Povijest račvanja Bitcoin Casha: Pozadina, uzroci i posljedice najnovijeg razdvajanja lanca

Dubinsko zaronjavanje u spornu povijest razvoja najvećeg konkurenta Bitcoina

15. studenog 2020. kontroverzna nadogradnja mreže Bitcoin Cash prouzročila je razdvajanje lanca u glavnoj kriptovaluti. Prepirka koja je dovela do podjele usredotočila se na prijedlog za uvođenje fonda za programere kao dio blokovske nagrade protokola. Budući da ni oni koji podržavaju promjenu niti oni koji protiv nje nisu voljni odustati, iz podjele su izašle dvije verzije Bitcoin Casha: Bitcoin Cash ABC (BCHA) i Bitcoin Cash Node (BCHN).

U sljedećem članku OKEx Insights proučava okolnosti razdvajanja uzimajući u obzir njegovu pozadinu, konkurentske stavove uključenih frakcija, povijest hard forkova Bitcoin Casha, kao i potencijalne implikacije na daljnji projekt (e).. 

Lanac Bitcoin Casha dijeli se (opet)

Poput onih prije njega, i do lanca Bitcoin Casha 15. studenog došlo je zbog nepomirljivog neslaganja među onima koji podržavaju mrežu. S jedne strane spora bio je Bitcoin ABC, dugogodišnja grupa koja vodi razvoj Bitcoin Casha. Tijekom 2020. godine zalagao se da fond za programere – poznat i kao Prijedlog fonda za infrastrukturu ili IFP – bude dio rudarske nagrade protokola. 

Široko suprotstavljanje IFP-u predstavljala je nedavno osnovana grupa programera Bitcoin Cash Node. Prije zakazane nadogradnje mreže u studenom, Bitcoin Cash Node objavio je vlastitu implementaciju čvora. Softver Bitcoin Cash Node pokrenut je godine Ožujka 2020 i uključeni ostale nadogradnje mreže. Međutim, kontroverzni IFP kod izostavljen je. 

Ususret planiranoj nadogradnji Bitcoin Casha u studenom, postalo je jasno da još uvijek nedostaje konsenzus zajednice oko IFP-a. Unatoč tome što su ih podržali programeri koji su imali ključnu ulogu u stvaranju mreže Bitcoin Cash, ogroman postotak BCH rudara prebacio se na implementaciju Bitcoin Cash čvora prije datuma nadogradnje. To je ponukalo nekoliko značajnih tvrtki da izjave da će BCHN uzeti ime Bitcoin Cash nakon bilo kojeg sljedećeg razdvajanja lanca. 

15. studenoga Bitcoin Cash blockchain doista se podijelio, stvorivši jednu verziju kriptovalute s 8% investicijskog fonda kao dio nagrade za blok i onu bez nje. U danima nakon podjele čini se da se BCHN pojavio kao dominantan lanac – i u pogledu brzine raspršivanja i cijene. U vrijeme pisanja ovog članka, BCHN zapovijeda oko 1,34 EH / s u usporedbi s BCHA-ovih 0,0075 EH / s. U međuvremenu, BCHN trguje blizu 290 dolara, a BCHA oko 20 dolara.

Stope raspršivanja BCHN i BCHA ističu koje viljuškari podržavaju. Izvor: Ples novčića

Podrijetlo sporne tvrde vilice

Onima koji ne obraćaju veliku pozornost na ekosustav Bitcoin Cash, najnoviji rascjep lanca može se činiti iznenadnim. Međutim, pitanje investicijskog fonda koji je dio blok nagrade već je dugo vremena kamen sporenja u zajednici.

Još u ožujku 2018. bili su rudari Bitcoin Casha i utjecajni programeri raspravljajući dodjeljivanje dijela blokovskih nagrada za financiranje razvoja projekta. Sastajući se nakon hongkonške konferencije koju je CoinGeek održao Calvin Ayre, grupa se u početku poigrala idejom da programerima dodijeli 1% -10% blokovske nagrade, s izvori koji se razlikuju na točan postotak. S BCH trgovanjem u to vrijeme blizu 1.200 američkih dolara, izdvajanje od 1%, ako se provede, generiralo bi mjesečni pot od oko 650.000 američkih dolara. 

Međutim, koncept preusmjeravanja postotka blokovske nagrade mreže na financiranje razvoja infrastrukture nisu izmislili zagovornici Bitcoin Casha. Oba Crtica (Crtica) i Zcash (ZEC) imaju slične ugrađene poticaje za programere. Zapravo, s a nedavna nadogradnja mreže, potonja se kriptovaluta okrenula od onoga što se nazivalo njezinom "Osnivački fond" – što je bilo zamišljeno kao privremena mjera – prema "Fond za razvoj." Bez obzira na naziv mnogo raspravljano Značajka: postotak rudarskih nagrada na mreži i dalje ide onima koji grade projekt.    

Iako se o njima raspravljalo 2018. godine, BCH rudari u to vrijeme nisu pokušali provesti fond za programere. Kao što dokazuje brojne rasprave na r / BTC – subreddit pogodan za Bitcoin Cash, unatoč nazivu koji sugerira drugačije – problem se nastavio podijeliti zajednicu u mjesecima koji su slijedili. U međuvremenu, sredstva poput takvih najavio Rogera Vera u studenom 2019., a donacije zajednice i dalje financiraju različite aspekte razvoja projekta. 

U siječnju 2020. godine eskalirajuća rasprava pretvorila u nešto konkretnije. Jiang Zhuoer, izvršni direktor vodećeg Bitcoin Cash rudarskog bazena BTC.TOP objavio je Srednji post, u kojem je izjavio da se nekoliko utjecajnih rudara BCH založilo za 12,5% udjela u blokovskoj nagradi usmjerenom na razvoj infrastrukture u razdoblju od šest mjeseci. Zajedno sa Zhuoerom, objava je tvrdila da su prijedlog u početku podržavali Antpoolov Jihan Wu, ViaBTC Haipo Yang i Bitcoin.com Roger Ver.

Ponovno se u BCH zajednici rasplamsala strastvena rasprava, a većina prigovarača posebno se potaknula sljedećom izjavom iz Zhuoerovog posta:

"Da bi osigurali sudjelovanje i uključili subvencioniranje iz cijelog bazena rudarstva SHA-256, rudari će ostati bez BCH blokova koji ne slijede plan. To je potrebno kako bi se izbjegla tragedija zajedničkih dobara."

Nakon reakcije zajednice, koja je uključivala i Bitcoin.com povlačenje potpore, Zhuoer je 31. siječnja 2020. objavio drugi post u kojem je restrukturirao IFP. Međutim, prije Zhuoerovog praćenja, vodeći programer Bitcoin ABC-a i sam se opisao "dobroćudni diktator," Amaury Séchet, dodao svoju podršku predloženom fondu programera. 

Séchet i Bitcoin ABC nastavili bi dalje dodajte kod za izmijenjeni fond razvojnih programera na njegovu najnoviju implementaciju čvora prije datuma prekida 15. veljače za sljedeću nadogradnju mreže, zakazanu za 15. svibnja. Ažurirani IFP dodijelio bi programerima 5% blokovskih nagrada, koje bi stupile na snagu samo ako ih pokrene rudari. Bez obzira na naporima kako bi potaknuo zajednicu, IFP kôd na kraju nije uključen. 

Međutim, strah da će se provesti kontroverzna nadogradnja potaknuo je nedavno osnovani tim Bitcoin Cash Node da djeluje. Budući da Bitcoin ABC nije uklonio kôd za IFP prije datuma nadogradnje u svibnju, grupa pokrenut vlastiti softver bez sporne sheme financiranja. 

Iako ga rudari u svibnju nisu podržali, Bitcoin ABC nije napustio IFP. 18. kolovoza, uoči sljedeće planirane nadogradnje mreže u studenom, grupa programera lansirao Bitcoin ABC 0.22.0. Novi softver ponovno je sadržavao izmijenjeni IFP – ovaj put, s 8% coinbase nagradom i izrazitim pomicanjem tona. Ono što je izvorno bilo dobrovoljno očito postalo obvezno. 

Prije izdavanja softvera Bitcoin ABC, Séchet je napisao:

"Iako će nekima biti draže da Bitcoin ABC nije primijenio ovo poboljšanje, ova najava nije poziv na raspravu. Odluka je donesena i bit će aktivirana u nadogradnji u studenom."

Budući da je Bitcoin ABC predan IFP-u i Bitcoin Cash Nodu – zajedno s većinom BCH korisnika – nastavljajući se protiviti održavanjem vlastitog softvera, sporna tvrda vilica i naknadno razdvajanje lanca postali su sve izgledniji. U konačnici, mreža bi trebala odlučiti koju će implementaciju Bitcoin Casha slijediti.

I dalje nedostaje konsenzus kako je stigao dan zakazane nadogradnje, mreža se doista podijelila – stvorila je BCHN (koji je kasnije velik dio industrije nazvan jednostavno Bitcoin Cash) i BCHA.

Financiranje programera: Zašto nema konsenzusa?

Unatoč golemom protivljenju vrlo osporavanom prijedlogu koji je na kraju donio Bitcoin ABC, pitanje financiranja programera očito je dirljivo. Činjenicu da se programeri ne mogu u potpunosti posvetiti održavanju projekta bez financijske naknade teško je zaobići. Sam Séchet osvrnuo se na borbu Bitcoin ABC za financiranje putem Twittera u 2018. godini, navodeći da "Inženjering ne raste na drveću."

Međutim, IFP i svako drugo predloženo rješenje do danas imaju nedostatke.

Možda je najveći prigovor financiranju putem coinbase nagrada njegov potencijal za promicanje veće centralizacije mreže. Rudari posluju kao poduzeća. Preusmjeravanje postotka blokovske nagrade prema razvoju infrastrukture predstavlja napad na njihovu dobit.

S nekoliko različitih kriptovaluta koje dijele isti algoritam rudarstva SHA-256, oni rudari koji nisu u potpunosti predani podršci određenoj kriptovaluti jednostavno bi preusmjerili svoju hash snagu na rudarstvo tamo gdje je to isplativije. Rezultat bi bila niža ukupna brzina raspršivanja koncentrirana među manje rudara. U takvom scenariju, financijska obveza potrebna za napad na mrežu – i, općenito, ukupna sigurnost protokola – pada. 

Međutim, neki, uključujući Sécheta, zaključili su da bi takav pad brzine raspršivanja bio beznačajan. Programer Bitcoin ABC tvrdio je da bi razvoj koji se financira na odgovarajući način ojačao mrežu na druge načine. Prema Séchetu, stvarni utjecaj IFP-a bio bi zanemariv, sa sigurnosnog stajališta.

Još jedno pitanje s IFP-om odnosi se na način na koji ga je Bitcoin ABC gurnuo. Kao Jonald Fyookball, vodeći programer novčanika Electron Cash, obrazloženo u postu, prethodni napori za financiranje razvoja putem blokovskih nagrada bili su ili dobrovoljni ili bi rudarima sami omogućili da odaberu koji će timovi podržati. Međutim, bez da je potrebna aktivacija rudara i s 8% nagrade za blok ide na jednu adresu koju navodno kontroliraju Séchet i "njegovi odani," Tvrdio je Fyookball, "To je zapravo ništa više od odluke jednog čovjeka da sifonira (nezarađeni) Bitcoin Cash vrijedan milijune dolara izravno u vlastiti novčanik." 

U mjesecima koji su prethodili prijepornoj vilici, podignuto je bezbroj drugih zabrinutosti.

Tu spadaju takvi "porez" ideološki se kosi s etosom koji stoji iza Bitcoina – tj. stavlja previše snage u ruke jedne skupine programera, nedostatkom odgovornosti u smislu stvarnog razvojnog posla koji on potiče i povećanom vjerojatnosti podjele mreže koja sigurno bi naštetio vjerodostojnosti Bitcoin Casha u industriji.

Sve u svemu, postoje opravdane zabrinutosti i oko alternativnih mehanizama financiranja. I mreže Bitcoin i Bitcoin Cash ranije su koristile financiranje poduzeća i donacije zajednice. Međutim, kao što je Séchet istaknuo na YouTube kanalu Rice Crypto, takvi napori ne moraju nužno poticati razvoj koji je usklađen sa interesima šire zajednice. Tvrdi da je utjecaj Blockstream-a na financiranje Bitcoina usmjerio dominantni protokol kriptovaluta dalje od njegove upotrebe kao primarne mreže peer-to-peer plaćanja i prema skladištu vrijednosti. To se, prema Séchetu, kosi s većinom ranih želja zajednice Bitcoin – koja se prije podjele lanca Bitcoin / Bitcoin Cash u kolovozu obvezala na poticanje većeg usvajanja trgovaca. Upozorenje na rizik od hvatanja "dobro financirani diverzanti," Izrazio je Zhuoer sličan osjećaj u vezi s korporativnim financiranjem u njegovu postu iz siječnja 2020. u kojem je detaljno opisan raniji IFP.

Kritizirajući pojam donacija zajednice koje financiraju razvoj, Séchet je izjavio da takav model financiranja potiče programere da rade samo na projektima koji privlače puno pažnje. To zapravo zanemaruje naizgled manje atraktivan, ali ne manje važan rad na protokolu. Ponovno razgovarajući s Rice Crypto, Séchet je usporedio kriptovalute s infrastrukturom dobavljača električne energije. Programer Bitcoin ABC izjavio je da većinu korisnika zapravo nije briga kako nešto funkcionira; za njih je najvažnije samo da to djeluje. Oslanjanje na vidljivost takvih sredstava za razvoj, prema Séchetu, jest "vrlo loše za infrastrukturu." 

Redovite nadogradnje, redoviti rascjepi lanca?

Za razliku od Bitcoina, Bitcoin Cash većinu je svog postojanja posvećen dvogodišnjim nadogradnjama mreže. Svake godine, u svibnju i studenom, programeri imaju priliku nadograditi mrežu. Uz česte prilike za izmjenu koda i implementaciju novih značajki, nije iznenađujuće što je mreža zabilježila više od jednog spornog lanca. 

Iako su mnoge dotadašnje nadogradnje završene glatko, svaka predložena promjena upućuje na mogućnost neslaganja. Kad strane koje se ne slažu imaju dovoljno utjecaja, mreža prijeti da se podijeli.

Sama mreža Bitcoin Cash stvorena je kao rezultat takvog osporavanja tvrde vilice. Godine spora unutar zajednice Bitcoin oko načina na koji je najbolje prilagoditi mrežu kulminiralo je rascjepom lanca u kolovozu 2017. Neki su podržali povećanje ograničenja veličine blokova kako bi mreža mogla obrađivati ​​više transakcija u sekundi. U međuvremenu su drugi tvrdili da bi takav porast imao centralizirajući učinak na mrežu – jer bi za nju trebao biti skuplji hardver. To bi ograničilo broj operatora koji bi si mogli priuštiti sudjelovanje i naštetilo bi mrežnoj sigurnosti. 

Umjesto toga, predložili su upotrebu metoda slojevitog skaliranja u drugom sloju i podržali nadogradnju poznatu kao Segregirani svjedok, popularno nazvana SegWit. Promjena, provedena soft fork-om, učinkovitije je koristila prostor bloka spremajući u blockchain samo ključne podatke o transakcijama. Sa svakom transakcijom koja zahtijeva manje prostora u bloku, svaki blok mogao bi primiti više transakcija.

Neslaganje između dviju frakcija došlo je do izražaja u kolovozu 2017. Pobijajući da je skaliranje drugog sloja optimalni put koji slijede, oni koji su podržavali veće blokove uveli su tvrda vilica za povećanje kapaciteta bloka. Nedostajući široko rasprostranjeni konsenzus zajednice, lanac se podijelio u dvije različite kriptovalute: Bitcoin sa SegWit-om i Bitcoin Cash s većim blokovima. 

Iako podržani od različitih sudionika u industriji, uključujući bivše "Bitcoin Isuse" Roger Ver, suosnivač Bitmaina Jihan Wu i podnositelj zahtjeva Satoshi Nakamoto Craig Wright, sam Séchet je često pripisuju kao glavni arhitekt originalnog Bitcoin Casha hard forka.

Samo nekoliko mjeseci nakon njegovog stvaranja, problemi s algoritmom prilagodbe poteškoća Bitcoin Casha natjerali su mrežu na ponovno fork, predstavljajući još jedna nadogradnja. Ponovno je Séchet bio presudan za promjenu, jer je zajednica prihvatila DAA-ov prijedlog Bitcoin ABC-a. Nadogradnja je nastojala riješiti fluktuacije divljeg hash-a koje su mučile mrežu nakon njenog stvaranja. 

U svibnju 2018. Bitcoin Cash prošao je još jedan nesporna tvrda vilica. Ovaj put, nadogradnja je dodatno povećala veličinu bloka na 32 MB i dodala nekoliko drugih značajki. To je uključivalo ponovno omogućavanje koda koji je prije bio onemogućen u Bitcoinu prije podjele mreže u kolovozu 2017. godine. Nadogradnja nije samo nastojala povećati ukupni transakcijski kapacitet Bitcoin Casha, već je dodala i dodatne funkcije – uključujući pohranu proizvoljnih podataka koji nisu izravno povezani s kriptovalutom.. 

Tijekom sljedećih šest mjeseci pojavila se podjela unutar zajednice Bitcoin Cash. Članovi su postajali zabrinuti za australskog informatičara Craiga Wrighta i njegov sve veći ego. Wright, iza kojeg stoje CoinGeek i njegov osnivač Calvin Ayre, postajao je sve neprijateljski nastrojen prema programerima projekta. CoinGeek je brzo porastao i postao mrežni najveći rudar i počeo pokušavati ostvariti veću kontrolu nad njegovim usmjeravanjem. Iako su sami tweetovi u međuvremenu izbrisani, postovi Reddita iz vremena kada je navodni Wright putem Twittera tvrdio da su programeri podređeni rudarima i da će oni koji se ne slažu biti zamijenjeni.

Do studenog 2018. godine odjel je došao na vrh s Wrightom i njegovim sljedbenicima koji su implementirali hard fork koji će povećati veličinu bloka na 128 MB, stvarajući tako Bitcoin SV (BSV). U međuvremenu, pristaše Bitcoin Casha koji su se usprotivili Wrightu, uključujući programere Bitcoin ABC, tražili su različite promjene protokola. Njihov je predložen nadogradnja mreže zadržao bi veličinu bloka Bitcoin Cash, ali izmijenio svoj skriptni jezik. 

Nakon rascjepa lanca, Wright, zajedno s Ayre i CoinGeek, odmah pokrenut tzv "hash rata" protiv Bitcoin Casha, pokušavajući osakati mrežu koristeći njihovu očito superiornu hash snagu. Međutim, napor nije uspio, a BCH je u godinama koje su slijedile neprestano zadržavao tržišnu dominaciju nad BSV-om.

Od razdvajanja lanca BCH / BSV, mreža Bitcoin Cash ažurira se svakih šest mjeseci – uglavnom pod vodstvom Bitcoin ABC-a. Iako je veličina bloka ostala dosljedna, mreža je pretrpjela i druge male promjene. Svibnja 2019 vidio Schnorr potpise kako pokušavaju unijeti dodatnu privatnost u mrežu, a pravilo čistog slaganja omogućilo je oporavak kovanica slučajno poslanih na BTC adrese. U studenom 2019. podrška za Schnorrove potpise bila je dodatno poboljšana, i druga mrežna promjena odnosila se na vektore podatnosti trećih strana.

Uz žestoku raspravu o IFP-u, i na datumima nadogradnje u svibnju i studenom 2020. izvršene su promjene na Bitcoin Cashu. Prvi predstavio dvije promjene na pravila konsenzusa – SigChecks i OP_Reversebytes – zajedno s ostalim promjenama koje nisu utjecale na pravila konsenzusa. Novembarska nadogradnja nije samo dodala mrežni razdvajanje, nevoljni IFP u implementaciju Bitcoin ABC-a, već i drugu promijeniti u DAA namijenjen rješavanju trajnih nedosljednosti s vremenima blokova. Zanimljivo je da su obje verzije Bitcoin Casha uveo potonje ažuriranje, usprkos Bitcoin ABC-u ranije odbacujući predloženi algoritam.     

Kako ponovljeni dijelovi lanca utječu na Bitcoin Cash?

Općenito, lančani dijelovi smatraju se lošima za kriptovalutu.

Kad se mreža podijeli, neki u zajednici slijede jednu račvu, a neki idu zajedno s drugom. To uključuje rudare, programere i same korisnike. Svjesni potencijalno štetnog utjecaja osporavanog hard forka, programeri Bitcoin Cash Nodea izjavljen mnogo puta prije podjele lanca u studenom 2020. koji su se protivili podjeli zajednice oko pitanja IFP-a. Rudari koji odlaze s mreže smanjuju njezinu ukupnu sigurnost jer brzina raspršivanja pada i pada cijena. 

U međuvremenu, programeri obično odluče usmjeriti energiju na jednu od račvanja. To znači da manje talenta radi na poboljšanju infrastrukture koja okružuje kriptovalutu. Zanimljivo je da, unatoč stvaranju podjele koja je uzrokovala podjelu u studenom 2020., čini se da je Bitcoin ABC nastavljajući svoju potporu implementacije Bitcoin Cash Node. Prije hard forka izdao je vlastiti softver za one koji nisu podržavali IFP, ali su željeli i dalje koristiti Bitcoin ABC. 

Napokon, podijeljena je i koja god baza korisnika projekt prije podjele imao. Manje korisnika mreže ograničava njezinu ukupnu korisnost i relevantnost u široj industriji kriptovaluta. S druge strane, lančani rascjepi donose veći izbor za korisnike, omogućavajući samom tržištu da odredi što doista cijeni. U primjeru podjele BTC / BCH iz kolovoza 2017., korisnici Bitcoina mogli su odabrati podržati implementaciju Bitcoina koja nastoji služiti prvenstveno kao skladište vrijednosti ili onog više usmjerenog na to da postane decentralizirana mreža za plaćanja.

Pored toga, rascjepi lanca mogu ukloniti naizgled otrovne elemente iz zajednice. U BCH / BSV hard forku u studenom 2018., Wright i CoinGeek koji se odvajaju od stvaranja Bitcoin SV-a doživjeli su kao veliki trijumf u zajednici Bitcoin Cash – jer se mnogima nije svidio smjer u kojem pokušavaju preuzeti kriptovalutu. U nedavnom intervjuu na Neispričane priče Charlieja Shrema, Séchet je potvrdio da je Wrightov odlazak bio koristan za Bitcoin Cash zajednicu. Slično tome, 2017. godine oni koji su željeli veće blokove – koje su mnogi u BTC zajednici smatrali otrovnima – mogli su se slobodno rastaviti i eksperimentirati s različitim mrežnim pravilima. U konačnici, tržištu se ostavlja da odabere koja strana vilice ima veću vrijednost. 

Međutim, postoji još jedna potencijalna posljedica razdvajanja lanca koja se tiče šire industrije. Usvajanje kriptovaluta oslanja se na podršku različitih tvrtki, poput mjenjača i davatelja novčanika. Svaki put kad se kriptovaluta podijeli, oni koji pružaju usluge moraju odlučiti kako odgovoriti. Promjene koda zahtijevaju od tvrtki da ažuriraju softver upravljajući vlastitim sustavima. To ih prisiljava da kapital raspoređuju na načine na koje možda nisu očekivali. Prekid u uslugama koji ponavljaju razdvajanje lanca bez sumnje frustrira mnoge tvrtke.

Roger Ver istaknuo je ovu točku prije nedavnog hard forka za Bitcoin Cash. Izjavivši da tržišta nisu naklonjena vrsti nesigurnosti koju dijele lanci, rekao je za CoinDesk da bi volio da tako sporne tvrde rašlje postanu stvar prošlosti. Nazvavši ih a "veliki problem," zaključio je da bi razdvajanje 15. studenog moglo odbiti tvrtke koje podržavaju mrežu – posebno one nove u industriji. Svojim je riječima to čak i obrazložio "da je PayPal znao da će se vjerojatno dogoditi ovakva sporna tvrda vilica, možda uopće ne bi dodali bitcoin gotovinu u svoj putokaz."

S obzirom na to da velik dio industrije PayPal-ovu podršku za ograničenu funkcionalnost kriptovaluta vidi kao veliku korist za usvajanje, Verove zabrinutosti mogu biti opravdane. Bez potpore šire industrije, kriptovalute se mogu boriti. To može dokazati cjenovni učinak Bitcoin SV-a nakon njegovog brisanje iz popisa s mnogih glavnih platformi za razmjenu u 2019. 

Još uvijek se bori za financiranje?

Iako Séchet i Bitcoin ABC sada imaju izvor financiranja, ostaje vidjeti hoće li im omogućiti da na bilo koji suvisao način poboljšaju bilo koju granu Bitcoin Casha. Na primjer, 21. studenog 70 blokova BCHA bili minirani. Stoga su blok nagrade za cijeli dan iznosile 437,5 BCHA. Po trenutnim cijenama to je fiat vrijednost od oko 8 750 USD. Fond za programere, s 8%, dodijelio bi približno 700 američkih dolara. Pod pretpostavkom da projekt preživi nakon što se poteškoća BCHA-a s rudarstvom na kraju prilagodi tako da proizvodi blok svakih 10 minuta – što još nije postigao – svaki će dan rudarska nagrada iznositi 900 BCHA. Opet, po trenutnim cijenama to je oko 18.000 USD dnevno, a 8% od toga iznosi 1.440 USD. 

S tako niskom projekcijom, neki se mogu zapitati isplati li se zaista ugroziti reputaciju Bitcoin Casha za takav iznos. Vrijeme će pokazati hoće li Bitcoin ABC prikupiti dovoljno podrške kako bi svoju cijenu doveo do razine koja će adekvatno financirati tim profesionalnih softverskih inženjera. Međutim, s obzirom na koliko ugled grupe je posljednjih mjeseci zaronio tijekom cijelog debakla IPF-a, to je sve samo ne dato. 

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner