Privatnost se ugrožava ponudama poput CBDC-a – isplati li se to?

Privatnost je nešto za čime svi priželjkujemo, ali uzimamo zdravo za gotovo. Često tek jednom kad smo lišeni toga shvatimo njegovu važnost. Može se pojaviti u mnogim oblicima, od kojih svaki prijeti različitim tehnologijama.

  • Financijska privatnost (navike trošenja, posjedovanje imovine itd.)
  • Procesi razmišljanja (politički stavovi, stavovi o podjeli)
  • Geolokacija (praćenje kretanja, traženje kontakata)

Naš se svijet na svakom koraku sve više povezuje, kroz priljev tehnologija, poput blockchaina. Kao takvi, stekli smo sposobnost da istovremeno pružimo nove razine privatnosti ili se toga lišimo.

Imajući ovo na umu, nadmašuju li naš gubitak privatnosti pružene pogodnosti? Ili je gubitak podcijenjen i prikriven pod krinkom napretka?

Dvosjekli mač

Kao što je naznačeno, tehnologije poput blockchaina mač su s dvije oštrice. Slijedi nekoliko primjera blagodati i nedostataka povezanih s njegovom uporabom.

Prednosti

Pristupačnost

Tehnologije poput blockchaina dovele su do pojave kriptovaluta, digitalnih vrijednosnih papira, digitalnih valuta središnje banke (CBDC) i još mnogo toga. Svaka od ovih implementacija dijeli zajedničku osobinu – pristupačnost; Što znači da pružaju novim klijentima pristup uslugama i mogućnostima koje su se prethodno klonile sudjelovanja.

Transparentnost

Transparentnost je nešto što se prikazuje na većini blockchaina. Korištenjem digitalnih knjiga, svijet je vidljiv svaki blok podataka. Oni mogu predstavljati transakcije, udjele u tvrtkama, bilance itd.

Nedostaci

Gubitak snage

Oni koji su uključeni u kriptovalute čuti će frazu ‘ako ne kontrolirate svoje ključeve, to nije vaš novac’. To se odnosi na one koji svoju imovinu pohranjuju na burzama i znači da onaj tko kontrolira pristup imovini zadržava moć. Rašireno usvajanje CBDC-a predstavlja istu istu prijetnju. Kao centralizirana imovina, njihovi izdavatelji zadržavaju punu moć nad njezinom uporabom. S gotovinom, ako je imate u džepu, možete je slobodno potrošiti. S CBDC-om se ta sloboda oduzima onima koji su odgovorni za njezino izdavanje; Računi značenja mogu se nadgledati, analizirati i isključivati ​​samo po volji.

Krađa podataka

Iako bi se podaci prikupljeni putem CBDC-a, bez sumnje, održavali s visokom razinom sigurnosti, ostaje činjenica da se masovne krađe podataka događaju svake godine. Jednostavno zato što CBDC može doći iz središnje banke, ne znači da su imuni na prijetnju krađom.

Budite oprezni

Digitalne valute središnje banke osvojile su svijest širom svijeta. Oni se reklamiraju kao nova generacija valute, koja će na kraju zamijeniti gotovinu. Je li ovo ipak dobra stvar?

CBDC ima potencijal za mnoge stvari. Jedna od njih je sposobnost lakše distribucije – nešto što se često primjećuje kada se gledaju nedavne prepreke povezane s raspodjelom sredstava zbog pandemije COVID-19. Druga je sposobnost lakšeg upravljanja i praćenja svojih financija. Popis se nastavlja, ali u tom procesu CBDC donose potencijalne velike nedostatke, koji se često prikrivaju kada se iznosi njihova korist – što je najvažnije, financijska privatnost korisnika.

Korištenjem CBDC-a može se pratiti svaka pojedinačna kupnja, prodaja ili prijenos imovine. Pritom će vlade postići novu razinu uvida u potrošačke navike, putničke navike građana, financijska ulaganja i još mnogo toga. U osnovi dajući veliku količinu moći entitetima koji su već uvelike ovlašteni.

Osim što će jednostavno dobiti gore spomenute podatke o korisnicima, izdavatelji CBDC-a dobit će i pojačanu kontrolu nad imovinom. Ljudima koji se bave gotovinom puno je teže osujetiti financijsku aktivnost od digitalne varijante. S ovim posljednjim, građanska sredstva mogu se zamrznuti, uhvatiti itd.

Uvrštavanje na crnu listu

Već je bilo više primjera stavljanja na crnu listu novčanika prikazan posljednjih tjedana. To znači da je raznim novčanicima koji sadrže stabilne kovanice zamrznuta imovina, na zahtjev vlasti. Te se radnje poduzimaju protiv osoba za koje se sumnja da su podle u većini slučajeva. Međutim, ostaje činjenica da izdavatelji centralizirane digitalne imovine imaju moć raditi što žele.

Važno je napomenuti da velika većina zemalja koja razmišlja o pokretanju CBDC-a još nije odlučila o konačnom okviru. To znači da, iako postoji potencijal za gubitak privatnosti, možda samo postoji zemlja koja odluči dati prioritet svojoj važnosti – koliko god to malo vjerojatno bilo.

Ako se CBDC na kraju uhvate, bili bismo potpuno prepušteni hirovima njihovih izdavatelja. Većinu vremena to bi moglo biti dobro, jer bi regulatori imali povećane ovlasti da osujete podle aktivnosti. To također znači pružiti im ovu moć, a na vlastiti račun.

Plivanje uzvodno

Prepoznajući strepnju oko tehnologija, poput CBDC-a, i potencijalni nedostatak privatnosti, postoje tvrtke / službe koje rade na tome.

Umjesto da tehnologiju koriste na štetu privatnosti, oni zajednički nastoje pružiti usluge koje primjenjuju privatnost. Slijedi samo nekoliko primjera.

Monero

Monero, koji se često smatra vrhuncem kovanica za privatnost, postao je glavni oslonac u svijetu kriptovaluta. Svoj status najsigurnije valute postigla je upotrebom prstenastih potpisa i skrivenih adresa.

Hrabri preglednik

Promatran kao preglednik privatnosti, Brave je odmak od ponuda poput Chromea, Edgea i mnogih drugih. Brave naznačuje da je njegov preglednik “… dizajniran da ne zna tko ste ili koje web stranice posjetite.”

Što ti vrijedi

Na kraju dana, bilo da se referiramo na financijsku privatnost, navike u potrošnji ili čak na političke stavove, svi se trebamo zapitati: „Koliko vrijedi moja privatnost? I opravdavaju li blagodati koje tehnologija pruža da je smanjuju? “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner