Ispitivanje bezgotovinske budućnosti: Digitalne valute i Bitcoin središnje banke

8. studenog 2019. Visa podnio patent s Uredom za patente i žigove Sjedinjenih Država (USPTO) – koji je objavljen prošlog tjedna – za stvaranje digitalne fiat valute. Rješenje predlaže upotrebu centralizirane knjige koja implementira blockchain tehnologiju. Sustav bi se mogao primijeniti na bilo koju digitalnu valutu središnje banke (CBDC) – kao što su dolari, funti, jeni i euri – i djelotvorno digitalizirati fizičke valute istodobno gurajući svijet u bezgotovinski sustav.

Točnije, patent tvrtke Visa opisuje kako centralizirano računalo može putem blockchain sustava provjeriti uklanjanje fizičke valute iz optjecaja. Sažetak patenta glasi:

„Otkrivene su tehnike koje uključuju primanje zahtjeva od strane računala sa središnjim entitetom za digitalnu valutu. Zahtjev uključuje serijski broj i denominaciju fizičke valute. Računalo središnjeg entiteta generira digitalnu valutu za denominaciju i povezano je sa serijskim brojem. Generiranje uključuje bilježenje digitalne valute na blockchainu. Računalo središnjeg entiteta prenosi obavijest o generiranju digitalne valute. Računalo središnjeg entiteta uzrokuje uklanjanje fizičke valute iz optjecaja u sustavu fiat valuta. “

Visa-ova prijava patenta također opisuje digitalni novčanik koji uključuje par javnih i privatnih ključeva – koncepte koji nisu strani Bitcoin-u (BTC) i ljubiteljima kriptovaluta..

Iako predloženo rješenje Vise signalizira promjenu plime i oseke kada je riječ o tome kako pojedinci mogu komunicirati sa svojim novcem u ne tako dalekoj budućnosti, i središnje banke i stanovništvo koje koriste njihove valute možda neće biti spremni za bezgotovinsko društvo. Fokus na zarađivanju digitalnog novca općenito, a posebno na uporabi blockchaina, također traži usporedbu s Bitcoinom i postavlja pitanje gdje bi se vodeća kriptovaluta mogla uklopiti u potpuno digitalnu budućnost.

Digitalne valute središnje banke u SAD-u, Kini i Europi

Središnje banke širom svijeta već dugo kreću prema široj digitalizaciji novca i bezgotovinskih društava. U posljednje vrijeme taj se trend ubrzao. Ove godine je to utvrdila Banka za međunarodne nagodbe 80 posto od 66 središnjih banaka koje je ispitala trenutno rade na digitalnim valutama središnjih banaka.

Iako su bezgotovinska društva godinama na dnevnom redu vlada širom svijeta, potiskivanje ograničavanja fizičke valute ubrzalo se u 2020. godini – slijedeći strahove da računi u opticaju igraju ulogu u širenju globalne pandemije COVID-19.

U Sjedinjenim Državama, Kongres nedavno raspravljali stvaranje digitalnog dolara u odnos distribuciji paketa pomoći za koronavirus. Račun o kojem se raspravljalo omogućit će američkoj Federalnoj rezervi da stvara digitalne dolare, a američkoj riznici stvaranje digitalnih novčanika.

Interes Sjedinjenih Država za digitalnim dolarima također se ubrzao nakon prošlogodišnje najave Facebook-ove centralizirane kriptovalute, Vage – projekta kojem su se obratili američki vladini dužnosnici i s kritikom i sa skepticizmom. Regulatori su se posebno pobrinuli zbog nezainteresiranosti tvrtke kako za podnošenje zahtjeva za bankarsku povelju, tako i za poštivanje propisa know-your-customer (KYC) protiv pranja novca i financijskih prijevara, kao i zbog prošlih propusta da pravilno zaštiti privatnost korisnika. Nadalje, kao što imaju analitičari istaknuto, svaki pokušaj podrivanja dominacije američkog dolara privatnom valutom vjerojatno neće nikada biti dobro prihvaćen od strane onih u Kongresu.

U međuvremenu je kineski interes za dominacijom nad reguliranim blockchain prostorom bio dobro dokumentirano – posebno nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping službeno najavio prioritet blockchain inicijativa.

Ono što je najvažnije, Kina ima za cilj uspostaviti novu platnu infrastrukturu nazvanu Digitalno valutno elektroničko plaćanje (DCEP) – digitalna valuta središnje banke koju vode Narodna banka Kine (PBoC) i velika poduzeća – u nastojanju da „zaštiti [kinesku] monetarnu suverenost i zakonski status valute “- što mnogi vide kao ukazivanje na pokušaj potkopavanja USD-a kao dominantne valute u globalnoj trgovini. Kao što je objasnio zamjenik ravnatelja PBoC-ovog odjela za plaćanja, Mu Changchun, “Moramo planirati kišni dan.”

DCEP je u osnovi centralizirana distribuirana knjiga – ili, kako je to rekao HashKey Hub, “‘Degradirani’ blockchain sa samo jednim čvorom” – a mobilni novčanici koji ga podržavaju navodno su u naprednim fazama testiranja u Shenzhenu, Xiong’anu, Chenguu i Suzhouu. Uz to, Starbucks i McDonald’s jesu navodno već na brodu s projektom.

U Europi je Europska središnja banka (ECB) potvrdila da radi na digitalnoj valuti središnje banke u Europi govor objavljeno 11. svibnja 2020.

Prema ECB-u, razvoj CBDC-a potaknut je potencijalnim promjenama u ponašanju Europljana pri plaćanju. “Željeli bismo sačuvati njihovu izravnu vezu s krajnjim vlasnikom naše valute održavajući im pristup obvezama središnje banke u eurima”, objasnila je središnja banka.

Međutim, ECB također primjećuje da ne vidi signale da je europska javnost, općenito govoreći, spremna napustiti gotovinu – što znači da potražnja za bezgotovinskim društvom ne proizlazi iz stanovništva.

Postoji li zahtjev za bezgotovinom?

Vjerovanje Europske središnje banke da stanovništvo trenutno nije zainteresirano za digitalne valute središnje banke odjeknulo je od strane izvršnog direktora Visa-e. Samo nekoliko dana nakon što je službeno objavljena patentna aplikacija multinacionalne korporacije za financijske usluge, šef kriptografije Visa, Cuy Sheffield, tweetao je svoje uvjerenje da će potrošači vjerojatno biti zbunjeni kako CBDC-ovi zapravo rade u bezgotovinskom društvu..

Općenito, pristup CBDC-ima podijeljen je u dva različita modela. Prema jednom scenariju, korisnici bi mogli izvedivo komunicirati sa središnjim bankama izravno putem neke vrste aplikacije slične vašoj standardnoj aplikaciji za web-bankarstvo za komercijalne banke ili između banaka, poput Venma. Ovaj bi model vjerojatno ograničio probleme svojstvene razgraničenom bankarstvu, iako bi također dodatno ograničio financijsku privatnost.

U drugom scenariju, središnje banke mogle bi komunicirati samo s komercijalnim bankama – tako trenutno radi trenutni bankarski sustav. Potrošači bi, kako slijedi, nastavili samo izravno komunicirati sa svojom poslovnom bankom – samo bez gotovine.

Ideja da većina ljudi nema temeljno razumijevanje načina na koji komercijalne banke i središnje banke trenutačno komuniciraju upravo je ono što otežava provedbu CBDC-a – pogotovo ako se građanima želi izravna interakcija s njima. Visa ’Sheffield objasnio je u tweet:

„Očekivao bih da većina potrošača samo zna da gotovina dolazi iz„ banke “, a da ne razumiju razliku između središnje banke i poslovne banke te da kada odu na bankomat radi podizanja gotovine pretvaraju obećanje iz svoje banke u jedno iz središnje banke […] Stoga, ako središnja banka izdaje ‘digitalni novac’, kako objasniti glavnim potrošačima kako se CBDC razlikuje od digitalnih depozita koje danas drže u komercijalnim bankama? “

Ovaj općeniti nedostatak razumijevanja o tome kako zapravo funkcioniraju fiat valute, vjeruje Sheffield, ono što sprečava središnje banke da nude CBDC-ove okrenute prema potrošačima. Središnje bi banke u osnovi morale stvoriti “ubojitu aplikaciju” s kojom bi potrošači lako i ugodno komunicirali – što očito nije nešto što oni previše žele razvijati u ovoj fazi. Sheffield objasnio unaprijediti:

“Ako središnja banka odluči ponuditi digitalni novčanik izravno potrošačima, tada bi CBDC i središnja banka po defaultu morali postati brend kućanstva, ali čini se da većina glavnih središnjih banaka ovaj pristup neće ozbiljno shvatiti zbog operativnih izazova [.] “

OKEx Insights kontaktirao je Sheffield za komentar, ali nije stigao odgovor u roku za tisak.

Podržana je Sheffieldova Twitter nit nedavno izvješće iz poduzeća blockchain iz poduzeća R3 koja tvrdi da niti jedna središnja banka trenutno ne razvija CBDC usmjeren ka potrošačima. Umjesto toga, digitalne valute na kojima se radi potpuno su veletrgovine – što znači da su za komercijalne banke. Izvještaj navodi da “Za razliku od CBDC-a na veliko, CBDC na malo trenutno ne postoji u proizvodnji.”

Sve to, međutim, ne mora nužno značiti da bezgotovinska društva neće postupno postupno fazirati tijekom sljedećih godina ili desetljeća. Ako i kada jesu, kako će Bitcoin – kriptovaluta koja je pokrenula tradicionalne financije preispitati svoje modele – uklopiti se u bezgotovinski svijet?

Bitcoin u bezgotovinskoj budućnosti

Suštinska vrijednost Bitcoina u današnjem svijetu je i dalje pitanje rasprave. Još je više za raspravu vrijednost koju bi vodeća kriptovaluta pružila u bezgotovinskoj budućnosti.

Novac je, prije svega, jednostavan i uspješan, unatoč nespornim neugodnostima povezanim s njegovom fizičkom prirodom. U ovom trenutku povijesti pojedinci širom svijeta razumiju da fizičke novčanice i kovanice nose neki oblik državne potpore, a osobna plaćanja mogu se izvršiti brzo i lako.

Kao drugo, gotovina je relativno privatna – nešto što mnogi pojedinci koji rade s njom uzimaju zdravo za gotovo. Fizičkim novčanicama i kovanicama može se obavljati peer-to-peer transakcija jednostavno predajom jedne osobe drugoj. Gotovina može biti bez dozvole – što znači da bilo koja dvoje ljudi, u teoriji, može sudjelovati u gotovinskoj transakciji – otporna na cenzuru (gotovinska transakcija ne može se zamrznuti ili preokrenuti na način na koji to može digitalna) i privatna (u smislu da gotovinske transakcije nisu lako sljedive i ne ostavljaju digitalni, nepromjenjivi zapis).

Bitcoin je također bez dozvole i otporan na cenzuru. Međutim, to je u najboljem slučaju samo pseudo-privatno. Bitcoini se razmjenjuju na distribuiranoj javnoj knjizi u a poluprivatna moda – što znači da svatko i svatko može samostalno provjeriti je li došlo do transakcije.

Bitcoinova distribuirana javna knjiga nepromjenjivo prikazuje adrese javnih novčanika koje se koriste i transakcijske iznose, ali identitet sudionika nije tako lako utvrditi – što je ono što mnoge navodi na pogrešku da vjeruju da je transakcija u Bitcoin-u potpuno privatna i anonimna.

Međutim, stvarne mogućnosti privatnosti Bitcoina ovise o mnogim čimbenicima – uključujući koji Bitcoin novčanik koristite (i podatke o identitetu koje ste mu dali) i način na koji ste povezani s internetom. Analizirajući podatke u transakcijama i oko njih, vlade, tvrtke za analizu blockchain-a ili čak sposobni pojedinci mogu, u teoriji, identificirati i pratiti evidenciju vaših BTC transakcija s nepromjenjivom točnošću. To je dovelo do stvaranja različitih novčića usmjerenih na privatnost, kao što su Monero (XMR) i Zcash (ZEC), koji zamućuju identifikacijske detalje transakcije.

Problemi s istinskom anonimnošću pri korištenju Bitcoina u velikoj su mjeri razotkriveni ideja da je BTC valuta izbora za kriminalce – iako ovo mišljenje još uvijek ustraje u javnoj mašti i Glavni mediji.

Umjesto toga, novac – sa svojim svojstvenim kvalitetama privatnosti – ostaje opcija za nezakonite transakcije. Zbog ovog i drugih razloga, razne vlade širom svijeta imaju interes ukloniti novac iz društva. To bi, objektivno, povećalo opseg financijskog nadzora i kontrole od strane vlada.

Budući da Bitcoin ne pruža veću razinu privatnosti, njegova vrijednost u bezgotovinskoj budućnosti može u potpunosti proizaći iz njegove prirode bez dozvole i otpornosti na cenzuru. Pod uvjetom da je u ovoj hipotetskoj budućnosti još uvijek legalno obavljati transakcije s BTC-om, pojedinci i dalje mogu provjerljivo prenositi vrijednost preko granica bez potrebe za posrednikom – i nitko ne bi mogao cenzurirati tu transakciju.

Uz to, opravdano je da će se na Bitcoin i dalje gledati kao na rastuću zalihu vrijednosti i zaštitu od inflatornih monetarnih politika – sentiment koji je nedavno ponovio poznati makroinvestitor Paul Tudor Jones – a mnogi kao spekulativno ulaganje.

Bitcoin koristi ne-bitcoinerima

Međutim, drugi na ulogu Bitcoina u budućem bezgotovinskom društvu gledaju iz drugog kuta.

Prema neovisnom istraživaču kriptografije Hasu, pitanje se ne odnosi na to gdje se BTC uklapa u navedeni scenarij, već kako utječe na druge novčane troškove – i obrnuto. U razgovoru za OKEx Insights, Hasu je primijetio da postoji “povratna petlja između bitcoina i drugih novčanih sustava na tržištu”, napominjući:

“Bitcoin postoji na tržištu i postojanje konkurenata može potaknuti razvoj u jednom ili drugom smjeru. Ovisi što ljudi cijene u vezi s njihovim novcem. Ostali novci postoje na tržištu s Bitcoinom, što utječe na njihov smjer. ”

Prema Hasuu, možda neće bitcoineri imati najviše koristi od postojanja kriptovalute. Umjesto toga, oni koji niti ne komuniciraju s BTC-om možda će imati koristi od njegove prisutnosti. Hasu je objasnio:

„Jedna od teza koju imam je da najveća korist od bitcoina na ovom svijetu neće pripasti imateljima bitcoina već onima koji nisu bitcoin – jer, samo postojanjem, Bitcoin prisiljava druge sustave da postanu bolji. Isto vrijedi i za CBDC. CBDC razvijen u svijetu u kojem ljudi mogu koristiti Bitcoin kao alternativu morat će biti konkurentniji. Na primjer, morao bi ponuditi bolja jamstva privatnosti za korisnike. ”

Hasu je za OKEx Insights rekao da je Bitcoin ljude, općenito govoreći, učinio svjesnijima okvira u kojima valuta može djelovati. Prije kriptovaluta, ljudi nisu toliko razmišljali o stvarima poput privatnosti, predvidljivosti, troškova i brzine transakcija u odnosu na fiat valutu koju su koristili. “Bitcoin djeluje poput provjere dizajna i upravljanja CBDC-ima”, objasnio je Hasu prije nego što je zaključio:

“Mogli biste reći da je Bitcoin ljude učinio otvorenijima za novac.”

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner