Ulaganje u genomiku i CRISPR – sve što trebate znati

Tu je nova industrija koja raste, koja obećava da će biti jednako ometajuća kao AI i blockchain, ta je industrija genomika. Uz prednost CRISPR-a, pristupačno sekvenciranje ljudskog genoma i napredak u znanosti o podacima, nekolicina tvrtki pozicionira se da iskoristi ovaj novi dolazak zdravstvene zaštite. Istražit ćemo što je genomika, koje se tvrtke pozicioniraju za ovu budućnost i zašto je to važno.

Što je Genomics?

Genomika je proučavanje gena osobe (genom), polje pregledava interakcije tih gena jedni s drugima i s čovjekovim okolišem. Genom je čitav niz DNA organizma koji programira pojedinca s različitim fizičkim osobinama. Praktično svaka pojedinačna stanica u tijelu sadrži cjelovitu kopiju otprilike 3 milijarde parova baza DNA ili slova koji čine ljudski genom. Snagom znanost o podacima sada je moguće proučavati kako geni djeluju u interakciji, a u nekim slučajevima uređivati ​​gene kako bi se modificiralo jedno slovo DNA ili baza u genu.

Nizanje ljudskih genoma

Postoji više eksponencijalnih tehnologija koje su se stopile kako bi se omogućilo lako i isplativo sekvenciranje kompletnog ljudskog genoma. Redoslijed prvog koštanja ljudskog genoma 2,7 milijardi i trebalo je 13 godina. Zbog Mooreova zakona i drugih eksponencijalnih tehnologija trošak je sada smanjen na 1000 USD, a predviđa se daljnje smanjenje na 100 USD.

To znači da ulazimo u eru u kojoj svatko može sekvencirati svoj cjeloviti ljudski genom u potrazi za pogreškama ili predispozicijama za određene bolesti ili zdravstvene probleme.

Više tvrtki se zalaže za tržište na kojem će u početku potrošači zahtijevati sekvenciranje njihovog genoma, a na kraju će to zahtijevati medicinski radnici. To je pokretačka snaga mnogih genomskih tvrtki na tržištu, druga pokretačka snaga je transformirajuća snaga CRISPR tehnologije.

Što je CRISPR?

Da bi se upoznao s CRISPR-om, prvo mora shvatiti da postoji više slučajeva upotrebe za terminologiju. U biologiji, CRISPR se odnosi na DNA sekvence prirodno se nalazi u genomima bakterija i drugih mikroorganizama. CRISPR su sekvence ključne komponente imunološkog sustava koji štite bakterije od virusa. Imunološki sustav CRISPR brani se od virusnog napada uništavajući genom virusa koji napada. Tu tehnologija CRISPR tada stupa na scenu.

Za popularnu upotrebu i kako ćemo to objasniti, “CRISPR” je skraćenica za “CRISPR-Cas9.”CRISPR u kombinaciji s proteinom nazvanim Cas9 (ili„ povezanim s CRISPR-om “) enzim je koji djeluje poput para molekularnih škara, sposobnih za rezanje niti DNA. Iako postoji ideja o uređivanju gena od 1950-ih, CRISPR je omogućio isplativu razinu uređivanja gena s preciznošću koja nikada prije nije bila dostupna.

Tvrtke koje su uključene u genomiku

Trenutno postoji na desetke tvrtki koje iskorištavaju genomiku, pregledat ćemo pet vodećih tvrtki kojima se javno trguje.

CRISPR Therapeutics AG (NASDAQ: CRSP)

Što postavlja CRSPR terapija osim što je tim osnivača svih zvijezda, to uključuje i dr. Emmanuelle Charpentier čija su temeljna istraživanja otkrila ključne mehanizme tehnologije CRISPR-Cas9, postavljajući temelje za upotrebu CRISPR-Cas9 kao svestranog i preciznog alata za uređivanje gena. Brojne nagrade prepoznale su njezin rad, uključujući Nagradu za prodor u znanosti o životu.

CRISPR Therapeutics razvija učinkovitu i svestranu platformu za uređivanje gena CRISPR / Cas9 u terapije za liječenje hemoglobinopatija, raka, dijabetesa i drugih bolesti.

Prva terapija koju oni napreduju je usmjeren na bolesti krvi β-talasemiju i bolest srpastih stanica, ovo je sada ušlo u klinička ispitivanja, kao i prvi alogeni CAR-T program usmjeren na maligne bolesti B-stanica. Iako su srpaste stanice bolest s diskutabilnim malim tržištem, kad tehnologija sazrije, oni mogu napredovati u ciljanju drugih vektora bolesti.

Invitae Corporation (NASDAQ: NVTA)

Korporacija Invitae je pripremljen da iskoristi brzo opadajuće troškove sekvenciranja ljudskog genoma. Ovo je tvrtka za genetske informacije koja se specijalizirala za pružanje informacija za genetsku dijagnostiku, predimplantaciju i pregled nositelja nasljednih poremećaja, analizu pobačaja i nasljednog karcinoma. U osnovi, svi veliki podaci koji se mogu dobiti iz sekvenciranja ljudskog genoma, nudi Invitae Corporation.

Nedavno korporacija Invitae udružio se s ArcherDX-om donijeti sveobuhvatnu genetiku raka i preciznu onkologiju pacijentima širom svijeta.

Svatko tko želi iskoristiti prednost tvrtke koja vrši sekvenciranje ljudskih genoma, tržišni je lider.

Pacific Biosciences of California, Inc (NASDAQ: PACB )

Pacific Biosciences of California, Inc. je biotehnološka tvrtka osnovana 2004. godine koja razvija i proizvodi sustave za sekvenciranje gena i neke nove biološke promatranja u stvarnom vremenu. Razvili su jednu molekulu, tehnologija sekvenciranja u realnom vremenu (SMRT) koji pruža visoku točnost konsenzusa s neviđenim duljinama čitanja. Ovo je novi način za proučavanje sinteze i regulacije DNA, RNA i proteina iskorištavanjem napretka u biokemiji, optici, nanofabrikaciji i još mnogo toga.

Neke od trenutnih aplikacija na kojima rade uključuju otkrivanje epigenetskih promjena tijekom sekvenciranja kako bi se otvorila vrata za lakše istraživanje modifikacije DNA radi povezivanja genotipa s fenotipom. To će omogućiti razumijevanje učinaka epigenetike na širok spektar bioloških procesa, uključujući ekspresiju gena, interakcije domaćina i patogena, odgovor okoline, oštećenje DNA i popravak DNA. Nadalje, otkrit će ulogu epigenetike u nasljeđivanju svojstava od generacije do generacije.

Twist Biosciences Corp (NASDAQ: TWST)

Twist Biosciences Corp. proizvodi sintetičku DNA za klijente u biotehnološkoj industriji. Oni su dizajnirali Platforma za sintezu DNA za rješavanje ograničenja protoka, skalabilnosti i troškova svojstvenih naslijeđenim metodama sinteze DNA. To im omogućuje postizanje precizne proizvodnje DNA u mjerilu.

Visokopropusna silicijska platforma omogućuje Twist Biosciences da minijaturizira kemiju potrebnu za sintezu DNA. Ova minijaturizacija omogućuje tvrtki da smanji količinu reakcije za faktor 1.000.000, istodobno povećavajući protok za faktor 1.000, omogućujući sintezu 9.600 gena na jednom silicijskom čipu u punoj mjeri.

Ovo je u osnovi jednostavan način za druge tvrtke da naruče DNA po potrebi.

Illumina, Inc (NASDAQ: ILMN)

Illumina, Inc razvija, proizvodi i prodaje integrirane sustave za analizu genetskih varijacija i biološke funkcije. Tvrtka nudi liniju proizvoda i usluga koji služe sekvenciranju, genotipizaciji i ekspresiji gena te tržištima proteomike.

Trenutno se tehnologija koristi pomoći kod COVID-19,  omogućuju tvrtkama koje rade danonoćno da prate prijenos, vrše nadzor, razvijaju terapije i cjepiva za bilo koju vrstu virusne infekcije.

Neke od njihovih trenutnih ponuda uključuju pristup brzim, visokokvalitetnim uslugama sekvenciranja sljedeće generacije (NGS), poput RNA i uslugama sekvenciranja cijelog genoma..

Odaberite burzovnog brokera

Prvi korak na vašem putu trebao bi biti odabir burzovnog brokera. Posrednik kojeg preporučujemo je Firstrade.

Ulaganje u genomiku i CRISPR - sve što trebate znati Ulaganje u genomiku i CRISPR - sve što trebate znati Ulaganje u genomiku i CRISPR - sve što trebate znati
★★★★★ ★★★★★ Firstrade Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za burzovne mešetare uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finance Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za burzovne mešetare uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ Public.com Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za burzovne mešetare uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

Naknade

Nulta komisija

Naknade

Nulta komisija

Naknade

Nulta komisija

Minimum računa

Nijedna

Minimum računa

100 dolara

Minimum računa

Nijedna

Promocije

Besplatne dionice *

* Pojedinosti potražite na web mjestu.

Promocije

Nijedna

Promocija

Nijedna

Sažetak

Iako smo naveli neke od primarnih tvrtki koje koriste prednosti jeftinog sekvenciranja ljudskog genoma i uređivanja gena, postoje mnoge druge tvrtke koje obećavaju. Zdravstvena industrija zrela je za poremećaje; investitori koji strateški postanu dioničari nekih od ovih tržišnih lidera bit će u najboljem položaju za nastup nove industrije. Ulagači bi trebali osigurati da se upoznaju s genomikom, s posebnim naglaskom na CRISPR.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner