Jay Hao: Na kripto tržištu – sniženje cijene, kvantitativno olakšavanje, prekidač i budućnost

Ovaj tjedan, Federalne rezerve spustile su ciljani raspon kamatnih stopa na 0-0,25% i pokrenule masivan program kvantitativnog ublažavanja od 700 milijardi dolara. Međutim, tržište je to shvatilo negativno, što je predstavljalo nagli pad američkog indeksa terminskih terminskih ugovora. Isto se dogodilo i na tržištu Bitcoin, gdje se BTC cijena odrekla svih dobitaka nakon kratkog porasta. Koji je razlog da je Fed ponovno pokrenuo QE 10 godina kasnije? Kakav će utjecaj to imati na kriptovalute, blockchain industriju i digitalnu ekonomiju u cjelini? Je li izvedivo za kripto tržište razviti prekidač za zaštitu od panične prodaje?

Nužnost kvantitativnog ublažavanja

Iako su se mnogi iznenadili da je Fed iznenada odlučio pokrenuti QE, ali uopće nisam iznenađen. Fed bi to neizbježno činio. Zašto? Budući da je američka vlada u osnovi ostala bez konvencionalnih alata monetarne politike za rješavanje krize likvidnosti – već je smanjila kamatnu stopu.

Fed bi obično smanjio stopu Federalnog rezervnog fonda kako bi ubrizgao likvidnost na tržište kad se suoči s financijskom ili ekonomskom krizom. Prošli su tjedan izravno snizili ciljanu kamatnu stopu za 50 baznih bodova i održali je na niskoj razini od 1,25%, ali još uvijek nije mogao riješiti krizu likvidnosti i pad se nastavio na američkom tržištu.

Federalna referentna kamatna stopa mogla se spustiti samo na nulu i jedva je bilo prostora za daljnja smanjenja za njezinu trenutnu nisku kamatnu stopu od 1,25%. Ako izuzetno niske kamatne stope (nulte kamatne stope) i dalje ne mogu pomoći u ublažavanju likvidnosti tržišta, Fed ne bi imao drugog izbora nego tražiti nekonvencionalnu monetarnu politiku pokretanjem kvantitativnog ublažavanja.

Koja je razlika između smanjenja stope i kvantitativnog ublažavanja? Smanjenje stope znači smanjenje troškova sredstava i ubrizgavanje likvidnosti na tržište reguliranjem troškova posudbe na tržištu; dok kvantitativno popuštanje povećava iznos tržišnog fonda za ubrizgavanje likvidnosti u banke kontinuiranom kupnjom velikog broja državnih obveznica, prisiljavajući banke da posuđuju novac unatoč nultim kamatama, a time i povećavajući likvidnost tržišta. Kao takvo, kvantitativno ublažavanje smatra se nekonvencionalnim rješenjem za održavanje likvidnosti tržišta kada kamatne stope padaju.

Zašto je QE doveo do pada tržišta?

Budući da i jedna i druga kamata i politika kvantitativnog ublažavanja imaju za cilj ubrizgavanje likvidnosti na tržište, zašto je onda američko tržište terminskih rokova zaronilo? Kakvi su njihovi utjecaji na kriptovalute u budućnosti?

Milton Friedman jednom je rekao da je diskrecijskim politikama teško postići željene učinke, a ponekad bi se i oni mogli vratiti. Razmjere monetarnog popuštanja ovog su puta daleko premašile očekivanja tržišta, ne samo da su snizile raspon kamatnih stopa na gotovo nulu, već su i izravno pokrenule kvantitativno popuštanje. Fed se ovog puta doista izbacio u smislu konvencionalne monetarne politike. Ako bi se u budućnosti dogodila još jedna financijska kriza, Fedu u rukavu ostaje samo QE kartica.

Još važnije, takav potez također je dao negativan signal tržištu – ako nije bila ozbiljna financijska kriza, zašto je Fed primijenio tako veliku razinu rješenja? Ono što je Fed doista signalizirao da su pesimistični u pogledu ekonomskih izgleda, što je izazvalo zabrinutost na tržištu i dovelo do pada.

Kako će QE utjecati na kripto tržište?

Pa, kako to utječe na kripto tržište? U teoriji će Fedova labava monetarna politika srednje do dugoročno povećati cijenu Bitcoina. Trenutno možemo očekivati ​​da bi to moglo utjecati na kripto na dva načina:

1. Labava monetarna politika → povećanje bankarskog kredita → povećanje likvidnosti → dio povećanog fonda slivao bi se na kripto tržište i povećavao cijene kripto

2. Labava monetarna politika → pad tržišnih kamatnih stopa → prinosi na imovinu denominiranu u dolarima → fondovi istječu s tržišta dolara, a dolar amortizira → dio sredstava teče na kripto tržište i povećava cijene kripto

Imajte na umu da su gornja dva očekivanja uglavnom teoretska. Neizvjesno je jesu li povezani kamatna stopa i cijena Bitcoina. Budući da kriptovalute, poput Bitcoina, nisu uključene u fond za raspodjelu imovine većine globalnih investicijskih institucija, moglo bi potrajati dulje vrijeme da stupanje na snagu stupi na snagu. Stoga na kripto tržište, posebno na cijenu bitcoina, teško utječe Fedova labava monetarna politika u kratkom roku, ali mogli bismo očekivati ​​da će se to dogoditi u srednjem i dugom roku.

Prekidač za kripto tržište je neizvediv

S druge strane, američka je burza četiri puta aktivirala prekidače uslijed nedavnog tržišnog šoka. Potaknuo je rasprave među kripto zajednicom o mogućnosti postavljanja sustava prekidača (trgovanja rubnikom) za kripto burze.

Prekidač je zaštitni mehanizam koji može zaštititi interese malih i srednjih ulagača i spriječiti ih da pretrpe dramatične gubitke. Međutim, kada je riječ o tržištu kriptovaluta, bilo bi teško postaviti ga na svoje mjesto. Evo pogleda zašto.

Prvo, volatilnost na kripto tržištu je velika. Teško bi bilo postaviti pragove za prekidače. Gledajući tradicionalna tržišta, sustav prekidača pretrpio je tijekom godina višestruku obnovu u nadi da se neće pokrenuti. Jer kad se dogodi, to ne samo da će zaustaviti trgovanje, već će neizbježno poremetiti tržište. Na američkom tržištu dionica prekidač će stupiti na snagu ako S&Indeks P 500 smanjen je za 7%, 13%, odnosno 20%. U posljednja dva desetljeća prekidač je aktiviran dva puta nakon dva pada od 7%. Osvrnimo se na tržište kriptovaluta. Prema podacima iz 2019. godine, medijan dnevne promjene cijene bitcoina iznosi 12%, što znači da ako postavimo prekidač na 7%, tržište trgovanja bitcoinima moglo je doživjeti višestruka ograničenja, što zahtijeva cijelo kripto tržište.

Štoviše, tržište kriptovaluta radi 24/7, a kriptovalutama se trguje na mnogim burzama. Zamislite ako trgovinska platforma implementira i aktivira prekidač, doći će do razlike u cijeni kripto imovine na razmjenama, što će navesti investitore da se odluče za arbitražu. Na kraju, prekidač automatski neće uspjeti.

Na primjer, Exchange A je implementirao prekidač za Bitcoin. Jednog dana cijena Bitcoina masovno pada. Exchange A aktivira prekidač, a njegova cijena Bitcoina ostaje 9 000 USD. Istodobno, cijena bitcoina na drugim je burzama pala na 8000 američkih dolara. Tu jaz stvara trgovinske mogućnosti za arbitražu. Kada Exchange A nastavi s trgovanjem nakon zaustavljanja, cijena Bitcoina na njegovoj platformi neizbježno će pasti na 8000 USD zbog učinka arbitraže. Iz ovog slučaja možemo vidjeti da prekidač uopće nije učinkovit za otvoreno kripto tržište.

Što ako sve burze ili veće burze u industriji postignu konsenzus o primjeni jedinstvenog sustava prekidača? Hoće li uspjeti?

Odgovor je NE. Budući da je takav savez zapravo kartel (Organizacija zemalja izvoznica nafte, zvana OPEC, primjer je kartela), koji je po svojoj prirodi nestabilan jer njegovi članovi imaju obmanjujući motiv. Takva je situacija zatvorenikova dilema. To implicira, ako se prekidač automatski aktivira, ako neke razmjene u savezu tajno trguju, to će im donijeti značajne koristi u pogledu tržišnog udjela i prihoda, što će potom potaknuti ostale članice da slijede njihov primjer. Tada će se stvoriti Nashova ravnoteža – burze će trgovati ispod stola ili u potpunosti napustiti sustav prekidača. Na kraju će sustav biti paraliziran. Nedavni pad nafte također je primjer zatvorenikove dileme – Saudijska Arabija zahtijevala je od Rusije da smanji proizvodnju nafte, ali je potonja odbila zbog tržišnog udjela i prihoda. Prekid pregovora doveo je do povećanja opskrbe Saudijske Arabije naftom, što je dodatno srušilo cijene sirove nafte na još jeftiniju flaširanu vodu. Ako se obje strane ponajprije pridržavaju sporazuma o smanjenju proizvodnje, sada bi situacija bila drugačija.

Monetarne politike propadaju

Zapravo, ne bismo se trebali usredotočiti samo na volatilnost kriptovaluta, već i razmišljati naprijed o budućnosti kriptoekonomije nakon Fedova smanjenja. Značajno je da Fedova agresivna QE politika ne samo da nije uspjela oživjeti tradicionalno financijsko tržište, već je rezultirala oštrim padom.

Nije tajna da je takozvana politika kvantitativnog ublažavanja istovjetna tiskanju novca. Povećavajući opskrbu novcem za provedbu QE-a, Fed zapravo sakuplja svjetsku senjoražu kako bi ublažio pritisak na otplatu američkog duga zbog kontinuirane deprecijacije dolara. Stoga neke zemlje vjeruju da je to štetno za njihove interese. Također, sumnja se u učinkovitost ovog diskrecijskog pristupa. Milton Friedman, američki ekonomist dobitnik Nobelove nagrade, primijetio je da, budući da diskrecijska politika vremenski kasni na valutnom tržištu, bilo pretjerano poticanje ili prekomjerno skupljanje mogu rezultirati negativnim utjecajima na gospodarske aktivnosti.

Iz gore navedenog razloga, Friedman je predložio “jedinstvena pravila”, koja sugeriraju da bi Fed trebao provoditi monetarnu politiku zasnovanu na očekivanom gospodarskom rastu SAD-a kako bi osigurao da stopa rasta opskrbe dolarom bude u koraku s gospodarskim rastom zemlje. Uz to, vlada ne bi trebala provoditi bilo kakve oblike valutne intervencije i držati se otvorenim stavom prema nevidljivoj ruci tržišta kako bi održala ekonomsku ravnotežu. Poslije su neki ekonomisti, poput Roberta Mundella, dalje razvijali teoriju sugerirajući pomicanje jedinog smjera Fedove monetarne politike sa "novčana masa" do "inflacija".

Još 1970-ih kada se američka ekonomija suočila sa stagflacijom, a kejnzijanska politika zakazala, Fedov tadašnji predsjednik Paul Volcker proveo je niz monetarnih politika temeljenih na principu jedinstvenih pravila, što je uspješno spasilo SAD od stagflacije i zacementiralo status dolara kao svjetskog vodeća valuta. Bio je poznat i kao najveći Fedov predsjednik.

Međutim, nakon što je Alan Greenspan preuzeo dužnost predsjednika Feda, jedinstveni sustav pravila postojao je samo u ime. Od tada je Fed održavao niske stope i puštao puno novca za pokretanje rasta na tržištu nekretnina i kapitala, što je neizravno dovelo do krize hipotekarnih hipoteka u 2008. godini. Štoviše, Fedova monetarna politika često je podložna političkom uplitanju koje udovoljava političarima . Primjerice, nakon što je Trump stupio na dužnost 2017. godine, uvijek je procvat burze smatrao jednim od svojih dostignuća i pozivao Fed na snižavanje stopa. Baca sjenu na neovisnost Fedove monetarne politike.

Bitcoin je dobra referenca na stvarnu ekonomiju

Kako osigurati monetarnu politiku države koja održava kontinuitet između uprava i bez miješanja političkih stranaka? Mislim da nam Bitcoin daje dobar primjer. Iako se ne slažem s tim da bi ograničenje opskrbe tokena na Bitcoinu trebalo primijeniti na suvremeni monetarni sustav jer će uzrokovati deflaciju i ekonomsku depresiju, koncept "zakonik je zakon" je vrijedna referenca za nas. Središnje banke mogu stvoriti vlastite digitalne valute kako bi spriječile intervenciju političara i zlouporabu monetarne politike. Ako se u sustavu izdavanja digitalnih valuta usvoji načelo jedinstvenih pravila, to može izbjeći devalvaciju kreditne valute i održati normalan gospodarski rast.

Blockchain tehnologija i kriptovalute igrat će vitalnu ulogu u gornjoj pretpostavci. Naravno, ovo je zasad samo moj san. Dug je put u postizanju uspjeha blockchain tehnologije i kriptovaluta. Sve strane u blockchain i kripto zajednici trebale bi zajedno raditi na ostvarenju sna.

Slijedite OKEx na:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner