Sečuanske poplave, prijevara s Bitcoin bankomatima i Blockchain u potrošačkim financijama

Tjedni pregled vijesti o blockchainu i kriptovalutama iz Kine i Hong Konga.

Neprekidne kišne oluje u kineskoj provinciji Sečuan pograbile su naslove ovog tjedna, a glavni kineski bazeni za rudarenje bitcoina zabilježili su 15-21% dnevnog pada brzine kao rezultat. Vidjeli smo i prvu prijevaru s Bitcoin bankomatima koju su otkrili hongkonški regulatori dok Kinesko udruženje banaka nastavlja svoj blockchain potisak u potrošačko financiranje. Ove priče i još mnogo toga u ovotjednom izdanju časopisa OKEx Insights ‘China Market Watch!

Poplava u Sečuanu uzrokuje pad brzine raspršivanja vodećih BTC rudarskih bazena

Kineska jugozapadna provincija Sečuan, koja čini 9,66% ukupne stope raspršivanja Bitcoina i druga je regija u rudarstvu najteža u zemlji, ima pretrpio od jakih kišnih oluja proteklih tjedana. Stalne kišne oluje dovele su do nestanka električne energije, problema s telekomunikacijama i nestanka interneta u pokrajini.

Poredak kineskih regija prema prosječnom mjesečnom udjelu u ukupnoj brzini raspršivanja bitcoinaPoredak kineskih regija prema prosječnom mjesečnom udjelu u ukupnoj brzini raspršivanja bitcoina. Izvor: Cambridge centar za alternativne financije

Bazeni za rudarstvo bitcoina u Sečuanu uglavnom su pauzirali operacije zbog jakih kišnih oluja. Statistike s BTC.com otkrile su da su vrhunski rudarski bazeni, kao što su Poolin, F2 Pool i Ant Pool, 18. kolovoza pretrpjeli 15% -21% pada dnevnog hash-a. Lubian.com je jedini top-10 Bitcoin rudarskih fondova koji nije zahvaćena kišnom olujom.

Poredak brzine kretanja bazena za rudarstvo bitcoina i 24-satne promjenePoredak brzine kretanja bazena za rudarstvo bitcoina i 24-satne promjene. Izvor: BTC.com

Ključna za poneti

  • Kina je dom većine stope raspršivanja Bitcoina, domaćin je 65,08% prosječnog mjesečnog udjela. Pogođeni rudarski bazeni – Poolin, BTC.com, F2 pool i Antpool – kombiniraju više od 50% ukupne BTC rudarske snage.
  • Kineski bazen za rudarenje bitcoina Lubian.com je pomicanje dio svoje rudarske operacije Iranu. Kao rezultat, kišna oluja u Sečuanu imala je minimalan utjecaj na rad Lubian.com.

Grafikon brzine kretanja bitcoinaGrafikon brzine kretanja bitcoina. Izvor: blockchain.com

Prva policijska istraga u Hong Kongu o prijevari s Bitcoin bankomatima

Hongkonška policija ima uhapšen trojica muškaraca, u dobi od 26 do 55 godina, koji su navodno varali Bitcoin bankomate od 30.000 USD.

Prema Wilsonu Tam Wai-shunu, nadzorniku ureda za kibernetsku sigurnost i tehnološki kriminal u Hong Kongu, krivci su u šest transakcija povukli ukupno 226.000 HKD u gotovini sa šest Bitcoin bankomata. Transakcije su prvi put otkrile dvije kripto burze, koje su sumnjale da su krivci podigli gotovinu bez službenih ovlaštenja.

Ključna za poneti

  • Ovo je prvi slučaj prijevare s Bitcoin bankomatima u Hong Kongu i odražava da postoje sigurnosne rupe u podizanju gotovine pomoću takvih strojeva u posebnoj administrativnoj regiji.
  • BTC nije zakonsko sredstvo plaćanja u Hong Kongu. Novčana vlast regije tretira kriptovaluta vodeća na tržištu kao virtualna roba i do sada nije navela nikakve posebne mjere ovrhe u slučajevima prijevara povezanih s Bitcoinima.

Karta Bitcoin bankomata u i oko Hong KongaKarta Bitcoin bankomata u i oko Hong Konga. Izvor: coinatmradar.com

Kinesko udruženje banaka gura usvajanje blockchaina u potrošačkim financijama

Kinesko udruženje banaka nedavno Objavljeno svoje "Izvješće o razvoju kineske korporacije za potrošačko financiranje," u kojem je CBA prepoznao važnost blockchain tehnologije u optimizaciji tijekova rada u potrošačkim financijama.

Rješavanje pravnih sporova zbog loših dugova jedno je od ključnih područja za koje je utvrđeno da mogu imati koristi od blockchain rješenja, posebno kada je riječ o uštedi na troškovima ispisa. To je zato što se posudbe potrošačkih kredita i pravni sporovi za loše dugove mogu pohraniti i lako im se može pristupiti na blockchainu.

Ključna za poneti

  • Nedavna je gužva zapošljavanja među kineskim inkasatorima i sve veća stopa delinkvencije potrošačkih dugova alarmantni znakovi za industriju potrošačkih financija u zemlji.
  • CBA je prepoznao ove bolne točke u industriji i pozvao tvrtke da pročišćavaju svoje poslovne modele iskorištavanjem blockchain tehnologije, umjetne inteligencije i 5G-a.

Grafikon duga kineskog kućanstva prema BDP-uGrafikon duga kineskog kućanstva prema BDP-u. Izvor: tradingeconomics.com

PBoC je uložio 100 milijardi dolara za jačanje rada zajma

Tržište dionica u Kini oporavilo se od prošlotjednog pada. Shanghai SE Composite i CSI 300 trenutno se trguju na 3.408 i 4.741, prema vremenu tiska, uz tjedni rast od 2,68%, odnosno 2%. Indeks SZSE Blockchain 50 iznosi 3.998, s tjednom promjenom vrijednosti od 1,47%. Međutim, za Hong Kong je Hang Seng indeks ovaj tjedan pao za 0,26% i trenutno iznosi 25.179.

Izvedba kineskih tržišnih indeksaIzvedba kineskih tržišnih indeksa. Izvor: Trading Economics, Investing.com

Poticaj kredita od strane Narodne banke Kine jedan je pokretač koji pomaže oporavku kineske burze. PBoC je ubrizgavao 700 milijardi CNY (100,7 milijardi USD) u obliku jednogodišnjih srednjoročnih zajmova ili MLF-a financijskim institucijama po cijeni posudbe od 2,95%, dok je tvrdio da nova injekcija fonda može u potpunosti zadovoljiti financijske institucije ‘potražnja na tržištu.

Ključ za poneti

  • MLF-ovi su jedan od glavnih alata koje je PBoC usvojio za upravljanje dugoročnom likvidnošću u bankarskom sustavu, a koji služi kao mjerilo za glavnu stopu zajma u zemlji.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner