5 projekata koji nisu nonfungible token vodeći su u slučajevima korištenja NFT-a

Uvod u vrhunske projekte koji vode na putu u NFT kolekcionarstvo, igre, tržnice, umjetnost, pa čak i imena domena

Nefungibilni tokeni digitalni su prikazi imovine koja nije zamjenjiva u stvarnom svijetu. Dok su bili u blizini od sredine 2017. godine, NFT-ovi su ove godine ponovno stekli kripto zajednicu nakon procvata DeFi-ja. U prvoj polovici 2020. godine iznos USD prebačen u NFT ekosustav dosegla 232 milijuna dolara – 52% više u odnosu na cjelovitost iz 2019.

NFT-ovi se često hvale zbog njihovog potencijala da revolucioniraju igranje, kolekcionarstvo, digitalnu umjetnost i druge sektore, a dok se njihova korisnost još uvijek istražuje, OKEx Insights ispituje prvih pet NFT protokola, po volumenu, u različitim kategorijama, uključujući igre, virtualni svijet, kolekcionarstvo, umjetnost i domene.

1. CryptoKitties: vodeći NFT svih vremena

CryptoKitties je igra zasnovana na Ethereumu koja korisnicima omogućuje prikupljanje i uzgajanje virtualnih mačaka. Žetoni igre nisu nesvojivi, jer svaki od njih predstavlja jedinstvenu digitalnu mačku na blockchainu. Te se digitalne mačke razlikuju u pogledu izgleda i osobina – svojih "katributi." S obzirom na prirodu ovih tokena, svaka digitalna mačka koju predstavlja NFT ne može se replicirati, uništiti ili oduzeti.

Da bi počeli uzgajati digitalne mačke, korisnici moraju položiti Ether (ETH) u službeni novčanik igre Dapper. Postoje dva načina za vrsta nove mace – uzgajanje dvije vlastite mace ili uzgoj s javnim očetom (ocem). Korisnici mogu dobiti svoju prvu mačkicu kupnjom na tržnici ili nadmetanjem za mačkicu u igri Sustav ponude.

Iskusni igrači CryptoKitties imaju za cilj prikupiti što više vrijednih digitalnih mačaka. Vrijednost svake mace određuje se njenom generacijom i rijetkošću. Generacijama je opće pravilo da su mace s manje generacija vrjednije od onih s većim brojem. To je zato što mace s manje generacija imaju brže brzine hlađenja, pa se mogu češće uzgajati. 

"Gen 0" je najrjeđa generacija mačića, a ponuda je fiksna na 50.000. Zbog toga su mace Gen 0 oskudne, a vrijednost im se s vremenom povećavala. Osim generacija, mace koje se također smatraju rijetko uključuju one s malim brojevima ID-a, kao i ekskluzivne mačke ili mačke osnivačice, kojima se sve može trgovati po višim cijenama na tržištu CryptoKitties.

CryptoKitties je prvi NFT protokol koji je privukao glavnu pozornost krajem 2017. Kako su korisnici mogli uzgajati rijetke mačke i preprodavati nove mace radi zarade, igra je privukla značajnu pozornost. Rastuća potražnja za CryptoKitties dovela je do toga da je broj dnevnih transakcija na mreži Ethereum dosegnuo najvišu razinu (1,394 milijuna) u siječnju 2018. – rekord koji je nedavno nadmašen u rujnu 2020. usred ludila DeFi-a za rudarstvom likvidnosti potaknutog Otkaži.

Dnevne transakcije na mreži Ethereum pogodile su svoj prethodni vrhunac tijekom pomamanja CrypoKittiesaDnevne transakcije na mreži Ethereum pogodile su svoj prethodni vrhunac tijekom pomamanja CrypoKittiesa. Izvor: Etherscan, OKEx Insights

Dok "udarno vrijeme" CryptoKitties je prošla, igra zadržava svoj ikonski status vodećeg protokola u NFT prostoru. Ukupan opseg trgovanja CryptoKittiesa trenutno stoji na preko 64.000 ETH – ili otprilike 29 milijuna USD, u vrijeme pisanja ovog članka – s ukupno stvorenih gotovo 2 milijuna NFT imovine.

2. Decentraland: decentralizirani virtualni svijet

Pokreće ga Ethereum blockchain, Decentraland je decentralizirani virtualni svijet koji korisnicima omogućuje upotrebu prilagođenih avatara, trgovinu kolekcionarstvom i sudjelovanje u procesu upravljanja virtualnim svijetom. 

Da bi započeli s istraživanjem Decentralanda, korisnici se prvo trebaju povezati s web preglednikom sa svojim kripto novčanikom. Korisnici tada mogu odabrati i prilagoditi svoj avatar, a svaki avatar dobiva virtualnu putovnicu koja predstavlja njegov identitet u Decentralandu. Nakon što korisnici dovrše početno postavljanje svog avatara, mogu započeti izgradnju vlastitih četvrti i mogu kupiti rijetku digitalnu imovinu. 

Za sudjelovanje u Decentralandu potrebni su i zamjenljivi i negnjivi tokeni. MANA je digitalna valuta koja se koristi na tržištu Decentralanda. Svaki MANA token je zamjenjiv s drugim MANA tokenom i stoga je zamjenjiv.

MANA se može kupiti na bilo kojoj kripto burzi koja navodi svoje trgovačke parove, kao što su MANA / BTC ili MANA / ETH na OKEx.

Korisnici tada mogu potrošiti MANU za pakete ili imanja ZEMLJIŠTA, nosive uređaje, pa čak i jedinstvena imena na Tržište Decentraland. Osim na tržištu Decentraland, korisnici mogu kupiti podržane predmete i na NFT tržnicama, kao što su OpenSea.

Decentraland također koristi LAND, NFT, za predstavljanje vlasništva nad parcelama i imanjima. LAND je nefungibilno digitalno sredstvo koje se održava pametnim ugovorom Ethereum koji predstavlja parcele virtualnog zemljišta u Decentralandu. Svaki LAND token predstavlja jedinstvenu parcelu zemljišta i njime se može trgovati na tržištu Decentraland.

Decentraland DAO otišao uživo u rujnu i potiče sudjelovanje korisnika u procesu upravljanja. Korisnici mogu glasati o prijedlozima upravljanja i njihovim glasačke ovlasti potječu iz tri izvora:

  • Zamotana MANA: MANA pretvorena u WMANA. Svaka WMANA jednaka je jedinici glasačke snage.
  • ZEMLJIŠNE parcele: Svaka parcela jednaka je 2.000 glasačkih jedinica.
  • Zemljišta: Svaka ostavina jednaka je 2.000 glasačkih jedinica.

Korisnici mogu dati svoj glas razne teme upravljanja, uključujući:

  • Značajke i nadogradnje ZEMLJIŠTA i parcela.
  • Naknade na tržištu.
  • Dodjela MANA-e za razvojne napore.
  • Dodavanje novih nosivih sredstava u svijet Decentralanda, graditelja i tržišta.

Stranica prijedloga upravljanja DecentralandaStranica prijedloga upravljanja Decentralanda. Izvor: Decentraland

Decentraland je drugi po veličini NFT protokol u smislu sveukupnog obima trgovine (49.780 ETH, ili 22,6 milijuna USD) i trenutno ima više od 96.000 sredstava u igri.

3. Rarible: tržište za digitalne kolekcionarstvo

Rarible je tržište NFT-a koje su osnovali Alexander Salnikov i Alexei Falin u siječnju 2020. Platforma sa sjedištem u Moskvi omogućava korisnicima da kovaju, kupuju i prodaju svoje rijetke digitalne kolekcionarske predmete. Rarible podržava razne digitalne kolekcionarstvo i proizvode, uključujući digitalnu umjetnost, imena domena, police osiguranja DeFi, meme i metaverse.

Rarible navodi širok raspon kolekcionarskih predmeta digitalne umjetnostiRarible navodi širok raspon kolekcionarskih predmeta digitalne umjetnosti. Izvor: Rarible

Kovanje digitalnih kolekcionarskih predmeta u Raribleu relativno je jednostavno. Korisnici mogu započeti s prijenosom kolekcionarskih predmeta u bilo kojem od podržanih digitalnih oblika (grafički, audio itd.), Nakon čega slijede dodavanje opisa i detalja o cijenama. Nakon toga korisnici se trebaju povezati sa svojim Ethereum novčanikom kako bi odobrili kovanje transakcija.

Značajka kovanja NFT privlačna je tvorcima sadržaja i umjetnicima koji mogu objaviti najave za svoj sadržaj i dati pune verzije korisnicima tek nakon kupnje odgovarajućeg NFT-a.

Rarible je stekao široku popularnost među kripto zajednicom zahvaljujući svom upravljačkom tokenu RARI. Iako nedavni hype oko tokena upravljanja proizlazi iz DeFi sfere, Rarible je bio prvi NFT protokol za lansirati vlastiti token upravljanja.

Pokretanje RARI-a prvi je korak prema konačnom cilju Rariblea: stvaranju decentralizirane autonomne organizacije Rarible. Kao nositelji RARI-ja, korisnici mogu predavati i glasati o prijedlozima za nadogradnju sustava, uključujući odluke u vezi s naknadama za trgovanje Rarible-om i dodavanjem novih značajki.

Idući naprijed, Rarible nastavlja istraživati ​​integraciju NFT i DeFi, a odnedavno udružio s yearn.finance i osiguravajućom platformom Nexus Mutual temeljenom na blockchainu za pokretanje NFT-ova s ​​pokrićem osiguranja.

U vrijeme pisanja ovog članka, Rarible je zabilježio sveukupne količine veće od 31.500 ETH ili 14,3 milijuna USD.

4. SuperRare: tržište za digitalno umjetničko djelo u jednom izdanju

Osnovao 2017. godine John Crain, SuperRijedak je tržište digitalne umjetnosti na kojem umjetnici mogu tokenizirati i unovčiti svoja autentična umjetnička djela u jednom izdanju kao kolekcionarske digitalne predmete. Svako umjetničko djelo na SuperRareu predstavlja token ERC-721, zaštićen kriptografijom i sljediv na blockchainu.

Kada umjetnici izdaju ovjerena digitalna umjetnička djela na SuperRareu, njihova umjetnička djela certificirana su na Ethereum blockchainu kako bi se spriječilo krivotvorenje i pružila povijesna porijeklo. Uz to, umjetnici mogu prikazati svoja umjetnička djela u SuperRareu pomoću galerija virtualne stvarnosti i digitalnih zaslona. Sakupljači umjetnina, s druge strane, mogu kupiti umjetnička djela na SuperRareu i preprodavati NFT-ove na sekundarnim tržištima, poput OpenSea-a. Sve transakcije na SuperRareu obavljaju se s Eterom, a kupci moraju platiti naknadu za transakciju od 3% za sve kupnje.

Slično tradicionalnim umjetničkim galerijama, SuperRare također naplaćuje proviziju od umjetnika. Za primarnu prodaju umjetnici dobivaju 85% prihoda, dok SuperRare zadržava 15%. Za sekundarnu prodaju umjetnici dobivaju 10% naknade.

SuperRare se opisuje kao kombinacija Instagrama i Christie’sa, te njegovih "Aktivnost" tab ima sučelje slično prethodnom, dok je tržnica je poput potonjeg – obje rute dovode kolekcionare umjetnina do stranice na kojoj mogu dati mrežne ponude za digitalna umjetnička djela.

Korisnici SuperRare mogu pratiti umjetnička djela u trenduKorisnici SuperRare mogu pratiti umjetnička djela u trendu. Izvor: SuperRijedak

Do danas je SuperRareov opseg trgovanja premašio 16.500 ETH – što je približno 7,5 milijuna USD, po trenutnoj cijeni ETH – najvećem među NFT umjetničkim tržištima. Platforma je prodala preko 12 000 digitalnih djela, a prodaja na sekundarnom tržištu dosegla je gotovo milijun dolara.

5. Ethereum Name Services: Vodeći NFT u imenima domena

Osnovala je zaklada Ethereum u svibnju 2017. godine, Usluge imena Ethereum je otvoren, distribuiran i proširiv sustav imenovanja zasnovan na Ethereum blockchainu. Protokol ima više od 190.000 registriranih imena i do danas je integrirao preko 100 novčanika i decentraliziranih aplikacija.

Izvorni TLD – tj. Domena najviše razine – jest ".ETH" na ENS-u. Ovi ".ETH" imena domena su jedinstvena i nefungibilna, predstavljena su NFT-ovima koji odgovaraju ERC-721, a dostupna su za kupnju i trgovanje na NFT tržištima kao što su OpenSea i Rarible.

Imena domena .ETH navedena za prodaju na OpenSea.Imena ETH domena navedena za prodaju na OpenSea. Izvor: OpenSea

Budući da se ta imena domena pridržavaju ERC-721 NFT standarda, mogu se također neprimjetno priključiti na NFT tržišta i sučelja novčanika, poboljšavajući NFT i DeFi integracije.

Ethereum Name Services vodeći je NFT u svom sektoru, s ukupnim prometom od preko 6.600 ETH (ili 3 milijuna USD) i više od 20.000 vlasnika, prema OpenSea.

Pet najboljih NFT-ova u imenima domena s prvoplasiranim ENS-omPet najboljih NFT-ova u imenima domena s prvoplasiranim ENS-om. Izvor: OpenSea

Put za NFT-ove

Osim ovdje spomenutih protokola, 2020. je općenito bila dobra godina za NFT-ove i DeFi. Krećući se naprijed, možemo očekivati ​​dublje integracije između dva prostora. Na primjer, Rarible se već udružio s yearn.financeom kako bi pokrenuo osiguravajuće NFT-ove za DeFi protokole, a nadolazeća nadogradnja Ethereuma 2.0 vjerojatno će promovirati nove slučajeve upotrebe i potaknuti rast u tim ekosustavima.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner