Ispitivanje regulatornih prepreka i značaja bitcoin ETF-a za glavno ulaganje

Ispitivanje regulatornih prepreka i značaja bitcoin ETF-a za glavno ulaganje

Nakon najnovijeg izvješća Komisije za vrijednosne papire SAD-a (SEC) odbijanje aplikacije za bitcoin kojim se trguje na burzi (ETF) iz Wilshire Phoenixa u veljači 2020., menadžer imovine sa sjedištem u New Yorku podnesena nova aplikacija za javno trguje Bitcoin Commodity Trust prošli tjedan.

Istodobno, kriptovaluta je izrazila uzbuđenje oko Obavijest da će prvi proizvod kripto burze (ETP) sa sjedištem u Londonu, ETC Group, biti uvršten na njemačku Xetra digitalnu burzu krajem lipnja.

Unatoč pozitivnom razvoju događaja oko kriptovaluta ETP-ova, kripto zajednica još uvijek čeka pokretanje prvog Bitcoin ETF-a. Imajući to na umu, OKEx Insights ispituje ključne razlike između Bitcoin ETP-ova i Bitcoin ETF-ova, dok raspravlja o glavnim preprekama koje sprječavaju potonje da dobiju odobrenje DIP-a.

Po čemu se Bitcoin ETP razlikuje od Bitcoin ETF-a?

ETP naveden na burzama dionica je investicijsko sredstvo koje prati temeljne vrijednosne papire, indeks ili druge financijske instrumente.

Postoje tri glavne vrste ETP-a:

  • Sredstva kojima se trguje na burzi
  • Bilješke kojima se trguje na burzi (ETN)
  • Roba kojom se trguje na burzi (ETC)

ETF-ovi su najčešći tip ETP-a i sadrže košaru vrijednosnih papira – uključujući dionice, obveznice ili robu. Uvrštene su na burze i ulagači ih mogu trgovati poput običnih dionica.

U međuvremenu su ETN-ovi neosigurani dužnički vrijednosni papiri koji prate temeljni indeks vrijednosnih papira. Ulagači u ETN-ove dobivaju povrat od praćenog indeksa na datum dospijeća.

Konačno, ETC-ovi prate pojedinačne robe ili košaru roba – poput energije i stoke.

Richard Keary, osnivač tvrtke Global ETF Advisors LLC, objasnio je za OKEx Insights razlike između ETF-a, ETN-a i ETC-a:

“Fond kojim se trguje na burzi je proizvod kojim se trguje na burzi. Većina ETF-a temelji se na indeksu, gdje su drugi proizvodi poput ETN-ova u SAD-u ili ETC-ovi u Europi uglavnom proizvodi s fizičkom potporom – poput nove kripto-trgovine Bitcoin (BTCE) koja se lansira u Njemačkoj – i nazivaju se ETP i ponekad kao ETF-ovi. “

U slučaju Bitcoin ETP-ova i ETF-ova, oba prate cijenu Bitcoina (BTC) kao temeljne imovine. Oni nude izloženost za trgovce i investitore zainteresirane za kriptovalute bez kupnje bitcoina izravno s burzi kriptovaluta. Nakon odobrenja od strane regulatora, i Bitcoin ETP-ovi i ETF-ovi trguju se i kotiraju na burzama.

Sve je u vezi s regulacijom

Primarna razlika između Bitcoin ETP-a i Bitcoin ETF-a odnosi se na to kako je ETF reguliran u određenim jurisdikcijama.

U Sjedinjenim Državama potrebna je dodatna usklađenost za ETF-ove u usporedbi s ETP-ovima. Potonji su klasificirani kao ETF ako su investicijsko društvo pod Zakon o investicijskim društvima iz 1940. Budući da ETF-ovi djeluju kao otvorene investicijske tvrtke ili uzajamni fondovi, izdavatelji moraju dobiti izuzeće od SEC-a kako bi pokrenuli svoje ETF-ove.

DIP usvojeni Pravilo 6c-11 za osiguravanje izuzeća od oslobađanja od olakšica u 2019. godini, a prihvatljivi ETF-ovi moraju se pridržavati dodatnih postupaka u usporedbi s ETP-om. Postupci usklađenosti uključuju dnevna izvješća o transparentnosti portfelja, napisane politike prilagođenih košara imovine i otkrivanja povijesnih podataka o ulaganju, kao što su premije, popusti i namazi.

Što je sa Švicarskom?

U Švicarskoj se ETF-ovi razlikuju od ETP-a po strukturi fonda.

Prema SIX Swiss Exchange, ETF-ovi u Švicarskoj su sredstva koja podliježu Zakon o shemi kolektivnog ulaganja (CISA) i nisu nadzirani i regulirani od švicarskog Nadzornog tijela za financijsko tržište (FINMA).

Bitcoin ETP-ovi su pak dužnički vrijednosni papiri koje izdaje vozilo s posebnom namjenom (SPV). SPV je podružnica koju je stvorila matična tvrtka koja ima zaseban pravni status i nije odgovorna za bilo kakve financijske obveze matice.

Dodatna razlika između ETP-a i ETF-a u Švicarskoj je pohrana kolaterala. Iako su i ETF-ovi i ETP-ovi kolateralizirani, kolateral u ETF-ima pohranjen je u odvojenom fondu imovine koji je podložan regulativi FINMA. S druge strane, kolateral u ETP-ima je deponiran u trećoj strani.

Na ŠEST švicarske burze ETP-ovi na tržištu nazivaju se ETN-ovima ili ETC-ovima.

Ključne razlike između ETF-a i ETP-a u Švicarskoj. Izvor: ŠEST Švicarske burze

Dominacija ETF-a u Sjedinjenim Državama

Iako postoji niz ETP-ova navedenih u SAD-u i Europi, kripto zajednica još uvijek čeka na odobrenje prvog Bitcoin ETF-a.

SAD je već dugo lider u ETF trgovini. Prema podacima ETF-a, ETFdb.com, 60% od 30 najboljih ETF-a u imovini pod upravljanjem je zasnovan U Sjedinjenim Američkim Državama.

Tradicionalna dominacija ETF-ova na tržištu učinila je SAD-om primarnim mjestom za popisivanje Bitcoin ETF-a. Međutim, DIP je do sada odbio sve zahtjeve u zemlji koji nije uvjeren da su predloženi Bitcoin ETF otporni na tržišne manipulacije.

Ključne Bitcoin ETF aplikacije u SAD-u Izvor: SEC

Podnositelji zahtjeva moraju dokazati da je tržište Bitcoina zaštićeno od manipulacija

DIP-ovi najnovije poricanje aplikacije Bitcoin ETF tvrtke Wilshire Phoenix 26. veljače 2020., baš kao i prethodni prijedlozi, obrazložen je činjenicom da nije pokazao sposobnost poštivanja pravila o tržišnoj manipulaciji navedenog u Odjeljak 6. (b) (5) Zakona o razmjeni vrijednosnih papira iz 1934.

Prema pravilu, burze koje navode Bitcoin ETF-ove trebale bi uspostaviti preventivne mjere protiv lažnih i manipulativnih radnji kako bi zaštitile investitore. Pravilo također zahtijeva od razmjena da pokažu sveobuhvatan sporazum o podjeli nadzora s „uređenim tržištem značajne veličine koje se odnosi na temeljnu imovinu“ – nešto što se smatra ključnim, jer takvi ugovori olakšavaju razmjenu informacija, poput aktivnosti na tržištu trgovine, klirinška djelatnost i identitet kupca.

DIP se osvrnuo na ETP-ove s robnim povjerenjima odobrene u prošlosti, navodeći da je u takvim slučajevima postojalo barem jedno značajno i regulirano tržište futures trgovine osnovnom robom. Štoviše, burze s popisom ETP-a sklopile su sporazume o podjeli nadzora ili su imale članstva u Intermarket Surveillance Group (ISG) s reguliranim tržištima. Stoga SEC smatra da bi se isti standard trebao primjenjivati ​​na Bitcoin ETF-ove.

U najnovijem odbijanju aplikacije Bitcoin ETF tvrtke Wilshire Phoenix, DIP je primijetio da su prethodni podnositelji zahtjeva pokušali osim sporazuma o podjeli nadzora spriječiti manipulaciju na tržištu. Na primjer, aplikacije za Winklevoss Bitcoin Trust i Bitwise Bitcoin ETF Trust ustvrdio je da je Bitcoin spot tržište “jedinstveno” i “samo po sebi” otporno na tržišne manipulacije. SEC je odbacio takve tvrdnje, naglasivši da mnoga Bitcoin spot tržišta ne regulira ili nadgleda državna agencija, napominjući da postoji nedostatak zaštite kupaca na platformama koje nude BTC spot trgovanje.

Ipak, SEC je ponudio izuzeće za sporazume o podjeli nadzora ako su podnositelji zahtjeva za Bitcoin ETF sposobni pokazati otpor manipulaciji tržištem mimo postojeće zaštite na tradicionalnim tržištima robe ili dionica..

Bitcoin fondovi nisu nužno ETF-ovi

NYDIG fond za bitcoin strategiju bavi se futuresima podmirenim u gotovini

Unatoč višestrukom odbijanju aplikacija za Bitcoin ETF, SEC je odobrio NYDIG fond za bitcoin strategiju (BTCNX.US) podnesena od strane Stone Ridge Trust VI u prosincu 2019. Fond ne ulaže izravno u Bitcoin. Umjesto toga, ulaže u futures ugovore s bitcoinima podmirenim u gotovini na burzama registriranim kod Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Bitcoin strateški fond NYDIG nije ETF. Kao što je izričito navedeno u prijavi, “Dionice Fonda nisu na popisu i Fond trenutno ne namjerava uvrstiti svoje Dionice na trgovanje na bilo kojoj nacionalnoj burzi vrijednosnih papira.”

Povjerenje sivih razmjena bitkoina trguje se bez recepta

Iako je SEC povuklo ili odbacilo predložene Winklevoss Bitcoin Trust i VanEck SolidX Bitcoin Trust, ne bi ih trebalo miješati sa slično nazvanim Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), koje je pokrenuto 2013. Iako su ti proizvodi nazvani „Bitcoin Povjerenja ”, važno je napomenuti da Sive bitke povjerenja nisu ETF.

Glavna razlika između sive vrijednosti Bitcoin Trust i predloženih Bitcoin ETF-ova je ta što se njima trguje na slobodnoj prodaji (OTC) i dostupan je samo ovlaštenim ulagačima. Trud s sivim bitcoinima trguje se javno na OTC tržištu OTCQX, koje je pod Alternativnim standardom izvještavanja. Stoga nije potrebna registracija kod DIP-a.

Da bi se osigurala daljnja transparentnost, Bitcoin Trust u sivim tonovima dobiveni odobrenje SEC-a kao izvještajne tvrtke u siječnju 2020. godine, a dionice tvrtke registrirane su kod provizije prema odjeljku 12. (g) Zakona o burzi vrijednosnih papira iz 1934..

Povjerenica SEC-a Hester Peirce – među mnogima u industriji kripto valuta poznata kao “Crypto Mom” ​​- izjavila je da bi regulirani Bitcoin ETF pomogao pravednije cijeniti Grayscale’s Bitcoin Trust. Rekla je tijekom Bloombergov intervju:

“Nedavno sam objavio drugo neslaganje rekavši: Čini mi se da trenutna komisija nije zainteresirana za odobravanje bilo kojeg proizvoda kojim se trguje na burzi i koji je dostupan maloprodajnoj publici koja podrazumijeva kripto. […] Analiza koju smo primijenili u sprečavanju trgovine ovim proizvodima u Sjedinjenim Državama jedinstveno je prilagođena analiza koju, čini se, koristimo samo za ove vrste proizvoda, što mi sugerira da imamo jedan standard za kripto proizvoda, a zatim još jedan standard za ostale vrste proizvoda. I mislim da to nije u redu. “

Kanadskim „Bitcoin fondom“ aktivno se upravlja

Kanadski investicijski menadžer 3iQ Corp uvrstio je Bitcoin fond (QBTC.U) na burzu u Torontu (TSX) od 9. travnja. Bitcoin fond je dobio odobrenje iz Komisije za vrijednosne papire Ontario (OSC) 29. listopada 2019. – koja je pokazala da OSC naizgled podržava novu klasu imovine.

Iako je QBTC.U naveden i trguje na TSX-u, to je zatvoreni fond, za razliku od ETF-a. Jedan glavna razlika između zatvorenog fonda i ETF-a je aktivnost u upravljanju fondovima. ETF-ovima se pasivno upravlja i dizajnirani su za praćenje izvedbe indeksa. To je suprotno QBTC.U, kakav je fond aktivno upravlja od 3iQ Corp.

Japanski FSA kriptovalute smatra previše nestabilnima za ETF

Čini se da Bitcoin ETF nema na kartama u Japanu.

Agencija za financijske usluge (FSA) u Japanu usvojila je “Sveobuhvatne smjernice za nadzor subjekata u poslovanju s financijskim instrumentima, itd.”27. prosinca 2019. – u kojem se navodi da su stvaranje i prodaja investicijskih fondova odobreni samo za određenu imovinu. FSA tvrdio da kriptovalute nisu definirane kao navedena imovina.

Uz to, FSA je naveo prekomjerno kolebanje cijena kripto valuta i zaključio da nije prikladno za akreditirane ili institucionalne ulagače ulagati u fondove s komponentama kripto imovine. To implicira da je malo vjerojatno da će ulagači u bliskoj budućnosti vidjeti odobreni Bitcoin ETF u Japanu.

Poboljšavaju li Bitcoin ETP-ovi vjerojatnost odobrenja Bitcoin ETF-a?

Pokretanje Bakkt-ovih Bitcoin fjučersa i nedavno najavljeni ETC Group Bitcoin ETP služe kao pristupnici institucionalnim investitorima koji žele ulagati u BTC – ali vode li nas ovi proizvodi bliže odobrenom Bitcoin ETF-u?

Bitcoin ETP-ovi zabilježili su veliku potražnju europskih ulagača, s 18 ETP-ova za kriptovalute popisana u ŠEST Švicarske burze od 2018. Keary je za OKEx Insights rekao da BTC terminska tržišta doprinose sve većem broju pokretanja Bitcoin ETP-ova:

“Poboljšana vjerojatnost pokretanja Bitcoin ETP-a dolazi s terminskih tržišta. Kreatori ETP tržišta moraju imati mogućnost zaštite ETP-a, što se obično radi putem terminskog ugovora. Što je više likvidnosti u terminskim proizvodima, to je vjerojatnije da ETP može biti pokrenut. “

Međutim, Keary vjeruje da Bitcoin ETP-ovi ne poboljšavaju nužno vjerojatnost odobrenja Bitcoin ETF-a zbog različitih regulatornih sustava u Europi i SAD-u. Objasnio je:

“SAD imaju sasvim drugačiji regulatorni režim od Europe. Američki regulatori zabrinuti su što ne mogu pratiti trgovanje bitcoinom prema izvornom unosu narudžbe, pa su zabrinuti zbog inherentnih rizika u trgovanju Bitcoinom – jer bi moglo doći do burzi manipulacije cijenama, a regulatori to ne mogu otkriti ili kontrolirati na bilo koji način. Nedostatak nadzora nad Bitcoinom ili drugim kriptovalutama glavna je prepreka za fizički podržane kripto proizvode koji se lansiraju u SAD-u. “

Kearyjevo stajalište dijeli i Lanre Ige, istraživač u 21 Shares i Amun Tokens, koji je za OKEx Insights rekao da su, prema njegovim osobnim stavovima, a ne onima tvrtki, Bitcoin ETP-ovi primarno navedeni u Europi i da se ne odnose na bilo koji potencijalni Bitcoin ETF-ovi u SAD-u Objasnio je:

„ETP-ovi se razlikuju od ETF-ova jer su u Europskoj uniji ETF-ovi općenito UCITS-ovi, pa imaju zahtjev za diverzifikacijom, što ih čini neprikladnima za nešto poput zlata ili BTC-a kao samostalnog. S obzirom na to da je većina ETP-ova navedena i dostupna u Švicarskoj i Europi, to se izravno ne odnosi na bilo kakve napore na popisu Bitcoin ETF-a u SAD-u. “

Kada će postojati Bitcoin ETF?

O bitcoin ETF-ovima široko se raspravljalo od 2018. godine – a SEC je odbio brojne istaknute podnositelje zahtjeva. Iako je lansiranje Bakktovih fjučersa na Bitcoin privuklo pažnju 2019. godine, kripto zajednica još uvijek čeka 2020. godine na odobrenje prvog Bitcoin ETF-a.

Za male ulagače, Bitcoin ETF pružio bi izravniji pristup od Bakktovih Bitcoin fjučersa omogućujući kupnju kriptovaluta s računa za umirovljenje. U međuvremenu, Bakkt je prvenstveno usmjeren na institucionalne investitore. Bakktov predsjednik, Adam White, međutim, tvrdio da su njegove BTC futures dostupne maloprodajnim ulagačima putem maloprodajnih brokerskih kuća.

U Sjedinjenim Državama odobrenje Bitcoin ETF-a od strane SEC-a značilo bi da svaka osoba koja ima Roth IRA-e, 401 (k) umirovljeničke račune i račune investicijskog posredovanja može izravno kupiti BTC. Omogućavanjem investitorima da kupuju Bitcoin putem investicijskih i mirovinskih računa, sredstva koja se drže na tim računima podliježu zaštiti u okviru Securities Investor Protection Corporation (SIPC), federalne korporacije pod nadzorom SEC-a.

Ige je za OKEx Insights rekao da vjeruje da ulaganje u Bitcoin putem ETP-a ili ETF-a omogućuje porezne olakšice i uklanja složenost skrbništva i izvršenja trgovine za korisnike, objašnjavajući:

„ETP-ovi / ETF-ovi omogućili bi investitorima da ulažu u Bitcoin putem brokera i iskoriste blagodati njihovog umirovljenja ili poreznih ulaganja u bilo kojoj nadležnosti u kojoj je proizvod trebao biti naveden. Uz to, većina institucionalnih ulagača nema mandate za ulaganje izravno u fizički Bitcoin i ne želi se baviti gnjavažom skrbništva i izvršenja trgovine. S druge strane, ETP ili ETF olakšali bi ulaganje u Bitcoin jednako lako kao kupnja dionica za takve ulagače. “

Bitcoin ETF-ovi mogli bi donijeti pogodnost investitorima, jer bi za ulaganje mogli koristiti račune za umirovljenje u prednost poreza. Takve porezne olakšice potiču masovna ulaganja, što Bitcoinu daje potencijal da iskoristi ogromnu industriju upravljanja imovinom koja se, prema procjenama PwC-a, očekuje dohvatiti 145,4 bilijuna dolara do 2025. godine. Ige je objasnio:

“ETP-ovi i ETF-ovi za Bitcoin imaju mogućnost širokog povećanja kapitala koji je dostupan za ulaganje u Bitcoin – koji je do sada bio jedva dostupan institucionalnim ulagačima i mnogim maloprodajnim ulagačima. To je značajno, jer bi dostupnost ETP-a i ETF-a u svim jurisdikcijama, posebno u Sjedinjenim Državama, vjerojatno bio ključni poticaj za buduća povećanja cijene Bitcoina i pomogao daljnjoj institucionalizaciji industrije. “

Što se tiče globalnih lidera u upravljanju imovinom, BlackRock je na vrhu ljestvice sa 6,5 ​​bilijuna dolara, a slijede ih Fidelity, JPMorgan Chase i Goldman Sachs, koji su aktivno sudjelovali u pokretanju usluga povezanih s digitalnom imovinom.

2019: Globalni lideri u upravljanju imovinom. Izvor: Statista

Keary je za OKEx Insights rekao da će Bitcoin ETF-ovi proširiti opseg potencijalnih ulagača u Bitcoin. Također je naglasio da bi takvi ETF-ovi mogli poslužiti kao zaštita kada je tržište dionica vrlo nestabilno, objašnjavajući:

“Iz perspektive investitora, značaj ETF-a je u tome što je to način za kupnju ili ulaganje u Bitcoin, a da ne morate nabaviti novčanik ili proći kroz rudar. Proširio bi širinu ulagača u BTC. To je važno jer neki ulagači na Bitcoin gledaju kao na sigurno utočište kada tržišta dionica postaju nestabilna i / ili prelaze u okruženje medvjeđeg tržišta. Bitcoin ETF bio bi jednostavan i jeftin način zaštite različitih tržišnih uvjeta. ”

Ige je također natuknuo kako Bitcoin ETP-ovi / ETF-ovi omogućavaju investitorima da plaćaju niže premije za izloženost kripto imovini, napominjući:

“Važno je zapamtiti da u Sjedinjenim Državama trenutno postoje investicijski fondovi za Bitcoin i Ether koji, zbog loših struktura proizvoda, znače da mali ulagači koji drže takve proizvode drastično preplaćuju za izloženost kripto imovini. A, ETP ili ETF bili bi izuzetno superiorno sredstvo za ulagače da dobiju izloženost kripto imovini bez plaćanja velikih premija. “

____________________________________________________________________________

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner