Goldman Sachs, Facebook-ovi Novi i Digital Dollars: Crypto News of the Week

OKEx Insights predstavlja pet najboljih kripto vijesti proteklog tjedna.

Goldman Sachs kaže klijentima da Bitcoin nije klasa imovine

Goldman Sachs bio je domaćin unaprijed planiranog poziv za investicijski savjet za klijente 27. svibnja, u kojem se raspravljalo o Bitcoinu i kriptovalutama. Iako su neki u industriji očekivali pozitivnu poziciju nakon vijesti o Bitcoin investiciji Paula Tudora Jonesa i dramatičnom porastu izloženosti u institucijama zabilježenom u posljednjih nekoliko godina, multinacionalna investicijska banka razigrala je BTC kao nelegitimnu klasu imovine.

Na slajdu pod naslovom „Kriptovalute uključujući Bitcoin nisu klasa imovine," Goldman Sachs tvrdio je da Bitcoin ne osigurava novčani tijek ili zaradu, ne uspijeva osigurati diverzifikaciju i nije učinkovita zaštita od fiat inflacije, između ostalog negativne stvari.

Ključna za poneti

  • Bitcoin zajednica brzo je odgovorila na stav Goldman Sachsa o vodećoj kriptovaluti na tržištu. Posebno se istaknuo glavni direktor strategije Coinshares Meltem Demirors, podsjetnik da je investicijska banka bila uključeni u pranje novca, unatoč svojoj tvrdnji da se Bitcoin prvenstveno koristi u tu i druge nedopuštene svrhe.
  • S obzirom na val institucionalnog interesa za Bitcoin i prostor kriptovaluta – za koji se ne očekuje da će usporiti – teško je ozbiljno shvatiti zastarjelo mišljenje Goldmana Sachsa o BTC-u.

Facebook preimenovao novčanik Libra u Novi

Facebook najavio ovog je tjedna njegova podružnica odgovorna za aplikaciju novčanika za projekt digitalne valute Libra preimenovana. Novčanik koji se izvorno zvao Calibra, sada će se zvati Novi.

Div društvenih medija također je jasno stavio do znanja da će Novi zahtijevati potvrdu o identitetu svog kupca (KYC) – nešto što su regulatori u Sjedinjenim Državama i drugdje jasno stavili do znanja bilo bi apsolutna potreba da novac i novčanik lansiraju potrošačima. Aplikacija će biti samostalna, kao i integrirana u Facebook Messenger i div za razmjenu poruka u vlasništvu Facebooka, WhatsApp.

Ključna za poneti

  • Napor Facebooka da preimenuje Calibru u Novi vjerojatno bi trebao udaljiti percepciju dominacije tvrtke u projektu Vaga. Iako je Facebook isključivo nadležan za Novi, pozicionirao se kao samo član Udruge Vaga – organizacije koja stoji iza Vage.
  • Zajednica kriptovaluta vagu je naveliko kritizirala zbog očite centralizacije, zabrinutosti za privatnost i inherentnog nedostatka otpora cenzuri.

Digitalni dolar predložen u novom dokumentu

Uspostavljen je okvir za digitalnu valutu središnje banke Sjedinjenih Država (CBDC) zaprosio Projekta Digital Dollar – grupe koju čine bivši predsjednik američke komisije za trgovanje robama roba (CFTC) Chris Giancarlo, bivši glavni direktor za inovacije CFTC-a Daniel Gorfine i drugi.

Prijedlog navodi da bilo koji CBDC u SAD-u ne bi trebao biti usmjeren prema potrošačima – što znači da bi trebao održavati trenutni dvorazinski bankarski sustav u kojem Federalne rezerve bankama izdaju dolare. Korisnici bi tada mogli držati svoje tokenizirane dolare u vlastitim digitalnim novčanicima – vjerojatno samo u njihovoj aplikaciji za internetsko bankarstvo – dok bi banke i dalje imale mogućnost koristiti spomenuta korisnička sredstva za posudbu.

Ključna za poneti

  • SAD će napokon možda prestati povlačiti svoje zakone o regulaciji digitalne valute i CBDC-ima, novim dokumentom koji postavlja okvir za digitalni dolar.
  • Dok Kina nastavlja ubrzavati razvoj i provedbu vlastitog CBDC-a, SAD moraju pratiti ako žele zadržati poziciju dolara kao svjetske rezervne valute.

BTC rudari iz 2009. godine prozivaju Craiga Wrighta

Kako je Bitcoin adresa iz 2009. godine zaživjela prvi put nakon 11 godina, 20. svibnja 2020., korisnik Twittera Whale Alert izazvao je bojazan da iza transakcije možda stoji Bitcoinov stvaralac, Satoshi Nakamoto.

Zanimljivo je da je utvrđeno da je bitcoin adresa koja stoji iza transakcije od 20. svibnja među 16 000+ adresa koje je računalni znanstvenik Craig Steven Wright – koji tvrdi da je istinski Nakamoto – podnio sudu kao svoju u tekućem pravnom sporu. Transakcija od 20. svibnja – iako je možda izvršena nasumce – učinkovito diskreditira Wrightovu tvrdnju da posjeduje adresu, ali da nema svoje privatne ključeve.

Međutim, anonimni entitet objavio je spis 25. svibnja to je ostavilo izravnu poruku koja diskreditira Wrighta. Post digitalno verificirano vlasništvo nad 145 Bitcoin adresa, od kojih su sve također sadržavale Bitcoin iskopan 2009. godine, a Wright je također tvrdio da je njegov.

S obzirom na dob i posjede dotičnih adresa, postoji mogućnost da one pripadaju Nakamotu, ali istraživači blockchaina u oba slučaja u neslaganju navode Patoshi obrazac.

Ključni za poneti

  • Pripadaju li ove adrese Nakamotu ili drugim slučajnim ranim rudarima, ostaje nepoznato, ali u svakom slučaju, Craig Wright postavljen je na lice mjesta.
  • Budući da se vjeruje da Nakamoto posjeduje više od 1,1 milijuna Bitcoina, koje potencijalno može prodati u bilo kojem trenutku, nagađanja oko njegovog povratka umanjila su tržišna raspoloženja – čak i kao utjecajne osobe u industriji ostao skeptičan.

Gemini integrira aplikaciju sa Samsung Blockchainom

U četvrtak američka berza kriptovaluta Gemini i tehnološki div Samsung najavio partnerstvo. Dvije su tvrtke predstavile Samsung Blockchain novčanik. Integracija omogućava korisnicima Samsungove aplikacije novčanika u SAD-u i Kanadi da kupuju, prodaju i trguju kripto putem mobilne aplikacije Gemini

Ključna za poneti

  • Iako uobičajeno usvajanje Bitcoina i drugih kriptovaluta nije baš postalo stvarnost, partnerstvo s tehnološkim gigantima poput Samsunga primjeri su značajnih koraka na putu stavljanja pristupa kriptovalutama u sve ruke..

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca. Slijedite OKEx Insights na Cvrkut i Telegram.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner