Bitcoin Futures Vodič: Najbolje razmjene + kako funkcionira trgovanje

Što su bitcoin futures? Kako funkcioniraju bitcoin futures? Koje su najbolje razmjene bitcoin fjučersa?

Bitcoin fjučersi živi su i zdravi u 2019. Prosječno jednog dana investitori razmijene preko 5 milijardi USD u bitcoin fjučers ugovorima.

Ali što su zapravo bitcoin futures? Kako funkcioniraju bitcoin futures? Kako mogu započeti trgovanje bitcoin fjučersima?

Danas objašnjavamo sve što trebate znati o trgovanju terminskim ugovorima s bitcoinima.

Što je terminski ugovor?

Futures ugovor omogućava investitoru da kupi ili proda imovinu po određenoj cijeni na određeni datum određen u nekom trenutku u budućnosti. Ulagači u bitcoin mogu trgovati terminskim ugovorima na terminskim tržištima.

Tradicionalno, najaktivnija terminska tržišta uključuju zlato, naftu ili razne proizvode.

Sam terminski ugovor sadrži detalje o klasi imovine kojom se trguje. Ugovor također navodi veličinu kupnje, konačni dan trgovanja, datum dospijeća i razmjenu na kojoj se ugovor kupuje ili prodaje.

Budući da je terminski ugovor povezan s vrijednošću sredstva, osnovna vrijednost terminskog ugovora za određeni instrument određuje se prema stvarnoj imovini.

Kako funkcionira trgovina fjučersima?

Futures trgovina uključuje dvije strane. Jedna stranka ide dugo na klasu imovine, dok druga ide kratko. Iako smo vrlo detaljno pokrili analizu bitcoin grafikona, učenje kako trgovati bitcoin fjučersima druga je kategorija koju treba razumjeti u cjelini.

Futures ugovor stvoren je na temelju potražnje: ugovor se ne nudi automatski na tržištu. Futures ugovor nastaje kada se kupac podudara s prodavateljem.

Kratka pozicija koristi se za osiguravanje prodajne cijene kako bi se netko zaštitio – poput živice – od pada cijena u budućnosti. Kratka pozicija pobjeđuje ako cijena nastavi padati.

Duga pozicija se koristi da bi se osigurala cijena kupovine sada kako bi se iskoristile rastuće cijene u budućnosti. Duga pozicija pobjeđuje ako cijene nastave rasti.

S obje ove pozicije trgovac je zaključio ugovor po određenoj cijeni.

Futures ugovori započinju kao sporazum dviju strana, iako će ugovor vjerojatno više puta prijeći u ruke prije isteka ugovora.

Kada istekne terminski ugovor, namira može biti fizička (u slučaju robe) ili putem gotovinske nagodbe (u slučaju većine bitcoin futures burzi).

Kad je futures ugovor fizički sređen, roba se isporučuje po dogovorenoj cijeni. Uobičajeno, terminske ugovore koriste ulagači za zaštitu fizičke izloženosti određenom instrumentu ili špekulanti, od kojih niti jedan ne traži fizičku isporuku imovine.

Kad je futures ugovor namiren u gotovini (poznata i kao financijski podmirena), ne dolazi do fizičke razmjene robe; umjesto toga, zamjenjuje se ekvivalentan iznos gotovine. Ugovor se podmiruje uzimajući razliku između cijene ugovora u trenutku kada je kupljen i cijene prilikom namire.

Sličan pristup ima i trgovanje bitcoin ročnicama. Gotovinske nagodbe bitcoina omogućuju trgovcima da se izlože i / ili zaštite od izloženosti kripto imovini, a da zapravo ne moraju upravljati svojim privatnim ključevima ili stvoriti kripto račun za kupnju bitcoina. Fizički uređene bitcoin futures, poput proizvoda koji nudi Bakkt, zahtijevaju fizičku pohranu Bitcoina.

Futures ugovori u praksi

U praksi terminske ugovore najčešće koriste hedžeri i špekulanti. Na primjer, zrakoplovna tvrtka mogla bi se zaštititi od rastućih cijena nafte, dok bi špekulant danas mogao kupovati bitcoin terminske ugovore predviđajući rast cijena bitcoina koji ide prema naprijed.

Živice može ići ili dugo ili kratko. Zauzima se kratka pozicija kako bi se osigurala cijena sada kako bi se hedž zaštitila od pada cijena u budućnosti, dok duga pozicija štiti od porasta cijena u budućnosti.

Špekulanti proći kad očekuju pad cijena u budućnosti. Traju dugo kada očekuju da će cijene rasti u budućnosti.

Na primjer, sve se zrakoplovne tvrtke štite od fluktuacija cijena nafte kupnjom terminskih ugovora. Zrakoplovna kompanija danas će kupiti terminski ugovor za sirovu naftu. Taj će ugovor u budućnosti imati određenu cijenu i datum isporuke. To zrakoplovnu tvrtku izolira od kolebanja troškova sirove nafte: na zračnu liniju utječu kolebanja troškova sirove nafte kao fizičke robe, ali se zaštitio na terminskom tržištu.

U međuvremenu, špekulant bi danas mogao kupiti futcoin fjučers ugovor. Taj terminski ugovor jamči da špekulant može kupiti bitcoin za godinu dana po cijeni od 8000 američkih dolara. Ako cijena bitcoina naraste na 15.000 američkih dolara istekom ugovora, tada je špekulant zaradio značajan iznos novca. Ako cijena bitcoina padne na 5000 dolara do isteka ugovora, tada je špekulant izgubio novac.

Ili, razmotrimo slučaj rudara bitcoina. Primjerice, rudar bitcoina može prodavati bitcoin fjučerse kao zaštitu od nestabilnosti cijena. Bitcoin rudar je poput farmera soje koji trguje sojinim terminskim ugovorima: rudar će u nekom trenutku ‘ubrati’ BTC i htjeti ga prodati. Da bi se zaštitio od rizika pada cijene bitcoina, rudar bi mogao zaključati određenu cijenu BTC-a za određeni budući datum.

Povijest terminskih tržišta

Futures tržišta nisu nova; prvo terminsko tržište, nazvano Dojima Rice Exchange, pokrenuto je u Japanu 1710. Trgovci bi kupovali ili prodavali terminske ugovore na temelju cijene riže.

Neki tvrde da je Londonska burza metala slično djelovala još u 16. stoljeću. Drugi ukazuju na Hamurabijev zakonik iz 1750. godine prije Krista koji je omogućavao da se prodaja robe i imovine isporučuje po unaprijed ugovorenim cijenama u budućnosti.

U svakom slučaju, terminska tržišta postoje već neko vrijeme. Trgovanje bitcoin ročnicama, međutim, izuzetno je novo.

Povijest bitcoin fjučersa

Prva bitcoin terminska tržišta pokrenuta su u prosincu 2017. Službeno je Cboe Futures Exchange, LLC (CFE) prva na popisu bitcoin terminskih ugovora. Međusobni konkurent te organizacije, CME Group, prvi je najavio pokretanje bitcoin terminskog trgovanja, iako su svoju burzu pokrenuli tek 17. prosinca.

Danas su Cboe i CME dvije najveće i najbolje regulirane bitcoin fjučers berze, iako se pojavilo puno drugih konkurenata.

Zašto su nam trebale razmjene bitcoin fjučersa? Pa, baš kao i na robnim tržištima, ulagači su trebali način zaštite.

Prije pokretanja bitcoin futures trgovine rudari su se suočavali s nepoznatom budućnošću i fiksnim operativnim troškovima. Rudari su rudarili bitcoin i držali bitcoin, a zatim trošili novac na račune za komunalne usluge i operativne troškove, ali nisu bili sigurni koliko će njihov bitcoin u konačnici vrijediti. Baš kao i zrakoplovne tvrtke, i rudari su trebali način na koji će zaštiti svoje oklade. Zato su nam potrebni terminski ugovori s bitcoinima.

Iako su Cboe i CME Group dvije najveće i najpoznatije bitcoin futures berze, oni nisu jedini igrači u igri.

Jedna burza za trgovanje fjučersima s bitcoinima prati svoju povijest još do 2011. OrderBook.net pokrenut 2011. (izvorno poznat kao iCBIT). Razmjena je trajala otprilike 2016. Na svom vrhuncu, OrderBook.net prodavao je milijune terminskih ugovora svakog mjeseca. OrderBook.net od tada se ugasio.

Nedavno je TD Ameritrade, na primjer, ušao u prostor za trgovanje bitcoin terminskim ugovorima. Svatko s TD Ameritrade računom može aktivno trgovati bitcoin fjučersima. TD Ameritrade nudi trgovanje bitcoin fjučersima, iako ćete za ispunjavanje uvjeta morati ispuniti određene uvjete (kao minimalno stanje na računu od 25 000 USD).

Danas imamo na desetke glavnih platformi za kripto terminsko trgovanje. Većina najbolje reguliranih institucionalnih platformi i dalje se fokusira na bitcoin i USD terminske ugovore. Međutim, mnogi drugi davatelji sada nude terminsko trgovanje u Eteru (ETH), Litecoinu (LTC), Bitcoin Cashu (BCH) i Rippleu (XRP).

Kraken, na primjer, nudi sve sljedeće parove kripto-terminskih ugovora: BTC / USD, ETH / USD, LTC / USD, BCH / USD, XRP / USD i XRP / BTC.

U međuvremenu, dva neuređena tržišta, OKEx i BitMEX, imaju prosječne dnevne količine u prosjeku veće od milijardu američkih dolara, što ih čini dvije najveće bitcoin futures berze dostupne danas.

Tri glavna razloga za trgovanje kripto futuresima

Tri su glavna razloga zašto bi tvrtka, investitor ili institucija trgovala bitcoin fjučersima:

Rizik cijene živice: Ulagači koji posjeduju digitalnu imovinu mogu umanjiti rizik od pada cijene istodobnim zauzimanjem kratke buduće pozicije na predmetnoj imovini. Ako cijena padne, kratka pozicija umanjit će gubitke osiguravajući dodatni prihod.

Špekulirajte o smjeru tržišta: Trgovanje terminskim ugovorima s kriptovalutom omogućuje investitorima da nagađaju hoće li cijene rasti ili padati. Ako vjerujete da će se cijena bitcoina naglo povećati ili, primjerice, tada možete predugo ići na bitcoin futures da pomnožite povrat. Ako vjerujete da će ETH uskoro propasti, tada možete kratiti ETH futures.

Stabilizirajte kolebanja cijena: Zrakoplovne tvrtke stabiliziraju oscilacije cijena nafte kupujući terminske pogodnosti za sirovu naftu. Neki čine isto s bitcoin futuresima. Na primjer, rudar s očekivanim protokom bitcoina ili operator bankomata s zalihama za upravljanje, mogu ublažiti izloženost oscilacijama cijena pomoću bitcoin terminskih poslova.

Općenito, većina trgovaca bitcoin fjučersima spada u jednu od gornjih kategorija.

Trgovina polugama i kripto futuresom

Poluga igra presudnu ulogu u terminskom trgovanju. Vidjet ćete da mnoge futures berze oglašavaju koliku polugu nude. CME i Cboe nude polugu od 3x do 5x, u prosjeku, dok neregulirane razmjene nude polugu od 20x do 100x.

Fjučersi su izuzetno kapitalno učinkoviti, što znači da je za otvaranje pozicija potrebno manje novca nego ako trgujete spot-om (1x) ili maržom (3 do 5x).

Zbog toga vam mnoga bitcoin terminska tržišta – poput Krakena – omogućuju da povećate svoju poziciju do 50x, pod pretpostavkom da imate dovoljno kolaterala.

Recimo da imate 10 BTC i bojite se pada cijena. Kod spot trgovine morate povjeriti 100% svog novca spot prodaji. Uz razmjenu marže trebali biste vjerovati 20%. S kripto-futuresima od 50x kakve vidimo na Krakenu možete vjerovati samo 2% svog novca na burzi.

Budući da kripto fjučersi koriste kolateral od samo 2% od fiktivnog iznosa, kripto fjučersi vam omogućuju zauzimanje pozicija s polugom do 50x, dajući trgovcima fleksibilnost da se pozicioniraju na tržištu, a istovremeno održavaju niži tečajni rizik nego što bi imao na licu mjesta ili platforme za trgovanje maržama.

Najbolje razmjene bitcoin terminskih burzi dostupne danas

Danas Cboe i CME ostaju dva najveća i najbolje regulirana tržišta bitcoin terminskih termina na svijetu.

Na tržište su ušli i drugi konkurenti. Sada možete trgovati kripto fjučersima na dobro reguliranim kripto burzama poput Kraken, na primjer. Također možete trgovati fjučersima na nereguliranim kripto burzama kao što su Deribit, BitMEX i OKCoin.

Mjenjačnica u Chicagu (Cboe)

Cboe je bilo prvo regulirano tržište koje je pokrenulo trgovanje bitcoin terminskim ugovorima. Tvrtka je pobijedila svog konkurentnog poduzeća, CME Group, iako je CME Group najavila svoje terminsko trgovanje tjednima ranije. Ključne značajke bitcoin terminskog trgovanja na Cboe uključuju:

 • Datum uvrštavanja: 10. prosinca 2017
 • Simbol tiketa: XBT
 • Ugovorna jedinica: Jednako 1 BTC
 • Opis: Gotovinski namireni terminski ugovori temeljeni na aukcijskoj cijeni bitcoin-a Gemini za bitcoin u USD.
 • Cijena: USD
 • Naselje: Konačna vrijednost namire bit će aukcijska cijena za bitcoin u USD koju će na datum konačnog namire razmjena Gemini odrediti u 16:00 EST.
 • Sati trgovanja: 830 do 315 sati od ponedjeljka do petka
 • Stope marže: 40%
 • Čišćenje: Korporacija za kliring opcija
 • Istek ugovora: Tjedno, mjesečno, tromjesečno

Grupa trgovačke razmjene u Chicagu (CME)

Grupa trgovačke razmjene u Chicagu (CME) pokrenula je svoje tržište trgovanja fjučersima s bitcoinima samo tjedan dana nakon Cboea. Danas platforma funkcionira na sličan način kao ponuda tvrtke Cboe, iako postoje male razlike između te dvije mogućnosti.

 • Datum uvrštavanja: 17. prosinca 2017
 • Simbol tiketa: BTC
 • Ugovorna jedinica: Jednako 5 BTC
 • Opis: Gotovina se podmiruje na temelju CME CF Bitcoin referentne stope (BRR), koja služi kao svakodnevna referentna stopa USD cijene bitcoina.
 • Cijena: USD
 • Naselje: Ugovor se određuje prema CME CF BRR, koji je izgrađen oko IOSCO-ovih načela za financijska mjerila. BRR uzima podatke iz Bitstampa, Coinbasea, itBita i Krakena za izračunavanje cijena.
 • Sati trgovanja: Od nedjelje do petka od 18 do 17 sati, s jednosatnom pauzom u 17 sati.
 • Stope marže: 35%
 • Čišćenje: CME ClearPort
 • Istek ugovora: Svaka dva mjeseca

TD Ameritrade

TD Ameritrade nedavno je pokrenuo trgovanje bitcoin fjučersima kvalificiranim korisnicima. Svatko s TD Ameritrade računom koji ispunjava kvalifikacije može započeti trgovanje bitcoin fjučersima izravno sa svojih računa. TD Ameritrade udružio se s CME Grupom kako bi ponudio trgovanje bitcoin fjučersima: trgujete putem svog TD Ameritrade računa, iako se sva trgovina odvija na tržištu CME Grupe.

Da biste se kvalificirali za trgovanje fjučersima bitcoin TD Ameritrade, vaš račun mora ispunjavati sljedeće kvalifikacije:

 • Omogućena margina
 • Odobrenje opcije širenja razine 2
 • Omogućene napredne značajke
 • Odobrenje za trgovanje terminskim ugovorima
 • Minimalni račun 25 000 USD

Zahtjev TD Ameritrade za trgovanje bitcoin fjučersima 1,5 je puta veći od zahtjeva za tečajnom maržom. Jednom odobreni, spremni ste odmah započeti trgovanje bitcoin fjučersima.

Kraken

Kraken ima jednu od najsnažnijih platformi za kripto trgovanje dostupnu danas. Kraken vam omogućuje trgovanje raznim kriptovalutama u više parova. Ključne značajke Krakenovog tržišta trgovanja kripto terminskim ugovorima uključuju:

 • Više valutnih parova: BTC / USD, ETH / USD, LTC / USD, BCH / USD, XRP / USD i XRP / BTC.
 • Poluga: Poluga do 50x (dostupna u svim parovima)
 • Vremenski okvir: Trajni, mjesečni i tromjesečni (dostupni su samo trajni i tromjesečni rokovi za XRP / BTC)
 • Veličina ugovora: 1 USD (1 XRP za XRP / BTC par)
 • Osiguranje: BTC, ETH, LTC, BCH ili XRP
 • Tip: Inverzna (vanilija za XRP / BTC par)
 • Naknade: 0,075% uzimatelj, 0,02% proizvođač
 • Naselje: Dobit od trgovanja trenutno se podmiruje i postaje dostupna. Ugovori dospijevaju na datum isteka, a otvorene kamate podmiruju se u novcu u instrumentu osiguranja.

Jedna od najvećih prednosti trgovanja kripto fjučersima s Krakenom je ta što možete iskoristiti do 50x u svim parovima.

Bakkt

Bakkt je najnoviji član prostora za trgovanje kripto terminskim ugovorima. Bakkt je kripto startup koji je pokrenula Intercontinental Exchange (ICE), ista tvrtka koja stoji iza New York Stock Exchange (NYSE). Izvorno najavljen 2018. godine, datum lansiranja tvrtke Bakkt pomaknut je za više od godinu dana.

Konačno, Bakkt je u rujnu 2019. godine lansirao svoj prvi proizvod: fjučers ugovor o bitcoinu namijenjen institucionalnim investitorima koji se žele kladiti na buduću cijenu bitcoina.

Jedna od najvećih razlika između Bakkta i njegovih konkurenata je ta što se Bakktovi terminski ugovori fizički podmiruju u ‘pravim’ bitcoinima. Za razliku od tradicionalnih terminskih ugovora na drugim burzama, koji su jednostavno derivati ​​bitcoina, Bakkt koristi fizički bitcoin.

Ostale ključne značajke Bakkta uključuju:

 • Skrbništvo: Za razliku od bilo kojeg drugog tržišta kripto fjučersa, Bakkt pohranjuje fizički bitcoin. Tvrtka je značajno uložila u najsuvremeniju fizičku i cyber sigurnost, što joj je u konačnici omogućilo da stvori skrbničku službu na institucionalnom nivou pogodnu za maloprodaju i institucionalne investitore.
 • Ista tehnologija kao ICE i NYSE: Bakkt je možda najsigurnija dostupna kripto razmjena. Burza je izgrađena na istoj tehnologiji koja pokreće glavne međunarodne burze poput ICE i NYSE.
 • Fizički isporučeni ugovori: Za razliku od svih ovdje navedenih burzi kripto fjučersa, Bakkt koristi fizički isporučene bitcoin fjučers ugovore. Umjesto da samo trguju derivatima bitcoina i namiruju u gotovini, korisnici Bakkta podmiruju ugovore u stvarnom bitcoinu.
 • Sukladan: Bakkt je napravljen za usklađivanje od temelja. Korisnici moraju izvršiti KYC i AML provjeru. Bakkt također ima lančanu analitiku i nadzor za sve kripto depozite i isplate. Sve u svemu, Bakkt se pozicionira kao sigurno i regulirano trgovačko okruženje.

Danas Bakkt nudi samo fizički namirene BTC / USD terminske ugovore. Krećući se naprijed, Bakkt planira lansirati dodatne parove i ponude.

Interaktivni brokeri

Interaktivni brokeri omogućuju vam kupnju dugih ugovora s potrebom marže od 50%, što je najbolje na tržištu. Iako Interaktivni brokeri naplaćuju nešto veće naknade od konkurencije, platforma također prihvaća niz različitih valuta. Uz to, Interaktivni brokeri omogućuju vam kupnju terminskih ugovora na Cboe ili CME.

Ključne značajke interaktivnih brokera uključuju:

 • Prihvaćene valute: USD, EUR, GBP, AUD i CAD
 • Metode pologa: Bankovne žice, ACH, BPay, EFT, čekovi
 • Naknade: Naknada od 5 USD na CBOE, 10 USD na CME

Glavni nedostatak Interaktivnih brokera je taj da kratke hlače moraju osigurati višak marže, što znači da morate otvoriti više od nominalne vrijednosti da biste otvorili šort, uklanjajući većinu poticaja za trgovca da uopće otvori šort. Drugi nedostatak Interaktivnih brokera su visoke naknade od 5 do 10 dolara.

TradeStation

TradeStation ima neke od najjeftinijih naknada u branši bitcoin terminskih poslova. Glavni nedostatak TradeStationa je taj što morate spustiti 66% nominalne vrijednosti svoje pozicije kao zahtjev za maržom, što poništava neke od blagodati terminskog ugovora.

TradeStation, međutim, nudi pristup CME i Cboe bitcoin fjučers trgovinama, a naknade od 1,50 dolara vrlo su jeftine.

E Trgovina

E Trade je američki trgovački div koji je nedavno počeo kupovati terminske ugovore s bitcoinima kupcima putem trgovačke platforme Optionshouse. Korisnici mogu trgovati i ugovorima CME i Cboe s potrebnom maržom od 80%. Trgovine su kolateralizirane u USD.

E Trade također ima razumne (ako su neznatno visoke) naknade od 2,50 USD.

CryptoFacilities

CryptoFacilities licencira i regulira Uprava za financijsko ponašanje Ujedinjenog Kraljevstva (FCA), dajući mu dodatni sloj ovlasti nad BitMEX-om, Deribitom i nekim nereguliranim davateljima na ovom popisu.

CryptoFacilities također ima konkurentnu strukturu naknada za fjučerske poslove s bitcoinima, uključujući naknade za proizvođače od 0 USD i naknade za uzimatelje od samo 0,0008. Jedna od neobičnih stvari kod CryptoFacilities jest da platforma prihvaća kripto samo za depozite. Međutim, korisnici su prihvaćeni s bilo kojeg mjesta na svijetu (osim u Sjedinjenim Državama i sankcioniranim zemljama.

Ključne značajke CryptoFacilities uključuju:

 • Sati trgovanja: 24/7
 • Vremenski okviri: Trajni, mjesečni i tromjesečni
 • Poluga: Do 50x
 • Kripto parovi: BTC, ETH, XRP, LTC i BCH

Jedna od glavnih prednosti CryptoFacilities je u tome što nudi Ripple (XRP) tržišta. Trgovine u paru XRP / USD i XRP / BTC mogu se kolateralizirati u samom XRP-u. Ova značajka čini da su CryptoFacilities posebno popularna opcija za investitore koji drže velike količine Ripplea.

BitMEX

BitMEX je neregulirano tržište za kripto terminsko trgovanje s nekoliko pravila, ali puno likvidnosti. Jedno je od najvećih svjetskih tržišta terminskih termina, zaostajući za svojim bolje reguliranim konkurentima poput Cboe i CME Group. Prosječno će dan BitMEX zabilježiti preko 2 milijarde dolara kripto trgovanja u razdoblju od 24 sata.

BitMEX naplaćuje naknadu za tvorca od 0,025% i naknadu za uzimatelja od 0,075%.

Jedna od najvećih prednosti BitMEX-a je ta što razmjena nudi polugu do 100X, puno veću od bilo kojeg ovdje navedenog konkurenta. Trgovci mogu postaviti utjecaj bilo gdje od 1 do 100 na temelju svoje averzije prema riziku.

Ostale ključne značajke BitMEX-a uključuju:

 • Sati trgovanja: 24/7
 • Vremenski okviri: Vječna, tromjesečna i dvočetvrtina
 • Istek: Posljednji petak ugovornog mjeseca u 20:00 EST
 • Poluga: 1x do 100x
 • Kripto parovi: ADA, BCH, EOS, ETH, LTC, TRON i XRP
 • Zabranjene zemlje: Sjedinjene Države, Kanada, Kuba, Krim, Iran, Sirija i Sjeverna Koreja
 • Volumen: Dnevni volumen trgovanja od 2 do 4 milijarde dolara (2019)

BitMEX koristi podjelu 50/50 između Coinbase i Bitstamp kao temeljni indeks cijena bitcoina, dajući razmjeni dodatni sloj legitimiteta.

OKCoin / OKEx

OKEx je međunarodna podružnica berze OKCoin koja je osnovana 2013. Mjenjačnica je registrirana na Malti, ali vodi se iz Hong Konga, a uglavnom je namijenjena trgovcima u Kini i drugim azijskim zemljama.

Danas ljudi obično upotrebljavaju OKCoin i OKEx naizmjenično. Kako god ga nazvali, OKCoin / OKEx često je najveće tržište trgovanja fjučersima s bitcoinima na Internetu, iako ga povremeno pobijedi BitMEX. OKCoin je posebno popularan među azijskim trgovcima kripto fjučersima.

OKCoin nudi polugu do 20X na tri različite kriptovalute. Također nudi niske naknade. Korisnici mogu proći dvije različite razine provjere na temelju toga koliko žele trgovati i kako žele podići svoj novac.

Ključne značajke OKEx-a uključuju:

 • Sati trgovanja: 24/7
 • Vremenski okviri: Tjedno, dvotjedno i tromjesečno
 • Istek: Petak u podne tjedna isteka
 • Poluga: 10x do 20x
 • Kripto parovi: ETH, ETC, BCH, XRP, EOS i BTG
 • Volumen: 1,5 do 3 milijarde USD dnevno (2019)
 • Zabranjene zemlje: Sjedinjene Države, Hong Kong, Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Krim, Sudan, Malezija, Sirija, Bangladeš, Bolivija, Ekvador i Kirgistan

Sveukupno, OKCoin nudi snažnu likvidnost iz razmjene s manje od transparentne povijesti. Kao i BitMEX, postoje neke zabrinutosti zbog bavljenja nereguliranom razmjenom. Međutim, OKCoin je i dalje popularan među azijskim kriptotrgovcima koji žele pristupiti terminskim ugovorima.

Deribit

Deribit je najnoviji konkurent bitcoin terminskih ugovora za BitMEX i OKEx. Nizozemska burza specijalizirala se za trgovanje kripto terminskim ugovorima.

Ključne značajke Deribita uključuju:

 • Sati trgovanja: 24/7
 • Poluga: Do 100x
 • Vremenski okviri: Vječno i tromjesečno
 • Kripto parovi: BTC i ETH

Kako Bitcoin futures utječu na trgovanje bitcoinima?

Postoje neke rasprave o tome kako bitcoin futures utječu na trgovanje bitcoinima. Kada je krajem 2017. prvi put najavljeno trgovanje bitcoin ročnicama, tržišta su poludjela od iščekivanja. Dugoročni bitcoin hodlers vidjeli su to kao znak da bitcoin postaje mainstream. Mislili su da će se milijardama dolara institucionalnog kapitala slivati ​​u bitcoin.

U roku od tjedan dana od pokretanja prvog reguliranog tržišta trgovanja fjučersima s bitcoinima, cijena je bitcoina porasla na najvišu razinu od 20 000 američkih dolara. Cijena se srušila ubrzo i danas ostaje oko 9000 američkih dolara.

Dakle, kako terminska tržišta utječu na bitcoin – ako uopće? Jesu li terminska tržišta dobra ili loša za najveću svjetsku kriptovalutu?

Odgovor je složen.

Opća teorija tvrdi da će se ‘pametni’ institucionalni novac uliti na terminsko tržište, a da će ga slijediti i druga tržišta. To smo vidjeli s inicijalnim lansiranjem bitcoin fjučersa. Cijene fjučersa na bitcoin porasle su. Uslijedilo je tržište uzimajući u obzir veće cijene terminskog tržišta, što je uzrokovalo rast tržišne cijene bitcoina. Ljudi su počeli gledati na terminska tržišta kao na vodič za budući smjer bitcoina – slično onome kako funkcioniraju terminska tržišta roba, nafte i zlata.

Povećani apetit za nižim cijenama bitcoina mogao bi zabilježiti pad vrijednosti bitcoin terminskih ugovora, što će vjerojatno dovesti do pada cijene samog bitcoina.

Sličan učinak vidimo na tradicionalnim tržištima. Svakodnevna kretanja u Dow mini i S&Na primjer, terminska tržišta P 500 svakodnevno imaju značajan utjecaj na smjer glavnih indeksa.

Međutim, terminska tržišta ne kontroliraju uvijek osnovno tržište. Vijesti koje se javljaju tijekom trgovanja na tržištu, na primjer, mogu poremetiti putanju koju smo počeli vidjeti na terminskim tržištima. Što kao plemenitu stranu, možda vrijedi naučiti kako zaraditi bitcoin kao alternativu trgovanju bitcoin fjučersima.

Česta pitanja o ugovorima o bitcoin futuresima

Dobivamo puno pitanja o futcoin ugovorima s bitcoinima. U nastavku odgovaramo na neka od najčešćih pitanja koja dobivamo:

P: Kako su bitcoin terminski ugovori povezani s osnovnom tržišnom cijenom ili spot tržištem bitcoina?

O: Tržišta bitcoin fjučersa crpe cijene s postojećih kripto burzi. CME, na primjer, koristi svoju CME CF Bitcoin referentnu stopu (BRR), koja podatke o cijenama crpi s nekoliko glavnih burzi. Ova se cijena koristi za podmirivanje svih bitcoin terminskih ugovora.

P: Kako su regulirana terminska tržišta bitcoin-a?

O: Tržišta bitcoin fjučersa u Sjedinjenim Državama regulira Komisija za trgovanje ročnim ročnicama (CFTC), koje je regulatorno tijelo s isključivom jurisdikcijom nad američkim bitcoin fjučers tržištima. S druge strane, druge regulatorne agencije obavljaju slične uloge. Neka državna tržišta bitcoin rokova ne regulira nijedno državno tijelo.

P: Trebam li digitalni novčanik za trgovanje bitcoin fjučersima?

O: Nije vam potreban digitalni novčanik za trgovanje bitcoin ročnicama, ako se terminske pogodbe podmiruju u novcu ili financijski podmiruju (kao što je slučaj s CME, Cboe i većinom ostalih bitcoin burzi). Međutim, trebat će vam digitalni novčanik (ili barem brokerski račun) ako imate posla s fizički uređenim bitcoin futuresima – na primjer s Bakktom.

P: Zašto su Amerikancima zabranjene određene neuređene terminske berze?

O: Mnoge gore neregulirane terminske burze zabranile su Amerikance. Burze to čine kako bi izbjegle probleme s odgovornošću. Trgovanje terminskim ugovorima u Americi regulirano je CFTC-om, a neregulirane burze nude usluge koje krše CFTC propise. Reguliranje za svakog američkog korisnika je komplicirano, pa većina burzi samo u potpunosti zabranjuje američke korisnike.

P: Koliko su stare terminske pogodbe za bitcoin?

O: Regulirani terminski rokovi za bitcoin prvi su put pokrenuti u prosincu 2017. s Cboeom i CME Grupom. Bitcoin futures, međutim, datiraju još iz 2011. godine na neuređenim tržištima.

P: Što je kratki spoj?

O: Skraćivanje je praksa postavljanja kratke oklade bez prethodnog posuđivanja temeljnog vrijednosnog papira. Kada smanjite imovinu, zauzimate stav da će cijena pasti.

P: Što je to zaštita??

O: Hedging je praksa zauzimanja pozicije na jednom sredstvu da bi se nadoknadila vaša pozicija na drugom. Budući da terminski ugovori omogućuju polugu, lako je zaštititi svoju poziciju bez obzira na broj fizičke imovine koju imate.

P: Što je marža?

O: Marža je iznos novca koji trgovac u početku mora položiti kao kolateral prilikom zauzimanja terminske pozicije. Za mnoge ugovore s velikom trgovinom iznosi marže manji su od 10% osnovnog ugovora. Za regulirane razmjene, uključujući CME Group i Cboe, potrebna je marža od 35% do 40%.

Završna riječ: Kakva je budućnost trgovanja bitcoin futuresima?

Aktivnost trgovanja fjučersima s bitcoinima i dalje je bila jaka tijekom cijele 2019. CME Group izvijestila je o prosječnom iznosu od oko 300 do 500 milijuna dolara bitcoin fjučersa dnevno tijekom 2019..

CME također tvrdi da bitcoin futures dobivaju interes među velikim ulagačima. Osim toga, prilikom provjere volumena trgovanja terminskim ugovorima na nereguliranim burzama, vidimo danima više od 4 milijarde USD dnevno.

Jasno je da trgovanje fjučersima s bitcoinima igra presudnu ulogu u kripto ekosustavu – i neće uskoro nestati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner