A Bitcoin június 2-i flash összeomlása néhány tőzsdét kavart – íme, mi történt

A múlt héten a Bitcoin (BTC) ára hullámvasútra ment június 1-jén, hétfő éjszakájától június 2-án, kedd délutánig (UTC idő szerint). Három hónapos csúcsra, 10 396 dollárra emelkedett az OKEx BTC Index áronként, majd kevesebb mint 24 óra alatt 800 dollárral zuhant – felszámolási hurkot okozva egy Coinbase leállás.

Június 1-jén a Bitcoin ára 9450 dollárról 10 000 dollár fölé emelkedett, nyolc százalékkal gyarapodva. A szivattyú után az ár korrekciót hajtott végre, és a következő 10 órában 10 050 és 10 200 dollár között cserélt gazdát – nagyon szűk tartományban. Június 2. körül, 14: 45-kor (UTC) az ár tíz perc alatt hirtelen közel 800 dollárra süllyedt, 10 150 dollárról 9 400 dollár alá esett, miközben a derivatív tőzsdéken csak egy óra alatt 347 millió dollárt likvidált..

A hirtelen zuhanás miatt a Bitcoin árfolyama a különböző származékos tőzsdéken nagyon eltérő volt. A BitMEX volt a legjelentősebb kiugró érték, amelynek örökös swap-szerződése volt a legalacsonyabb 8600 dolláros árfolyammal az ingatag akció során. Az örökös swapok más nagy tőzsdéken egykoron 9,232 és 9350 dollár között mozogtak ICO Analytics adat.

bitcoin árfolyamokA derivatív tőzsdék legalacsonyabb szintje június 2-án. Forrás: ICO Analytics

Miért esett a Bitcoin ára?

FOMO-kiskereskedők

Az OKEx kereskedési adataiból a fent említett szivattyú után felhalmozódó kockázatot is észleltünk. A BTC hosszú / rövid arány 1,76-ra nőtt 1,19-ről kevesebb mint hat óra alatt – ami azt jelzi, hogy a kiskereskedők a Fear of Missing Out (FOMO) gyűlését kergetik rajta.

okex btc hosszú / rövid arányOKEx BTC hosszú / rövid arány – 5/29 6:00 és 6/5 6:00 között (UTC). Forrás: OKEx

A Glassnode adatai szerint ráadásul a stablecoin Tether (USDT) transzferek száma a tőzsdékre egyik napról a másikra megugrott, és minden idők legmagasabb értékét 20 000 körül elérte. A Glassnode Twitterén arra is felhívta a figyelmet, hogy “mivel a beáramló csere volumene nem nőtt jelentősen, ez nagy mennyiségű kis méretű Tether betétet jelent.”

A prémium és a finanszírozási ráta arbitrázsokat vonzott

A nagy tőzsdék júniusban lejárt határidős prémiuma kedden reggel elérte az évesített 26,78–41,92 százalékos tartományt, a kriptográf hitelező társaság adatai szerint Bábel. Az OKEx BTC negyedéves határidős ügyleteiből láthattuk, hogy a prémium 70 dollárról 160 dollárra emelkedett.

Mivel a kiskereskedők és a befektetők nagy tőkeáttétellel kezdték a FOMO-t, a derivatív tőzsdék finanszírozási rátája megőrült. Az összes előre jelzett finanszírozási ráta kedden reggel meghaladta a 0,15 százalékot – derül ki a Bybt összesített származékos tőzsdei adatszolgáltatóból.

A határidős magas prémium és az örökös swapok magas finanszírozási rátája sok arbitrázs kereskedőt vonzott, akik rövid pozíciókba léptek, hogy kihasználják az árkülönbséget.

A műszaki mutatók a megfordulásra figyelmeztettek

A június 1-jei hatalmas szivattyú után számos műszaki mutató jelezte a kockázati figyelmeztetéseket.

A QCP Capital a Telegram közvetítésének nyomán rögtön felhívta a figyelmet arra, hogy “ezt lehetséges rövid távú csúcsnak tekintjük, többszörös TD-visszafordító jelekkel a játékban – a heti TD 9 (megerősítve), a napi TD 13 (megerősítve).”

A TD 9/13 indikátor általában pontos a magasabb időkereteknél, mert 13 gyertya szükséges ahhoz, hogy egy bizonyos szerkezeten belül bezáruljon.

Lehetséges lerakás egy ismeretlen BTC bányászati ​​medencéből

A CryptoRank észlelte, hogy egy ismeretlen bányászati ​​medence június 2-án hatalmas mennyiségű BTC-t költött el – összesen 4513 bitcoin (körülbelül 45 millió dollár). Ebből a bányamedencéből május 20-án ugyanaz a kiáramlás megfelelt a május 20-i áresésnek.

Továbbá a CryptoQuant Twitterén megjegyezte, hogy a bálnák néhány órával a lerakás előtt néhány származékos tőzsdére költöztek érméket..

Az OKEx Open Interest (OI) szintén felfedte a kriptobálna lehetséges mozgását. Az OI 640 millió szerződésről (1 szerződés = 100 USD) 810 millió szerződésre nőtt, amikor a Bitcoin ára 10 300 USD fölé emelkedett. Az áremelkedés hatalmas mennyiségű rövid pozíciós felszámolást váltott ki hétfőn este, de az OI nem csökkent. Ez azt jelzi, hogy egyes bálnák rövid pozíciókat nyitottak a tartomány tetején, amikor a felszámolási megbízások felfelé emelték az árat.

Miért volt ilyen széles ár elosztva az örökös csereügyletek között?

Majd június 2-án, kedd délután (UTC) hirtelen zuhant a Bitcoin ára. Míg a többi BTC örökös csereügylet 9300 dollár közeli árszintre esett, a BitMEX állandó ára 8600 dollárra zuhant.

-5,98 százalékos különbözetet rögzített a BitMEX örökös swapja és a Coinbase BTC ára között az adatszolgáltató Ferde. A BitMEX-en egy óra alatt összesen 96 millió dolláros pozíciót számoltak fel.

ferde bitmex xbtusd érmealap btc-usd alaponBitMEX – Coinbase alapja. 6/1 – 6/4. Forrás: Ferde

Abban Június 5-i jelentés, Az Arcane Research szerint a helyzetet a túlfeszített tőkeáttétel okozta, ami oda vezetett, hogy a nagy pozíciók automatikusan eladtak, amikor az ár csökken:

„Ezek az eladási megbízások egészen 8600 dollárig csökkentek, mielőtt minden megtelt volna. A felszámolásoknak ez a lépcsője eredményezte az 1000 dolláros eltérést a BitMEX-től más tőzsdéknél. “

Az anonim néven maradni kívánó crypto származékok termékmenedzsere az OKEx Insights-nak elmondta:

„Túl sok záró veszteséges megbízás és felszámolás törölte a likviditást a megbízási könyvben, ami felszámolási spirálhoz vezetett. A BitMEX-en csak 8600 dollárig teljesültek a megrendelések. Március 12-e után észrevettük, hogy a BitMEX megbízási könyve nem olyan mély, mint korábban – de a normál kereskedési napokon nem nyilvánvaló. ”

Yu Qing a SkyLine Capital-től az OKEx Insights-nak nyilatkozva elmondta:

„Egyetlen nagyon nagy felszámolás miatt sok kis pozíció tönkremehet. Ez likviditáscsökkenéshez vezet, és hosszú kanócot hagy a grafikonon – de az véletlenszerűbb, hogy milyen árszint indíthat el nagyon nagy felszámolást. “

A BitMEX XBTUSD Liquidations diagramba belelátva találhatunk egy 10 millió dolláros pozíciót, amely felszámolásra kerül UTC 14: 46: 46-kor, majd sorozatos felszámolás következik. Ez a 10 millió dolláros felszámolási pozíció volt a legnagyobb az összes keddi tőzsdén.

bitmex xbtusd felszámolásokBitMEX XBTUSD felszámolások. 6/1 – 6/4. Forrás: Ferde

Folyamatos likviditási kérdések a BitMEX-en

Az összes fent említett megjegyzés egy dologra mutat: a BitMEX likviditási kérdéssel nézett szembe.

Alapján CryptoDiffer, három másik nagy derivatív tőzsdén – az OKEx, a Huobi és a Binance – körülbelül ugyanannyi felszámolás történt, mint június 2-án a BitMEX-nél. Ennek a három tőzsdének az állandó swap ára azonban nagyon hasonlóan került elhelyezésre 9300 dollár körül.

okex bitmex huobi binance ftxTőzsdei felszámolások összege június 2-án. Forrás: CryptoDiffer

Sőt, a BitMEX örökös swapok 10 millió dolláros átlagos kereskedési ajánlatának eladási árát tekintve június 2-án kiszáradt a BitMEX likviditása, megszorozva az ajánlat-kérés felárat 40-szeresével – nagy különbség átlagosan 0,16 százalékról 6,36 százalékra 10 millió dolláros vételi megbízásért.

xbtusdBitMEX Perpetual Swap – Többszintű ár: 10 millió USD ($). Forrás: Ferde

A Skew adatszolgáltató szerint a BitMEX napi kereskedési volumene jelentősen csökkent március 14-én, két nappal azután, hogy a Bitcoin ára 50 százalékkal zuhant. Eközben az OKEx, Huobi és a Binance az azt követő napokon kezdte felülmúlni a BitMEX napi kereskedési volumenét.

a btc határidős ügyletek összesített napi volumeneBTC Futures – összesített napi mennyiségek. Forrás: Ferde

Június 8-án például az OKEx, a Huobi és a Binance 24 órán belül 3,66, 3,27 és 2,49 milliárd dolláros határidős ügyleteket cserélt. A BitMEX 1,92 milliárd dollár értékű kereskedést hajtott végre, az egy per szerint Ferde adat. Bár az OI továbbra is magas, 0,83 milliárd dolláros szinten maradt a BitMEX-en, 24 órás kereskedési volumene alig szerepel az első három helyen.

btc határidősTőzsdei 24 órás BTC határidős kötetek vs nyílt kamat ($ milliárd). Forrás: Ferde

A BitMEX csökkenő kereskedési volumene korrelál a gyenge teljesítményével a szélsőséges piaci volatilitás időszakaiban.

A március 12–13-i események során a Bitcoin gyors összeomlása váltotta ki a legtöbb felszámolást a kriptográf származékok cseréjében. A piaci kapitalizáció szerint a legfontosabb kriptovaluta 7 200 dollárról 4000 dollár alá csökkent. BitMEX megszakította a kereskedést 25 percig. Abban az időben az örökös swapok legalacsonyabb kereskedési ára a BitMEX, a Binance és az OKEx esetében 3596, 3621 és 3811 dollár volt. A BitMEX a tőzsdéken a legalacsonyabb áron kereskedett.

Egy an interjú Cointelegraph-tal, a Celsius Network alapítójával és vezérigazgatójával (CEL), Alex Mashinsky azt mondta:

„Azt hiszem, elveszítették azokat az ügyfeleket, akiket márciusban fel kellett számolniuk a villanás során. Emellett sok más tőzsde ma már pontosan ugyanazt a terméket kínálja, és számos más funkcióval rendelkezik, amelyek a BitMEX-rel nem rendelkeznek, így a BitMex számára nehezebb újjáépíteni az ügyfélkört. ”

Az év elején a BitMEX megtapasztalt egy másikat likviditási kérdés a Ripple (XRP) kereskedési párján. A BitMEX XRP / USD árfolyama gyorsan 0,33 dollárról 0,13 dollárra zuhant – közel 60 százalékos visszaesés – 14: 00-kor UTC körül Február 13. Egy perc alatt 0,37277 dollárra tért vissza.

Az OKEx Insights piaci elemzéseket, mélyreható szolgáltatásokat és a kriptográfiai szakemberek által készített kurátori híreket mutatja be.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner