Francuska središnja banka dovršava sigurnosno izdavanje digitalnim eurima

Glavna prekretnica prema pokretanju digitalne valute središnje banke (CBDC) postignuta je u Europi, točnije u Francuskoj.

Prihvaćanje digitalne valute na globalnoj ili čak na nacionalnoj razini trajno se gledalo kao na sanjarenje. Unatoč tome, čak i nakon što su otpustili najveću digitalnu valutu na svijetu – Bitcoin – nacionalne države i središnje banke počele su obraćati više pažnje i raditi na digitalnoj verziji vlastite valute.

Iako je nekoliko zemalja postiglo određeni napredak, poznato je da je Kina u najnaprednijoj fazi pokretanja vlastitog CBDC-a. Istodobno, vijest o uspješnom testu za digitalni euro dolazi iz francuske središnje banke.

Banque de France otkriva napredak CBDC-a

Francuska banka otkrio da je koristio blockchain koji je razvio vlastiti tim za podmirivanje izdavanja digitalnih vrijednosnih papira, koristeći end-to-end blockchain infrastrukturu.

Ovaj prvi uspješni test proveden je u partnerstvu s jednom od najvećih francuskih banaka – Société Générale. U onome što se naziva izdavanjem pokrivene obveznice, ukupna vrijednost doseže granicu od 40 milijuna eura (~ 44 milijuna USD).

Ovo postaje vrijedna prekretnica za izdavanje digitalnih vrijednosnih papira, budući da je transakcija trenutno namirena metodom isporuke naspram plaćanja (DvP) izravno u odnosu na digitalne eure.

Société Générale pohvalio je rezultate testa i vrlo je optimističan u pogledu blagodati koje digitalne valute mogu donijeti, rekavši: “Otvara put automatizaciji i skraćivanju procesa plaćanja, uz pojednostavljenu tržišnu infrastrukturu i pojačanu sigurnost.”

Prema izvješćima, digitalna valuta središnje banke koristi se za međubankarska poravnanja, a ne za potrošačka plaćanja. Uz pozitivan ishod ovog početnog testa, Société Générale se potiče da prođe rigoroznije testiranje u sljedećim tjednima:

“Ovo je eksperimentiranje izvedeno od kraja do kraja koristeći blockchain infrastrukturu … Pokazuje izvedivost financijskih vrijednosnih papira koji se digitalno podmiruju i isporučuju u digitalnoj valuti Centralne banke (CBDC) za međubankarska poravnanja”, navela je Societe Generale.

To također postaje velika prekretnica za Banque de France. Ambicija središnje banke da testira digitalnu valutu izražena je krajem prošle godine u prosincu 2019., proizlazeći iz političke volje da preuzme vodeću ulogu u Europskoj uniji.

Francuski napori na digitalnom plaćanju dividende u eurima

Razvojne aktivnosti i ohrabrujući rezultati ispitivanja digitalnog eura koji dolazi iz Banque de Francea učvršćuju mjesto zemlje na čelu digitalnog financijskog vrijednosnog papira.

Banque de France rekao je da će nastaviti provoditi više testova s ​​drugim financijskim institucijama tijekom sljedećih nekoliko tjedana, kao dio svog trajnog istraživanja digitalnog eura.

“Rezultati ovih eksperimenata bit će važan element doprinosa Banque de Francea globalnijoj refleksiji koju vodi Eurosustav o interesu [CBDC-a]”, izjavila je središnja banka.

Nedavno je središnja banka pokrenula svoj digitalni euro program. U travnju je središnja banka priopćila da želi otkriti prednosti digitalnih valuta za kliring i namiru tokenizirane financijske imovine.

Središnja banka podijelila je da je od pokretanja programa bilo puno aplikacija i interesa za testiranje digitalne valute središnje banke, ističući vodeću ulogu koju zemlja ima u inovacijama u tehnologiji plaćanja..

Ova trenutna iteracija digitalne valute središnje banke namijenjena je korištenju za i od strane financijskih institucija, a ne za plaćanja na malo. U vrijeme pokretanja programa, središnja banka je rekla da ne traži zamjenu kovanica i novčanica.

Prema riječima guvernera središnje banke, potrošačka bi se strana trebala nadopunjavati drugačijom digitalnom valutom koja je usredotočena na upotrebljivost i koja možda nije podržana blockchain tehnologijom.

Utrka za prvom digitalnom valutom središnje banke

Francuska nije jedina zemlja koja je započela testiranje digitalnih valuta središnje banke. Prošli mjesec Kina je napokon potvrdila da je započela testiranje svog digitalnog juana u četiri grada. Prema Narodnoj banci Kine započela je s istraživanjem CBDC-a još 2014. godine, a osnovni dizajn dovršila je još u siječnju.

Ako su vlade bile odlučne u usvajanju digitalne valute, sada se čini da se središnje banke utrkuju koja će biti prva na tržištu. To također nije iznenađujuće, jer bi se uspješna digitalna valuta koju je izdala glavna središnja banka mogla koristiti kao međunarodna valuta – što potencijalno slabi ulogu postojećih valuta, poput američkog dolara.

Monetarni stručnjaci izrazili su svoje mišljenje kako bi digitalna imovina koja se koristi na globalnoj razini mogla značajno smanjiti utjecaj američkog dolara na globalnu trgovinu i oslabiti njegovu poziciju svjetske pričuvne valute.

Hoće li to doći iz digitalne valute koju je sagradila središnja banka ili iz neutralne digitalne imovine poput Bitcoina, jasno je da će svijet financijskih vrijednosnih papira proći kroz seizmičke promjene.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner