DeFi zajednica nestrpljivo očekuje lansiranje Ethereum 2.0 nakon masovnog pomaka zamaha

DeFi Digest OKEx Insights tjedni je pregled decentralizirane financijske industrije.

Snimka tržišta DeFi-a

Decentralizirano financijsko tržište oslabilo je ovaj tjedan jer je ukupna vrijednost zaključana u proizvodima DeFi pala sa 13,80 na 12,51 milijarde dolara.. 

Proizvođač je nastavio vodstvo u DeFi sferi s 19% tržišne dominacije. Compound je u međuvremenu zadržao svoju tržišnu dominaciju u sferi kreditiranja s udjelom od 52%.

Prosječni tjedni obujam trgovanja decentraliziranim burzama porastao je za 36%, a Uniswap je zadržao dominaciju u opsegu trgovanja od 39%. Curve je ovog tjedna zamijenio SushiSwap kao najveći fond likvidnosti.

Ukupna vrijednost zaključana u sferi DeFi pala je ovaj tjedan, dok je tjedni obujam DEX-ova porastao za 36%. Izvor: DeFi puls i DeBank

Lansiranje faze 0 Ethereuma 2.0 vrlo je očekivano

DeFi zajednica s nestrpljenjem iščekuje pokretanje Ethereum 2.0 Phase 0 koje će se vjerojatno dogoditi, kao što je i planirano, 1. prosinca. Nadogradnja protokola Ethereum, također poznata kao Spokoj, će mrežu prebaciti na mehanizam konsenzusa o dokazivanju udjela, zamjenjujući trenutni model dokaza o radu. 

Tamo su četiri faze nadogradnje Ethereum 2.0. Da biste aktivirali pokretanje lanac svjetionika, svoj depozitni ugovor, pušten 5. studenog zahtijeva prag pologa od 524.288 etera (ETH). Do trenutka pisanja ovog dokumenta, bilo je 741 728 ETH uloženi u ugovoru o depozitu. Prema suradniku Ethereuma Vitaliku Buterinu, lanac svjetionika bit će pokrenut 1. prosinca. 

Beacon lanac je PoS blockchain koji se paralelno izvodi uz postojeću Ethereum mrežu. To neće utjecati na postojeće korisnike i DeFi aplikacije na mreži Ethereum. Provjerivači će biti primarni dionici mreže Ethereum, odgovorni za provjeru valjanosti transakcija. Da bi postao validator Ethereum 2.0, korisnik mora uložiti najmanje 32 ETH u ugovor o depozitu.

Spor početak za ETH depozite

Nakon početnog pokretanja ugovora o depozitu Ethereum 2.0 5. studenog, napredak u postizanju praga pologa bio je spor tijekom prva dva tjedna. Od 17. studenoga u ugovoru o depozitu bilo je uloženo nešto više od 100.000 ETH – samo 19% praga za depozit.

Razlog za početno slabo sudjelovanje u procesu može se pripisati nesigurnosti vremena povlačenja za uloženi ETH. Kao primijetio Codefi, ako različiti DeFi protokoli nude veće uloge od Ethereuma 2.0, imatelji ETH-a mogu umjesto toga uložiti svoje kovanice u DeFi protokole. Taylor Monahan, izvršni direktor MyCrypto, proveo je neformalna anketa na Twitteru i sugerirao da većina korisnika neće smatrati Ethereum 2.0 vrijednom investicijom zbog neizvjesnosti vremena povlačenja za uloženi ETH.

Dramatičan pomak u zamahu

Unatoč niskom sudjelovanju u ranim fazama, Ethereum 2.0 dobio je zamah nakon što je tijekom proteklog tjedna brzo uloženo više od 600 000 ETH.

Preko 700 000 ETH sada je uloženo u depozitni ugovor Ethereuma 2.0. Izvor: Etherscan, OKEx Insights

Jedan od razloga dramatičnog skoka depozita je taj što je očekivani godišnji povrat za ulog Ethereum 2.0 mnogo veći od onog od ulaganja u DeFi protokole. Što se tiče vremena pisanja, ulaganje u protokol ponude 19,98% na godišnjoj razini – nadmašuje DeFi protokole poput Aave, DAI i yearn.finance.

Godišnji povrat ulaganja u Ethereum 2.0 veći je nego u DeFi protokolima. Izvor: Ulaganje nagrada

Osim većih očekivanih povrata uloga u Ethereumu 2.0, pojava depozita pomogla je i pojava nezavisnih davatelja uloga. Kao izjavio Staking Rewards, postoje tri mogućnosti da korisnici postanu validatori, a ne da sami pokreću čvorove validatora:

  • Validator-kao-usluga (rješenje korisničkog sučelja)
  • Validator-kao-usluga (API rješenje)
  • Unaprijed konfigurirani čvorovi validatora

Rješenja za provjeru valjanosti usluge su polu-skrbnička. To znači da se dobavljači rješenja VaaS drže ključeva korisnika za provjeru valjanosti, a korisnici posjeduju njihove ključeve za povlačenje, zadržavajući pritom potpunu kontrolu nad svojim sredstvima. Iako su rješenja korisničkog sučelja VaaS usmjerena na investitore s velikom neto vrijednošću, većina rješenja za API ciljaju institucije. S druge strane, korisnici ne trebaju izvršiti početno tehničko postavljanje svojih čvorova za provjeru valjanosti ako koriste unaprijed konfigurirane čvorove za provjeru valjanosti, poput Launchnodes i Avado.

Jednom kada korisnici polože 32 ETH i postanu validator mreže Ethereum, dobit će nagrade za podršku mreži (ili kazne ako su izvan mreže ili zlonamjerno djeluju). U fazi 0, validatori mogu podnijeti ostavku svoje odgovornosti, ali neće moći oporaviti status validatora nakon što napuste posao – i neće moći povući svoj početni ulog do pokretanja nadogradnje faze 1.5 – što je očekivano krajem 2011. ili početkom 2022. Ako korisnici nastave djelovati kao validatori mreže Ethereum 2.0, moći će povući njihove nagrade za ulog tijekom faze 0. 

Decentralizirana tržišta predviđanja ponovno zasjaju

Nakon predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, decentralizirana tržišta predviđanja nastavljaju zasjati među zajednicom DeFi s očekivanim lansiranjem Ethereuma 2.0. Prema Polymarketu, 96% sudionika očekivalo je uspješno pokretanje Ethereum 2.0 geneze 1. prosinca, a opseg trgovine ovog predviđanja premašio je 540 000 USD.

96% sudionika u Polymarketu optimistično je glede uspješnog pokretanja događaja geneze Ethereuma 2.0 1. prosinca. Izvor: Polimarket

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner