Može li kripto biti privatni? Javna knjiga Bitcoina u doba pojačanog nadzora

Služba za nadzor i prevenciju kršenja podataka Under the Breach nedavno je na Twitteru izvijestila da je haker prodaja baza podataka o kupcima iz Trezora i Ledgera – dva najpopularnija proizvođača hardverskih novčanika za kriptovalute. Podaci su navodno dobiveni eksploatacijom Shopify.

Iako se lozinke ili izravan pristup kriptovalutama korisnika nisu oglašavali, haker je tvrdio da ima osobne identifikacijske podatke – uključujući adrese e-pošte, imena, brojeve telefona i adrese stanovanja – za više od 80.000 korisnika. Te bi se informacije, u teoriji, mogle koristiti, među ostalim, za deanonimizaciju adresa kripto novčanika i praćenje aktivnosti korisnika.

Iako su i Ledger i Trezor tvrdili da su informacije za prodaju podvala, ponovno je pokrenuto pitanje privatnosti blockchaina. Koliko su privatne vaše kriptografske transakcije na Bitcoinu i distribuiranim javnim knjigama – i koliko biste trebali biti zabrinuti u sve manje privatnom svijetu?

Je li distribuirana knjiga Bitcoina previše javna?

Bitcoin (BTC) transakcije nepromjenjivo se bilježe na distribuiranoj javnoj knjizi – što znači da su sve transakcije trajno pohranjene na decentraliziranoj mreži koja je javno vidljiva svima koji imaju internetsku vezu. Uz to što nema dozvolu – svatko može pristupiti mreži – i necenzurirajući – nitko ne može stornirati ili brisati transakcije – transparentna priroda prve i najvažnije kriptovalute u određenom je smislu i njezin temelj.

Međutim, neki vjeruju da će javna knjiga Bitcoina zapravo biti njegov pad.

Poznati zviždač Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden jednom je izjavio da je Bitcoinova “mnogo veća strukturna mana, dugotrajna mana, njegova glavna knjiga”. Govoreći na događaju Blockstack u ožujku 2018. godine, on tvrdio da “ne možete imati cjeloživotnu povijest svačijih kupnji, sve interakcije mogu biti dostupne svima i moraju to dobro funkcionirati.”

Iako se široko rasprostranjeno praćenje i katalogizacija transakcija na Bitcoin blockchainu u ovom trenutku može činiti monumentalnim zadatkom, budući tehnološki napredak mogao bi ga učiniti sve realnijim. Ogromna i nepromjenjiva knjiga pseudo-anonimnih transakcija danas bi mogla sutra postati zlatni rudnik deanonimiziranih transakcija.

Ova je ideja posebno relevantna kada se razmatra kako se mora komunicirati s bitcoinima – putem aplikacija trećih strana, poput novčanika i burzi. Većina korisnika mora pružiti dokaz o svom osobnom identitetu u aplikacijama za kupnju i prodaju kriptovaluta za fiat novac – prvenstveno na burzama.

S obzirom na to da su sve transakcije izvršene s bilo kojom određenom Bitcoin adresom vidljivo povezane, svaka razmjena kriptovaluta koja se pridržava propisa „know-your-customer“ (KYC) (što znači da za korištenje svojih usluga zahtijeva osobni ID) ima pristup i osobnom identitetu korisnika i njihova povijest transakcija. Razmjena može, s relativnom lakoćom, pružiti vladi povijest transakcija identificiranog korisnika, na zahtjev.

Vlade plaćaju velik novac za praćenje blockchaina

Nepromjenjivi i javni aspekti Bitcoin-ovog blockchaina posebno su problematični kada se uzme u obzir povijest vladinog nadzora i uloga koju vladini regulatori mogu imati u budućnosti. Zapravo, neki dokumenti iz Snowdena to ilustriraju NSA je ciljala na korisnike Bitcoina u svijetu već u ožujku 2013.

U posljednjim godinama pružanje usluga analitike i praćenja blockchaina vladama pokazalo se unosnim poslom. Jedna tvrtka posebno ima dobio najmanje 10 milijuna američkih dolara sredstava poreznih obveznika za pomoć vladi u borbi protiv kriminala koji uključuje kriptovalute. Nazvana Chainalysis, tvrtka pruža alate za blockchain analizu vladama (kao i alate za usklađivanje kripto tvrtki) s ciljem da, kao što je nedavno rekao jedan od njezinih suosnivača, “spriječe loše glumce u zlouporabi kriptovaluta”.

Tvrtka ima unosne poslove sa Službom za unutarnju upravu (IRS), Upravom za sigurnost prijevoza (TSA), Američkom imigracijskom i carinskom provedbom (ICE) i Saveznim uredom za istrage (FBI), među ostalim odjelima i agencijama. Druga tvrtka, nazvana CipherTrace, također je primila milijune dolara za pružanje usluga u istom obliku kao i Chainalysis – iako je više usmjerena na istraživanje i razvoj.

Prema dugogodišnjem novinaru financijske tehnologije Jamieju Redmanu, financijski poticaj za tvrtke za blockchain analitiku vjerojatno se neće smanjivati ​​kako napredujemo u budućnost. Objasnio je OKEx Insights u komentarima ovog tjedna:

“Danas postoji više od 20 različitih tvrtki za analizu blockchain-a koje nude sve vrste lančane analitike i nadzora. U 2013.-2014., Ove su se tvrtke tek počele pojavljivati, a nisu bile toliko velike i unosne kao danas […] Dok god vlade postoje, nastavit će skalirati blockchain nadzor. “

Iako su vlade prije toga činile napore kako bi pratile ilegalne aktivnosti koje uključuju Bitcoin, prvo su ozbiljno krenule u praćenje Bitcoin transakcija nakon što su akademski tim supruga i žene Diana Koshy objavio svoja otkrića u 2014. – mapiranje otprilike 1000 BTC adresa na IP adrese. Zapravo je FBI-ju pomoglo praćenje IP adresa ulov kreator i operater darknet tržišta Silk Road, Ross Ulbricht, godinu prije objavljivanja studije. Ulbricht trenutno služi dvostruki doživotni zatvor.

Napadi prašine su jednostavni i jeftini

Naravno, nije samo provođenje zakona zainteresirano za pričvršćivanje identiteta na adrese kriptovaluta. Kriminalci također mogu koristiti ove podatke za iskorištavanje pojedinaca i tvrtki. Jedan od načina na koji to čine je napadima prašine.

Napadi prašine se događaju kad prijestupnik pošalje “prašinu” – vrlo male količine BTC-a ili druge kriptovalute – u osobni novčanik korisnika. Količina poslane kriptovalute često je toliko mala da je korisnik primatelj možda neće ni primijetiti. Dalje, ako nesumnjivi korisnik tada potroši tu malu količinu kriptografije, to napadačima omogućuje pokušaj kombinirane analize u pokušaju da identificira osobu ili entitet iza svake povezane adrese novčanika.

Ako napadači uspješno povežu osobni identitet s kripto adresom, mogu koristiti te deanonimizirane podatke za praćenje ponašanja pogođenog korisnika i izvršavanje cyber iznude, među ostalim zlonamjernim radnjama.

Zadržavanje privatnosti prilikom transakcija s kriptovalutama

Svijest o činjenici da nečija Bitcoin adresa teoretski može biti povezana s njihovim osobnim identitetom i / ili IP adresom vjerojatno raste, unatoč ustrajne reprezentacije Bitcoina u medijima kao valute izbora za kriminalce. Čak je i tvorac Bitcoina, Satoshi Nakamoto, bio svjestan ove slabe karike u pseudo-anonimnoj prirodi mreže.

2010. anonimni kreator Bitcoina založio se za upotrebu Tor-a, besplatnog softvera s otvorenim kodom koji omogućuje anonimnu komunikaciju uz zaštitu od mrežnog praćenja, nadzora i otisaka prstiju pomoću višeslojne enkripcije. Nakamoto napisao u to vrijeme:

“Ako šaljete putem IP-a, primatelj vas vidi jer ste se povezali s njegovom IP-om. Za to biste mogli prikriti TOR. Mogli biste koristiti TOR ako ne želite da itko zna da čak i koristite Bitcoin. Bitcoin je još uvijek vrlo nov i nije neovisno analiziran. Ako se ozbiljno bavite privatnošću, TOR je preporučljiva mjera opreza. “

Bitcoin.org, projekt otvorenog koda koji je izvorno registrirao Nakamoto, također upozorava na mogućnost prijavljivanja IP adresa korisnika i preporučuje upotrebu Tor-a. Odjeljak “Zaštitite svoju privatnost” na web mjestu objašnjava:

„Budući da je Bitcoin mreža peer-to-peer mreža, moguće je preslušati releje transakcija i prijaviti njihove IP adrese. Klijenti s punim čvorovima prenose sve transakcije korisnika baš kao i njihove vlastite. To znači da pronalaženje izvora bilo koje određene transakcije može biti teško i bilo koji Bitcoin čvor može se pogrešno shvatiti kao izvor transakcije kada oni to nisu. Možda biste trebali razmotriti sakrivanje IP adrese računala pomoću alata kao što je Tor, tako da se ne može prijaviti. “

Iako se Tor preporučuje i od tvorca Bitcoina i od bitcoin.org, to nije jedino sredstvo za povećanje privatnosti tijekom korištenja BTC-a ili drugih kriptovaluta.

Svaki put koristeći nove adrese

Možda je najjednostavniji način za povećanje razine privatnosti prilikom interakcije s Bitcoinom uvijek korištenje nove adrese prilikom primanja BTC-a. Pored toga, korisno je osobno povezivati ​​različite novčanike (ili barem različite adrese unutar tih novčanika) s različitim svrhama – tj. Trošenjem, dugoročnom uštedom itd..

Korištenjem svježih adresa za svaku transakciju, pošiljatelji ne mogu povezati korisnikovu adresu primanja sa svim adresama – a time i Bitcoinom – u vlasništvu tog korisnika. Ovo zadržava sve transakcije povezane s odvojenim adresama izvan njihove nadležnosti.

Miješanje bitcoina

Usluge miješanja bitcoina, poput CoinJoin, učinkovito kombiniraju višestruka plaćanja Bitcoin-a od više korisnika u jednu skupnu transakciju. Čineći to, oni izvan transakcije imaju znatno teže vrijeme identificirati koji su potrošači poslali BTC kojim primateljima.

Možda najpoznatija upotreba CoinJoina dolazi iz Wasabija – Bitcoin novčanika otvorenog koda, koji nije skrbnički, s intenzivnim fokusom na privatnost. Korištenje “Chaumian CoinJoin,”Wasabi miješa bitcoin i pruža anonimne transfere.

Transakcije CoinJoin samo su se povećavale kako je vrijeme prolazilo. Prema programerima CoinJoin, vidio se samo svibanj 2020. godine zamagljeno više od 70 000 bitcoin-a – Vrijednost veća od 600 milijuna USD, prema cijenama u vrijeme pisanja ovog članka.

Poduzetnik slobodnog softvera i suradnik Wasabija Max Hillebrand potvrdio je ovog tjedna u razgovoru za OKEx Insights da su ove brojke “prilično točne”, iako vjerojatno ima nekih lažnih pozitivnih rezultata, te da Wasabi svakog mjeseca vidi otprilike 10 000 svježih bitcoina (ranije nisu bili CoinJoined). “Vrlo je obećavajuće vidjeti da ove brojke tako neprestano rastu”, rekao je.

Iako je anonimnost onih bitcoina očito porasla popularnost, burze kriptovaluta nisu pretjerano zainteresirane za tu praksu zbog zabrinutosti u skladu s vladinim propisima o pranju novca (AML). Na primjer, Binance je poznat zamrznuti bitkoine koji su se u prošlosti miješali – nešto što je Hillebrand rekao za OKEx Insights kukavna je praksa i predstavlja uznemiravanje korisnika. “U tim slučajevima”, objasnio je, “tvrtka uznemirava korisnike koji cijene i štite njihovu privatnost.”

Dodatni rizik miješanja usluga, općenito, jest da korisnik mora vjerujte pojedincima koji ih vode. U teoriji bi onima koji upravljaju nekim uslugama miješanja moglo biti moguće ukrasti sredstva korisnika ili voditi evidenciju njihovih zahtjeva. Wasabi, međutim, prema Hillebrandu ne može špijunirati niti krasti od korisnika.

Novčići za privatnost pružaju dodatnu anonimnost

Iako Bitcoin ostaje samo pseudo-anoniman, u najboljem slučaju postoje i druge kriptovalute koje praćenje ponašanja korisnika čine praktički nemogućim kroz razne tehnike.

Zcash i dokazi o nuli znanja

Dokazi nula znanja su matematičke metode koje pomažu u posredovanju osjetljivih transakcija koje zahtijevaju povećanu privatnost i sigurnost. Oni već dugo postoje u svijetu kriptografije, što ih čini zanimljivima za ljubitelje kriptovaluta usmjerenih na privatnost.

Zcash (ZEC) nesumnjivo je najpoznatija kripto valuta koja koristi dokaze o nuli znanja u implementaciji tzv. zk-SNARKOVI. Tehnologija dopušta potpuno šifrirane izvorne transakcije koje se još mogu provjeriti.

Monero i prstenovi

Monero (XMR) jedan je od najpoznatijih altcoina usmjerenih na privatnost u prostoru kriptovaluta.

Novčić za privatnost koristi metoda trokutaste raspodjele da bi se umjesto jednog potpisa oblikovao prsten potpisa. To čini transakcije gotovo anonimnima, jer treća strana ne može identificirati koji potpis iz skupine potpisa pripada određenoj osobi.

Uz to, mreža ne može razlikovati potrošene ili nepotrošeni izlazi. To osigurava da svaki izlaz transakcije ima vjerojatnu poricanje.

Mimblewimble

Mimblewimble je vrsta blockchain dizajna koji omogućuje povećanu privatnost i skalabilnost dok koristi mehanizam konsenzusa dokaza o radu (PoW). U osnovi, omogućuje povjerljive transakcije – samo na način koji je odvojen od dokaza s nultim znanjem ili prstenastih potpisa.

Ono što Mimblewimble čini jedinstvenim jest to što korisnicima ne pruža adrese koje mogu identificirati ili ponovno upotrijebiti. Kao takav, netko izvan sudionika transakcije ne može razumjeti nikakve vidljive podatke. Budući da se blokovi na Mimblewimble blockchainu pojavljuju kao jedna velika transakcija, za razliku od zbirke više transakcija, gotovo je nemoguće povezati pojedinačne ulaze i izlaze.

Većina vjeruje da bi uvođenje Mimblewimbla u Bitcoin bio pretežak zadatak za izvršenje – iako je to teoretski i tehnički moguće. Umjesto toga, većina razvoja koji se odnosi na blockchain usmjeren na privatnost dogodila se na altcoinima poput Grin i Beam. Stvoritelj Litecoina (LTC) Charlie Lee također je izrazio interes za primjenu Mimblewimble-a u LTC.

Trebamo li ikada očekivati ​​da će Bitcoin biti privatan?

Iako nedostaci u privatnosti svojstveni Bitcoin-u neprestano postaju sve očitiji, razumljivo je da privatnost možda nije krajnji cilj dominantne kriptovalute, barem za neke. Dok kritičari poput Snowdena tvrde da je njegova nepromjenjiva javna knjiga problematična, neki, poput Redmana, vjeruju da bi to moglo biti precijenjeno. “U transparentnoj knjizi postoje dobri aspekti, baš kao što postoje i loši”, objasnio je za OKEx Insights. “Sve je u vašoj perspektivi.”

U međuvremenu Hillebrand vjeruje da je distribuirana javna knjiga najveća snaga Bitcoina. Rekao je za OKEx Insights:

“Za mene privatnost nije krajnji cilj. Krajnji cilj mi je obrana mojih imovinskih prava. Privatnost je strategija koja obranu čini učinkovitijom. Dakle, javna knjiga Bitcoina njegova je najveća snaga jer mi omogućuje provjeru ukupne novčane mase, što je, dakle, obrana od neželjene inflacije.

Ako bismo imali savršeno anoniman monetarni sustav, gdje neki subjekti mogu anonimno povećati ponudu novca – poput ranog eCash-a – tada je moj krajnji cilj obrane imovinskih prava slomljen. Tada me više nije briga za privatnost, jer sam već izgubio bitku. ”

Referenciranje tehnologija i praksi koje Bitcoin transakcije mogu učiniti privatnijima – poput onih o kojima je ranije bilo riječi – Hillebrand je nastavio:

“Dakle, imati provjerljivu javnu knjigu pseudonimnih identiteta, a zatim koristiti alate koji osiguravaju da pseudonimi nisu povezani, po mom mišljenju je” dovoljno dobro “.”

Kao vlade širom svijeta i dalje zadirati sve dalje u živote pojedinaca i sve se više privatnosti dragovoljno odriče, kripto anarhisti poput Hillebranda vjeruju da važnost Bitcoina neće umanjiti. Dapače, za one koji cijene osobnu slobodu i odgovornost, prema poduzetniku, to je najbolji alat za držanje i transakciju novca. Rekao je za OKEx Insights: „Ne molite za dopuštenje. Potražite svoj suverenitet. “

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner