DCEP se može potrošiti na mreži u Suzhouu, Bank of China potvrđuje porez putem blockchaina

Tjedni pregled vijesti o blockchainu i kriptovalutama iz Kine i Hong Konga

Elektroničko plaćanje digitalnom valutom, službena digitalna valuta Kine, zauzelo je središnje mjesto među kripto zajednicom u Kini i Hong Kongu. Nakon prve distribucije DCEP crvenih paketa u Shenzhenu, vlada Suzhoua ovog će vikenda objaviti DCEP crvene pakete u vrijednosti od 20 milijuna RMB uoči Double 12 Shopping Festivala. 

U međuvremenu, Hong Kong Monetarna uprava udružila se s Narodnom bankom Kine kako bi testirala DCEP u prekograničnim plaćanjima. Istodobno, Kineska banka – koju ne treba zamijeniti s PBoC-om – dovršila je svoju prvu poreznu provjeru zasnovanu na blockchainu na Tibetu.

Evo svega što ste možda propustili u vezi s ovim pričama i još mnogo toga, u ovotjednom izdanju OKEx Insights ‘China Market Watch.

DCEP crveni paketi mogu se potrošiti na mreži u Suzhouu

Kako bi proslavili Double 12 Shopping Festival 12. prosinca, vlada Suzhou najavio da će DCEP crveni paketi vrijedni 20 milijuna RMB dobiti svoje građane. U priopćenju se navodi da će se putem lutrije podijeliti 100 000 DCEP crvenih paketa u vrijednosti od 200 RMB. Rezultat lutrije bit će objavljen 11. prosinca. 

Primatelji crvenih paketića mogu potrošiti svoj DCEP s trgovačkim partnerima u Suzhouu i mrežnim maloprodajnim trgovinama, poput JD.com, od 11. do 27. prosinca.

Ključna za poneti

  • DCEP crveni paketi u Suzhouu mogu se potrošiti u mrežnim maloprodajnim trgovinama, poput JD.com – nešto što nije bilo moguće u prethodnom DCEP dijeljenju crvenih paketa u Shenzhenu.
  • JD.com je aktivan u istraživanju integracije DCEP-a u svoje poslovanje. Div e-trgovine ima partnecrvena s PBoC-om za zajedničku izradu mobilne aplikacije i blockchain platforme za DCEP.

Hongkong monetarno tijelo udružuje se s PBoC-om radi suđenja DCEP-u

Eddie Yue, izvršni direktor Hong Kong Monetarne uprave, rekao je u izjava da se udružuje s PBoC-om kako bi testirao DCEP na prekogranična plaćanja.

Prema Yueu, DCEP nudi dodatnu mogućnost stanovnicima Hong Konga i Kine za obavljanje prekograničnih transakcija. Obje se institucije pripremaju za tehnički pilot test DCEP-a, iako još uvijek nema rasporeda za lansiranje digitalne valute središnje banke.

Ključna za poneti

  • Christopher Hui, tajnik riznice Hong Konga, nagovijestio je suradnju DCEP-a između HKMA-e i PBoC-a u listopadu. Rekao je u a Zakonodavno vijeće Q&Sjednica 21. listopada da vjeruje da DCEP može promicati međusobnu povezanost između Kine i Hong Konga u prekograničnim plaćanjima.
  • Pokus DCEP-a u prekograničnim plaćanjima ponovio je strateški fokus Hong Kong Monetarne uprave u digitalnim valutama središnje banke. Početkom 2020. HKMA se udružio s Tajlandskom bankom "Projekt Inthanon-Lionrock," istraživačka inicijativa za poboljšanje prekogranične učinkovitosti plaćanja korištenjem tehnologije raspodijeljene knjige.

Banka Kine dovršava prvu verifikaciju poreza na blockchain

Prema kineskim medijima Xinhua, nedavno podružnica Banke Kine u Tibetu dovršen prva provjera poreza temeljena na blockchainu u prekograničnim transakcijama. 

Ove godine Državna uprava za devize je pilotiran financijska platforma zasnovana na blockchainu koja se ukrcala u njezinu podružnicu u Tibetu. Do danas je blockchain suđenje ukrcalo sedam banaka s Tibeta.

Kineska banka uspješno je potvrdila povezane porezne troškove prilikom registracije žiga za ugostiteljsku tvrtku na Tibetu.

Ključ za poneti

  • Uz pomoć SAFE-ove financijske platforme temeljene na blockchainu, postupak provjere poreza u registracijama zaštitnih znakova skraćuje se s tri dana na tri minute. Proces provjere je bez papira i uvelike smanjuje troškove namire.

Kineske potrošačke cijene padaju prvi put nakon 11 godina

Ovaj su tjedan dionice i u Kini i u Hong Kongu blago pale. Od trenutka tiska, Shanghai SE Composite i CSI 300 trenutno se trguju na 3.373 i 4.965 – uz tjedni gubitak od 1,82%, odnosno 2,02%. U Hong Kongu je indeks Hang Seng ovaj tjedan pao za 0,2% i trenutno iznosi 26.515.

Tržišta dionica u Kini i Hong Kongu ovog su tjedna zabilježila skroman pad. Izvor: Trading Economics, Investing.com

Ovaj tjedan pad indeksa potrošačkih cijena u Kini privukao je pažnju sudionika na burzi. U studenom je pao 0,5% na godišnjoj razini – prvi pad od listopada 2019.

Ključna za poneti

  • Pad IPC-a u Kini vođen je sve manjim troškovima hrane, prijevoza, komunalnih usluga, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Konkretno, troškovi prijevoza pali su za 3,9%, a cijena svinjetine pala je zbog izbijanja afričkih svinja.
  • CPI je ključni pokazatelj u procjeni potrošačke inflacije u Kini. Hrana i prebivališta najvažnije su komponente kineskog CPI-a – čine 31,8%, odnosno 17,2%.

Međugodišnja promjena mjesečnog indeksa potrošačkih cijena u Kini. Izvor: Trading Economics, OKEx Insights

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner