Što će se dogoditi s prepolovljavanjem cijena bitcoina? Bikovi i medvjeđi izgledi

Prepolovljenje nagrade za treći blok bitcoina (BTC) održat će se danas, 11. svibnja, za samo nekoliko sati.

U prošlosti se događaji prepolovljivanja bitcoina podudaraju s porastom opće svijesti, trgovačke aktivnosti i pažnje prema kripto tržištima u cjelini.

Mehanizam za prepolovljivanje – dio Bitcoin-ov dizajn – odvija se otprilike svake četiri godine. Od osnivanja Bitcoina 2009. godine, do sada su postojala dva prepolovljenja blokova nagrada.

Slijedeći cjenovne obrasce nakon posljednja dva prepolovljenja, industrija se općenito slaže da treće prepolovljenje Bitcoina može dugoročno dovesti BTC cijenu do novih visina. 

U samo godinu dana nakon prethodnih prepolovljenja, u studenom 2012. i srpnju 2016., prepolovljenje, cijena Bitcoina rasla x80, odnosno x4. 

Bitcoin-ova cijena kratkoročno

Mnogi analitičari tvrde da nije tako jasno što će se dogoditi s Bitcoinom – i slijedom toga s ostalim kripto tržištima – kratkoročno, u danima, tjednima ili čak mjesecima nakon što se blok prepolovi na pola.

S trećim prepolovljavanjem udaljenim samo nekoliko sati, spekulacije o kratkoročnim implikacijama na tržište poprimile su groznicu. Kriptoanalitičari su približno podijeljeni oko toga kako će izgledati neposredni tržišni uvjeti nakon prepolovljavanja – bikovski ili medvjeđi?

Argument bika predviđa rast cijena jer prepolovljeni hype dovodi više kupaca na tržište, dok medvjeđi trgovac predviđa kratkoročnu rasprodaju koja će pogurati cijenu.

Bikovski slučaj za Bitcoin

Kratkoročno: rudari daju argumente za tržište bikova

Neki od njih bikovitiji pogled na učinke prepolovljavanja kratkoročno dolazi od velikih bitcoin rudara. Prema detaljnoj analizi OKEx Insight o rudarima i prepolovljavanju:

“Rudari su zapravo odgovorni za velik dio odljeva kapitala iz Bitcoin mreže jer prodaju svoj BTC za pokrivanje operativnih troškova svakog mjeseca. To znači da postoji stalni pritisak na cijenu Bitcoina zbog smanjenja zarade rudara na tržištu. ” 

S gledišta profitabilnijih i etabliranijih rudara u industriji, postupno ukidanje njihovih manjih kolega moglo bi rasteretiti tržište zbog neučinkovitog pritiska prodaje i omogućiti rast cijene.

Ranije ovog mjeseca, Cointelegraph izvijestio o rezultatima ankete koju je u Kini održala tvrtka za kripto usluge RockX. Anketa je uključivala odgovore 42 velika bitcoina sa sjedištem u Aziji. Većina (57 posto) sudionika očekuje porast novih kupaca Bitcoina u “bliskoj budućnosti”.

Dugoročno: Stock-to-Flow kaže da će BTC porasti nakon prepolovljenja

Kada predviđaju dugoročno tržište bikova nakon prepolovljenja, mnogi se analitičari oslanjaju na kvantitativni model zaliha u protoku (S2F), kako je izloženo u nedavnom izvješće iz tvrtke za kriptoanalitiku Messari. Koncept – koji se obično primjenjuje na plemenite metale poput zlata i srebra – koristi se da bi se govorilo o oskudici i o tome kako se cijena odnosi na ponudu i potražnju.

U modelu je zaliha ukupan iznos imovine koja već postoji u optjecaju. Protok je iznos imovine koja se svake godine novo kova. Omjer S2F, u bilo kojem trenutku, predstavlja broj godina potrebnih za dostizanje trenutne opskrbe. Što je veći broj – tj. Što je dulje potrebno da se postigne ta ponuda – to je imovina oskudnija.

Bitcoin ima ugrađenu oskudicu oblikovati – stvorit će se samo 21 milijun bitcoina. Također, prepolovljenje blokovskih nagrada Bitcoina osigurava da stopa kojom se novi bitcoini stalno proizvode i redovito opada tijekom vremena.

Analitičari tvrde da se, s obzirom na vrlo predvidljivo izdavanje Bitcoina, njegov S2F može točno ucrtati i pokazuje korelaciju s BTC cijenom. Messarijevo izvješće kaže:

„Zapravo, čini se da ne samo da su dvije varijable [S2F i cijena] u korelaciji, već su i integrirane, što je rigorozniji statistički odnos između dviju vremenskih serija. […] Stoga, kointegracija cijene i S2F podrazumijeva da dugoročno neće značajno odstupati. Ako se ovaj trend pokaže, model sugerira da će bitcoin porasti barem za red veličine kao što je bio u prethodne dvije polovice. “

Dugoročni izgledi trgovaca

Iako će korekcija cijene neko vrijeme smanjiti cijenu, popularni trgovac kriptovalutama i analitičar Michaël van de Poppe rekao je za OKEx Insights da je odlučan u dugotrajnom raspoloženju za cijenu bitcoina. Komentirajući tržišta samo nekoliko dana prije BTC-ovog posljednjeg skupa, izjavio je:

“Događaj poput prepolovljenja pokreće trgovce na malo i ljude da kupe događaj, o čemu smo upravo razgovarali. Moj najvjerojatniji scenarij bio bi potisak FOMO-a prema 9500 ili 10.500 američkih dolara, nakon čega se cijena korigira prema području od 6.000 do 7.000 američkih dolara. To više područje najnižeg nivoa i potpore trebalo bi biti potvrda da će se tržište bikova dogoditi u narednim godinama.

Analitičar kripto tržišta na Twitteru poznat kao Bizantski general izrazio je sličan dugoročni izgled u komentarima OKEx Insightsu. Trgovac se pozvao na argument zasnovan na zalihama u protoku kako bi predvidio da cijena Bitcoina vjerojatno ide prema gore:

„Mišljenja sam da je dugoročno prepolovljivanje bitcoina u osnovi bikovsko. Ovo je samo zdrav razum. Stvar je ponude i potražnje. Ponuda se smanjuje, pa će se pod pretpostavkom da potražnja ostane barem donekle ista, cijena na kraju pomicati. “

Medvjeđi slučaj za Bitcoin

Kratkoročno: ‘Kupite glasine, prodajte vijesti’

Neki analitičari predviđaju da će tržišta nakon prepolovljavanja kratkoročno doživjeti korekciju kako će potražnja presušiti, a bujica ponude potražiti kupce.

Kada je upitan za svoja razmišljanja o kratkoročnom utjecaju prepolovljenja na Bitcoin, van de Poppe je rekao za OKEx Insights, „[t] samo prepolovljivanje praktički je kratkoročni događaj, jer će stvarni utjecaj prepolovljenja javljaju tijekom sljedećih godina. ”

Van de Poppe je predvidio da će nakon kratkog skupa prije prepolovljenja cijena Bitcoina pasti u kratkoročnom razdoblju nakon događaja. Njegova procjena tržišta uzima u obzir povijest i hype: 

“Prepolovljivanje je tipičan događaj‘ kupi glasinu, prodaj vijesti ’u kojem se skup održava prije događaja. Međutim, kad ljudi počnu shvaćati da samo prepolovljivanje nema puno utjecaja i hiper nestane, korekcija bi trebala biti najvjerojatniji slučaj. Kroz takvu korekciju cijena Bitcoina trebala bi se vratiti u ravnotežu. ” 

Ovaj hype-driven obrazac zaista je bio vidljiv proteklog tjedna, jer je Bitcoin prvi put od veljače porastao za preko 10 000 američkih dolara. Slijedeći logiku uzorka, trgovci koji su kupili Bitcoin prije skupa koji je vodio na događaj tada prodaju svoju poziciju dok cijena doseže vrhunac.

Jednom kad cijena počne padati, to poljulja povjerenje ostalih investitora, koji također u panici mogu rasprodati svoj Bitcoin. Međutim, kao što smo vidjeli tijekom vikenda, Bitcoin je već počeo ispravljati, spustivši se za 15 posto u samo sat vremena u nedjelju, prije nego što je jutros povratio dio izgubljene vrijednosti.

Bizantski general podijelio je van de Poppeov pogled na BTC-ovo ponašanje oko prepolovljenja, pozivajući se na istu analogiju izazvanu hiperom. Analitičar predviđa pumpu koja se pokreće anticipacijom, nakon čega slijedi kratkotrajna korekcija nakon prepolovljenja, navodeći:

„Jednom kad se Halvenje zaista dogodi, očekujem rasprodaju u kratkom roku. Kupite glasine i prodajte vijesti. Priča stara koliko i vrijeme. Budući da se to dogodilo i tijekom zadnjeg halvinga (miting prije, rasprodaja kratkoročno, bikovito dugoročno), mislim da će se ovo halving odigrati slično kao i prethodni. “

Dugoročno: kriptokritičari su uvijek medvjedi

Iako je malo koji analitičar u industriji dugoročno medvjedast prema Bitcoinu, postoje kritičari koji vjeruju da je većina cjenovnih akcija i trgovanja oko Bitcoina potaknuta špekulacijama.

U nedavnom tweetu, burzovni broker i kritičar Bitcoina Peter Schiff raspravljali da bi cijena Bitcoina brzo prepolovila plafon: 

„Konsenzusna trgovina je prenatrpana i obično ne prolazi onako kako očekuje mnoštvo. Ne mogu smisliti više konsenzusnu trgovinu # Bitcoin od toga da dugo ulazimo u prepolovljenje, događaj za koji se univerzalno vjeruje da je izuzetno bikovit. Pa kad se prepolovljenje dogodi, tko ostaje za kupnju? “

Navodeći pad cijena ovog vikenda, Schiff je dodao još jedan cvrkut da su “bitcoin špekulanti” “skočili iz puške”.

Još jedan poznati i otvoreni kriptokritičar, ekonomist Nouriel Roubini, također tvitao o padu ovog vikenda, nazvavši nedavna kretanja cijena “pumpom & odlagalište ”poduprto lažnim količinama na tržištu kojim upravljaju i manipuliraju kitovi.

Odstupanje od cijene

Neki komentatori industrije potaknuli su odmak od fokusa na cijenu Bitcoina oko prepolovljenja i naglasili osnove dizajna kriptovaluta koje događaj predstavlja.

U nedavnom tweetu, Jake Chervinsky, glavni savjetnik u blockchain tvrtki Compound, ukazao je na širu sliku, navodeći:

“Ne kažem da prepolovljenje uopće neće utjecati na cijenu. Jednostavno mislim da 900 bitcoina manje dnevno nije toliko velika stvar. Za mene bi prepolovljenje trebalo biti proslava monetarne politike Bitcoina, njegove ispravnosti, slobode od hirova središnjih banaka. Ni zabava ‘wen moon’. “

U nedavnom Messarijevom prepolovljavanju izvješće, gore citirani, istraživač tvrtke Ryan Watkins izrazio je sličan osjećaj u vezi s tim fenomenom:

“U najboljem slučaju prepolovljivanje je jedanput u svake četiri godine marketinški događaj u kojem Bitcoin podsjeća svijet na svoja vrhunska svojstva kao novčano dobro … U mjeri u kojoj sve to prisiljava nove ljude da ulažu u Bitcoin, prepolovljivanje je bikovski katalizator. ”

Bitcoin i kriptovalute čuveno su nestabilni. Kako se tržište nakon prepolovljenja ponaša u danima i tjednima koji slijede, naravno, nije sigurno.

Bez obzira na to potiče li treći Bitcoin prepolovljenje skok cijena ili će kratkotrajno pasti, prevladavajuća mudrost koju dijele stručnjaci iz industrije je da su tržišni uvjeti u trenucima nakon događaja prolazni i prekomjerni.

Odricanje: Ovaj materijal ne treba uzimati kao osnovu za donošenje investicijskih odluka, niti ga treba tumačiti kao preporuku za sudjelovanje u investicijskim transakcijama. Trgovanje digitalnom imovinom uključuje značajan rizik i može rezultirati gubitkom vašeg uloženog kapitala. Trebali biste osigurati da u potpunosti razumijete rizik i uzeti u obzir razinu iskustva, ciljeve ulaganja i potražiti neovisni financijski savjet ako je potrebno.

Slijedite OKEx Insights na:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner