Njemačka – Licenca za skrbništvo Cryptoa dobiva povrat od banaka

Njemačka licenca za kripto skrbništvo trebala je tvrtkama sa sjedištem na blockchainu dati pristup osnovnim bankarskim osnovama. Unatoč toj činjenici, i dalje se pojavljuju priče o tvrtkama kojima je vrlo teško nabaviti bankarske usluge poput provjere računa. Pobliži pogled otkriva neke od razloga zašto se njemačka bankarska industrija još uvijek gura protiv usvajanja kriptografije.

Zbrka, FUD – licenca za kripto skrbništvo

Jedan od glavnih razloga oklijevanja njemačkih banaka s pružanjem usluge vezanih uz kripto platformu svodi se na nedostatak jasnoće u prostoru. I kripto tvrtke i institucije imaju nesigurnosti i zabrinutosti u vezi s podnošenjem zahtjeva za licencu kripto skrbništva. Dok njemačko Savezno tijelo za financijski nadzor (BaFin) ne razjasni ta pitanja, poput vrste aktivnosti koja bi se kvalificirala kao kripto skrbništvo, banke će i dalje griješiti na oprezu.

Primjerice, nedostaje transparentnost oko operacija kripto razmjene. Banke su znatiželjne kako funkcije poput razdoblja ulaganja i zaključavanja mogu utjecati na skrbničku dozvolu mjenjačnice. Trenutno zakon kaže da je bilo koja kripto firma koja ima pristup privatnim ključevima kupca skrbnik.

Licenca za kripto skrbništvo

Uz to, u ožujku je BaFin objavio i smjernice navodeći da tokene koji potječu iz ponuda sigurnosnih tokena (STO) može čuvati kripto skrbnik bez upotrebe banke depozitara. Ubrzo nakon toga, regulatori su izdali dodatne smjernice u vezi s upravljačkim, informatičkim i sigurnosnim zahtjevima postavljenim za kripto povezane tvrtke koje traže licencu. Važno je što BaFin navodi da u bliskoj budućnosti namjerava stvoriti više pravila usmjerenih na operativne rizike.

Sudjelovanje banke stiflinga

Ovaj pristup “za najavu” dovoljan je da glavne njemačke bankarske institucije zasad drže po strani. U stvari, samo su tehnološki usmjereni pružatelji usluga do sada pridonijeli prostoru. Banke sljedeće generacije, kao što su SolarisBank, nastaviti polako širiti sektor. Solarisbank je otvorila lokaciju u Njemačkoj u prosincu 2019.

Solaris putem početne stranice - licenca za kripto skrbništvo

Solaris putem početne stranice – licenca za kripto skrbništvo

Nedostatak bankarstva

U nedavnom intervju, Matthias Winter, partner u njemačkoj Eversheds Sutherland, razgovarao je o tome kako je nedostatak bankarstva pravi problem s kojim se tržište suočava. Objasnio je da ne postoji “pravni razlog zašto” banke oklijevaju preuzeti kripto klijente. Winter je opisao “zbrku” kao glavnu prepreku koju industrija mora prevladati. Uz to, govorio je o tome kako banke funkcioniraju u prostorijama za rizik u odnosu na nagrade, a otvaranje tekućeg računa za kripto-tvrtku ostavlja ih izložene budućim regulatornim promjenama

Zanimljivo je da je Winter također govorio o tome kako bi promjene mogle utjecati na tržište. Ako, ili bolje reći kada, BaFin razjasni ove nedosljednosti, doći će do zlatne groznice na tržištu. U osnovi, banke bi trebale steći kripto skrbničke tvrtke kako bi pristupile tehnologiji što je brže moguće.

Crypto Storage Deutschland GMBH

Da biste pronašli primjere kako ova zbrka na tržištu razara industriju, ne trebate tražiti dalje od Crypto Storage Deutschland GMBH. Ova je tvrtka doživjela pravu borbu kada su odlučili otvoriti podružnicu u Njemačkoj kako bi iskoristili nove propise. Direktori su otišli u najmanje 15 različitih banaka prije nego što su uspjeli dobiti osnovni tekući račun.

Raspravljajući o nevoljama, Stijn Vander Straeten, izvršni direktor tvrtke Crypto Storage AG naveo mnoštvo poteškoća s kojima se susretala njegova tvrtka. Straeten je opisao scenarij u kojem ste protiv institucionalne bankarske ruke. Objasnio je da kripto tvrtke “ne zarađuju novac tražeći provjeru računa”, te kao takve ni na koji način nisu prioritet.

White-Label rješenje za banke

Značajno je da Crypto Storage AG prepoznaje potrebu za osiguranjem digitalne imovine. Tvrtka trenutno nudi rješenje s bijelom etiketom za banke koje žele ponuditi usluge svojim klijentima bez preuzimanja rizika povezanih s tržištima u nastajanju.

Njemačka napreduje – licenca za kripto skrbništvo

Čini se da se njemački regulatori, iako polako, približavaju digitalizaciji tržišta. Svaki dan koji prolazi signalizira sve veći rast i razvoj u blockchain sektoru u zemlji. Nadamo se da će u sljedećim mjesecima BaFin bankama pružiti detalje koji su im potrebni kako bi tvrtkama omogućili pristup osnovnim bankarskim poslovima. Ako ne, Njemačka riskira da zaostane u globalnoj utrci za tokenizacijom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner