NBA Top Shot gura NFT-ove na glavno prihvaćanje

NBA Top Shot, službeno licencirana blockchain aplikacija Nacionalnog košarkaškog saveza, nedavno je eksplodirala u popularnosti – s jednodnevnom količinom većom od pola milijuna za otprilike pola mjeseca. Platforma za kolekcionarstvo već je premašila poznate CryptoKitties po ukupnoj prodaji i zauzima prvo mjesto u sektoru kripto kolekcionarstva, prema podacima iz CryptoSlam. U vrijeme pisanja ovog članka, NBA Top Shot dosegao je 43 milijuna dolara prodaje, s otprilike 20.000 kupaca i 33.000 kolekcionara. Iako broj kolekcionara znatno zaostaje za 92.000 CryptoKitties-a, njegova ukupna vrijednost odražava odobravanje sudionika ove rastuće platforme temeljene na blockchainu.

NBA Top Shot vrhunska je kripto-naplativa platforma u svim vremenima prodaje. Izvor: CryptoSlam

U usporedbi s tradicionalnim sportskim kartama, svaka stavka u NBA Top Shotu sadrži kratki video trenutak igre, za razliku od fotografije. Svaki trenutak je nezaobilazni token ili NFT koji sadrži svoje jedinstvene identifikacijske podatke i jamstvo autentičnosti temeljeno na blockchainu. Digitalna karta također sadrži mnoštvo informacija – poput igre iz koje je trenutak došao, važnosti trenutka u igračevoj karijeri, statistike igrača za igru ​​i prosjeka sezone. 

Svi su trenuci podijeljeni u tri kategorije – Uobičajeni, Rijetki i Legendarni – a cijene određuju igračeva slava, rijetkost kartice i njezin serijski broj. Kolekcionari mogu kupiti svoje omiljene trenutke grabeći pakete ponedjeljkom i četvrtkom ili izravno s tržišta platforme.

Paketi na NBA Top Shotu vrlo se brzo rasprodaju. Izvor: NBA najbolji udarac

Procjena tržišta za NBA Top Shot

23. siječnja na NBA Top Shot prodao se trenutak LeBrona Jamesa 71.455 američkih dolara. Samo dva dana kasnije, taj je rekord srušen trenutkom prodaje za Zion Williamson 100 000 američkih dolara. U posljednjih sedam dana, u vrijeme pisanja ovog teksta, vidjeli smo preko 15.500 adresa novčanika koji su sudjelovali u kupnjama, ukupne vrijednosti transakcije 18,5 milijuna USD. Ovi brojevi također ukazuju na to da je ova platforma zasnovana na blockchainu vrlo popularna i ima snažnu likvidnost. 

Platforma trenutno podržava plaćanje kreditnom karticom ili kriptovalutom. Trenutno podržane kriptovalute uključuju BTC, ETH, DAI i USDC. 

Prema izvješću koje je objavio Forbes u rujnu 2018. samo je tržište eBay sportskih suvenira u SAD-u tada doseglo 4,7 milijardi dolara. S obzirom na brzi rast ovog tržišta u protekle dvije godine, tržište sportskih karata sada premašuje 10 milijardi dolara – prema našoj procjeni. Budući da Nacionalna košarkaška asocijacija ima globalnu bazu obožavatelja, potencijal NBA Top Shota za uspjeh je jasan. 

Trenutak Ziona Williamsona prodan je za 100.000 američkih dolara, postavljajući rekord. Izvor: NBA najbolji udarac

Razvoj NBA kolekcionarske igre

Na tradicionalnom su tržištu fizičke kartice koje dobivaju visoku ocjenu od profesionalnih organizacija znatno vrijednije. Kolekcionari posvećuju veliku pažnju karticama za komunikaciju i otpremu – što snosi određene rizike – da bi ih poput Becketta i ostalih ocijenili prije stavljanja na sekundarno tržište. Štoviše, prirodno starenje fizičkih karata također utječe na njihovu vrijednost.

Digitalne kolekcionarske predmete, poput MyTEAM kartica u NBA 2K seriji videoigara, također imaju nedostataka – naime, kartice dobivene u starijim sezonama izgubit će vrijednost kad započne nova sezona. Još gore, kad se ukinu stari serveri za igre, te kolekcionarske predmete postaju bezvrijedne – to je jedan od razloga zašto NBA 2K igrači vjeruju da bi serija trebala prijeći na jedinstveni model igara kao usluge.

MyTEAM kartice u NBA 2K seriji videoigara gube na vrijednosti. Izvor: 2KMTCentralno

Je li NBA Top Shot ubojita aplikacija za NFT-ove?

NBA Top Shot i CryptoKitties dolaze iz istog razvojnog tima, Dapper Labs. Razvoj prvog je u partnerstvu s NBA udrugom igrača. Ulagači koji su podržali ovaj projekt uključuju NBA zvijezde kao što su bivši Philadelphia 76ers i igrač Golden State Warriorsa Andre Iguodala i igrač Brooklyn Netsa (i istaknuti zagovornik kriptovaluta) Spencer Dinwiddie.

NBA Top Shot izgrađen je na blockchain protokolu nazvanom Flow, koji je osmišljen od temelja za glavno usvajanje. Tok Token (FLOW) izvorno je sredstvo bloka lanca Flow one-one i potreban je za ulaganje i sudjelovanje na platformi u svrhu zarade od naknada za transakcije i nagrada.

Tim Flowa razvio je kriptografsku tehniku ​​za rješavanje nedoumice verifikatora, poznate kao Specijalizirani dokazi povjerljivog znanja ili SPoCK. Tehnologija omogućuje veliku propusnost transakcija i bolje odgovara potrebama decentraliziranih igara. Za razliku od zahtjeva za pohranom i ocjenama fizičkih sportskih karata, gotovo nepostojeći troškovi pohrane NFT-a olakšavaju sudjelovanje ljubiteljima sporta. Općenito govoreći, NFT se može kupiti, prodati i razmijeniti putem Interneta bez posrednika.

Uz to, zbog globalne pandemije, mnogi sakupljači fizičkih proizvoda neće odlaziti u trgovine ili na sajmove da bi mijenjali kartice. U ovoj su situaciji prednosti NFT-a očiglednije. U NBA Top Shot-u trenucima se može trgovati trenutno i bez troškova dostave. Kupac također ne treba brinuti o autentičnosti kolekcionarskih predmeta.

Međutim, s druge strane, NBA Top Shot službeno je licenciran od strane Nacionalnog košarkaškog saveza. Ako NBA otkaže autorizaciju ili igre budu pauzirane, to bi moglo predstavljati veliki izazov za ovu blockchain igru ​​u nastajanju.

Traže se i PROTOKVENI novčići

Iz ranih performansi kovanice Flow jasno je da je tržište vrlo bikovito prema protokolu. Još u listopadu 2020. godine pokrenut je protokol 9,5 milijuna dolara prodajom 25 milijuna FLOW kovanica po 0,38 dolara po komadu. U kombinaciji sa sredstvima prikupljenim u prvom krugu od 0,10 USD po PROTOKU, protokol je prikupio oko 18 milijuna USD od više od 12 000 sudionika u više od 100 zemalja. 

FLOW je prvi put naveden na popisu Kraken 27. siječnja, gdje se u ovoj fazi mogu trgovati samo nagrade za ulaganje. Novčićem se trenutno trguje oko 11,30 američkih dolara, što prvim ulagačima donosi povrat veći od 100 puta.

FLOW je za svoje ICO investitore generirao povrat veći od 100 puta. Izvor: CoinGecko

Kako se volumen NBA Top Shota povećava, možemo vidjeti kako se ponašanje potrošača brzo mijenja. Kao mainstream blockchain igra, NBA Top Shot zasigurno će više korisnika upoznati s NFT-ima. Dapper Labs također surađuje s Ultimate Fighting Championshipom ili UFC-om – koji ima brzo rastuću bazu obožavatelja – na sličnom partnerstvu kako bi stvorio NFT kolekciju proizvoda s oznakom UFC..

U kombinaciji sa nedavna odobrenja od vlasnika Dallas Mavericksa, Marka Cubana, sigurno je reći da će razvoj mainstream-friendly blockchain-based kolekcionarskih platformi i dalje gurnuti tržište za NFT.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner