Blockchain proročanstva i upotreba DeFi-a: Je li hype ili supstanca pokretač tržišta?

Uspon oracle žetona i njihova uloga na tržištu DeFi

Zajedno s eksplozijom interesa za decentraliziranim financijama ili DeFi-om, jedna od najvećih, premda tišjih, kripto uspješnih priča 2020. godine je ona o blockchain oracle-u. Općenito, blockchain oracle je usluga koja omogućava pametnim ugovorima – tj. Programabilnim ugovorima temeljenim na blockchainu – pristup podacima koji nisu pohranjeni na blockchainu. Ti podaci mogu biti cijena imovine, rezultati izbora, podaci o lancu opskrbe ili čak koja je momčad pobijedila u nogometnoj utakmici.

Iako postoji znatan optimizam o tome kako će pametni ugovori transformirati mnoge industrije, bez pouzdanog izvora podataka izvan lanca, njihova je korisnost ozbiljno ograničena. U kriptografskim krugovima ovaj problem teško da je nov. Međutim, njegovo je uspješno rješavanje presudno ako blockchain i tehnologija pametnih ugovora imaju takav utjecaj kao mnogi vjerujte sposobni su za.

U ovom članku OKEx Insights promatra porast blockchain oracle usluga i brzorastuću tržišnu kapitalizaciju platformi koje ih pružaju. Iako zasigurno postoji potražnja za decentraliziranim oracle uslugama, uzimamo u obzir je li stvarna upotreba ili jednostavno nagađanje pokretač sve većih cijena tokena oracle platformi – naime LINK Chainlinka, BandChain’s BAND, NEST protokola Nest i Tellor’s TRB.

Godina proročišta?

S kombiniranom tržišnom kapitalizacijom sada približavajući se 6 milijardi dolara, kriptovalute porijeklom iz aplikacija za uslugu oracle među današnjim su industrijama o kojima se najviše govori. Nakon što je ispumpao preko 600% u posljednjih 12 mjeseci, tržišni lider Chainlink’s LINK token trenutno zauzima peto mjesto u smislu tržišne granice na web mjestu za usporedbu kripto CoinGecko.

Konkurenti Oracle protokola koji su nedavno pokrenuti doživjeli su slične probleme. NEST, BAND i TRB porasli su za oko 90%, 170%, odnosno 240%, samo u posljednjih 30 dana. S onim što se čini kao gotovo bilo koji projekt koji tvrdi da je riješio problem blockchain proročišta zbog porasta cijena meteora, jasno je da je ideja o blockchain proročanstvima privlačna javnosti za kripto investiranje.

Kratka povijest problema s proročištem

Mnogo prije rođenja kriptovalute nekima je bila korisna pametna ugovornost. Piše 1996. godine, vizionarski kriptograf i pravni znanstvenik Nick Szabo skovao termin. Pametne ugovore definirao je kao "skup obećanja, naveden u digitalnom obliku, uključujući protokole unutar kojih stranke izvršavaju ta obećanja."

Poput Szaba, i tvorac bitcoina (BTC) prepoznao je ulogu koju pametni ugovori mogu igrati u budućoj decentraliziranoj ekonomiji. U 2010. godini kriptograf i rani programer Bitcoina Gavin Andresen uočio je funkcije kodirane u Bitcoin koje su tada bile neaktivne. Kad je Andresen upita Satoshi Nakamoto o spomenutim funkcijama, odgovorili su:

„Dizajn podržava ogromnu raznolikost mogućih vrsta transakcija koje sam dizajnirao prije mnogo godina. Escrow transakcije, carinski ugovori, arbitraža treće strane, višestranački potpis itd. Ako se Bitcoin uhvati u velikoj mjeri, to su stvari koje ćemo htjeti istražiti u budućnosti, ali sve su to morale biti dizajnirane na početku pobrinite se da kasnije budu moguće. “

Nekoliko godina kasnije, još jedan rani programer Bitcoina naglasio je buduću važnost pametnih ugovora. Govoreći na Bitcoin 2012 London, Mike Hearn dao je nekoliko primjera u kojima je programabilni novac mogao povećati učinkovitost i smanjiti rizik kroz različite procese. Uključivali su automatsko rješavanje oporuke, prodaju vozila bez posrednika ili prodavatelja koji nisu fizički prisutni i, na veliko zadovoljstvo publike, budući financijski sustav u kojem su pametni ugovori zamjenjivali pouzdane treće strane – naime banke.

Iako se u primjeru nasljeđivanja Hearn zasigurno koristio svojevrsni prorok (u slučaju djedove smrti, pametni bi se ugovor odnosio na nacionalni registar umrlih), mnoge su nijanse koje će dominirati u kasnijoj raspravi ostale nerazjašnjene. Oni bi, međutim, došli do izražaja oko lansiranja Ethereuma 2015. godine.

The Bijeli papir Ethereuma prepoznao je potrebu za proročanstvima u isporuci ne-blockchain podataka blockchain aplikacijama. Međutim, ustupio je da je „pouzdani izvor i dalje potreban“ kako bi se pružile informacije koje nisu izvorne ni za jedan blockchain.

Kao što je objašnjeno u člancima istaknuti programeri u to vrijeme – kao i suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin – oslanjanje na takav izvor informacija bilo bi opterećeno sigurnosnim problemima. Među zabrinutostima bila je mogućnost da jedan oracle prouzrokuje zlonamjerne potrebe radi financijske dobiti ili činjenica da će decentralizirane aplikacije prestati funkcionirati ako izvor podataka odustane od svoje usluge.

Rasprava je iznjedrila nekoliko ranih napora u rješavanju problema proročišta. Reality.eth, Orisi i Counterparty bili su među njima – kao i rana inačica Chainlinka, iako se predloženo rješenje matične tvrtke SmartContract.com oslanjalo na centralizirani izvori podataka za pružanje podataka blockchain aplikacijama do nekoliko godina kasnije.

2017. godine SmartContract.com počeo je raditi na decentraliziranoj oracle usluzi koja će djelovati kao most između blockchaina i svijeta izvan njih. Tvrtka je u svojoj početnoj ponudi kovanica u rujnu 2017. prikupila 32 milijuna dolara za financiranje razvoja onoga što će postati Chainlink. Izgrađen na mreži Ethereum, glavna mreža Chainlink pokrenuta je u lipnju 2019. Njegov sljedeći uspjeh nadahnuo je druge oracle projekte, uključujući spomenute BandChain, Nest Protocol i Tellor.

Rješavanje problema s proročištem velika je stvar

Velik dio potencijala platformi pametnih ugovora poput Ethereuma oslanja se na dostupnost pouzdanih podataka iz vanjskog svijeta. Na primjer, tržište predviđanja cijena malo koristi ako unosi cijena ne odražavaju stvarnost.

Ethereum i njegov cilj da podrže niz decentraliziranih aplikacija privukli su goleme špekulacije u 2017. godini. Ulagači su se nagomilali na tržište nadahnuti obećanjima o budućnosti u kojoj bi pametni ugovori omogućili usluge razmjene vožnje bez posrednika, automatizirane proizvode osiguranja i nepromjenjivu opskrbu -lančani podaci. Cijena etera (ETH) 14. siječnja 2017. iznosila je samo 9,70 USD. Točno godinu dana kasnije, dosegla je vrh od oko 1.470 dolara po novčiću.

Dodavanje goriva ovom porastu cijena, a barem dijelom povezano s vjerovanjem investitora u buduću korisnost Ethereuma, bio je procvat prikupljanja sredstava putem početnih ponuda kovanica – koje se obično naziva ICO balonom iz 2017. godine. Ako je Ethereum trebao biti dom decentraliziranim aplikacijama budućnosti, razvoj takvih platformi trebao je financirati. U zamjenu za financiranje određene platforme – često s ETH-om, što je dodatno povećalo potražnju za novčićem – investitori su dobili tokene te platforme. Mnogi ICO-i vjerojatno su bili vođeni uglavnom špekulacijama investitora o rastu cijene tokena kako se dotična platforma razvijala tijekom vremena.

Kako je zanimanje za ICO-ove doseglo vrhunac 2017. godine, ulagači su ulijevali novac u gotovo svaki projekt s bijelim papirom teškim decentraliziranim vizijama sutrašnjice. Kao što se ispostavilo, mnogi od njih projekti su propali do sljedeće godine.

Kao što je John Adler, bivši programer u softverskoj tvrtki ConsenSys usmjerenoj na Ethereum, naglasio u rujnu 2018., potrebna je odgovarajuća tehnologija skaliranja kako bi blokchain s omogućenim pametnim ugovorima postao upotrebljiv – takva platforma mogla bi pronaći samo uz pouzdane oracle usluge istinska korisnost. Bez pouzdanog izvora podataka izvan lanca, upotreba pametnog ugovora bila bi ograničena na aplikacije koje zahtijevaju samo informacije prisutne na određenom blockchainu na kojem je aplikacija izgrađena.

Budući da se Ethereum bori da funkcionira na ljestvici, pruži rješenje problema s proročištem, a napuhane ICO špekulacijama, cijena Etera srušila se za 94% tijekom 11 mjeseci nakon najviših razina u siječnju 2017. godine. Jasno je da se temeljna vrijednost platforme nije podudarala s napuhanom tržišnom cijenom ETH. Međutim, sam porast pokazao je da je tržište vidjelo veliku vrijednost u onome što je Ethereum namjeravao postići, čak i ako to nije bilo spremno isporučiti 2017. godine.

Jasno je da će pouzdani proroci, koji mogu pružiti izvor neovlaštenih i pouzdanih podataka, biti dio evolucije kriptovaluta. Čini se da je niz projekata koji sada imaju za cilj pružiti upravo to, tehnologija pametnih ugovora učinila još jedan korak prema stvarnom korištenju koji je nadahnuo velik dio spekulacija iz 2017..

Oracles brzo pronašao slučaj upotrebe

Kriptovalute povezane s Oracleom nisu jedini projekti koji su posljednjih mjeseci dobili masovni priljev kapitala. Korištenje aplikacija DeFi, izgrađenih na blockchainima s pametnim ugovorima, također raste. Početkom 2020. godine bilo je zatvoreno samo 681 milijun dolara u takozvanim DeFi aplikacijama. Premotavanje unaprijed osam mjeseci i ukupni ukupan rezultat, prema DeFi Pulsu, dosegla najvišu razinu od oko 6,8 milijardi dolara.

Porast oracle žetona i upotreba DeFi-a su, naravno, povezani. DeFi se oslanja na podatke o cijenama s različitih tržišta. Nisu dostupni na samim blockchainima, ovi podaci o cijeni moraju se dobiti od drugdje. Neki su decentralizirani financijski programi sami preuzeli problem s oracleom, a drugi su taj zadatak prenijeli predanim oracleovim “posrednicima” poput Chainlinka i drugih.

Ova rana primjena decentraliziranih proročanstava sigurno doprinosi nedavnim cjenovnim performansama takozvanih oracle žetona, kao što su LINK, BAND, TRB i drugi. LINK, na primjer, koristi se i za plaćanje feedova podataka izvan lanca, kao i za osiguranje onima koji pružaju podatke kako bi se osigurala kvaliteta informacija i pouzdanost feedova. Ako projekt želi koristiti proročanstva Chainlinka, treba mu pristup tokenima LINK.

Slično tome, BandChain koristi svoj vlastiti izvorni token, BAND, kao sredstvo osiguranja, kao sredstvo plaćanja i kao dio njegovog modela upravljanja. Tellor’s Tribute Token, TRB, također se koristi za plaćanje davatelja podataka, a rudari ga ulažu, pružajući osnovu za vlastiti sigurnosni model. Stoga bi povećana upotreba takvih usluga trebala povećati cijene matičnih tokena protokola.

Odgovara li korisnost tržišnim ograničenjima?

Iako DeFi danas pruža dominantan slučaj upotrebe blockchain oracle usluga, tržišna kapitalizacija dviju niša sugerira da se cijene ne temelje samo na trenutnoj upotrebi. Na primjer, Chainlink je tijekom svog relativno kratkog postojanja zabilježio rast vlastite tržišne kapitalizacije na preko 7,4 milijarde dolara, dostigavši ​​vrhunac ranije ovog mjeseca – brojka veća od gotovo 7 milijardi dolara koliko je danas zaključano u pametnim ugovorima DeFi.

Pobliži pogled na mrežu Chainlink pokazuje da postoji jasna potražnja za njezinim oracle uslugama. Chainlink Oracle reputacija detaljno govori o nedavnoj aktivnosti čvora na mreži, ističući koji su feedovi podataka aktivni kao i poslovi koje su dovršili.

Iako su neki čvorovi Chainlink zasigurno aktivni, dostupni izvori podataka s onih čvorova koji su dovršili zadatke tijekom posljednjih sedam dana daju isključivo cijene imovine. To sugerira da uporaba izvan DeFi-a trenutno gotovo da ne postoji i da se stvarna upotreba tokena LINK za nespekulativne krajeve još uvijek uvelike oslanja na upotrebu DeFi aplikacija.

U međuvremenu, analiza BandChain mreža sugerira da je stvarna upotreba mreže još manje značajan čimbenik u nedavnoj cijeni vlastitog tokena. Od ukupno 79 izvora podataka koji trenutno žive, gotovo svi se bave cijenama imovine. Iako se čini da postoje feedovi za oboje vrijeme i let podataka, u ovoj je ranoj fazi projekta vrlo malo mrežne aktivnosti u vezi s bilo kojim izvorima podataka, uključujući feedove cijena. Očito je da nagađanja o budućoj uporabi – ili cijeni – BAND-a trenutno nadmašuju stvarnu korisnost.

Grafikon u nastavku koji prikazuje cijenu LINKA tijekom vremena sablasno podsjeća na mnoge kriptovalute s kraja 2017. godine. Iako su temeljni događaji i upotreba zasigurno imali ulogu u prethodnom trku, brza apresijacija cijena na kraju 2017. bila je plod čistih nagađanja.

Cijena LINKA, 9. studenoga 2017. do 24. kolovoza 2020. Izvor: CoinGecko

Danas i oracle usluge bilježe sličan porast. Baš kao što je ICO procvat pružio stvarni slučaj ETH-u, DeFi pruža uslugu za oracle usluge. Međutim, s tržišnom kapitalizacijom oracle projekata koja udobno premašuje kombiniranu vrijednost zaključanu u pametnim ugovorima DeFi, čini se da su pretpostavke pretekle stvarnu upotrebu.

DeFi rizici su proročki rizici

Privučeni razrađenim pozajmljivanje i posuđivanje strategije koje generiraju dobit za one pametne i dovoljno bogate da ih učinkovito rasporede, broj korisnika DeFi-a i dalje raste. Velik dio nedavnog širenja sektora može se pripisati takozvanom “uzgoju prinosa”.

Kao što je spomenuto, DeFi trenutno pruža dominantan slučaj upotrebe za oracle usluge poput Chainlink. Dok druga aplikacija tehnologije pametnih ugovora ne stekne istu razinu interesa, kontinuirana upotreba oracle usluga zahtijeva kontinuiranu upotrebu DeFi-a.

To ne znači da neće biti buduće potražnje iz drugih industrija. Kada je osnivač Chainlinka, Sergey Nazarov, govorio o ETH Denver ove je godine spomenuo prijave poput decentraliziranog osiguranja za koje će jednog dana pružiti podatke. Međutim, budući da je većina prezentacije čvrsto usredotočena na DeFi – a gotovo svi trenutni feedovi podataka daju cijene različite imovine – jasno je gdje je danas dominantno tržište Chainlinka.

Iako je rast sredstava zaključanih u aplikacijama DeFi zasigurno dobra vijest za oracle usluge, sektor nije bez rizika. Odbacujući činjenicu da neiskusni korisnici mogu pretrpjeti velike gubitke, pametni ugovori sami predstavljaju unosnu metu za hakere. Potencijalno zaključavajući milijune dolara, postoji jasan poticaj za pronalaženje ranjivosti u kodu.

Ovo nije samo teoretski vektor napada. DeFi pametni ugovori jesu iskorištavan prije, a rizici su dovoljno značajni da ih suosnivač Ethereuma upozori na korisnike. Govoreći o Lauri Shin’s Nevezani podcast u srpnju je Buterin savjetovao da korisnici ne podcjenjuju opasnosti. Nastavio je komentirati budućnost uzgoja prinosa:

“To je kratkoročna stvar. A kad primamljenja nestanu, mogli biste lako vidjeti kako će se stope prinosa spustiti vrlo blizu nule. “

Još nedavno, Buterin je tweetao slične probleme:

Zajedno s potencijalno smanjenim povratom i rizikom od eksploatacije pametnih ugovora, DeFi bi mogao postati meta regulatora. Kako je DeFi još uvijek u povojima i predstavlja radikalno novi niz rizika, financijski regulatori zasigurno će razmišljati o načinima zaštite ulagača. Pretjerano suzbijanje sektora moglo bi zabilježiti značajan pad kamata – kao što je bio slučaj sa ICO-ima koji slijede regulatorna kontrola. To bi također privremeno oštetilo prijedlog vrijednosti onih proročanstava koja pronalaze uslužni program koji služi DeFi aplikacijama.

Repriza iz 2017.? Partnerstva, oglasi, hype

Čini se da je velik dio trenutnog uzbuđenja oko usluga oracle prouzrokovan najavama visokog profila. U vrijeme pisanja ovog članka, Chainlink je navodno udružio s 258 različitih subjekata koji rade u nizu industrija – od video igara do nekretnina. Na popisu su imena kućanstava poput Google Cloud, SWIFT i Intel, zajedno s nekoliko korejskih banaka i IT podružnica Deutsche Telekoma, T-Systems.

Možda je najistaknutija među onima koje navodno zanima Chainlink kineska nedavno pokrenuta mreža Blockchain Services ili BSN. Najavljeno putem priopćenja za tisak krajem lipnja, u dogovoru će se možda dogoditi da proročanstva Chainlinka pružaju podatke članovima BSN-a. Oni koji su osnovali uslugu uključuju kineski Državni informativni centar, China Mobile, China UnionPay i Red Date Technologies.

Povijesno gledano, vijesti u vezi s odnosom Kine s blockchainom izrodile su i nesigurnost i optimizam u industriji kriptovaluta. Nedavni primjer dolazi iz 2019. kineski predsjednik Xi Jinping najavljujući podršku blockchain tehnologiji uzrokovao je da se kombinirana kripto tržišna kapitalizacija poveća za više od 23% u roku od nekoliko dana. Vijest da je kineska blockchain industrija sada zainteresirana za Chainlink čini se da je vjerojatno pridonijela porastu cijena blockchain oraclea.

Iako su manje impresivni, čini se da je razvoj drugih blockchain oracle usluga također pokretač špekulacija. Band Protocol poduprt sa Sequoia Capital – tvrtka koja stoji iza BandChaina – vidjela je cijenu svoje BAND žetonske pumpe nakon što je uvrštena u popis početna ponuda razmjene na Binanceu 2019. i njegov dodatak Coinbase Pro u kolovozu 2020. Coinbase je također dodao podatke o cijenama za NEST u srpnju, dajući dodatnu vjerovanje vjeri da su oracle usluge ključne ili će biti ključne za blockchain ekosustav.

Djelomično potaknut rastućim popisom partnerskih odnosa visokog profila, nije samo grafikon cijena LINK sličan s Ether-ovom serijom 2017. godine. Pokretanje Enterprise Ethereum Alliancea u veljači 2017. i naknadne najave članstva činilo je da je pokrenuo val spekulacija o njegovoj budućoj upotrebi, što je u kombinaciji s uporabom sredstva u ICO financiranju pomoglo da ETH dosegne svoj vrhunac svih vremena.

Vlastita cijena LINK-a doživjela je slične dobitke oko najava. 13. lipnja 2019. – na dan kada je Chainlink na Twitteru dodao Google Cloud kao partnera ekosustava – cijena LINK-a porasla je za više od 65%, porasvši s 1,13 na 1,87 dolara za nekoliko sati.

Problemi skaliranja i proročanstva o Ethereumu

Problemi s skaliranjem koji su ograničili upotrebu Ethereuma u 2017. godini i danas su relevantni. Cijene plina – tj. Naknade za transakcije na mreži Ethereum – trenutno rastu. Prema Ethgasstation.info, Sam Chainlink sada je osmi najveći korisnik plina na Ethereumu. Korisnici oracle usluga Chainlink-a samo su u kolovozu potrošili gotovo milijun dolara na naknade za transakcije.

Ako Chainlink-ova visokoprofesionalna partnerstva rezultiraju većim korištenjem mreže, povećani zahtjevi za plinom još će povećati naknade za Ethereum. Dok se ne primijeni rješenje problema skaliranja, dobivanje podataka iz decentraliziranih proročanstava na bazi Ethereuma može postati pretjerano skupo i u konačnici može ograničiti usvajanje.

Skaliranje je jedna od najvažnijih tema u industriji kriptovaluta. Problem će riješiti dugo očekivana nadogradnja mreže Ethereum na Ethereum 2.0. Međutim, kao što je Buterin spomenuo na Unchained, sharding – proboj koji ima za cilj radikalno povećati ukupni kapacitet transakcija mreže Ethereum – nije dio faze 0 nadogradnje. Umjesto toga, očekuje se u kasnijoj fazi remonta mreže.

Uprkos tome, postoje i drugi napori kako bi se mreža proširila. Drugi sloj, ili takozvani Layer 2, poput tehnologija Optimistički skup i ZK-Rollups premjestiti neke podatke o transakcijama izvan lanca. Objašnjavajući koncepte početkom ove godine, Buterin je optimistično izjavio da bi ta poboljšanja trebala omogućiti Ethereumu da obrađuje više od 1.000 transakcija u sekundi, čak i prije nego što oštar pokrene. Ozbiljno povećanje od 15 transakcija u sekundi trenutno moguća, takve bi implementacije trebale omogućiti mreži da podrži veći broj pametnih ugovora bez da dovode do skokova naknada za transakcije. To će također povećati temeljnu vrijednost onih proročanstava koja im služe.

Natjecanje u blockchain oracle prostoru

Eksplozija interesa za DeFi ove godine ne samo da je poslužila za Chainlink, već je potaknula i stvaranje drugih oracle usluga. Programeri sve češće traže vlastita rješenja za problem blockchain oraclea.

Vodeća aplikacija DeFi Compound radi na svojoj Otvorite feed cijena već više od godinu dana. OPF je pušten u rad u kolovozu 2020. godine, a Coinbase Pro i Uniswap brzo su osigurali izvještavanje o cijenama.

U istom mjesecu OKEx je također lansirao svoj vlastiti proročište. Na temelju OPF standarda, cilj usluge je dodati još jedan izvor pouzdanih podataka o cijenama za upotrebu u Compoundu i drugim DeFi aplikacijama.

U rješavanju pitanja mogu li se konsenzusni oracle sistemi poput Chainlink, BandChain i drugi natjecati s industrijskim teškašima koji pružaju slične podatke, tim koji stoji iza OKExovog oraclea komentirao je:

"Različite vrste podataka dolazit će iz različitih izvora podataka, a kao takvi pojavit će se širok spektar oracle vrsta i pružatelja usluga. Ta će se proročanstva razlikovati u pogledu pouzdanosti – mjera njihove točnosti podataka, kao i vremena rada.

„OKExov proročanstvo bit će najpovjerljiviji za podatke o tržištu OKEx-a. To znači da niti jedan drugi oracle ne može jamčiti da bolje poznaje cijene naših mnogih tržišta. Usluge poput Chainlink-a mogle bi i dalje postojati kao metoda za objedinjavanje manje pouzdanih proročanstava podataka, kao i za pružanje sigurnosne kopije u slučaju prekida usluge. Uz to, tipovi podataka s nejasnim izvorima istine mogu biti posluženi i konsenzusnim oracle sustavima poput Chainlinka (npr. Koliko pasa danas živi u New Yorku?)."

Blockchain proročanstva: Puno hype, ali ogroman potencijal

Jasno je da blockchain oracle usluge, u nekom obliku ili obliku, imaju budućnost. Bez vanjskih podataka, korisnost pametnih ugovora ograničena je na one aplikacije koje se oslanjaju samo na podatke na lancu. Rastući DeFi sektor već je dao primjenu postojećim oracle platformama. Buduće usvajanje tehnologije pametnih ugovora trebalo bi na kraju stvoriti veliku potražnju za oracle uslugama i iz drugih industrija.

U razmjeni e-pošte s OKEx Insightsom, suosnivač Tellora, Michael Zemrose, obrazložio je da tržište tek počinje shvaćati ulogu koju će proročanstva imati u širenju tehnologije pametnih ugovora:

“Mislim da je 2020. godina bila većina ljudi koji su prvi put naučili o proročanstvima i njihovoj važnosti u sigurnosti pametnih ugovora kao ključnom dijelu kripto infrastrukture. Logično je da tržište razumije tu vrijednost. “

Međutim, očito postoje problemi s trenutnim rješenjima. Rast cijena plina Ethereum i svojstveni rizici samog DeFi-a mogu ostaviti proročanstva koja se bore za slučaj upotrebe dok se ne postigne skaliranje ili dok dodatne aplikacije za oracle usluge ne dobiju zamah. Doduše, Band Protocol nedavno je pokrenuo svoj BandChain na Cosmos blockchain, posebno za "zaobilaženje zabrinutosti" na Ethereumu, prema izvršni direktor projekta. To će ga zaštititi od povećanja cijena plina, ali ne i od naglo ugovorenog tržišta DeFi-a.

Najveći DeFi projekti, kao što su Compound i Maker, također razvijaju svoje vlastite rješenja problema oraclea. U međuvremenu, golema industrijska imena poput OKEx i Coinbase sada pružaju svoje podatke izravno decentraliziranim aplikacijama putem Compound-ovog feeda otvorenih cijena. S obzirom na znatno nižu cijenu podataka, oni projekti koji trenutačno pružaju temeljnu vrijednost pružateljima blockchain “middlewarea” mogu jednostavno odabrati jeftiniju opciju.

Kao što je aludirao gore navedeni tim OKEx Oracle, postoje ograničenja u vrsti podataka koje kripto razmjena može pružiti. Iako njihov feed cijena povećava sigurnost i pouzdanost DeFi aplikacija, nefinancijski podaci nisu im dostupni. Napori poput Chainlinka, čiji je cilj pojednostaviti korištenje nefinancijskih podataka s blockchain sustavima, mogu imati prednost kada se upotreba pametnih ugovora proširi na druge industrije.

Snižavanjem tehničke barijere za ulazak za upotrebu tehnologije pametnih ugovora, takvi projekti olakšavaju programerima stvaranje inovativnih aplikacija koje nisu DeFi, a da sami ne preuzmu problem oraclea. To bi moglo pokrenuti val usvajanja pametnih ugovora u bezbroj industrija, pružajući svježe tržište za oracle usluge koje smanjuju oslanjanje na centralizirane referentne točke podataka.

Proročanstva, u nekom obliku ili obliku, zasigurno će omogućiti širenje industrije kriptovaluta na nova uzbudljiva područja. Međutim, brzi rast cijena žetona oracle protokola kao što su LINK, BAND i TRB sugerira da je to očekivanje buduće korisnosti, a ne sadašnje upotrebe, što je trenutno nadahnjujuće ulaganje.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner