Tri ključna Biden poteza koja svibanj signaliziraju novu eru za Blockchain-based digitalne financije

Autor Tal Elyashiv, osnivač & direktor tvrtke, SPICE VC

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo kako se utrka digitalnih financija u naoružanju zahuktava širom svijeta. Bilo da se radi o digitalnoj valuti središnje banke (CBDC), kriptovaluti ili digitalnim vrijednosnim papirima, blockchain tehnologija pokreće evoluciju financija globalnim velesilama koje se bore za prevlast.

Više od 80% svjetskih središnjih banaka istražuju vlastite verzije digitalnih valuta, ali Kina, SAD i EU imaju resurse, tehnologiju i infrastrukturu da odrede budućnost digitalne ekonomije. Iako su mnoga američka poduzeća prihvatila, pa čak i vodila, revoluciju digitalnih financija, američka vlada je oklijevala i vjerojatno je sporo djelovala na propise o kriptovalutama i provedbu CBDC-a. Rezultat ove nevoljkosti? U ovom scenariju kornjače i zeca Kina je uskočila stječući prednosti na tržištu. Međutim, baš kao u basni, to ne znači da su SAD osuđeni na propast.

Stvari bi se uskoro trebale promijeniti dolaskom nove uprave. Nekoliko zanimljivih poteza nedavno je povukla administracija Bidena koji mnogima nagovještavaju neke promjene koje dolaze ove godine i kasnije. Biden je zakazao dva sastanka koja su ključna za pomicanje svijeta digitalnih financija temeljenog na blockchainu:

Janet Yellen

Novi tajnik uprave riznice Biden je Janet Yellen, koji je dobar dio interesa za regulaciju kriptovaluta. U pismeni odgovor prošlog mjeseca Senatskom odboru za financije, Yellen je rekla, “Mislim da moramo pomno razmotriti kako potaknuti njihovu upotrebu za zakonite aktivnosti, istovremeno smanjujući njihovu upotrebu za zloćudne i ilegalne aktivnosti. Ako se potvrdi, namjeravam usko surađivati ​​s Odborom Federalnih rezervi i ostalim saveznim regulatorima za bankarstvo i vrijednosne papire na tome kako primijeniti učinkovit regulatorni okvir za ove i druge fintech inovacije. “

Iz prošle povijesti jasno je da Janet Yellen ne bježi od propisa. No, iako regulacija za neke ima negativnu konotaciju, financijska industrija vrišti za regulacijom zdravog razuma za ovaj prostor kako bi se ikad mogao pomicati naprijed. Siva mračnost neregulirane industrije smatra se previše rizičnom za veće financijske institucionalne igrače koji svijet i svoje poslovanje vide kroz regulatorne leće. Janet Yellen je možda žena koja će obaviti posao.

Gary Gensler

Bidenov izbor za predsjednika američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC), Gary Gensler bio je bivši predsjednik Commodity Futures Trading Commission (CFTC) i predavao tečajeve o kriptovalutama na MIT Sloan. Također je bio direktor u Rippleu i mnogo je puta svjedočio prije Kongresa o kriptovaluti. Genslerovo imenovanje ubrizgava širu perspektivu o okvirima za kriptovalute i blockchain.

Na konferenciji MIT 2018. godine, Gensler postavili da Rippleov XRP i Ethereumov ETH treba smatrati digitalnim vrijednosnim papirima. Iako ETH više nije pod SEC-ovim skenerom, Ripple-ov XRP jest. Tada je Gensler predvidio da će sudovi u konačnici odlučiti o sudbini XRP-a kao vrijednosnog papira. Taj je događaj već u pokretu i njegova će agencija imati veliku ulogu u odlučivanju o njegovom ishodu.

“Potencijal ove tehnologije da bude katalizator promjena stvaran je”, Gensler udvostručio budući potencijal blockchain tehnologije u op. izdanju 2019. “Ova posljednja točka – kripto i blockchain tehnologija koja djeluje kao katalizator promjena – možda neće ispuniti povećana očekivanja maksimalista, ali možda je najtrajniji rani doprinos [Satoshi] Nakamota.”

FinCEN Držite

Uz njegove izbore na čelu riznice i CFTC-a, administracija Bidena odmah je zaustavila pravilo koje je predložila Mreža za provođenje financijskih zločina (FinCEN). Ispod biroa predloženo pravilo, banke i tvrtke s novčanim uslugama trebaju podnositi izvješća, voditi evidenciju i provjeravati identitet kupaca koji sudjeluju u transakcijama s privatnim novčanicima s kriptovalutom. Ovo bi pravilo zahtijevalo da kripto burze bilježe podatke o imenu i adresi za transakcije ukupne preko 3000 USD po osobi dnevno koje idu u privatne novčanike.

Pojedinosti o vođenju evidencije i druge ugovorne strane produžuju se za 45 dana zbog složenosti problema. Ovaj potez, iako ne mora nužno ukazivati ​​na određeni smjer, signalizira interes trenutne uprave da pažljivije prouči pravila i propise o digitalnom financiranju kako bi donijela utemeljene odluke na temelju budućnosti cjelokupnog tržišta..

Pušu vjetrovi promjena (i napretka)

Ovo je posebno kritičan trenutak za kriptovalute i blockchain. Institucionalni investitori nastavljaju se zagrijavati prema klasi imovine. Međutim, do danas niti jedan drugi glavni maloprodajni investitor nije poduzeo tako hrabar potez kao što je to učinio BlackRock ove godine. Najveći svjetski menadžer imovine podnio je prospekte SEC-u za svoj novi ETF – prvi koji je kao dio svoje ponude uključio kriptovalutu (Bitcoin futures).

Još jedno naklonjenje povećanom interesu tvrtke za digitalno financiranje temeljeno na blockchainu je nedavno objavljivanje a natječaj za posao za VP blockchaina sa sjedištem u New Yorku. Osoba koja popuni dostupno mjesto (kao što je spomenuto u objavi) pomoći će u procjeni kripto imovine.

Da bi kriptovaluta postala glavno sredstvo, američke financijske institucije moraju poduzeti potrebne korake kako bi je učinile dostupnom masama. Trenutno je teško bilo kome da posjeduje kriptovalutu, ali razvoj ETF-a BlackRock mogao bi kripto tržište učiniti dostupnim svakodnevnim ulagačima. Mnogi od njih nemaju pojma kako trgovati kriptovalutom.

Uz obećavajuću inicijativu BlackRock ETF, još su dva značajna događaja na tržištu stvorila određeno uzbuđenje. Prvo, Tesla je upravo kupio Bitcoin vrijedan 1,5 milijardi dolara i planira ga prihvatiti kao oblik plaćanja. Uz to, taman kad je prošlo kombinirano tržište kriptovaluta 1 bilijun dolara u siječnju, Coinbase, Najveća sjevernoamerička burza kriptovaluta po količini trgovanja, podnijela je zahtjev za početnu javnu ponudu (IPO) kod SEC-a.

Kongres i DIP također žele sudjelovati u akciji. DIP nedavno podnio slučaj protiv Rippleov XRP, treća po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, tvrdeći da je to neregistrirani vrijednosni papir – nudeći novi trag o mogućem smjeru budućih regulatornih i izvršnih aktivnosti DIP-a. Odvojeno, Kongres razmatra kako ove godine može implementirati nove usluge plaćanja u realnom vremenu i pojačati financijsku uključenost, ciljajući različite ciljeve o kojima je kripto zajednica dugo raspravljala. Ovo je sigurno kritičan razgovor u kojem industrija želi sudjelovati.

U kartama: Predviđanja digitalnih financija

Administracija Bidena ima priliku i sklonost stvoriti više jasnoće i, kao rezultat toga, povoljno regulatorno okruženje za digitalnu imovinu i Blockchain, tehnologiju koja postoji već više od deset godina, ali koju mnogi zakonodavci i dalje gledaju s dubokom sumnjom . Propisi će se tijekom ove uprave brže kretati, što će omogućiti i potaknuti veće sudjelovanje na tržištu. Jasni propisi bolji su za masovno usvajanje i napredak u prostoru digitalnih financija, gotovo bez obzira na to koliko strogi mogu biti.

Institucionalno usvajanje digitalne imovine i Blockchain / DLT nastavit će se ubrzavati tijekom sljedećih nekoliko godina. Trenutni val usvajanja dodatno će se povećati zbog napretka u regulatornom okviru u Sjedinjenim Državama i Europi, kao i zbog dostupnosti financijskih instrumenata utemeljenih na digitalnoj imovini višeg institucionalnog nivoa. Maloprodajno usvajanje digitalne imovine i Blockchaina također će se povećati, jer ga financijski instrumenti poput ETF-a čine mnogo dostupnijim malim ulagačima.

Ne postoji kristalna kugla i nitko ne može predvidjeti koje će poteze Biden administracija dalje povući. Međutim, ono što znamo je da se zamah gradi, interes ubrzava i odluke i upute su pred vratima. Uzmi kokice …

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner