Trezor vs. Ledger vs. BC Vault Review – ažurirana analiza

Nakon što ste odabrali biti dijelom pomame za kriptovalutom, stekli ste Bitcoin, Ethereum, Litecoin ili drugu kriptovalutu i već ste HODLing. Što sad? Pa, vaš glavni prioritet je zaštititi svoju digitalnu imovinu.

Hardverski novčanici obično su najsigurniji i preferirani su način pohrane za mnoge vlasnike kriptovaluta. Ti se novčanici obično povezuju s računalom putem USB priključka ili ručnog uređaja putem Bluetootha.

Na tržištu postoje dva uobičajena hardverska novčanika – Trezor i Ledger Nano S i novi snažni konkurent – BC Vault

I Trezor i Ledger etablirali su se kao popularne opcije hladnog novčanika. BC Vault nedavno je predstavljen proizvod koji je izradila tvrtka usmjerena na sigurnost. Imaju nekoliko glavnih prednosti u odnosu na Trezor i Ledger koje ćemo razmotriti u nastavku.

Svi ovi novčanici spremaju vaš privatni ključ kriptovalute u izvanmrežnom okruženju, tako da hakeri ne mogu ukrasti vaš privatni ključ. Da bi vam netko ukrao novčiće, trebao bi vam ukrasti hardverski novčanik i nekako navesti da mu date lozinku i PIN kôd.

Jedan od glavnih problema povezanih s rukovanjem digitalnim valutama putem mjenjačnica je taj što one uopće nisu sigurne. Iako neki od njih nude sigurna rješenja i poduzimaju sve potrebne korake da zaštite sredstva korisnika ako su hakirani, riskirate izgubiti svoje novčiće. Osim toga, ako imaju mogućnost vratiti korisnicima izgubljena sredstva, postupak može biti nekako problematičan. 

Novčanici s kriptovalutom koji nisu skrbnički pomažu korisnicima da se nose sa svojim kriptovalutama na sigurniji način nego što bi to mogli učiniti skrbnički novčanici. Međutim, najbolji kripto novčanici za sigurno spremanje sredstava su hardverski novčanici.

Prednosti hardverskih novčanika

 • Podaci o privatnom ključu čuvaju se na hardveru i nikada nisu izloženi radnom sustavu.
 • Hardverski novčanici otporni su na bilo koji zlonamjerni softver dizajniran za iskorjenjivanje privatnih ključeva i krađu sredstava.
 • Ako slučajno izgubite novčanik, svoje novčiće uvijek možete oporaviti pomoću fraze za oporavak sjemena ili drugih sigurnosnih metoda (BC VAULT).
 • Prije nego što potrošite bilo koji novčić, hardverski novčanik zatražit će od vas da potvrdite transakciju na računalu. To osigurava da se nijedan novac ne troši bez vašeg znanja.
 • Novčanici su zaštićeni šifriranjem s PIN kodom poput debitnih kartica, što dodaje veću sigurnost vašoj digitalnoj imovini.
 • Većina hardverskih novčanika može podržati više kripto valuta.

Pa, koji je najbolji hardverski novčanik? Mislimo da je najbolje dopustiti da značajke govore same za sebe.

Trezor Review

Hardverski novčanik Trezor lansirao je u ljeto 2014. startup iz Češke – SatoshiLabs. To je bio prvi Bitcoin novčanik na tržištu, a vjerojatno i najugledniji. Nudi kombinaciju sigurnog hladnog prostora i mogućnosti trošenja kriptovaluta s istom pogodnošću kao i vrući novčanik. Omogućuje vam pohranjivanje privatnih ključeva i digitalno potpisivanje transakcija bez ikakve internetske veze.

Trezor ima brojne prednosti u rukovanju kriptovalutama. Ovaj novčanik nudi upravitelj lozinki koji vam omogućuje zasebno šifriranje lozinki i njihovo sinkroniziranje s vašim privatnim oblakom. Nudi Secure Admin SSH pristup koji štiti pristup korisnika njihovim poslužiteljima. Konačno, novčanik omogućuje korisnicima zaštitu mrežnih računa i identiteta pomoću dvofaktorske autentifikacije. 

Trezor također nudi i druga rješenja naprednijim korisnicima, uključujući neuništivi novčanik od nehrđajućeg čelika, alternativu sigurnosnoj kopiji papira. Ovo je najbolji način za pohranu sjemena za oporavak u slučaju da vam se novčanik izgubi. To je također prednost jer njegovi konkurenti ne nude slična rješenja za ovaj proizvod. Ipak, cijena mu je 131 eura, što tradicionalnom korisniku otežava dobivanje i novčanika i rješenja “Cryptosteel”.

Trezor novčanik pričvršćen na c omputer e1514611511143

Izvor: https://www.easycoinbuy.com

Recenzija Ledger Nano S

Hardverski novčanik Ledger Nano S zamisao je osam stručnjaka iz francuske tvrtke Ledger. Pokrenut 2014. godine, Ledger je vrlo sigurna alternativa za pohranu i upravljanje kriptovalutama. Nano S nudi razne lijepe značajke. Uz već privlačan dizajn, hardverski novčanik zasnovan na BOLOS platforma je malo kriptografsko čudo s visoko-sigurnosnim značajkama poput BIP39 sjemena (12 do 24 riječi) i četveroznamenkastim PIN kodom za prijavu.

Ledger se širi na tržištu tijekom posljednjih nekoliko godina i uspio je privući mnogo novih kupaca. Ponuda velikog broja virtualnih valuta i Ledger Live bile su dvije najvažnije odluke koje je tvrtka donijela i koje su joj omogućile da stekne veće tržište. Općenito, Ledger obično nudi jeftinije proizvode od Trezora, što je također vrlo važno za korisnike.

pregled novčanika glavne knjige 1

Izvor: ledger.com

BC Vault Review

BC Vault je hardverski novčanik koji je kreirao Real Security. Oni su tvrtka usmjerena na kibernetsku sigurnost i domaćini najveće sigurnosne konferencije iz jadranske regije – RIZIČNA konferencija.

BC Vault stvoren je jer se etablirani hardverski novčanici poput Trezora i Ledgera ne fokusiraju 100% na svoja pitanja. Na primjer, Saleem Rashid objavio je glavno sigurnosno pitanje u svojoj knjizi web stranica. Časopis Bitcoin također je objavio članak o Novčanik. Demonstracija neuspjeha. Odgovor Ledgera & Trezor se pojavio prilično brzo, ali nisu bili baš ono što je kripto zajednica očekivala. Zbog toga je BC Vault zaživio, tako da vaša sredstva može osigurati tim usmjeren isključivo na sigurnost.

Štoviše, svaki BC Vault isporučuje se unaprijed učitan s privatnim ključem, šifriranim kao i svaki novčanik na uređaju. Ključ odgovara javnoj adresi koja posjeduje 1,0 BTC. Razbijte i ta su sredstva vaša. To nas podsjeća na priču o ESG staklu – koja je stavila 3 milijuna dolara u gotovini na autobusnoj stanici i tko god bi je mogao razbiti – mogao je novac odnijeti kući. Novac je tu i sada.

Štoviše, BC Vault zaštićen je globalnim PIN-om i lozinkom – i jedno i drugo potrebno za pristup vašim sredstvima. Više detalja o tome kako to postaviti možete vidjeti u video. Još jedna zanimljivost koju treba spomenuti u vezi s BC Vault je činjenica da oni čak ne koriste BIP39 / 44 i njegov prvi komercijalno dostupan multikripto novčanik sa sigurnim sigurnosnim kopijama prema zadanim postavkama. Privatni ključevi su šifrirani i pohranjeni u najsuvremenijem mediju za pohranu – feroelektričnom RAM-u. FRAM zadržava podatke mjerene desetljećima i podržava mnogo više ciklusa pisanja kao tradicionalnu Flash pohranu.

BC Vault pokušava ponuditi treće rješenje hardverskog novčanika za pojedince koji mogu pohraniti svoje virtualne valute, osim tradicionalnih opcija Ledgera i Trezora. Kao novak u svemiru, BC Vault uspio je privući pažnju korisnika i dobiti podršku zajednice. Danas je BC Vault postao treći igrač na tržištu hardverskih novčanika u kripto industriji.

Korisničko sučelje i dizajn

Što se tiče dizajna, novčanici su praktički isti. Sve tri su male i kompaktne. Trebali bi udobno stati u vaš džep i biti upotrebljivi u jednoj ruci. Međutim, Ledger Nano S ima malu prednost, u smislu da se može pohvaliti kućištem od nehrđajućeg čelika koje je prilično robusno. Trezor je izrađen od plastike, ali je kompaktniji od Ledger Nano S.

Ledger i Trezor imaju dva fizička gumba koja se koriste za potvrđivanje ili odbijanje radnje. Štoviše, svaki u potpunosti koristi svoj zaslon koji prikazuje informacije o transakciji. Vrijedno je napomenuti da je Trezorov zaslon nešto veći od zaslona Ledgera. Međutim, to nema utjecaja na performanse. Novčanici se isporučuju u obliku malenog dodatka za USB priključak. Uređaj možete povezati s računalom, pametnim telefonom ili bilo kojim drugim uređajem pomoću USB kabela.

Težina Ledgera je 16,2 grama, a dimenzije su – 98 mm x 18 mm dužine x 9 mm debljine. Trezor novčanik težak je 12 grama i definitivno je manji (30 mm x 60 mm duljine i 6 mm debljine), što ga čini prijenosnijim i lakšim za nošenje u džepu.

BC Vault je s druge strane malo drugačiji. Veličine su 100 mm x 57 mm x 10 mm (3,937 ” x 2,244 ” 0,394 ”). Težina je nešto veća od prosječnog Trezora ili Ledgera, s 41 grama. Radna temperatura može biti između 0 i +60 Celzijevih stupnjeva, a uređaj ima OLED zaslon od 61,5 mm (128 × 64) piksela. Veći zaslon glavni je plus za BC Vault jer olakšava čitanje adrese i potvrdu transakcije nego što bi to bilo korištenjem knjige ili Trezora.

BC Vault možete povezati s prijenosnim računalom pomoću USB kabela tipa C, a ono što je najbolje u tome je što ima dodatni utor za Micro SD koji dolazi u kompletu s uređajem.

Što se nalazi u maloprodajnom paketu Trezor, Ledger i BC Vault?

Trezor

 • Trezor uređaj
 • USB kabl
 • Remen
 • Korisnički priručnik
 • Dvije kartice za sjeme za oporavak

Ledger Nano S

 • Uređaj Ledger Nano S
 • Start manual
 • Privjesak za ključeve, vezica i drugi resursi
 • Kartica za oporavak
 • USB kabl

BC Vault

 • BC Vault One hardverski kripto trezor
 • Naljepnica
 • USB-C kabel
 • Korisnički priručnik
 • 1 GB microSD kartice

Korištenje uređaja

I Trezor i Ledger podržavaju razne operativne sustave (OS). Rade s operativnim sustavima Windows, Mac i Linux. Uređaje ćete trebati povezati s računalom putem mikro-USB kabela. Također, obojica podržavaju gotovo sve Android uređaje. Trezor ima proširenje za Google Chrome koje sadrži samostalno upravljanje uređajima. Proširenje omogućuje aplikacijama i web mjestima komunikaciju s uređajem Trezor. BC Vault se ovdje ne razlikuje. Novi trezor za kriptovalute ima aplikaciju za OS X, Windows i Linux. Štoviše, BC Vault podržan je u širokom spektru preglednika kao što su: Firefox 52+, Chrome 50+, Opera 51+, Safari 11+ i IE 11+ (sve nove verzije). Štoviše, lansiranjem BC Vault 1.2.1 – njegov web demon sada omogućava trećim stranama da integriraju BC Vault funkcionalnost na svoje web stranice.

Sigurnost

Što se tiče sigurnosti, čini se da je novo ponekad bolje. BC Vault ovdje je stekao prednost ne koristeći BIP39 / 44 i umjesto toga privatne ključeve pohranjuje u feroelektrični RAM – koji ima više podržanih ciklusa pisanja od tradicionalne flash memorije. Također možete napraviti sigurnosne kopije ili na šifriranom MicroSD-u (tu je jedan GB od 1 GB) ili u obliku QR kodova za ispis.

S druge strane, i Ledger i Trezor koriste determinističke novčanike – što znači da se više novčanika na istom uređaju može pratiti natrag do istog sjemena. BC Vault to ne radi. Koriste nedeterminističke novčanike – pa se novčanici ne mogu matematički povezati. Svaki se novčanik generira pomoću istinskog RNG-a (generatora slučajnih brojeva). RNG se inicijalizira žiroskopskim senzorom protresanjem BC Vault-a pri postavljanju. Također, na knjizi imate istu lozinku za sve novčanike u koje biste se pokušali prijaviti. BC Vault je ovdje malo drugačiji, možete imati više od 2000 jedinstvenih novčanika, svaki šifriran dodatnim i različitim lozinkama – u osnovi je gotovo poput MultiSig-a.

Za Bitcoin novčanik, BC Vault podržava i SegWit i Legacy – isto kao i njihovi konkurenti. Razlika je u tome što pomoću BC Vault možete ga koristiti kao jedan novčanik.

Podržane kriptovalute

I Trezor i Ledger podržavaju većinu popularnih digitalnih valuta. U vrijeme pisanja ovog popisa, Trezorov i Ledger-ov popis podržanih digitalnih kovanica uključuje:

Trezor podržava:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Bitcoin Cash
 4. Litecoin
 5. Bitcoin zlato
 6. Ethereum Classic
 7. Crtica
 8. DogeCoin
 9. Zcash
 10. NameCoin
 11. NEM
 12. Prostranost
 13. ERC-20 žetona
 14. UBQ

Ledger Nano S podržava:

Ledger Nano S novčanik za kriptovalute nudi vam mogućnost pohrane velikog broja kriptovaluta, a ne samo malu odabranu grupu od prvih 10. Korisnicima je moguće upravljati s 22 kovanice pomoću vašeg uređaja Ledger i aplikacije Ledger Live. S mnogim drugim kriptovalutama može se rukovati s vanjskim kompatibilnim novčanicima. 

 1. Bitcoin
 2. Bitcoin zlato
 3. Bitcoin Cash
 4. Ethereum
 5. Ethereum Classic
 6. Mreškanje
 7. Zcash
 8. PIVX
 9. Digibajt
 10. Qtum
 11. Komodo
 12. Crtica
 13. Litecoin
 14. Dogecoin
 15. PoSW
 16. Zencash
 17. BTCP
 18. Stealthcoin
 19. Neo
 20. Ark
 21. ERC-20 žetona
 22. Zvjezdani
 23. Stratis
 24. Ubiq
 25. Viacoin
 26. Vertcoin
 27. EOS
 28. Lanac
 29. Tron
 30. Cardano
 31. JOTA
 32. Binance Coin
 33. Monero
 34. USD kovanica
 35. Tvorac

U budućnosti bi se na ovaj hardverski novčanik mogle dodati nove kriptovalute koje bi pojedincima omogućile sigurno spremanje sredstava. Općenito, Ledger je ponudio podršku većem broju kriptovaluta u odnosu na Trezor.

BC Vault Podržava

Postoji mnogo kriptovaluta koje podržava BC Vault. BC Vault podržava sve matične tokene ERC-20. Ukupan broj njih poraste na više od 177 000 – premda ih je u optjecaju i svakodnevnoj upotrebi – puno manje. Ostale kriptovalute koje je BC Vault izvorno prihvatio su:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Bitcoin Cash
 4. Litecoin
 5. Mreškanje
 6. Zvjezdani
 7. Dogecoin
 8. Crtica
 9. TRON
 10. VECHAIN
 11. BINANCE COIN
 12. IKONA
 13. OmiseGO
 14. WaltonChain
 15. Polimat
 16. 0x
 17. Sol
 18. Cindicator
 19. Prava na dinamičko trgovanje
 20. Iconomi
 21. OriginTrail
 22. Vibrirati
 23. CargoX
 24. InsurePal
 25. Xaurum

Bodovi cijene

Trezor Model T – 169 dolara / 149 eura

Trezor Jedan bijeli – 79 dolara / 69 eura

Knjiga Nano X – 133 USD / 118 €

Ledger Nano S – 67 dolara / 59 eura

Ledger Blue – 309 USD / 272 EUR

BC Vault – 149 USD / 131 €

Završne misli

Naš je ukupni osjećaj da vrijedi isprobati sve gore spomenute hardverske novčanike. Svaka od njih ima nekoliko jedinstvenih stvari zbog kojih su posebni. Osobno koristimo jedan od njih kako bismo tamo zadržali dio svojih kripto ulaganja i sretni smo sa svima njima.

Hardverski novčanici za kriptovalute vrlo su važan alat za kripto investitore koji žele ostati sigurni u slučaju hakiranja ili napada na kripto burze ili novčanike. Najbolji način da budete vlasnik svoje digitalne imovine je posjedovanje hardverskog novčanika i potpuna kontrola vaših virtualnih valuta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner