Ethereum 2.0 lansiran je kao yearn.finance koji se spaja, a oracle exploit šteti Compoundu

DeFi Digest OKEx Insights tjedni je pregled decentralizirane financijske industrije.

Snimka tržišta DeFi-a

Decentralizirano financijsko tržište brzo se oporavilo od pada prošlog četvrtka. Nekoliko tokena u ovom je sektoru doseglo nove maksimume ovog tjedna. Sveukupno, ukupna vrijednost zaključana u proizvodima DeFi povećala se za 15% iz tjedna u tjedan, na 14,44 milijarde USD. Proizvođač je dominirao s 19% ukupne tržišne kapitalizacije.

Prosječni tjedni obujam trgovanja decentraliziranim burzama smanjio se za 10%, što je djelomično posljedica velikog pada volumena nakon izraelskog iskorištavanja u protokolu DeFi Compound. Dominacija Uniswap-a obimom trgovanja pala je za 3% na 36%, jer je konkurent SushiSwap zabilježio skok u ukupnoj zaključanoj vrijednosti i cijeni tokena nakon vijest o spajanju s čeznuti.financiranje.

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi sferi porasla je ovog tjedna, uz brzi oporavak cijena tokena. Izvor: DeFi puls i DeBank

Ethereum 2.0 uspješno lansira Beacon Chain

Prvog dana prosinca, dugo očekivana nadogradnja za skaliranje Ethereum 2.0 napokon je pokrenuta lansiranjem Beacon lanac. Nadogradnja uvodi dokaz o udjelu u ekosustav Ethereum i uspostavlja lance krhotina za povećanje kapaciteta mreže i poboljšanje brzine transakcija.

Prema podacima BitInfoChartsa, dnevni obujam transakcija na Ethereumu zadržao se iznad 1 milijuna dulje vrijeme nakon procvata rudarstva likvidnosti u srpnju. Dosegla je najvišu razinu od 1,4 milijuna transakcija 17. rujna. 

Kako su aktivnosti korisnika na Ethereumu naglo narasle, mreža je doživjela uska grla. Naknade za plin naglo su narasle, što je uzrokovalo porast naknada za transakcije na preko 14 USD po transakciji za jednostavan prijenos – smanjujući dostupnost DeFi-a široj populaciji. Dakle, Ethereum 2.0 presudan je u proširenju kapaciteta mreže.

Broj dnevnih transakcija na Ethereumu pet je mjeseci ostao iznad milijun. Izvor: BitInfoCharts

Yearn.finance najavljuje peto spajanje sa SushiSwap-om

Prvog dana prosinca, osnivač yearn.financea Andre Cronje objavio je da se njegov tim spojio sa SushiSwapom kako bi kombinirao svoje razvojne resurse. Uz to, Sushiswap će pomoći yearn.financeu da pokrene svoj nadolazeći projekt Deriswap, koji će kombinirati zamjene, opcije i zajmove u jednu platformu.

Yearn.finance nedavno je najavio još četiri spajanja ili partnerstva – s Pickle Finance, Cream Finance, Cover Protocol i Akropolis.

Yearn je najavio pet partnerstava i spajanja u jednom tjednu. Izvor: TradingView, OKEx

Nakon završetka ovih spajanja, yearn.finance imat će priliku graditi složenije proizvode u svijetu DeFi-a kroz nekoliko automatiziranih investicijskih strategija, automatiziranog marketinškog proizvođača SushiSwap-a, sustava pozajmljivanja i zaduživanja tvrtke Cream Finance i osiguravajućih proizvoda Cover Protocol-a.

Čini se da tržište kupuje Andreina agresivna kretanja, što dokazuju i cjenovne performanse povezanih tokena. Nekoliko ih je doseglo nove maksimume koji se nisu vidjeli od listopada, jer je YFI ponovno dosegao cijene oko razine od 30 000 USD.

Cijene žetona pokazuju da je tržište pozitivno u vezi s agresivnim partnerstvom yearn.financea. Izvor: CoinGecko

Spoj je naišao na eksploataciju proročišta

Podaci DeBanka pokazuju da je Compound, vođa kredita za DeFi, likvidirao gotovo 9 milijuna dolara 26. studenog. Ogromnu likvidaciju zapravo su uzrokovale ekstremne fluktuacije cijene DAI-a, stabilnog valuta vezanog za USD, na Coinbase Pro. Cijena DAI-a počela je rasti tog jutra oko 8:30 UTC i dosegla je vrh oko 1,30 USD. Kao rezultat, cijena DAI-a na Compound utjecala je i dovela do likvidacija, jer je oracle protokola izravno citirao cijenu DAI-a iz Coinbase Pro.

Cijena DAI-a nakratko je oscilirala na Coinbase Pro. Izvor: Coinbase Pro

Kratkoročna manipulacija cijenama može se postići ometanjem izvora podataka oraclea i zavaravanjem cijene na lancu. Velika fluktuacija cijena stabilnog valuta uzrokovala je značajan pad kolaterala. To je potom pokrenulo postupak čišćenja. Minimalni omjer kolaterala DAI na spoju je obično 75%.

U klirinškom mehanizmu Compound-a postoji poseban posrednik, koji se naziva likvidator i svatko može postati likvidator. Kad god likvidator utvrdi da je stopa kolaterala preniska, može se pokrenuti postupak likvidacije. Likvidator je tada u mogućnosti uzeti založnu imovinu zajmoprimca s popustom otplatom zajma za platformu.

U ovom je slučaju likvidatora ili napadača stimulirao popust od 5% na vrijednost kolateralizirane imovine, što je mehanizam iz Compounda da motivira ljude da postanu likvidatori.

Korisnici Compounda vidjeli su likvidacije u ukupnom iznosu od oko 90 milijuna USD zbog eksploatacije proročišta. Izvor: DeBank

Stalni je problem povjerenja kada je riječ o proročkim cijenama. U slučaju Compounda, razlog likvidacija mogao je biti taj što je korištenje bilo kojeg pojedinačnog centraliziranog izvora podataka kao cjenovnog proroka rizično – iako je izumitelj Uniswap-a Hayden Adams, ne misli tako.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner