Što je digitalna valuta?

Digitalne valute, poznate i kao e-novac, sada su popularnije no ikad. Do nedavno, digitalna valuta nije imala sigurnost da eliminira potrebu za papirnatim novcem. Međutim, porastom interneta i pojavom blockchain tehnologije to više nije slučaj. Danas će digitalni novac zauvijek promijeniti tržište.

Važno je što digitalne valute ispunjavaju sve načine upotrebe tradicionalnih oblika novca. Robu ili usluge možete kupiti putem ovih tehnološki superiornih financijskih alternativa. Digitalni novac korisnicima pruža trenutne transakcije i veću transparentnost na tržištu. Kao takve, više zemalja planira predstaviti neki oblik digitalne valute u sljedećih nekoliko godina.

Što je digitalna valuta?

Za razliku od svojih tradicionalnih kolega, digitalne valute postoje samo na Internetu. Ovaj novi oblik novca potpuno je neopipljiv, ne možete ga dodirnuti ili osjetiti. Postoji samo u digitalnom carstvu. Svaki aspekt njihovog izdavanja, prijenosa i vođenja evidencije je digitalni. Slijedom toga, za pristup tim sredstvima trebat će vam uređaj koji podržava internet.

Prednosti digitalne valute

Digitalne valute donose značajne prednosti tržištu. Kao prvo, korisnicima pružaju jednostavniju alternativu. Digitalna plaćanja u valuti kao trenutna i jeftina. Uz to, uvode višu razinu vođenja evidencije i transparentnosti u sektor.

Peer-to-peer transakcije

Digitalne valute te zadatke ostvaruju putem peer-to-peer transakcijskog protokola. Baš kao kad nekome predate komad fiat valute, ni za digitalnu valutu nisu potrebni posrednici. Ovo smanjenje trećih strana u transakciji povećava učinkovitost. Uz to, značajno smanjuje vrijeme transakcije i troškove.

Te prednosti doista dolaze na vidjelo kada se raspravlja o prekograničnim plaćanjima. Ako ste ikad pokušali međunarodno poslati novac, znate da je postupak dugotrajan i uključuje višestruke provjere. Uz to, troškovi međunarodnog slanja novca mogu doseći čak 7 posto izvještaji.  Zapravo, vaše će cijene uvelike ovisiti o vašem izboru financijskih institucija.

Također, međunarodni tečaj može pojesti velik postotak vaših sredstava prilikom slanja novca preko granica. Digitalne valute mogu eliminirati ove naknade, jer mnoge djeluju bez granica. Kriptovalute poput Ripple’s XRP posebno uklanjaju ove brige za velike bankarske institucije koje žele poslati sredstva.

Povijest digitalnih valuta

Američki informatičar pod imenom David Chaum zaslužan je za razvoj prvog koncepta digitalnih valuta još 1983. godine. Do 2990. godine Chaum je stvorio djelotvorni model svoje teorije nazvan DigiCash. Koncept je bio godinama ispred svog vremena. Slijedom toga, nikada nije dobio zamah potreban za opstanak na tržištu.

Prva zabilježena javna uporaba digitalne valute u širokom opsegu pojavila se 1996. Valuta, poznata kao e-zlato osigurao milijune aktivnih korisnika prije nego što su ga državni službenici zatvorili 2008. Od tog trenutka na tržište je ušlo bezbroj digitalnih valuta koje sponzorira poduzeće.

Sve su ove digitalne valute naišle na problem poznat kao “dvostruko trošenje”. U osnovi, programeri su se trudili razviti načine kako osigurati da se svaka digitalna valuta može potrošiti samo jedno vrijeme tijekom transakcija. Ovo se pitanje riješilo uvođenjem prve kriptovalute na svijetu – Bitcoina.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin je označio promjenu u financijskoj teoriji na tržištu. Po prvi puta u povijesti digitalni novac ispunio je tri osnovne funkcije valute. Bio je to sredstvo razmjene, obračunska jedinica i skladište vrijednosti. Uz to, bio je oskudan, neobjašnjiv i prenosiv.

Bitcoin Whitepaper

Bitcoin Whitepaper

Što je najvažnije, Bitcoin je problem dvostrukog trošenja riješio integracijom kriptografskih blokova s ​​vremenskom oznakom. Bitcoin koristi dio vremenskog žiga u algoritmu za raspršivanje sljedećeg bloka. Kao takav, haker bi trebao popraviti cijeli blockchain da bi ga izmijenio. Na taj je način Bitcoin postao prva postojeća nepromjenjiva i nepromjenjiva digitalna valuta.

Usvajanje bitcoina pogodilo je grozničav korak 2017. U to je vrijeme Bitcoin cijelo vrijeme imao tržišnu vrijednost od nešto manje od 20 000 američkih dolara po novčiću. Međutim, dodana upotreba mreže stvorila je velike zagušenja. Kao takav, istaknuo je skalabilnost problemi unutar mreže. Ta su pitanja dovela do stvaranja niza izdvajanja Bitcoina. Najpoznatiji Bitcoin Cash.

Danas kripto tržište ima tisuće valuta. Uz to, zabrinutost za skalabilnost Bitcoina rješava se putem izvanlančanog protokola poznatog kao Lightning Network. Ovaj protokol koristi privatne kanale plaćanja kako bi eliminirao veći dio gužve koja je mučila mrežu u 2017. godini.

Digitalna valuta središnje banke (CBDC)

Prepoznajući tehnološke prednosti blockchain tehnologije, središnji su bankari sada glavni igrači u kriptovalutnom prostoru. Međutim, za razliku od Bitcoina, Digitalna valuta središnje banke (CBDC) sadrži centraliziranu tehnologiju raspodijeljene knjige (DLT). Ova tehnologija omogućava središnjim bankarima izdavanje i kontrolu novčane mase na način sličan postojećem sustavu fiat valuta.

Danas više zemalja planira izdavati digitalne valute u narednim godinama. Do danas su Rusija, Indija, Urugvaj, Engleska i Švedska najavile inicijative za digitalne valute. Međutim, u svim tim slučajevima digitalna valuta treba dopuniti trenutnu fiat valutu na tržištu.

Možda ćete u bliskoj budućnosti vidjeti kako se zemlje udaljavaju od papirnatog novca. Studije su pokazale da se potrošači osjećaju uvjeren u upotrebi fiat alternativa poput debitnih kartica. Ako se javno mnijenje nastavi kretati u ovom smjeru, zasigurno postoji prostor za daljnju upotrebu kriptografije.

Budućnost digitalne valute

S obzirom na trenutno stanje u svijetu, digitalne će valute eksplodirati u narednoj godini. Danas postoji robusna digitalna infrastruktura koja podržava masovno usvajanje tih valuta. Uz to, njihov se razvoj katapultira u središte pozornosti zahvaljujući pandemiji Coronavirus. Možete očekivati ​​da će se ovaj trend nastaviti kako sve više ljudi širom svijeta dobiva pristup brzom internetu. Za sada digitalne valute poput Bitcoina nastavljaju preoblikovati definiciju novca međunarodnih zajednica.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner