszik.

A kriptovaluták használatának mérésének legfontosabb mutatója a teljes tranzakciós díj, amely tükrözi a fizető felhasználók valódi igényét. Míg a Bitcoin teljes tranzakciós díja (30 napos gördülő átlag) ötször magasabb volt, mint 2018 januárjában az Etheré, ez a helyzet idén januárban teljesen megfordult, Ether teljes 10,7 millió dolláros tranzakciós díja háromszor magasabb volt, mint a Bitcoiné.

Az egyetlen aggodalom azonban az, hogy Ether aktív címszáma nem nőtt olyan gyorsan, mint januárban a Bitcoiné, aminek oka lehet magas gázdíjak kis alapokkal elriasztja a lakossági befektetőket.

Ether teljes tranzakciós díja háromszor magasabb volt, mint januárban a Bitcoiné. Forrás: Érme mérőszámok

A DeFi tovább fejlődik

Számos vezető DeFi token elérte a legmagasabb árat január folyamán, mivel a piac magasabb alapon értékelte őket, szilárd alapok alapján. A tüntetés másik oka az volt, hogy közzétette az Egyesült Államok pénzellenőrének irodáját egy cikket megbeszélés "önvezető bankok" DeFi protokollokra épült.

Az OKEx által felsorolt ​​DeFi tokenek közül kétségtelenül a decentralizált cserék natív tokenjei voltak a legnagyobb nyertesek januárban. Közülük a Curve (CRV) és a Tokenlon (LON) vezette a szektort, egyenként körülbelül 320% -os hozammal. A hitelezési protokoll token AAVE és szintetikus eszköz protokoll Synthetix (SNX) szintén havi 245% -os, illetve 138% -os hozamot ért el.

Az első öt győztest a DEX zsetonok söpörték le, átlagos havi nyereségük 295% volt. Forrás: OKEx

Alapján Dune Analytics, Az Uniswap a decentralizált tőzsdék élén állt, havi forgalma 25,9 milliárd dollár volt, ezt követte a SushiSwap 12,2 milliárd dollárral. A Curve a harmadik helyen végzett, 6,3 milliárd dolláros forgalommal.

Az Uniswap és a SushiSwap továbbra is az első két DEX mennyiségét tekintve. Forrás: Dune Analytics

A DeFi összes felhasználójának növekedési görbéje továbbra is meredek volt, 1,18 millióról 1,32 millióra nőtt a hónap során. Az engedély nélküli és megbízhatatlan DeFi protokollok felgyorsulhatnak, mivel a Robinhoodhoz hasonló platformok januárban többször leállították a szokásos kereskedelmi tevékenységeket. Valójában a pénzügyi ágazat paradigmaváltása már folyamatban lehet.

Az összes DeFi-felhasználó száma az idők folyamán fenntartja a magas növekedést. Forrás: Dune Analytics

Előretekintve

Az adatok azt mutatják, hogy a február történelmileg erős hónap volt a Bitcoin számára, a második legmagasabb medián 21%, átlagosan 17% -os havi hozam. A Tesla 1,5 milliárd dollár értékű Bitcoin vásárlásának híre február elején felgyújtotta a piacot, és az ár be nem ismert területre lépett. A kereskedőknek azonban figyelniük kell arra, hogy a profitszerzés okozhat-e visszaesést, mint január végén. Ennek ellenére a Bitcoin körüli hosszú távú pozitív érzelmek valószínűleg sértetlenek maradnak.

A történelmi adatok azt mutatják, hogy a február erős hónap volt a Bitcoin számára. Forrás: CoinMarketCap, OKEx

Pár gyors visszavonás januárban gyenge kezeket okozott érméik dobásában, míg a hosszú távú bullish befektetők továbbra is vásároltak. Ezt tükrözi az 1000 BTC feletti egyenleggel rendelkező címek növekvő száma az újrakezdések ellenére. A Glassnode adatai szerint a hónapban 201 új bálna jelent meg a grafikonon, ami azt jelzi, hogy az intézmények és a nagy cégek elkezdhetik az érmék felhalmozását. A Tesla által végrehajtott vásárlásnak jelző hatása lehet, és annak pletykák érmeenként körülbelül 33 000 dolláros költség valószínűleg árszintet teremt.

A bálnák folyamatosan halmoztak érméket a januári éles visszahúzások során. Forrás: Glassnode

A bányászok januárban dömpingelték gazdaságaikat. A Bányászok helyzetindexe (MPI) 1,256 körül indult, és január 17-én történelmi csúcsra, 12 666-ra emelkedett. Január végére ez az index visszaállt a 2,79-re. Mivel a bányászok januárban kinyitottak ekkora mennyiségű érmét, rövid távon lemerülhet a készlet.

Az MPI januárban történelmi csúcsra emelkedett. Forrás: CryptoQuant

Ezenkívül az intézményi kitettség megnyílt az ETH határidős CME-n történő február eleji bevezetésével. Nemrégiben készített jelentés CoinShares azt mutatja, hogy az ETH tőkebeáramlása az elmúlt hetekben erősen koncentrálódott. Nevezetesen a St. Louis-i Federal Reserve Bank kiadta a DeFi kutatási jelentés, intelligens szerződéses pénzügyi piacok feltárása. Mindezek elhitetik velünk, hogy a piaci hangulat optimista az ETH-val kapcsolatban.

Az OKEx Insights piaci elemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner