Luka Gubo, izvršni direktor Blocktradea – Intervju serije

Sjeli smo s Lukom Gubom, izvršnim direktorom u Blocktrade, kako bi saznao kako kombinira svoje profesionalno iskustvo s tehnološkim razvojem kako bi unaprijedio misiju Blocktradea da transformira način na koji male i srednje tvrtke prikupljaju kapital.  

Luka, imaš iskustva u trgovanju, ulaganju i upravljanju rizicima. Kako ste postali osnivač i izvršni direktor Blocktradea?

Karijeru sam započeo neposredno prije velike financijske krize, kao visokofrekventni trgovac u maloj vlasničkoj trgovačkoj tvrtki, gdje smo uglavnom trgovali fjučersima i drugim izvedenicama. Naša najvažnija strategija bilo je trgovanje makroekonomskim događajima, što znači da smo pokušali ući na tržište nekoliko milisekundi nakon objavljivanja glavnih makroekonomskih podataka, poput rasta BDP-a ili broja zaposlenih. Naši poslužitelji bili su u suradnji s različitim razmjenama tako da su naše narudžbe stigle u knjige narudžbi što je prije moguće. U nekom smo trenutku mjesečno izvršavali terminske pogodnosti na CME u iznosu od nekoliko milijardi američkih dolara.

Nakon velike recesije u sliku su ušli veliki konkurenti s boljim pristupom tim tržištima, a trgovanje je postalo manje isplativo, pa sam se počeo fokusirati na dugoročnije ulaganje. Razvio sam nekoliko investicijskih strategija temeljenih na teorijskim i empirijskim modelima, od kojih sam jedan implementirao u prvi potpuno kvantitativni fond u regiji. Uvijek sam bio na sjecištu trgovine i tehnologije, pa sam brzo shvatio – posebno nakon čitanja bijelog papira Ethereuma – potencijal blockchaina na primarnom i sekundarnom tržištu kapitala. Htio sam doprinijeti ovoj transformaciji i nadovezati se na svoje iskustvo kako bih razvio nove procese i povećao pristup i transparentnost tržišta. 2018. godine postavio sam viziju Blocktrade-a, a cilj nam je koristiti ove najnovije tehnologije za poboljšanje unutarnjeg rada tržišta kapitala, uglavnom u Europi.

Blocktrade podnosi zahtjev za odobrenje za obavljanje investicijskih usluga u Europskom gospodarskom prostoru prema Direktivi 2014/65 / EU (MiFID II). Što je ova direktiva i što ona znači za investitore?

MiFID II označava Direktivu o tržištima financijskih instrumenata, koja je dio šireg europskog regulatornog okvira za tržišta kapitala. Direktiva regulira sve aktivnosti povezane s burzama i investicijskim društvima (ili brokerskim dilerima, kako ih nazivaju u SAD-u) koji pružaju različite investicijske usluge na primarnom i sekundarnom tržištu. MiFID II ima više od 30 000 stranica, uključujući delegirane propise i regulatorne i tehničke standarde. No, postoje i drugi relevantni zakoni koji reguliraju europska tržišta kapitala, kao što su Uredba o središnjim registrima vrijednosnih papira (CSDR), Uredba o prospektima, Uredba o zlouporabi tržišta (MAR), Direktiva o konačnosti nagodbe i Direktiva o pranju novca (AML / CTF) i mnogi drugi.

Cilj ovih propisa je zaštititi ulagače i osigurati stabilnost i transparentnost tržišta uz istovremeno smanjenje rizika i omogućiti učinkovitu raspodjelu sredstava na primarnom i sekundarnom tržištu. Iako je ovaj cilj vrijedan divljenja, moglo bi se reći da su propisi EU-a o tržištu kapitala pretjerano složeni i nanose štetu investitorima, a posebno izdavateljima koji pokušavaju iskoristiti tržišta za financiranje. Nadalje, poremećaj je teško moguć zbog velikih regulatornih, operativnih i kapitalnih zahtjeva za ulazak u industriju.

Podnoseći zahtjev za takvu licencu, želimo izdavačima učiniti znatno povoljnijim i jeftinijim prikupljanje kapitala od investitora. Istodobno, velikim i malim ulagačima želimo omogućiti pristup prethodno nepristupačnim klasama imovine. Tehnologija nam omogućuje postizanje tog cilja, dok će nam licenca pružiti potrebno povjerenje investitora i drugih financijskih institucija.

U listopadu 2019. najavili ste da je Cryptix dovršio akviziciju Blocktradea. Tko je Cryptix i što to znači za budućnost Blocktradea?

Cryptix je švicarski pružatelj cjelovitih usluga koji se fokusira na ometanje financijske industrije s dugoročnim fokusom na kombiniranju oba svijeta: reguliranog i decentraliziranog financiranja. Biti dio Cryptix Grupe ima brojne prednosti za Blocktrade: Cryptix dijeli, pa čak i proširuje našu viziju, a zajedno povezujemo cijeli financijski ekosustav. Kao prvi korak ka stvaranju financijskog tržišta ljudi, Cryptix podnosi zahtjev za EMI licencu, dok Blocktrade podnosi zahtjev za MiFID II licencu.

S planom kombiniranja cijelog financijskog tržišta u jednoj aplikaciji, Cryptix želi ponuditi besprijekorno iskustvo za korisnike koji će moći pristupiti različitim financijskim uslugama i proizvodima. Blocktrade će se pobrinuti za dio tržišta kapitala, kako na primarnom, tako i na sekundarnom tržištu.

Budućnost Blocktradea je vrlo svijetla. Proširili smo svoju misiju: ​​Ne samo da olakšavamo pristup primarnom tržištu, već i pružanjem usluga prikupljanja sredstava, strukturiranja, savjetovanja i plasmana pomažemo europskim poduzetnicima da postanu konkurentniji u globalnom okruženju. Zajedno s našom tehnologijom za sekundarno tržište – s kojom ćemo poslovati kao investicijska tvrtka kad dobijemo odobrenje – moći ćemo pokriti čitav spektar usluga tržišta kapitala, uključujući čuvanje i skrbništvo, namiru, izvještavanje, usmjeravanje i izvršenje.

 

Blocktrade će ponuditi popis sigurnosnih tokena za trgovanje. Kada očekujete da se ovo dogodi?

Uvrštavanje financijskih instrumenata u naš multilateralni sustav trgovanja (MTF) bit će moguće nakon što regulator izda dozvolu. Do tada ne smijemo dirati vrijednosne papire. Mislim da će 2020. biti uzbudljiva godina za postojeće izdavače sigurnosnih tokena, ali i za nove STO-ove.

Koji će biti zahtjevi za uvrštavanje sigurnosnih tokena?

Postoje razni zahtjevi koji uključuju pravne, upravne, tehničke i financijske aspekte. Iz pravne perspektive, samo pravna osoba može izdavati vrijednosne papire, a njihovi statuti i statuti moraju omogućiti prijenos tih vrijednosnih papira i imati jasno definirana prava za vlasnike vrijednosnih papira. Prije uvrštavanja, vrijednosni papiri moraju se unijeti u obrazac za knjiženje s CSD-om.

Zahtjevi povezani s upravljanjem uključuju da tvrtka ima jasno upravljanje tvrtkom – po mogućnosti s neovisnim članovima odbora – što olakšava primarno tržište. Nadalje, članovi uprave i članovi odbora moraju proći ocjenu ispravnosti i prikladnosti, a uprava mora biti obučena o pravilima MTF-a o izvještavanju, zlouporabi tržišta, trgovanju upućenim osobama, transparentnosti i upravljanju. S tehničke strane želimo podržati što više protokola sigurnosnih tokena jer ne postoji industrijski standard. Međutim, možda će trebati prijeći na drugi protokol, potencijalno ovlašteni DLT, kako bi se omogućila pojednostavljena, neposredna obrada izvršenih poslova. Što se tiče financijskih zahtjeva, važno je imati na umu da je minimalna veličina za uvrštavanje na sekundarno tržište trenutno 1 milijun eura tržišne kapitalizacije. Iako planiramo podržati velike i male izdavatelje, moramo se pridržavati te granice. Međutim, zahtjevi se mogu promijeniti nakon što vidimo koja će biti stvarna likvidnost tih vrijednosnih papira. Napokon, iako preferiramo etablirano poslovanje s rastućim prihodima i dobiti, ne isključujemo startupe koji još nisu postigli profitabilnost.

Imate li postavljene sigurnosne tokene za pokretanje?

Naša jaka mreža uključuje nekoliko snažnih izdavača sigurnosnih tokena i oni žele osigurati likvidnost svojim dioničarima.

Koje su neke od institucionalnih usluga Blocktradea za banke i druge investicijske tvrtke?

Nudit ćemo mogućnosti trgovanja nizu institucija – od brokera do fintech tvrtki do (neo) banaka i investicijskih tvrtki – i za njih stvaramo nove tokove prihoda kroz rješenja s bijelom etiketom. Moći će izvršavati poslove svojih klijenata na sekundarnom tržištu (i za kriptovalute i za sigurnosne tokene) i svojim klijentima nuditi izravna ulaganja u STO. Tvrtke koje nemaju vlastitu platformu za prikupljanje kapitala moći će koristiti naše rješenje s bijelom etiketom, dok će nelicencirani subjekti moći postati vezani agenti, što znači da će moći djelovati kao STO investicijska platforma i omogućiti usmjeravanje narudžbi klijenata našem MTF-u.

Koje su neke od značajki i alata koje možemo očekivati ​​vidjeti na platformi Blocktrade?

Cilj nam je osigurati tržište na kojem se susreću potražnja i ponuda za digitalnom imovinom. Primarno tržište na kojem tvrtke izdaju vrijednosne papire u koje ulagači mogu izravno ulagati jedno je od bitnih obilježja koja gradimo. Naravno, usredotočeni smo i na finaliziranje razvoja sekundarnog tržišta na kojem će se trgovati tim vrijednosnim papirima. Nudit ćemo ovu novu klasu digitalne imovine sa svim potrebnim alatima za profesionalnog trgovca, investitora ili bilo koju financijsku instituciju. U potpunosti se bavimo API-jem, što nam omogućuje integraciju s postojećom tržišnom infrastrukturom, dok istovremeno omogućava drugim platformama, aplikacijama i algoritmima da se povežu s nama.

 

Postoji li još nešto što biste željeli podijeliti o Blocktradeu?

Da, uvijek se mogu podijeliti neke dobre stvari. Vrlo smo zahvalni na toploj dobrodošlici Cryptixa i na prilici da radimo iz novog sjedišta u Vaduzu, Lihtenštajn.

Da biste saznali više posjetite Blocktrade ili našu stranicu s popisom tvrtki Blocktrade.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner