Rješavanje zagonetke likvidnosti za sigurnosne tokene – vođe misli

U financijskoj industriji postoji široki konsenzus da će blockchain tehnologija poremetiti tržište vrijednosnih papira. Međutim, unatoč tvrdnjama, ne postoji dvoznamenkasti godišnji rast vrijednosnih papira na blockchainu, što bi se moglo očekivati ​​od ometajuće tehnologije. Razlog tome su regulatorne zapreke koje ne dopuštaju davanje najvećeg obećanja digitalnih vrijednosnih papira – likvidnost za prethodno nelikvidne vrijednosne papire. U ovom članku raščlanjujemo ovaj problem i predstavljamo rješenje.

Što su sigurnosni tokeni / digitalni vrijednosni papiri?

Iz pravne perspektive, sigurnosni tokeni su uobičajeni vrijednosni papiri i podliježu istim propisima. Razlika je u tome što se zapisi o vlasništvu vrijednosnim papirima pohranjuju na blockchainu, umjesto u papirnatim ili drugim oblicima zapisa. Zato ih se često naziva digitalnim vrijednosnim papirima.

Inovativna tehnologija značajno poboljšava poslovanje s vrijednosnim papirima, čineći ih digitalnim i automatiziranim. Prijenos digitalnih vrijednosnih papira osobito je lakši i može se dogoditi u nekoliko minuta ili sekundi umjesto u tjednima, potrošen na potpisivanje fizičkih ugovora, provjeru usklađenosti i ažuriranje državnih registara.

Zašto je likvidnost toliko važna za sigurnosne tokene

Likvidnost imovine definira koliko se lako može prodati. Na primjer, javno kotirane vrijednosnice visoko su likvidne, dok su nekretnine i početni kapital vrlo nelikvidni. Iako sigurnosni tokeni imaju višestruke prednosti, glavna likvidnost je glavna. Iz tog razloga često predstavljaju vlasništvo nad tradicionalno nelikvidnom imovinom.

Za masovno usvajanje sigurnosnih tokena prije svega je potreban interes investitora, što će stvoriti poticaj za tvrtke da izdaju digitalne vrijednosne papire umjesto tradicionalnih. Za ulagače je nedostatak likvidnosti najveći problem vrijednosnih papira koji se ne kotiraju na burzama, jer čini ulaganja u njih rizičnijima i tjera ulagače da čekaju desetljećima dok se ne vrate. Stoga je otključavanje likvidnosti sigurnosnih tokena presudno za njihovo masovno usvajanje.

Zašto je likvidnost u konvencionalnom značenju riječi nedostižna za sigurnosne tokene

U užem smislu svijeta, vrijednosni papiri se smatraju likvidnim ako se njima trguje na burzi. Iz tog se razloga nedostatak uređenih sekundarnih tržišta smatra glavnim ograničenjem. Međutim, ovo zanemaruje činjenicu da već postoje razmjene sigurnosnih tokena: tZERO, Open Finance, MERJ, GSX – ali tamo je popisano vrlo malo tokena. Nadalje, Open Finance na rubu je uklanjanja svih sigurnosnih tokena s popisa jer njihovo trgovanje ne generira dovoljno naknada za podršku operacijama.

Stoga problem nije u nedostatku tržnica. Zapravo je uvrštavanje na burzu pretjerano komplicirano. Zahtijeva registraciju ponude kod nadležnih tijela, s minimalnim opsegom trgovine, minimalnom tržišnom kapitalizacijom, pod povećanim zahtjevima izvještavanja, što često uključuje godišnju reviziju. U osnovi, potrebno je postati javno poduzeće. Ti će se zahtjevi pojaviti ne samo u slučaju uvrštavanja na klasičnu burzu već i bilo koje vrste uređenog tržišta. Ovo znači to uvrštavanje na regulirano mjesto trgovanja nije izvedivo za većinu izdavatelja sigurnosnih tokena.

Tako pogrešno razumijevanje problema proizlazi iz kripto podrijetla sigurnosnih tokena. Na njih se gledalo kao na regulirani nastavak uslužnih tokena i kriptovaluta, kojima je uvrštavanje na razmjenu mnogo lakše, pa je postalo sinonim za likvidnost. Ovaj mit treba razotkriti kako bi se tržište prešlo na realnije izvore likvidnosti.

Kako je moguća likvidnost za sigurnosne tokene?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo se vratiti izvornoj definiciji likvidnosti, a to je sposobnost brze prodaje imovine u bilo kojem trenutku. Sadrži dvije glavne komponente: složenost provođenja transakcije i lakoću pronalaska druge ugovorne strane.

Prvi problem rješava blockchain tehnologija. Njegova glavna prednost za privatne vrijednosne papire je ta što znatno pojednostavljuje provođenje transakcije vrijednosnim papirima, omogućujući da sve učinite na mreži u nekoliko minuta. Uobičajeno, prijenos vrijednosnih papira zahtijevao bi potpisivanje fizičkih sporazuma, izvještavanje o promjenama u državnom registru, podmirivanje transakcije elektroničkim prijenosom i ručnu provjeru usklađenosti pojedinaca koji sudjeluju u transakciji.

Složenost prijenosa također utječe na broj potencijalnih partnera. Kada je prijenos kompliciran i skup, transakcije s malim iznosima ne postaje izvedivo. To manjeg trgovca i ulagače isključuje s tržišta, što još više otežava pronalazak druge ugovorne strane.

Problem pronalaska druge ugovorne strane tradicionalno se rješava mehanizmom razmjene poretka za usklađivanje naloga, što za sigurnosne tokene nije izvedivo. Stoga je ključ otključavanja likvidnosti u stvaranju učinkovitog načina pronalaženja protustranica za transakcije koje se ne bi mogle smatrati uređenim tržištem. 

Ovaj način je već poznat. To je oglasna ploča za P2P transakcije. Kako su ove transakcije privatne i ne uključuju posrednika, one ne zahtijevaju regulaciju. Međutim, postoji niz nijansi i zahtjeva da se takvo mjesto ne regulira, a koje će biti obrađene u posebnom članku.

Prema autorskom saznanju, u vrijeme pisanja ovog članka ne postoji mjesto koje omogućava zakonski usklađenu i učinkovitu P2P likvidnost za sigurnosne tokene.

Kakav će utjecaj otključavanje likvidnosti sigurnosnih tokena imati na tržišta kapitala?

Trenutno venture investitori mogu prodati svoje dionice samo ako tvrtke u koje ulažu postanu javne ili su stečene. To ima dvije implikacije, koje i dovode do toga da se novac koristi neučinkovito i usporavaju gospodarski rast.

Prvo, to znači da samo tvrtke koje imaju potencijal za IPO vrijede ulagati. Tvrtke koje mogu ponuditi solidan prinos, ali ne nude “prekide” i prevelike povrate, uskraćene su za financiranje. To su često tvrtke s potrebom za velikim kapitalnim ulaganjima – proizvodnja, poljoprivreda, fizička infrastruktura itd. Problem s nedostatkom kapitalnih ulaganja pokriven je člankom o kojem se često raspravlja na blogu Andreessen Horowitz “Vrijeme je za izgradnju”.

Drugo, nelikvidnost čini da VC-i daju prednost rastu nad profitabilnošću, jer kada se većina ulaganja ne isplati, čak niti deset puta veći izlazak iz uspješnih možda neće biti dovoljan. Stvara poticaje za skaliranje čak i kad poslovni model nije dovoljno testiran, što dovodi do toga da se izuzetno velike tvrtke, poput WeWork ili Uber, bore da donesu dobit.

Pošast privatnih tržišta utječe i na javna tržišta. To dovodi do pojave IPO balona, ​​kada više od 80% novih javnih poduzeća nije profitabilno. Problematično je jer se javni vrijednosni papiri smatraju manje rizičnim i stoga se uklapaju u portfelje maloprodajnih fondova i mirovinskih sustava, šteteći im prekomjernom cijenom.

Dakle, rješavanje problema likvidnosti imat će drastičan utjecaj ne samo na VC industriju već i na cjelokupno gospodarstvo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner