A nagy Bitcoin tranzakciók azt sugallják, hogy az intézmények felhalmozódtak

Eredeti kutatási jelentés, amely a BTC tranzakciós adatokat elemzi a piaci magatartás és a 2020-as tendenciák felmérése érdekében.

Írta: OKEx Insights | Powered by Catallact

A következő jelentés PDF-fájlja az oldal aljára került, hogy az olvasók kényelmük szerint megtekinthessék, letölthessék és megoszthassák azt.

Legalább 2013 óta a Bitcoin és a kriptovaluta térben egyre több intézményi befektető és nagyszámú "fájdalomdíj" a játékosok felhalmozzák a BTC-t. Ez a jelenség az elmúlt években felgyorsult – az ipar az intézményi befektetések növekedését jegyezte meg, valahányszor egy másik jól ismert alap csatlakozik a sávhoz – egyre növekszik a Bitcoin derivatívák piacának emelkedésével együtt.

2020 májusában a "itt vannak az intézmények" Az elbeszélést ismét megerősítették, amikor a jól ismert makro befektető, Paul Tudor Jones bejelentette, hogy alapja az BTC határidős ügyleteibe fektet be az infláció elleni fedezetként. A történetet tovább erősítette az a hír, hogy a Nasdaq által jegyzett, 1,2 milliárd dolláros üzleti intelligencia vállalat, a MicroStrategy 21 454 BTC-t vásárolt – akkoriban több mint 250 millió dollár értékben – annak érdekében, hogy megvédje tartalékkincstárát a fiat inflációval szemben..

Az ilyen történetek eljutnak a főcímekbe, könnyű egyetérteni azzal az általános elbeszéléssel, hogy a BTC egyre vonzóbbá válik az intézményi befektetők és a nagy szereplők számára – különösen talán 2020-ban. De mit árulnak el a láncolatú Bitcoin-adatok nagyszabású befektetői magatartás ebben az évben?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása érdekében az OKEx Insights és a Blockchain adatcég, a Catallact ismét összefogott, hogy megnézze a Bitcoin blokkláncon zajló tranzakciós adatokat. Ebben a jelentésben azt vizsgáljuk, hogy tudunk-e érvelni azzal, hogy az intézményi befektetők és a nagy pénzű szereplők valójában felhalmozták a BTC-t ebben az évben.

Megjegyzés az on-chain adatok értelmezéséről

Először azonban néhány figyelmeztető szó. Bár ez a jelentés kutatásalapú, az on-chain adatok nem tudnak mindent elmondani, és az elemzőknek óvatosságra van szükségük, amikor következtetéseket akarnak levonni belőle.

Például megvizsgálhatjuk a nagy BTC tranzakciókat, de nem tudjuk tisztán megkülönböztetni, hogy ezek közül hány vásárlás, értékesítés, összesített tranzakciók mozgása a kriptovaluta-tőzsdékből, vagy nagy mozgás intézményektől és alapoktól. Mindazonáltal ezeket a nagy BTC tranzakciókat megnézve, alapos megfigyeléseket tehetünk és bemutathatjuk a lehetséges következtetéseket.

Ezenkívül a jelen jelentésben vizsgált adatok 2020 januárjában kezdődnek és 2020 augusztusának végéig érnek. Mint ilyen, nem veszi figyelembe a BTC tranzakciókat augusztus nagy részében és szeptember elején, amikor az ár csökkent legutóbbi csúcspontja júliusban.

A nagy BTC tranzakciók nem gyakoriak

Mielőtt túl mélyre ásnánk az on-chain adatokat, kezdjük az alapokkal.

Amikor megvizsgáljuk a Bitcoin blokkláncon végrehajtott tranzakciók számát, és a lebonyolított érmék száma alapján ábrázoljuk őket, akkor olyan eredményeket látunk, amelyek semmiképpen sem váratlanok – de mégis fontos megjegyezni őket.

A legkisebb tranzakciók – 0 és 1 BTC között – az oroszlánrészét adják az USD értékének, amely megváltoztatja a címeket a Bitcoin blokkláncon. Ezeknek a kisebb tranzakcióknak az száma az idő múlásával általában követi a BTC árát. Eközben a BTC tranzakció méretének növekedésével a tranzakciók száma csökken.

A tranzakciók száma csökken, ahogy a tranzakció alatt álló BTC mennyisége növekszik. Forrás: Catallact

Röviden: minél nagyobb az érmék mozgása a Bitcoin blokkláncon, annál ritkábban fordul elő.

Bár ez nem tűnhet említésre érdemes pontnak, elengedhetetlen megérteni, hogy a kis mennyiségű BTC-t tartalmazó tranzakciók száma jelentősen meghaladja a közepes-hatalmas mennyiségű érméket szállító tranzakciók számát. Mint ilyen, ha és amikor ritkán magas vagy alacsony számú nagy BTC tranzakciót látunk, szabadon feltételezhetünk és levonhatunk bizonyos következtetéseket.

Mielőtt ezekre a következtetésekre jutnánk, először keressük meg a specifikus on-chain adatokat, amelyek a tranzakciók számára vonatkoznak (BTC-ben), annak érdekében, hogy észrevegyük a figyelemre méltó következetlenségeket.

A kiskereskedelem májusban 10 000 dollárra várt

Kezdjük a BTC tranzakciók leggyakoribb típusától – az érme tizedénél kisebbeknél. Minden célból jól érezhetjük ezeket a tranzakciókat "kiskereskedelem," tekintettel arra, hogy az intézmények és a nagy szereplők sokkal kevésbé valószínű, hogy ilyen kis összegű BTC-vel kötnek tranzakciókat, mint az átlagos egyén.

Nem meglepő, hogy a napi BTC alatti napi tranzakciók száma nagyon szorosan követi a digitális valuta ármozgását. Ez arra utal, hogy a lakossági befektetők viszonylag kis mennyiségű BTC-t vásárolnak és adnak el, mivel a kriptovaluta ára ingadozik, és hogy könnyebben "kirázta" nagy volatilitás és drámai áresés idején.

A napi kis BTC-tranzakciók száma csökkent, és várakozó megközelítést követett, amint a BTC ára májusban elérte a 10 000 dollárt. Forrás: Catallact

A legérdekesebb eltérés, amelyet a fenti ábrán láthatunk, az az volt, ami 2020 májusában végbement, amikor a BTC a felére csökkent a harmadik blokkjutalomhoz. A BTC ára visszatért a pszichológiai 10 000 dolláros szintre, amelyet legutóbb a március közepi nagy áresés előtt ért el. A hónap folyamán a kis kiskereskedelmi tranzakciók száma csökkent és eltért az ár trendjétől – ami arra utal, hogy a lakossági befektetők várakozó megközelítést választottak, amikor a BTC megkezdte az egész szezont érintő, összeomlás utáni felhalmozási időszakot.

A közepes méretű tranzakciós aktivitás csökkent a márciusi összeomlás után

A közepes méretű tranzakciókra való áttérés – amelyek valószínűleg a bányászoktól és / vagy a nagyobb kiskereskedelmi szereplőktől származnak – más mintát látunk.

A napi 10 és 100 BTC közötti tranzakciók számát megvizsgálva két dolgot érdemes megjegyezni:

  1. A tranzakciók átlagos száma közvetlenül a COVID-vel kapcsolatos márciusi összeomlás után csökkent, és alacsonyabb maradt, mint azt megelőzte.
  2. A tranzakciók átlagos száma június vége óta emelkedő tendenciát mutat.

A 10 és 100 BTC közötti tranzakciók száma csökkent a márciusi áresés után, de növekedni kezdett az elmúlt hónapokban. Forrás: Catallact

A javaslat itt az, hogy a márciusi baleset megrázott néhány nagyobb kiskereskedelmi szereplőt, míg a bitcoin bányászok tranzakciós aktivitása csökkent, miután a vezető kriptovaluta blokkjutalma megfeleződött. Az ekkora tranzakciók száma azonban június vége óta folyamatosan növekszik.

A csoport következő szintjére ugrva azonnal észrevesszük, hogy a márciusi összeomlást megelőző 100 és 1000 BTC közötti napi tranzakciók száma alacsonyabb volt, mint a 10 és 100 BTC között. Ez összhangban van azzal, amit korábban megjegyeztünk, miszerint a tranzakciók teljes száma csökken, mivel a tranzakciók értéke növekszik.

Márciusban azonban a 100 és 1000 BTC közötti tranzakciók száma észrevehetően eltért attól a tendenciától, amelyet akkor alakítottak ki, amikor a Bitcoin és a kriptovaluta piac összeomlott a COVID-hez kapcsolódó pánik időszakában..

A 100 és 1000 BTC közötti tranzakciók száma megugrott, amikor a Bitcoin árfolyama márciusban lezuhant. Forrás: Catallact

Ezt követően azonnal folytatta normális trendjét – ami arra utal, hogy a fekete hattyú eseményéből származó tranzakciók megugrása nem váltott ki alapvető elmozdulást a nagy kiskereskedelmi bálnák és / vagy bányászok között.

A bálnák megvették az alját, és a nyár folyamán felhalmozódtak

Végül, amikor elkezdjük szemügyre venni a jóhiszemű bálnaügyleteket – vagyis a nagyszabású tranzakciókat, amelyek meghaladják az 1000 BTC-t – észreveszünk egy különösen érdekes elvitelt.

A márciusi tranzakciós csúcson és az azt követő emelkedésen kívül, amikor a BTC májusban ismét megközelítette a pszichológiai 10 000 dolláros szintet, az alábbi ábrán egyértelműen láthatjuk a tranzakciók számának emelkedési tendenciáját 1000 és 5000 BTC között. Június. A napi tranzakciók száma fokozatosan emelkedett júniustól, még akkor is, amikor a legelső kriptovaluta ára konszolidálódott.

Az 1000 és 5000 BTC közötti tranzakciók átlagos száma az elmúlt hónapokban nőtt. Forrás: Catallact

Ez a felfelé mutató tendencia arra utal, hogy az intézmények és / vagy nagy szereplők elfoglalták a BTC felhalmozását, mivel a központi bankok gazdaságélénkítő intézkedései kemény eszközök vásárlását ösztönözték. Mivel azonban nem tudjuk egyértelműen megkülönböztetni, hogy a tényleges tevékenység milyen körülmények között zajlott le, és csak a tranzakciók számától, ez csak spekulatív lehetőség marad.

Érdekes módon ez a tendencia nem folytatódik az 5000–10 000 BTC-s tranzakciókkal – ez a legnagyobb tartomány, amelyet nyomon követtünk.

Azonban itt észleljük a legérdekesebb rendellenességeket az on-chain adatkészletben. Az 5000 és 10 000 BTC közötti tranzakciók száma a BTC árkonszolidációjának teljes szezonjában, május közepétől július közepének végéig ismétlődő növekedést mutatott.

Az 5000 és 10 000 BTC közötti tranzakciók száma drámai módon növekedett a Bitcoin árkonszolidációjának nyarán. Forrás: Catallact

Az 5000 és 10 000 BTC közötti napi tranzakciók megugrása két lehetséges következtetésre vezet minket:

  1. Mivel nem tehetünk különbséget tőzsdei és nem tőzsdei ügyletek között, lehetséges, hogy egy vagy több kriptovaluta-tőzsde – amelyek rendkívül nagy mennyiségű BTC-t tárolnak – bármilyen okból, valószínűleg biztonsági okokból, különböző pénztárcákba kevergették az érméket..
  2. Alternatív megoldásként fennáll annak a lehetősége, hogy a nagy intézményi szereplők és a nagy pénzű bálnák nagy összegű BTC-t halmoztak fel vagy osztottak szét ebben a konszolidációs időszakban abban a várakozásban, hogy a vezető kriptovaluta ára tovább emelkedik vagy csökken.

A második lehetőség, különös tekintettel a felhalmozás lehetőségére, megfelelne annak az elbeszélésnek, amely a COVID-19 világjárvány óta pusztítást végzett a globális piacokon – nevezetesen, hogy olyan intézményi befektetőket, mint Paul Tudor Jones és milliárdos vállalatokat, mint a MicroStrategy vagyon felosztása a BTC-be fedezetként a fiat pénz inflációja ellen.

Az a lehetőség is megmutatkozhat, hogy a nagy pénzű játékosok és intézmények felhalmozták a BTC-t a nyár folyamán, amikor megvizsgáljuk az összes BTC-tranzakció százalékos arányát, amely 100 vagy annál több. Ezek az adatok nemcsak a COVID-vel kapcsolatos márciusi balesetetől, hanem június közepétől augusztusig való eltérést is egyértelműen mutatják – kiemelve annak lehetőségét, hogy a bálnáknak erre az időre volt szükségük ahhoz, hogy felhalmozódjanak az árak növekedésének reményében..

A 100 BTC feletti teljes tranzakciós érték százalékos aránya mind márciusban, mind június közepétől augusztusig eltért a Bitcoin árfolyamától. Forrás: Catallact

Az összes tranzakció száz százalékos vagy annál nagyobb aránya azonban magában foglalja azt is, amit közepes méretű játékosoknak tartanánk, például a Bitcoin bányászait. Annak érdekében, hogy megpróbáljuk megnézni különösen az intézményi befektetőket, szűkíthetjük az adatokat, hogy az összes tranzakció százalékos arányát meghaladjuk az 1000 BTC-t.

Ezen on-chain adatok vizsgálatakor hasonló következtetéseket vonhatunk le.

Az 1000 BTC feletti teljes tranzakciós érték százalékos aránya a BTC összeomlás utáni árának alsó szintjét követően azonnal növekedett, és jelenleg új YTD csúcsot ért el. Forrás: Catallact

Ezeknek a nagy tranzakcióknak a százaléka a márciusi áresés végét követően azonnal növekedett, és június közepétől egészen napjainkig ismét növekedett. Ez potenciálisan a legérdekesebb megjegyzés lehet, mivel augusztus elejére új, a mai napig magas csúcsot tapasztalhatunk e nagy tranzakciók arányában.

Következtetések

A BTC tranzakciók on-chain adatainak elemzése után 2020-ig bizonyos spekulatív következtetéseket vonhatunk le.

Először úgy tűnik, hogy a kis lakossági befektetők voltak "kirázta," némileg, a COVID-hez kapcsolódó márciusi pánik során, majd várakozó megközelítést követett, amint a BTC ára májusban visszatért a baleset előtti szintre.

Másodszor, a közepes méretű BTC tranzakciók azonnal csökkentek a márciusi összeomlás után, és a Bitcoin harmadik blokk-jutalom felezésével párhuzamosan. Ezeknek a tranzakcióknak a száma azonban – amelyek feltehetően nagyobb kiskereskedelmi szereplőktől és bányászoktól származnak – a nyár folyamán folyamatosan növekedett, miközben a BTC ára változatlan maradt. Ez azt jelenti, hogy a közepes piaci szereplők részéről bizonyos mértékű felhalmozás történt a konszolidáció ezen időszakában.

A Bitcoin tér nagy játékosai nagyon aktívak lettek, amikor a BTC ára összeomlott. Ez arra utal, hogy bálnák és / vagy intézményi befektetők "megvette a mártogatót." Ezenkívül a nagy tranzakciók a nyár folyamán folyamatosan növekedtek, mivel a BTC ára konszolidálódott – kiemelve a felhalmozás lehetőségét.

Végül a BTC tér legnagyobb szereplői a nyáron a BTC árkonszolidációja során lettek a legaktívabbak. Az adatok azt a lehetőséget is kiemelik, hogy erősen felhalmozódtak azzal a várakozással, hogy a BTC értéke hosszú távon növekedni fog.

Ha ezt az elemzést éleslátásnak találta, akkor a jelentés PDF-változatát alább megtekintheti, letöltheti és megoszthatja:

Teljes képernyős nézet megtekintése

Az OKEx Insights piacelemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat, eredeti kutatásokat mutat be & kripto szakemberek kurátora.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner